Plánujeme tento rok vyraziť s deťmi na pár dní na bajk, Viete poradiť oblasť / trasy?
- decká majú 10-12rokov
- trvanie odhadom 3-4dni
- každý deň prejsť podľa náročnosti trasy 40-60km + dáke akcie pre decká (kúpalisko, jaskyňa, hrad/zámok/zoo ...)
- terén - ideálne cyklotrasy, alebo málo frekventované cesty
- chceli by sme spať zakaždým inde
akú oblasť na slovensku / v čechách by ste doporučili? pls dáke tipy, my zatiaľ uvažujeme nad južnou moravou, ale nič konkrétne zatiaľ naplánované nemáme
dik.
Ja s malym mam osobne rad aspon trochu kopce, hlavne kvoli tomu, ked vylezies hore - ten pocit ze uz som tam. A ten mi na rovine a malych vrskoch chyba.
Som si len tak nahrubo zacal klikat trasu a na zistil som, ze vlastne neviem, co chces a co nie. Obed v restauracii, alebo prvy den moze byt aj so sebou? Deti asfalt zvaldaju, alebo ich to nudi? Len tak narychlo z Malych levarov do Breclavi to je 35 km s tym, ze do kempu v Lenici to je 44km, co neviem ci uz nieje cez limit. Alebo ist z moravkeho svateho Jana, ale zase mas prve km, podla mapy po ceste...
(Otazka pre seba: preco toto vlastne robim? Citat mapu vies asi aj sam a moja pridana hodnota je ziadna...)
Pre zaciatok, odnekial vyrazit, behom tych 4roch dni prejst do 200km na bajkoch a popozerat zaujimavosti / pamiatky okolo trasy.
Na ubytovanie niesme narocny, jedlo asi 1xdenne v restike + ranajky/vecere z obchodu.
Co sa tyka trasy, nemusi to byt uplna rovina a nemusi to byt iba asfalt. Na druhej strane im nechcem vylet znechutit narocnymi vystupmi v terene.
Ak ste niekto nieco podobne s deckami absolvovali, pls dajte vediet. dik.
"Otazka pre seba": ano mapu citat viem, takyto vylet skusam naplanovat 1x a nepride mi to uplne trivialne
PS: asi poznate: http://www.moravska-stezka.cz/ - idem citat.
Na druhej strane im nechcem vylet znechutit narocnymi vystupmi v terene.
A neznechutis im to nakoniec tym, ze musia ist natazko? Nad variantou vyjazdov z jedneho miesta si neuvazoval?
No ako si to nakoniec vymyslel? A uz ste to zabsolvovali alebo Vas to len caka?
Ved sa pochval a podel o zazitky.
Ja riesim nieco podobne, len som to dal do kategorie "Cyklotrasy, navigácia". Chel by som niekedy s detmi dat BA - KE a popri tom spoznavat SVK. Tento rok je to asi nerealne, ale keby sa podarila aspon cast trasy, bolo by to super.
1. Pred: Konečná voľba padla úplne na poslednú chvíľu. Koncom minulého týždňa sa začínala zlepšovať predpoveď tak sme sa v piatok rozhodli, že by sme mohli vyraziť na trojdňový výlet a prejsť časť Moravskej Stezky. Spolu sa nás nazbieralo sedem ľudí, 4dospelí + 3deti (12,10,10 rokov). V sobotu doobeda som pozháňal ubytovanie v Kroměříži a Uherském Hradišti, kamarátka zas zabezpečila lístky na vlak.
Náš plán: Olomouc - Kromňeříž - Uherské Hradiště - Hodonín.
PS: Výlet som mal už naplánovaný, kontakty na ubytko nachystané, iba som obvolal kde je aktuálne voľno
2. Cesta tam: Naschvál píšem ako špeciálny bod cestu vlakom do Olomouca, lístky sme zabezpečovali deň vopred a bolo nutné rezervovať miesta pre bajky. No a tu nastal asi najväčší problém "výpravy"
PS: netuším odkedy nie je vo vlakoch ten vagón "polovica kupáky, polovica náklad/pošta/batožina", ale rozhodne chýbajú.
3. Olomouc - Kroměříž (53km): v Olomouci sme sa dali dohromady, kúpili dáke cyklo mapy (nakoniec zostali neotvorené - Locus urobil prfektnú prácu) deti zjedli povinnú svačinu, prezliekli sa do cyklovecí a výlet mohol cca o poljednej poobede začať. Cyklotrasy sú v Olomouci dobre značené, nieje problém nájsť 47, tá nás vyvieddla z mesta. Cesta vedie prevažne dedinkami, je dobre značená. Približne v polovici cesty sme sa zastavili v Tovačove na pizzu. Miestny nám doporučili kúpanie na štrkovisku za mestom čo sme samozrejme využili
LOCUS: 53.26km, Pohyb 3:35, Celá Trasa: 6:55 - Každé z detí malo na chvíľku krízu "psychyckého charakteru", väčšinou keď sa nenachádzalo na prvom mieste v kategórii "mladší žiaci". Našťastie nič čo by sa nedalo prekonať sľubmi / prestávkami / odmenou či postupom do predu pelotónu
4. Kroměříž - Uherské Hradiště (39km): Nedeľňajší neskorý príchod nám neumožnil pozrieť miestne zaujímavosti, záhrady v Kroměříži sme teda pozreli dnes doobeda (áno správne tušíte - opäť neskorší štart, opäť neskorší koniec a zas sa toho moc nestihne
LOCUS: 39km, Pohyb: 3:05, Celá trasa: 6:40
5. Uherské Hradiště - Holíč: (cca 57km - presne neviem - Locus som na štarte zabudol zapnúť, záznam mám až po cca 8km): Kamarátka so synom potrebovali stihnúť vlak v Hodoníne cca o 15:00, tj etapa bola čo najrýchlejšia. Zo stezky sme videli zaujímavé letecké muzeum v Kunovicích (chlapci ho moc chceli navštíviť, čas ale tlačil). Zastavili sme sa až vo Veselí nad Moravou - v miestnej vinárni sme objavili vynikajúcu domácu slivku - majiteľa sme presvedčili nech pustí poslednú pollitrovku, trochu sme sním pokecali až predal ešte jedného "úplne najposlednejšieho" pollitra
Ďalej sme prakticky bez zastávky šlapali až do Hodonína, cesta bola odlišná ako minulý deň, mimo obcí prevažovali poľné cesty po lúkach, či pomedzi kukuričné polia. Našťastie bolo suchu - išlo sa fajn. V Hodoníne sme mali dosť času na neskorý obed, po ňom sme sa rozlúčili s parťákmi a pokračovali v "púti" ... ehm... ak mám pravdu povedať, deti medzitým vytriezveli a moc sa im šlapať štvrtý deň nechcelo ... Následoval teda prieskum mesta Hodonín s cieľom do záverečnej objaviť "DRÁČIKA"
LOCUS (približne): 57km, Pohyb: 4:05, Celá Trasa: 8:10
6. Holíč - Šaštín (21km): Posledná etapa, ktorej cieľom bolo navštíviť baziliku v Šaštíne bola najkratšia, konečne sme zažili aspoň malé kopce. Vyrazili sme pred deviatou, v Bille kúpili raňajky a na pokosenom poli si urobili "snídane v trávě". Do Šaštína sme dorazili bez problémov (až na pár poznámok o strmých a dlhých kopcoch) - tie však vyriešili spomienky na nové lego v ruksaku
LOCUS: 20.9km, Pohyb 1:23, Celá Trasa: 2:32
Tak toť vsjo, výlet si myslím celkom vyšiel, deti aj keď frfľali, teraz v dobrom spominajú
PS: kto dočítal až sem - gratulujem (alebo obdivujem?), každopádne dik za pozornosť
teraz sme ale boli natazko kolo neusiedlera. a zastihla nas aj ta burka co stromy valala - v madarsku kde sme boli to bolo este horsie ako ked to doslo uz slabsie do BA.... mala to cele prespala takze pohoda
inac komplet vaha bajku s malou, mnou a batozinou bola 180kg
posledny den sme museli zrusit koli vetru, mala nevedela v tom silnom vetre (protivietor do ksichtu) poriadne dychat a tak sme ju evakuovali autom