svoj cestny bike som kupoval este ked som ani nevedel ako vazne to s cyklistikou budem brat. Zvolil som sadu Shimano Tiagra pre zaciatok.
Casom som vsak zistil nakolko sa aj aktivne zucastnujem pretekov ze 105tka je uz podstatne o niecom inom.
Chcem sa preto spytat aka narocna by bola prestavba ak mam vsetky komponenty komplet Tiagra? A ci sa oplati ist do prestavby na 105tku alebo radsej zvolit Ultegru.
dakujem
1. Oplati sa ist na 105tku alebo uz na Ultegru ak jazdim cca 10.000 km rocne, sem tam nejaky dedinsky pretek, cyklojazda, maraton... Rozdiel medzi tymito sadami mi vychadza na cca 200+ eur pokial by to nemalo mat vacsi vyznam radsej by som volil 105tku. Predpokladam ze 105tka ma jednoduchsi-lacnejsi servis ???
2. Doteraz som jazdil trojplacku 3x10, ale castokrat som musel hladat vhodnejsie prevody, aby retaz nesuchala o presmykovac. Je to vlastnost trojplaciek alebo len vec zleho dostelovania prehadzovaca? Predpokladam ze pri dvojplacke by neisla retaz pod takym uhlom a boli by plynule vsetky kombinacie?
3. Prevedenie 105tky vo verzii 2placka je dostupne aj ako COMPACT, co to znamena? Ake su vyhody, nevyhody? cena vyzera byt rovnaka
Bežná dvojplacka má počet zubov 53-39. Dvojplacka COMPACT má 50-34 zubov.
že bude drahší servis toho sa báť nemusíš a už vobec nie že bude zložitejší
3šajba je pre dievčatá:) a ak sa nevieš rozhodnúť či klasiku či kompaktné kluky, tak na 6800ke je viacej možností ako skombinovať prevodníky ja som montoval 52x36 čiže rýchly ako s klasikami, a vkopci ako s kompaktami
a ani ta retaz Ti nebude šúchať, jednak sa to dá krásne nastaviť a aj tie kluky su tuhé, takže sa tolko neprehýbyju pri silnejšom zábere
Myslím že 10k km je dosť, a nejakú tú stovku by som v takomto prípade asi neriešil.
da sa radit cely rozsah kazety bez toho aby to na velkej pile suchalo...
a na malej pile sucha len totalny spaniel
ale nic to nemeni na tom ze to uz je retaz dost skrizena...
Tak ty si už na 105-ke? Napreduješ...
Ultegra 6700 je 10-kolová a pasovala by Ti ale ja by som za ňu 677€ nedal, za to sa dá kúpiť nový bike so 105-kovým radením.
Nová komplet sada 105 stojí 455€, aj to je dosť, ale keď už musíš upgradovať...
Vychádzam z týchto cien: http://www.merlincycles.com/bike-shop/road-parts/transmission/groupsets-road-bike/
Ak poznáte lacnejšie, dajte link
Ešte by som na tom pojazdil a neskôr to celé vymenil za niečo iné. Alebo kúpiť 6800ku - len nerátaj, že sa ti tie náklady niekedy v plnej miere vrátia.
Aktualne mam zadne koleso s kazetou Shimano 10sp. Zaujima ma ci su vsetky kolesa kompatibilne s instalaciou Shimano 11sp kazety, alebo to zavisi od konkretneho kolesa ? Pripadne ako sa riesi prechod na 11sp z 10sp.