Ktorý považujete za najkrajší, najzaujímavejší, najstrmší, naj.... Nemusí ísť o vysoký a známy kopec. Zaujímavým cyklovrcholom môže byť aj neznámy kopec „za humnami“, na ktorý vedie malebná cesta alebo sú z neho pekné výhľady. Alebo na ktorom sa cítite jednoducho fajn vďaka výšľapu...
Túto tému zakladám s ambíciou vytvoriť „zbierku cyklovrcholov“, ktorá bude obsahovať popis výstupových trás, mapky, zaujímavosti... Kopce si to zaslúžia a my horskí cyklisti tiež
Aktualizovaný zoznam opísaných cyklovrcholov (názov, nadmorská výška, pohorie, (poradové číslo))
BACHUREŇ 1082 m, Bachureň (10)
BUKOVEC 1127 m, Volovské vrchy/Hnilecké vrchy (14)
BUJANOV 757 m, Čierna hora (2)
ČERGOV 1050 m, Čergov (8)
ČIERNA HORA 1024 m, Čierna hora (5)
FOLKMARSKÁ SKALA 915 m, Čierna hora (27)
GERLAŠSKÁ SKALA 752 m , Slovenský kras (16)
GREJNÁR 664 m , Šarišská vrchovina (29)
HAVRANIA SKALA 1153 m , Slovenský raj (25)
HOLÝ VRCH / TISÍCKA 1054 m, Volovské vrchy (15)
INOVEC 1042 m, Považský Inovec (26)
JELENÍ VRCH 947 m, Slovenský kras (6)
ĽUBIETOVSKÁ BUKOVINA 1194 m, Poľana (3)
KLOPTAŇ 1153 m, Volovské vrhy (24)
KOBYLIA HORA 882 m, Volovské vrhy (32)
KOJŠOVSKÁ HOĽA 1246 m, Volovské vrchy (22)
KRÁĽOVA HOĽA 1946m, Nízke Tatry (33)
KRÍŽNA 1574 m, Veľká Fatra (28)
MARDUŇA 874 m, Bachureň (31)
MINČOL 1157 m, Čergov (30)
PATRIA 1171 m, Branisko (23)
SITNO 1009 m, Štiavnické vrchy (13)
SĽUBICA 1129 m, Branisko (7)
STOLICA 1476 m, Stolické vrchy (21)
VEĽKÁ JAVORINA 970 m, Biele Karpaty (17)
VEĽKÁ KNOLA 1266 m, Volovské vrchy (18)
VEĽKÝ INOVEC 901 m, Pohronský Inovec (4)
VEĽKÝ JAVORNÍK 1071 m, Javorníky (19)
VEĽKÝ LOPENÍK 911 m, Biele Karpaty (11)
VEĽKÝ MILIČ 895 m, Slanské vrchy (1)
VOLOVEC / SKALISKO 1293 m, Volovské vrchy (20)
VYSOKÝ VŔŠOK 874 m, Volovské vrchy/Hnilecké vrchy (12)
ZÁKĽUKY 1012 m, Veporské vrchy (9)
Prehľad ostatných spomenutých cyklovrcholov:
Babia hora, Čmelok, Kamenná lúka, Kráľova hoľa, Lysá, Minčol (Oravské Beskydy), Pilsko, Pľaša, Sninský kameň, Solisko,Strážov, Šimonka, Tríbeč, Veľká Rača, Veľký Tríbeč, Vetrový (Popriečny) vrch, Vihorlat, Vtáčnik
posledný komentár: 15. 8. 2025 o 12:39
Ale ich je, z toho až 3 na Orave
Šľuchta (781 m) je výrazný „pyramídový“ zalesnený kopec, ktorý sa vypína nad ružínskou priehradou. Vyšiel som naň minulého roku, avšak zdalo sa mi, že som tlačil viac ako jeden kilometer. Preto som ho zatiaľ nezaradil do zoznamu cyklovrcholov. Ahoj jaro180, mohol by si upresniť, ako si vyšiel hore na Šľuchtu a koľko bolo tlačenia?
V nasom regione skor tri Magury za jeden den sa dat daju... Orlovska, Kurcinska, Stebnicka.
Alebo medzinarodne tri Javoriny: Velka Javorina Cergovska (SK), Jaworzyna Krynicka (PL) a Jaworzyna Koniecznarska (SK-PL hranica). Ale to uz je iny level.
Mišo, keby si ako znalec naplánoval obe trasy, veľmi rád by som sa pridal. Osobitne na ten iný level
Na Šluchtu by som sa tiež rád pozrel, túto časť okolo Ružína prejazdenú nemám. Čisto teoreticky, keď od stola pozerám na mapu: Nedal by sa pri výstupe od Jakloviec použiť ten poľovnícky chodník, ktorý obchádza Šluchtu zo severu? Chodníky sú na mape oranžovožltou, vedľajšie lesné cesty sú fialovou a hlavné lesné cesty sú červenohnedou. Teoretická trasa je drobnými svetložltými bodkami (treba obrázok kliknutím zväčšiť, aby ich bolo vidno).
FOLKMARSKÁ SKALA 915 m, pohorie: Volovské vrchy – cyklovrchol 27
Folkmarská skala leží na severnej rázsoche hlavného hrebeňa Volovských vrchov v jeho najvýchodnejšej časti. Vzdušnou čiarou je vzdialená od Košíc len 18 km, takže patrí do skupiny „Košických cyklovrcholov“ (ktorých je spolu desať - dosiaľ boli opísané štyri: Holý vrch, Jelení vrch, Kojšovská hoľa, Veľký Milič). Západný svah Folkmarskej skaly je strmý a skalnatý. Východná strana je však mierna a vedie ňou turistický chodník, zjazdný aj bicyklom. Výhľad z vrcholu skaly patrí medzi najkrajšie na Slovensku, i keď nie je kruhový. Pohľady na Vysoké Tatry (vzdušne vzdialené 74 km) či Kráľovu hoľu (64 km) sú v prípade dobrého počasia dokonalou odmenou za námahu výstupu. Z Folkmarskej skaly je vidieť šesť cyklovrcholov: od východu sú to Holý vrch (Tisícka), Kojšovská hoľa, Kráľova hoľa, Bukovec, Sľubica a Čierna hora. Okolie je prírodnou rezerváciou a zároveň miesto európskeho významu (Natura 2000). Ide o lokalitu teplomilnej kveteny a živočíšstva a hniezdiskom dravého vtáctva.
Poznámka: Tento kopec je mojou srdcovou záležitosťou. Nielen preto, že som naň s radosťou vyšliapal už veľakrát - ale najmä preto, že sme tu nasávali podmanivú horskú atmosféru počas rodinných výletov s vytrvalým Blekym. Cyklotúra v júli 2011 bola na Blekyho počesť.
Na vrchol Folkmarskej skaly sa dá bicyklom vyjsť len z jednej strany, a to po značkovanom žltom turistickom chodníku (ceste) zo širokej trávnatej Priehyby pod Ostrým hŕbkom (745 m). kde je umiestnený smerovník, tabuľa náučného chodníka (uvádza názov Vrchy) aj pamätník SNP. Odtiaľto je na vrchol 1,3 km s prevýšením 170 metrov – celý úsek je vyšliapateľný v sedle bicykla (s jedným krátkym strmým výšvihom v dĺžke asi 100 metrov).
Na východiskovú Priehybu pod Ostrým hŕbkom (Vrchy) sa dá dostať z viacerých strán. Najrýchlejší prístup je z Folkmarského sedla (545 m) po dobrej lesnej ceste cez Rovienky - vzdialenosť 3 km (cez Folkmarské sedlo prechádza štátna cesta Košice - Jaklovce). Na Vrchy vedú aj viaceré lesné cesty z lokality Košické Hámre pri vodnej nádrži Ružín.
Veľmi zaujímavou možnosťou je trasa Sedlo pod Suchým vrchom 830m - sedlo Zemičky 710m - Priehyba pod Ostrým hŕbkom 745 m. Parametre tejto trasy: 7,7 km, +220 m.
Do sedla Zemičky je dobrý prístup aj dolinou potoka Zlatník (zelená TZ), v záverečnej časti je lepšie pokračovať vpravo po lesnej ceste. Od Kojšova vedie do sedla Zemičky strmý chodník (žltá TZ), ktorý je na výstup nevhodný, avšak dá sa použiť ako zostupová trasa. (lepšou výstupovou cestou z Kojšova je traverzová lesná cesta, ktorá sa napojí na hlavnú výstupovú trasu z Folkmarského sedla pod Predlipovým vrchom) – viď mapka.
Jednou vetou: Charakterom výstupu, výhľadmi a prostredím jeden z najvďačnejších cyklovrcholov na Slovensku.
Náročnosť výstupu (od 1 do 9): 6
Pišta som rád. Tá šestka platila pre výstup z Folkmarského sedla, dolinou Zlatník je to ozaj namáhavejšie
P.S. Dúfam, že aj ďalší cyklovrchol (28.) bude podobnou inšpiráciou, pretože ozaj stojí za to!