Zakladám novú tému - mohli by ste sem napísať vaše cyklotrasy na Liptove? Jazdím po ceste alebo pohodové XC. Na začiatok pridám pár mojích trás
1. trasa na žiarsku chatu
2. dolina v liptovskom jáne - dá sa prejsť cez svidovské sedlo a prídete na hlavnú cestu za kráľovou lehotou
3. Liptovský Hrádok - Hybe - Východná - Važec - Štrba - Štrbské pleso - Podbanské - Pribylina - Vavrišovo - Lipt. Peter - L. Hrádok
4. Štrbské pleso => Popradské pleso
5. Okolo Liptovskej Mary
6. Jasná => Vrbické pleso
7. Vrch neznáma - horná nádrž priehrady Čierny Váh
8. Spodná nádrž Čierneho Váhu - ďalej vedie dolina až neviem kam
9. Tichá dolina
10. Kôprová dolina
11. Račková dolina
12. Čertovica
Viac ma už nenapadá. Pridajte dačo
K tomu čo píše Palo:
Uvedené kluby majú trochu iné zameranie. Samé by privítali sponzorov a hlásia sa o podporu napríklad u mesta. Ak priamo nikoho z vedenia čo by si ho prehovoril nepoznáš, asi bez šance.
na http://www.hornyliptov.sk je výzva, práve tento týždeň to budú uzatvárať. Majú už vari 370 kilometrov značených cyklotrás. Keď si ich na priloženej mape pozrieš zistíš, že niektoré prejdeš aj na žiletke, na ostatné stačí krosový bicykel. Sú to hlavne široké lesné spevnené cesty a bočné asfaltky. Naše predstavy o trase a štýl jazdenia by ich asi prekvapili. Možno ich zaujímajú práve štatistiky -čo najviac označených kilometrov a k tomu im stačí len štetec, farba, opis a vykreslenie do mapy.
SLOMBA je dobrá na zastrešenie pri vybavovaní a má už skúsenosti. Najviac však asi záleží od ochoty kompetentných. Základom je súhlas vlastníka. Chápem jeho pohľad na vec. Môže byť aj takýto: Teraz im dovolíme toto. Ktovie čo vyrúbu, označia to, neskôr pribudne lavička, potom odpadky, ohnisko a podobne. No treba nám ďalší požiar? A hlavne: čo z toho budeme mať? Len starosti a obavy.
Osobne by som mohol pomôcť so zistením vlastníkov (asi kdekoľvek v okrese). Potreboval by som sa tam s Tebou vybrať a zamerať pár bodov na trase GPS geodetickou aparatúrou. Z nej sa spraví export do súradnicového systému, v ktorom sú katastrálne mapy. Tento súbor načítam do digitálnej katastrálnej mapy a vidím na akých parcelách sa nachádzame (okrem toho tiež či je to evidované ako lúka, les a podobne, lebo podľa mňa dať povolenie na trasu v lese je ťažšie, ako napríklad na ostatnú plochu). Na http://www.katasterportal.sk podľa parcelného čísla zistíme vlastníkov.
Rád sa pridám.
čo sa týka tých klubov, tam som to skôr myslel ako pomoc s vybavovačkami a priloženie ruky k dielu, predsa len sa získať povolenia podarí skôr organizovaným ako jednotlivcom. Takže by bolo dobré osloviť Tatranské orly, Leader fox (možno i ako predajňu) a tuším je ešte i EZAKIMAK. Zatiaľ sa zisťuje len záujem, či na niečo také máme ako duševne tak i pracovnou silou. Email na MAS Horny Liptov som odoslal, tam som myslim patrične vysvetlil čo je singletrack, spomenul som SLOMBU ale i ČEMBU keďže som tam pridával odkazy na niektoré jej videá, hlavne singel pod smrkom pekne rozdelené na stavbu, jazdu ale i názory niektorých zainteresovaných ľudí (správca parku a pod). Rychlebské stezky som po kratšom uvažovaní radšej nespomenul, skôr som šiel cestou nenáročných, ľahko udržiavaných a zábavných chodníčkov, ktoré môžu využívať ako cyklisti tak i chodci/bežci. Zároveň som sa samozrejme spýtal na možnú spoluprácu či zastrešenie, pomoc s vybavovaním, legalizáciou a následným značením, pomoc s hľadaním ľudí či vybavenia. Takže uvidíme čo odpíšu, do 8.12.09 príjmajú akékoľvek návrhy k ich projektu cyklotrás tak snáď nám nejako pomôžu. Ďaľšia vec je tá, že sa dá momentálne získať gran vo výške od 3000 do 5000 eur na rozvoj cestovného ruchu (podľa popisu to sadne i na značenie cyklotrás), lenže tak ďaleko určite ešte nie sme.
Samozrejme ak sa i nájde dostatočný počet nadšencov pre vec, je veľmi možné že stroskotáme už na prvom jednaní z vlastníkom, ... ale čo môžeme stratiť ?
ďakujeme za Vaše podnety a tešíme sa, že ste sa aktívne zapojili do verejného pripomienkovania Koncepcie siete chodníkov, cyklotrás, významných miest a oddychových zón v Hornom Liptove. Našim zámerom v tejto koncepcii je zahrnúť aj singletracky. Zatiaľ budú zahrnuté Vami navrhované trasy za Závažnou Porubou medzi obcami Liptovský Ján a Iľanovo. V tejto súvislosti chcem upriamiť Vašu pozornosť na činnosť pracovnej skupiny, s názvom Cestičky: trasy, voľný čas, pohostinnosť a informačné systém, ktorá pôsobí pri Miestnej akčnej skupine Horný Liptov. Bolo by fajn, ak aby ste v tejto skupine mali aspoň jedného zástupcu aj Vy a ďalej rozvíjali túto problematiku singletrackov, vytipovali ďalšie možné vhodné územia a trasy...
Zámerom MAS Horný Liptov je schválený návrh koncepcie 9. decembra predložiť na pripomienkovanie dotknutým inštitúciám verejnej správy ako ochrana ŽP, vodári, dopraváci a pod. Obce, ktoré sú jediné oprávnené predkladať projekty v rámci nami vyhlásenej výzvy prevzali na seba určitú kompetenciu prejednať s vlastníkmi návrh nových trás, tak aby vlastníci vydali súhlasné stanovisko.
Ak by ste si našli chvíľu čas, bolo by fajn, aby ste prišli k nám do Kancelárie MAS a mohli by sme na tieto témy podiskutovať osobne.
Ak máte záujem dajte vedieť kedy by vám to vyhovovalo.
Viera Rajniaková
Kancelária MAS Horný Liptov
Moyzesova 196
033 01 Liptovský Hrádok
tel./fax 044 5221 214
tel. 044 5225 396
mobil:0905 553 493
e-mail: [email protected]
web: http://www.hornyliptov.sk
tak a teraz aký ďaľší postup navrhujete ? Najlepšie by bolo aby bol aspoň jeden z nás v slombe lepšie asi ak budú viacerí, a jeden v pracovnej skupine Cestičky: trasy, voľný čas, pohostinnosť a informačné systém. Ďaľšia vec je tá, že treba niektoré veci prediskutovať osobne s MAS Horný Liptov, lenže jednak ešte nemáme vytipované trasy ani bližšiu predstavu čo vlastne chceme a jednak sme si poniektorí zatiaľ neznámi.
Takže predkladám dve výzvy:
Výzva prvá - ľudia: Nech sa prihlási každý kto by chcel pomôcť.
Výzva druhá - trasy: Navrhujte prosím možné trasy, použite napríklad http://wags.nlcsk.org/LC/Default.aspx
a ak môžem byť trošku trúfalý a požiadať nejakú osobu, dve o osobné stretnutie s MAS Horný Liptov keďže sa zdržiavam v BA ... nájde sa niekto ochotný ? Ak nie nuž nič sa nedeje, skúsim to dohodnúť a prísť, ale asi by bolo tiež lepšie nebyť tam sám ale aspoň dvaja.
tak zatiaľ toľko
Nájde sa teda nejaká osoba ktorá by sa ujala osobného stretnutia so zastupiteľmi MAS HL, najlepšie dve či tri. Aspoň jedna by mohla vedieť čo je singletrack a vedele čo to i povedať ? O nič nejde len sa prezentovať a dohodnúť sa na vzájomnej pomoci.
Samozrejme sa vopred dohodneme na nejakom kolektívnom názore na vec
Škoda by bolo teraz cúvnuť. Ako som písal, rád sa pridám. Mám aj nejaké obľúbené trasy ako ďalšie návrhy. Veď každý z nás pozná nejaké dobré trasy. Aspoň sa dozvieme, čo môžme očakávať. Ak by to šlo, o rok by to už mohlo vyzerať ináč. Nájdem si čas zajtra či pozajtra, prispôsobím sa ostatným. Malo by nás byť čo najviac, nech vidia tú silu
Študoval som podrobne stránku neziskovej organizácie Miestnej akčnej skupiny (MAS) Horný Liptov na www.hornyliptov.sk, keďže podávajú pomocnú ruku. Dosť významnú časť ich aktivít tvorí príprava a zriadenie cykloturistických trás v tomto regióne. Majú hotovú koncepciu 300 km trás na najbližšie roky (do 2013), peknú prezentáciu a mnohé zaujímavé trasy (napríklad aj na hlavný hrebeň Nízkych Tatier) po známych i menej známych trasách taktiež v TANAPe a NAPANTe. Vyzvali Ťa, že by bolo dobré rozšíriť ich pracovnú skupinu o jedného za účelom rozšírenia o singletracky. Aby sme boli rovnako pružní, pripravil som si niečo na papieri a niečo v hlave a pred obedom som tam skočil. Nik z kompetentných na cyklotrasy tam síce nebol, ale nechal som číslo a čakám, že sa niekto ozve. Nechcem sa nikde tlačiť a išiel som len preto, že asi nik iný teraz nezareagoval. Mám i nejaké predstavy a trochu prehľad o okolí, ale dúfam že sa stretneme viacerí napríklad i s lopatami a podobne a zastupovať nás bude niekto schopnejší.
Mám vytlačený článok od Tomáša Kvasničky z ČeMBY ( od bikemagazin.sk) "Zdánlivá nemožnost singletracku", lebo lepšie by to málokto vysvetlil. MAS Horný Liptov je cesta k legalizácii singltrekov. S ich podporou sa dá presadiť veľmi veľa. Dám príklad:
Na kraji Hrádku je Hradská hora. A v nej je hotových chodníčkov niekoľko kilometrov, niektorí to poznáte. Netreba s nimi nič robiť, len ich zlegalizovať. Možno občas prejsť s hrabľami a pílkou na konáre. Vlastník je tuším Štátne lesy SR, musím to pozrieť. A kto bude s nimi jednať? Spomeň niečo, tak prídu na kontrolu, pošlú stráž a budú vyberať pokuty. Keď však dostanú pozvánku na rokovanie podpísanú primátorom či predsedom MAS, je to niečo iné. Určite by našli spoločnú reč. Skôr dajú súhlas, pripravíme "projekt", je možnosť získania peňazí na značenie, úpravy, propagáciu a podobne. Potom to už môže ísť aj do miestnej televízie a ľudia to postupne prijmú.
MAS Horný Liptov tvoria aj obce zastúpené starostami. MAS má vplyv a trochu potrebujú aj nás a my ich. Verím, že nájdeme spoločnú reč, pochopenie a podporu. MAS (miestnu akčnú skupinu, n. o.) majú aj iné regióny, len o tom možno bikeri ešte nepočuli.
MAS a SloMBA sú sesternice. Obidve majú tulácku krvnú skupinu. Hoci sa ešte nepoznajú, my ich zoznámime.
S Andrejom sme dnes trochu komunikovali, a stihli sme sa tak trochu zoznamit so slecnou Ing. Vierou Rajniakovou, osobou zodpovednou za pripravu projektov, aj v oblasti cyklo...
Prediskutovali sme spolu zopar veci, vymenili maily. V zasade sme sa snazili objektivne posunut informacie aj o inych formach cyklistiky, ako su znacene cesty prvej triedy... Su ochotny nam vytvorit priestor na dodatocne pripomienkovanie ich cykloplanov a posunut tieto aktivity, uz v dohladnom case o tom budeme viac informovat. Ich plany nie su sice zamerane len na MTB formu, no verim,ze im vieme pomoct aj v inych oblastiach, ako napr. cyklotrasy medzi obcami, ich stavba NEasfaltovou formou atd... Jedna sa o uzemie presne ohranicene zaintersovanymi obcami (hornyliptov.sk )...
More info soon...
použiť môžete napríklad Mapu lesných a pozemných komunikácií na adrese http://wags.nlcsk.org/LC/Default.aspx . Chodníčky sú v nej značené jemnou bodkovanou čiarou. Pokiaľ navrhujete trasu len podľa mapy, snažte sa vyhnúť prudkým stúpaniam a klesaniam.
rovnako vám môže pomôcť mapa novo navrhovaných značených cyklotrás priamo od MAS Horný Liptov na adrese http://www.hornyliptov.sk/upload/Image/Aktuality/koncepcia_cyklotras_HL.jpg.
Moj cas poziera hlavne praca, rodina a cestovanie, ale rad sa vo volnych chvilach pridam a pomozem, nakolko mam rad bike a hlavne kludne polne, lucne a lesne cesticky.
Jeden z tých chodníkov, čo spomínam vyššie. Chýbajú len okrúhle pečiatky a céčka.
http://www.youtube.com/watch?v=wQ8eG3fCtko
teraz som sa dostal na pc, tak skúsim nejako vyznačiť trasy ktoré si ja pradstavujem že by mohli byť v tomto smere zaujímavé, samozrejme dám i ten malý okruh medzi Závažnou Porubou a Liptovským Jánom (mimochodom jeho značnú časť vidím i z domu)
edit : tak niečo som si naklikal, nejaké tie trasy na neskôr ktoré vybalíme až keď si niektoré tie existujúce chodníčky a cestičky prejdeme a zároveň s malým okruhom uspejeme
na odkaze http://www.wikiloc.com/wikiloc/user.do?name=vrabco je možné nájsť dve trasy.
Nás zaujíma Závažná Poruba - navrhovaný malý okruh, k nemu treba povedať že začiatok a koniec vyzerá byť do kopca a z kopca, zvyšok vyzerá pekne, samozrejme si to treba ešte celé prejsť kým sa s MAS stretneme a navrhovaný okruh predložíme. Rozmýšľal som že by sme sa nemuseli striktne držať chodníčka a sem tam sa z neho odkloniť, pridať terénu vlnu, a pôvodný chodníček zrekultivovať. Samozrejme nemyslím viesť singletrack úplne inde, len tak do max 4m od pôvodného chodníčka (proste obísť strom, spomalenie jazdy atď). Myslím že ak sa tieto odklony a prekážky dobre navrhnú, bude singletrack zábavný, plynulý, bezpečný a v neposlednom rade to bude ukážka na úrovni. Samozrejme všetko sa ukáže až na mieste.
Druhý trail ktorý tam je som je jedna z vrstevníc ktorú som si len tak klikal, nie je tam chodník len čisto vrstevnica. Myslené len ako ukážka že sa tam dajú postaviť fakt pekné singláče, samozrejme sa nemusia striktne držať vrstevníc, vtedy stratia niečo zo svojej hravosti.
Ja som to video dal len ako ukážku. Ten konkrétny chodník by som ani nenavrhoval vzhľadom na peších turistov. Ale včera som si prešiel v tejto hore pekný vyše 10-kilometrový okruh. Niečo podobné, kde by si chodec a cyklista tak nezavadzali. Sú tu dobré možnosti do budúcna. Chcem to zmapovať a bude to pripravené ako návrh. Osobne nič iné podnikať nemienim.
Najskôr by som si to chcel prejsť zajtra alebo pozajtra (pondelok či utorok), myslím že to bude zamrznuté takže žiadne blato ale zároveň bude chodníček vidno keďže snehu nieto. Dnes na to bolo napríklad super počasie. Pridá sa niekto ? Ja by som šiel peši.