Colníci absolútne neoblomní, nepomohli potvrdenia a dokumenty a certifikáty pôvodu od predajcu. Nakoľko už mám osobnú skúsenosť, neodporúčam objednávať karbón rámy z číny a ak áno, treba rátať s poplatkami ktoré budú vyrátavané z ceny na faktúre ktorú predložíte, takže nejaká rozumná dohoda s predávajúcim je na mieste.
Na iné krajiny sa AD clo nevzťahuje, ale ak bude rám vyrobený, príp. odoslaný z Číny, bude skoro nemožné dokázať iný pôvod na colnici. Napr. ak je Made in Taiwan, prípadne odoslané z Taiwanu, platíte iba clo a dph, takých predajcov je ale málo a rámy budú asi drahšie ako China. Ďalšia možnosť bude využiť tzv. XDB shipping, t.j. že predajca najskôr rám pošle do nejakej krajiny EU a z tadiaľ balík prepošlú vám, t.j. platíte 0% clo. Veľa predajcov z ali, ebay, atď. tento spôsob ponúka. Za toto sa pripláca cca 100-120usd k poštovnému, podľa predajcu, tak si treba zvážiť či sa to oplatí viac ako faktúra za rám v nejakej rozumnej výške.
Ako protiklad, pred časom mi prišli karbón kolesá z číny a AD clo sa na ne nevzťahuje, ,,iba´´ dph a clo 24,7%, čo tiež nie je málo.
Pre info, predajca mi prispeje na colné výdaje 50usd, lebo som silno zvažoval aj neprebratie balíka, a to by sa mu veľmi neoplatilo vracať mi plnú sumu.
Suma sumárum ale doporučujem nevymýšľať a kúpiť rám/bicykel na Slovensku, pekná zľava sa dá vybaviť takmer v každom obchode, o záruke a kvalite nehovoriac...
Sebe som síce veľmi nepomohol dúfam že aspoň niekomu ďalšiemu moje skúsenosti pomôžu to bude pre mňa trochu útecha
Ja som uz vela krat objednaval pre niekoho kto sa v tom nevyzna alebo nevie anglicky atd...
Aky problem, treba to nechat poslat na jeho meno a jeho adresu.
Pripadni list z colnice pride k nemu a vsetky naklady zaplati dobierkou pri prevzati od kuriera, ak nie uz to bude jeho problem.
Ked nie verejne tak mi to napis do SS. Prosim zlutuj sa lebo si zacinam nechty a pery obhryzat
Kartu tiez pouzivam manzelkinu akurat to musim potom odpracovat.
tá najlacnejšia zaručene vydrží do konca života
https://www.aliexpress.com/item/free-shiping-2018-newest-ezmtb-bleed-kit-Funnel-Oil-Stopper-for-shimano-bicycle-disc-brake/1000005781702.html
Zásielku som dal precliť v réžií DHLky za poplatok 24€, DPH mi colníci vyrátali na ďalších 10.35,-€ (tovar za 51,74,-€). Po prebratí zásielky (včera) som otvoril na Ali spor, nakoľko mal predajca poslať zásielku ako Standard Aliexpress shipping a nárokoval som si vrátenie 24€. Predajca dnes ráno súhlasil s návrhom, písal že to poslal cez DHL v dobrej viere, aby som dostal zásielku skôr a nevedel, že vyvstanú takéto dodatočné poplatky atď...prosil len, aby som mu dal 5* hodnotenie. Takže za mňa zase raz palec hore za dobrú skúsenosť s Ali. Keď to porovnám so Slovenskými obchodmi v úrovni služieb a prístupu k zákazníkovi, tak Aliexpress bohužiaľ vedie na celej čiare...