Zdravím osadil som čisto novú
prehadzovačku Campagnolo Centaur 2012 10 rýchlostnú do starého oceľového rámu, no vyskytol sa problém, že reťaz mi teraz šúcha o vodítko prehadzovačky pri spodnej kladke (koliesku) celkom dole z vnútornej starny a tiež hore pri vrchnej kladke (koliesku) z vonkajšej strany, dosť to počuť keď trie kov o kov, už som zúfalý, bol som dať rovnať pätku na ráme, lebo som bol presvedčený, že to bude krivou pätkou, no nepomohlo, prehadzovačka je čisto nová a nevyzerá žeby bol problém v nej, tak isto 9 rýchlostná
kazeta je čisto nová aj reťaz 9 rýchostná by mala byť v pohode, meral som ju posúvkou, vyťahaná ešte nie je a všetky
komponenty mám Campagnolo, je tam 9 rýchlostné radenie, akurát tá prehadzovačka je 10 rýchlostná, ale vraj by mala pasovať i na 9 rýchlostné radiace systémy, to uvádza na stránkach i oficiálny distribútor Campagnolo
http://www.campagnolo-sirer.cz/otazky-a-odpovedi#kompatibilita-prehazovacek tak by to malo sedieť, ale keď pozriem na prehadzovačku, tak to ramienko akoby bolo trochu krivo oproti celému mechanizmu, neviem či to je tým starým rámom, alebo čím, lebo koleso je nanovo vycentrované presne na stred a sedí dobre v ráme, je zasunuté vo vidle na doraz, a je rovno a 9-kolová reťaz vôjde do ramienka prehadzovačky, aj keď trošku tesnejšie, takže to by problém nemal byť.
Popis výbavy:
Rám: Starý oceľový (pôvodne tam bolo 6-kolo)
Radenie: 9 Rýchlostné Campagnolo
Reťaz: 9 rýchlostná Campagnolo
Kazeta: 9 rýchlostná Campagnolo
Zadný náboj: Campagnolo
Kľuky: 9 rýchlostné Campagnolo
Stredová os: Campagnolo štandartná
štvorhran pre dvoj-prevodník
Prehadzovačka:
Campagnolo Centaur 2012 10 rýchlostná
Poznámka: Akurát ak chcem dať zadné koleso s 9-kolom do rámu, tak musím rukami poriadne veľkou silou roztiahnuť zadnú vidlu, aby tam vošlo, lebo predsa v tom ráme bolo pôvodne len 6-kolo.
Tak prosím o radu čo by som mal spraviť, vyskúšať, nejaký nápad, postreh, za všetko budem vďačný, lebo ma to pekne štve, že mi to nezapasovalo, vopred dík.
Ďalším riešením by mohlo byť ... vyhnutie koncovky rámu smerom do osi kolesa samozrejme, aby sa eliminoval zlý uhol. Z obrázku je jasné, že je súčasťou rámu. Ale to chce cit ... najlepšie niejakou pákou a pritom mať opravný uhol furt pod kontrolou. U oceliaka to nebude problém. Ak by niečo prasklo, alebo sa zlomilo, privarí každý garážmajster s CO2.
Ešte jedno riešenie by mohlo byť - vypliesť koleso na užší náboj, pokiaľ taký existuje vhodný na Tvoj rám, aby si tam mohol mať tých 9 pastorkov.
Len neviem či mám dať podložky na obidve strany, alebo len na jednu, kde mi to šúcha z tej vnútornej strany, lebo či by to potom dobre prehadzovalo ak by boli na oboch.
Inak užší zadný náboj na to nie je, takže to vylučujem a taktiež použitie 10s reťaz, lebo na 9 rýchlostný systém, by nepasovala. Pätka bola rovnaná, takže to tiež už je vylúčené.
Prehadzovačka prehadzuje ok, len vyskytol sa nový problém, že z prehadzovačky idú dosť silné zvuky, niečo ako keď vydáva zvuky starý uvoľnený stred, robí to iba na niektorých prevodoch, najviac to počuť, ak mám prehodené na veľkom prevoníku vpredu a vzadu na kazete stredné prevody, nerobí to na všetkých prevodoch, je to veľmi rušivé, neviem čím to je, ale nie je to tým, že je nevyladené prehadzovanie, toto je iný zvuk, také pravidelné klepotanie, čím rýchlejšie krútim, tým je rýchlejšie, taký zvuk som u mojho biku ešte nepočul, neviem čo to robí, čumel som, počúval som, no na nič som neprišiel, neviem.
Navádzacie koliesko má výkyvnú vôľu?
Ak áno, nechaj to zabehať. Prípadne namastiť kolieska v trecích plochách.
A áno, navádzacie koliesko je v zákryte s daným pastorkom, a obidva kolieska majú výkývnú vôľu do bokov a otáčajú sa hladúčko, takže podložky nebránia hladkému otáčaniu kladiek, je to zmontované dobre a pevne, tam by nemal byť problém.
Akurát keď som vybral kladky z novej prehadzovačky, tak neboli vôbec namastené v trecích plochách, neviem či to tak má byť ?, lebo iba na šrúbach bolo trošku oleja, ale tie valčeky v kladkách sú suché a nechal som to tak.
Inak mám trošku krátšiu reťaz asi o 2, 3 články (pôvodne tam bolá iná prehadzovačka stará Shimano 105 s kladkami s menším počtom zubov...), ale to by určite nemalo mať na to vplyv ?
Takže do stredov vodiacích kladiek pekne vprav vazelínu. Nie olej, ale vazelínu.
Že máš kratšiu reťaz ... podľa obrázku by to malo byť oukéj. Ramienko prehadzovačky by malo smerovať kolmo na zem (len neviem pri ktorom prevode
Optimálna dĺžka reťaze je tá, aby pri prevode vpredu najväčší prevodnník a pri prevode vzadu najmenší pastorok os vedená stredom šrúb kladiek prehadzovačky smerovala kolko k zemi, ja to mám trošku posunuté, keby sa pridali 2-3 články bolo by to ok.
Neviem čo majú znamenať tie zvuky, vyzerá byť všetko ok, až na starý rám, kde by zadná časť mohla byť trošku krivo (predsa bolo tam len 6-kolo) vidla sa rozťahuje, aby mi tam to 9-kolo vošlo, ale pätka je rovnaná, tak neviem, neviem...
A keď to budem takto jazdiť, s tými pazvukmi, tak to ako na starej haraburde...
Reťaz je namastená?
A reťaz je dosť namastená, mastil som ju, takže nič iné by tie zvuky vydávať nemalo.
Bol som sa na ňom previesť a prehadzovačka prehadzuje ako hodinky, tie zvuky z nej idú najviac pri zaradených stredných prevodoch, nie všade to rovnako hučí, najviac ak mám vpredu prehodené na veľkom prevodníku a vzadu niekde na stredných prevodoch, vtedy ak je reťaz zarovno s prevodníkom a zadným prevodom, teda ak je najmenej krížená, vtedy to viac hučí.
No akurát sa vyskytol další problém, že ak mám vzadu najľahší prevod, tak mi šúcha prehadzovačka (vnútorné vodítko) o špice zadného kolesa, ale iba ak idem zo sedla do kopca, vtedy to občas bije do tých š*****v, ak idem po rovinke, tak nie.
Vyčnievajú mi šrúby asi 1 mm za vodítkom, budem musieť skrátiť hlavne hornú, tá je nebezpečne blízko š*****v, asi z nej spílujem pilníkom, lebo predsa vodítko je posunuté o 1 mm + vyčnievajúca šrúba další milimeter, tak viac to vodítko ide do toho zadného kolesa a uvidí sa.
A tie zvuky, fakt neviem, je to dosť silné, rušivé, človek má dobré komponenty a predsa.
Podľa fotky ide o rám Favorita, alebo podobného oceliaka. Nebolo by výhodnejšie kúpiť pekný rám, na ktorý budú pasovať všetky komponenty bez kompromisov? Na bazároch je rámov jak maku za zlomok ceny. Čím skôr k tomuto riešeniu dospeješ, tým budeš mať spokojnejší život.
Pozri popis a obrazok k bodu 11: http://www.ivelo.cz/servis-tipy-rady/domaci-servis-kol/serizeni-prehazovacky-ii/
Tak nový rám som plánoval, niečo lacnejšie, aj som založil tému:
http://forum.mtbiker.sk/co-kupit/cestny-ram-do-150-euro-t28289.html?view=unread#unread
no málo doporúčaní som dostal, pozerám aj bazár ale nič moc, nie je tam toho veľa a asi radšej by som chcel nový bike komplet, no a na tomto som chcel ešte pojazdiť, dokedy nebude našetrené na nový, na niečo poriadne.
Jezus: No to mám nastavené, tým to nie je, je tam dostatočná vzialenosť hornej kladky od pastorkov, ešte som to prekontroloval je to ok.
Počúval som čo to je za zvuk, pomaličky som krútil kľukami a ono akoby reťaz odskakovala od kladiek, taký zvuk kovovo umelý, akoby reťaz odstreľovalo, také pravidelné strely (strelí, ticho, strelí, ticho a tak dookola) dosť sa to ozýva v zadnom náboji, kolese, ráme, ale reťaz nevidno žeby odskakovala, takže neprišiel som na nič, už mám chuť ten bike rozmlátiť.
O špice mi už nešúcha vodítko, len sem tam cinkne slabúčko ešte, ak idem divoko zo sedla do kopca
Inak, škoda, keby tu bol nejaký profi servis, kde servisujú Campagnolo, v mojom okolí, tak by som tam skočil, nech sa na to aspoň pozrú, že čo je vo veci.