Už dlho som uvažoval na tým, či by sa neoplatilo urobiť po vrstevnici singláč, tak som sa tam bol dnes pozrieť.
Prekvapilo ma, že v teréne sú v najlogickejšej línii viditeľné stopy chodníkov (viď video), našiel som tam dokonca v skalnatých oblastiach dve prastaré podkovy, ktorých veľkosť by zodpovedala menším koňom. Sú tam popadané stromy a konáre, teda dosť materiálu na spevenie hrán trailu, väčšinou je tam k dispozícii drobný štrk.
Je tam zopár väčších stromov, zvlášť na jednom mieste je na šírke hádam 30 metrov vyslovene polom.
Kľúčové miesto je skalnaté rebro, to určuje na ktorú vrstevnicu bude treba klesnúť.
Na juhu trasa smeruje na trávnatú pláň a logicky ústi na zvážnicu.
Celý proces zjednodušuje fakt, že zamýšľaná trasa kompletne vedie jediným pozemkom, ktorého výhradným majiteľom je mesto Pezinok.
Ak vynechám legislatívny proces, najháklivejšia časť roboty je ten veľký polom. Inak dva tucty brigádnikov vybavených náradím by to vybudovalo pomerne rýchlo, trasovanie sa mi zdá po dnešnej prehliadke vcelku jasné.
Uvítali by ste to, alebo je to blbosť? Možno téma zapadne, ale možno by to stálo za to...
posledný komentár: 15. 8. 2025 o 12:39
Ako sa vlastne legálne vybavovali existujúce single, napr. Päťbojár, či Cerovka?
O čom zatiaľ nebola reč - to je snaha oddeliť bajky a turistov, najmä na tých miestach, kde sa cyklisti rútia najviac, špecializované cyklotrasy oddelené od turistických, to by sa mi páčilo. Ja som asi viac turista, ako bajker a musím povedať, že oddeľovať chodcov od cyklistov je podobne záslužná činnosť, ako autá od bicyklov.
To je jedno na kolkych metroch ten polom je. Ak sa o nom lesaci dopocuju, tak ich uz nikto nezastavi. Akonahle sa ukazes na miestnom urade a starosta alebo nejaky poslanec si tu myslienku vybudovania a vyznacenia chodnika osvoja a budu sa chciet na tom zviezt pred volbami, tak uz zostanu len oci pre plac. Ako sa hovori, cesta do pekla byva dlazdena dobrymi umyslami. Cize ked uz, tak to treba riesit len ako "docasne" prepojenie na sposob chodnika lesnej zveri, tzn. bez byrokratickych procesov (povolenia, znacenie atd.) a len s uplne minimalnymi / nevyhnutnymi terennymi upravami vrstevnicovo a bez kopania. Medzi ludmi sa to rozsiri aj tak. Staci to zaniest do OSM a Trailforks, dalej to uz bude zit svojim zivotom.
P.S. Ale roboty tam bude urcite ako na kostole, to nie je par metrov. Brudy urcite vie o com hovori.
Chcelo by to nejaký nemegalomanský minimalistický koncept, využívajúci predovšetkým existujúce tvary terénu.