Kategórie
Bike-techPodunajská rovina a ramená Dunaja # MTB # horský bicykel # cyklotrasy # trasy # skúsenosti # diskusia # jazda v teréne
posledný komentár: 10. 9. 2010 o 9:04
posledný komentár: 15. 3. 2008 o 8:18
Akcia GHOST Lanao EQ 27.5 dámsky bicykel, pearl red gloss/pearl purple matt
od 739 €
MOC 869 €
Výpredaj savings GT Avalanche 27.5 microSHIFT bicykel, sport blue
579 €
savings
MOC 929 €
-15% BMC Twostroke AL ONE 29 bicykel, poison green/black
1 099 €
-15%
MOC 2 099 €
-15% Mondraker Chrono DC 29 bicykel, graphite/desert grey/orange
1 099 €
-15%
MOC 1 849 €
Včera som zaznamenal trasu, kde sú len dva brody, ktoré pri normálnom stave vody nepredstavujú problém. Jeden z nich je na fotke vyššie.
http://mapy.hiking.sk/?trasa=NCohX
Ak chce niekto od Vojky prejsť do ramennej sústavy, tak toto je ideálne miesto, ak je teda brána odomknutá.
Ak je niekto s malými deťmi a nechce riskovať hlboké brody (niektoré sú aj po kolená), potom môže cestou ku Gabčíkovu použiť túto trasu.
Naspäť napríklad severným okrajom ramien.
Na tomto mieste urobili vyhliadkovú vežu pre pozorovanie vodného vtáctva. Obrázky odtiaľ.
Po návrate popri kanáli sa dá obzrieť vodné dielo, najmä plavebné komory sú v prípade prechádzajúcich lodí veľmi zaujímavé. A potom by som sa vybral okolo materiálových jám do Vojky a naspäť cestami cez ramená, ako som dával trasy vyššie. Lepšie je to ísť ráno, najhoršie je to podvečer, vtedy ten piskľavý suňog útočí. Ale tento rok je to celkom prijateľné, lebo nebol daždivý máj. Po dlhších dažďoch je to peklo, teraz to ujde. Ak človek akceptuje aj hlbšie brody (lepšie je sa vyzuť a tlačiť naboso), dá sa tam pojazdiť krížom krážom, prípadne komplet sledovať červenú značku.
Vojčianske jazero je väčšinou zamknuté, minule som objavil otvorenú bránu, písal som o tom vyššie. opačne (od ramien) by som to radšej nešiel.
Po 17. hodine je najnebezpečnejší protivník krvilačný piskľavý suňog. Najmä po daždivom období je to o život (bývam odtiaľ hádam len kilometer). Poľovníci sú miestni Maďari a zopár ich osobne poznám, majú o dosť odlišné nároky na dodržiavanie pravidiel oproti iným častiam Slovenska, títo tu sú väčšinou stará škola a o opitosti na poľovačke dosť pochybujem. Na samotnom chodníku nič nehrozí, ale určite by som sa tu nemotal potme, najmä v období splnu a hlavne počas jelenej ruje.
Tie brody sú celkom zábavná vec, dajú sa nájsť aj prechody s nízkou vodou, treba to trochu poznať.
Ak zacinas kompou tak chod smerom do Cunova az k Hrusovskej elektrarni a cez nu prejdi na druhu stranu a napoj sa na polnu cestu popri starom koryte Dunaja.
Dostanes sa tak aj k Vojcianskemu jazeru, ktore je z tejto strany volne pristupne.
A potom aaaaz do Gabcikova cez brody, ktore si len vyberies
Okolo toho Sulianskeho jazera to je take rozbite a nic tam nie je vidno - maximalne sa tak okupat. Ani krcma tam uz X rokov nie je.
Chcem sa spytat, voda v tych brodoch je aj teraz vysoka, aj ked je take sucho?
Radi by sme sa tam vybrali, len ma vzdy odradzalo, ze prud by ma mohol strhnut. Raz neviem ako bezpecne to prebrodit. Ty si to asi prebicykloval (podla foto), kolega tvrdi, ze radsej tlacit, prip. niest bicykel.
Radi by sme sa tam vybrali, len ma vzdy odradzalo, ze prud by ma mohol strhnut. Raz neviem ako bezpecne to prebrodit. Ty si to asi prebicykloval (podla foto), kolega tvrdi, ze radsej tlacit, prip. niest bicykel.
Podla mna je to regulovane, vyska hladiny je teda rovnaka. Mozno okrem zaplav, vtedy ide pod vodu vsetko az po hradzu.
Bicykel treba mat tak, aby ked ho zacne prud otacat, aby nezhodil osobu ktora ho vedie, ale aby sa volne otocil po prude. Ked sa bicykel otoci v smere prudu, nekladie skoro ziadny odpor a uz len treba opatrne ist a opierat sa aj o bicykel (nenosit), pouzivat brzdy, lebo povrch cesty je klzky. Samozrejme ak ma osoba 40kg aj s bicyklom a hladke podrazky tak asi pojde...Muzska ruka na zachranne akcie sa urcite zide
Hoci pršalo už dávnejšie, na cestách v ramenách sú ešte veľké mláky, nemal som ani blatníky a to som fakt zaváhal... (Je pravda, že po horúčavách napršalo na Slovensku najviac práve v Dobrohošti).
Po odstávke nová kompa opäť jazdí (vraj do nej trafil blesk).
Kompa má teraz o polovicu vyššiu kapacitu.
Zmenil som svoj prastarý Garmin na cyklokompjuter.
Zriadenec na kompe reguluje odchod.
Pri starom toku sa striedali prašné úseky s hlbokými mlákami.
Na moje prekvapenie neotravovali komáre.
Vidíte ten úlomok betónovej skruže vpravo? Nuž, ten som ja nevidel. Bol pekne ukrytý v poraste, pokúšal som sa obísť tú hlbokú mláku, dokonca som išiel v niekoho stope, len zrazu bác a už som robil salto cez korman. Tresol som hlavou do zeme, tá rana na nose je vlastne z helmy. Som rád, že som ju mal na hlave, to som chvíľu pred výjazdom uvažoval, že: "Načo ju na tejto rovine budem vláčiť?"
Bicykel bol hlboko ponorený v mláke, do ktorej som si pekne ustlal, voda mala hádam 35 stupňov. Odreté koleno a narazené rebrá, ale inak nič vážne. Tu na fotke už je bajk vybratý z vody.
Ramená oplývajú nezameniteľnou krásou.
Bajk bol obalený jemným blatkom, škrípalo hádam všetko, neskôr som zistil, že zadné koleso sa mierne vyosilo a drhla brzda.
Prešiel som zo dva brody, pred bajkom utekali beličky, voda mi pekne natiekla do tretier.
V horúčave dobre padlo odpočívadlo pod stromom pri Gabčíkove.
mam jednu otazku
ta cervena http://www.cykloserver.cz/cykloatlas/#pos=47.89753P17.51364P13
je klasicky vyznacena? nie je tam problem s orientaciou?
smer Gabcikovo-Vojka
dakujem
Na tomto mieste je trochu hlbší brod a potom ďalej ešte jeden. Na tomto mieste odporúčam odbočiť z trasy k starému toku Dunaja a potom sa vrátiť zas k Šípovej hati, je to zaujímavejšie.