potreboval by som poradiť s kúpou E-MTB. Posledné roky som tomu športu veľmi nedal a vyžral sa na nejakých 115 kg (186cm). Potrebujem teda stroj na pohodové jazdenie po stredne náročnom teréne.Nehľadám nič profesionálne, ale skôr spoľahlivý stroj pre priemerného jazdca s ročným nájazdom okolo 1000km s plynulým záťahom do kopcovitého terénu a solídnymi jazdnými vlastnosťami do 2000€. Ak odporučíte niečo lacnejšie, hnevať sa rozhodne nebudem.
Predpokladám, že najvhôdnejšia veľkosť rámu pre mňa bude XL (21") a priemer kolies 29".
Tak poprosím rady na typy z tohto rozmeru.
posledný komentár: 22. 12. 2021 o 16:10
tuto vidis 20" klasiku a ebajk M pre 175 - 183 cm sa mi zda, je tam ina geometria, ina velkost kolies, to spravi rozdiel
https://www.cyklobazar.cz/inzerat/359877/specialized-levo-fsr-st29-2018-velikost-l-najeto-460km
https://www.cyklobazar.cz/inzerat/346892/specialized-turbo-levo-fsr-short-travel-comp-29-2018-puvodni-cena-142-000-kc-velikost-ramu-l
Výhodné mi to přijde proto, že ta cena za mnohem lépe vybavené kolo je podobná, jako když koupím nový 4ever. Akorát je to ten motor Brose, který tu moc lidí nemá a asi tu bude jen jeden servis. Díval jsem se na nějaká zahraniční fóra a problémy byly s motory 1.2, na 1.3 nějak moc stížností nenašel.
Tyhle kola jsou ale asi designovaný spíš pro sjezdy, bude to mít nějakou nevýhodu na silnici proti kolu jen s přední vidlicí?
A je to u kol jako u aut - když koupím drahou značku specialized, tak mě bude stát výrazně víc i servis než třeba u té české značky 4ever? Nebo je to o tom, že jsou tam kvalitní komponenty, tak to vydrží déle a když tak se mění komponent od shimana za komponent od shimana s rozumným poměrem cena/výkon a udělá mi to jakýkoliv servis v garáži?
Myslim, ze si tak trochu sam odporujes. Citis, ze potrebujes pre zdravie nieco robit, ale zaroven nie si ochotny sa hybat a len hladas najlahsiu cestu ako sa velmi nenarobit. Takto to ale nefunguje. Z vlastnej skusenosti a podobnej situacie viem, ze bez motivacie, potu a bolesti nedosiahnes nic a na e-bajk bude o chvilu padat prach ako na tvoj stary bicykel. To ze budes chodit do prace pravidelne, na to sa nespoliehaj, denno denne kazdy den je nieco ine ako obcas, alebo raz za mesiac. Nie je kazdy den idealne pocasie a ak nebudes mat silnu motivaciu tak po tyzdni sa na to vykasles. Presiel som si niecim podobnym, mam sedave zamestnanie a moj pohybovy aparat uz bol na sracky, chrbat, kolena, kondicia v prdeli. Ale premohol som sa a dnes, po roku, je bajk (bez ecka) moj primarny dopravny prostriedok do prace, na vikendove cyklo vyjazdy sa tesim a v garazi uz zacina sadat prach na motorku, na ktorej som predtym jazdil prakticky celorocne. Zaciatky boli tazke, bolestive a srdce mi parkrat slo vyskocit z hrude, ale vsetko sa dalo do poriadku a dnes som v lepsej kondicii ako pred 15 rokmi. Chrbat, trup a nohy posilujem cviceniami, kolena uz nebolia, tep sa mi znizil a zvladnem aj kopce, na ktore som mohol pred rokom zabudnut. A o tom to je, o prekonavani sameho seba, o motivacii urobit nieco pre vlastne zdravie a kondiciu. Ak hladas len cestu najmensieho odporu, tak to skonci neuspechom. Nehovorim ze e-bajk je zla volba, ale z tvojich slov mam pocit, ze to co ti chyba je skor motivacia a chut bicyklovat. Ak chces len presedlat z auta a dostat sa rychlo do prace, mozno by bol pre teba lepsi skuter a po praci fitko pre zlepsenie kondicie.
https://www.cyklobazar.cz/inzerat/359877/specialized-levo-fsr-st29-2018-velikost-l-najeto-460km
https://www.cyklobazar.cz/inzerat/346892/specialized-turbo-levo-fsr-short-travel-comp-29-2018-puvodni-cena-142-000-kc-velikost-ramu-l
Výhodné mi to přijde proto, že ta cena za mnohem lépe vybavené kolo je podobná, jako když koupím nový 4ever. Akorát je to ten motor Brose, který tu moc lidí nemá a asi tu bude jen jeden servis. Díval jsem se na nějaká zahraniční fóra a problémy byly s motory 1.2, na 1.3 nějak moc stížností nenašel.
Tyhle kola jsou ale asi designovaný spíš pro sjezdy, bude to mít nějakou nevýhodu na silnici proti kolu jen s přední vidlicí?
A je to u kol jako u aut - když koupím drahou značku specialized, tak mě bude stát výrazně víc i servis než třeba u té české značky 4ever? Nebo je to o tom, že jsou tam kvalitní komponenty, tak to vydrží déle a když tak se mění komponent od shimana za komponent od shimana s rozumným poměrem cena/výkon a udělá mi to jakýkoliv servis v garáži?
Hele Spešl levo je bomba..O tom žádná..Mají motory upravené přesně pro sebe..Většina kol je karbon,pokud se ho nebojíš.. Jak tu bylo psané jsou předražené. Původně jsi psal že celopéro ani nechceš..Základ je přesně určit po čem jdeš. Firma Akumo i v časopise přetiskla ten článek o motorech..A jak píšeš Shimano neprodávají.. proto je nejhorší..Stačí počíst jiné testy i ze zahraničí a najednou shimano vítězí témeř všude..Co se servisu týká tak bosch je asi lepší.. Je zde vlákno přimo shimano steps a tam je informací dost..Myslím že ani jeden motor není bez problémů ale žádný není špatný..Mechanicky shimano funguje. Jsou lidi co mají 10000km. jinak baterie u shimana je na 1000 nabití..Osobně bych bral něco levnějšího a něco co má v tvé blízkosti zajištěný servis.Ceny servisu budou myslím cca stejné u všech značek.. Já mám enduro ,které jsem bral z důvodu hmotnosti..
dxdexter: děkuji za radu s mopedem a fitkem, je pro mě nepoužitelná. Při práci na PC a při lezení si přetěžuju aparát horních končetin dost (tenisovej loket a natažený šlachy už mám) a zvedat činky nepotřebuju. Potřebuju hejbat nohama, protože hodně sedím. A že bych do fitka chodil jezdit na rotoped o tom pochybuju. Přesvědčovat mě na pravdu poctivého bikera je zbytečné, nemá smysl tím tady plevelit diskusi. Ale máš pravdu, jsem líný a může to dopadnout tak, že i na ekolo se bude prášit. Já doufám, že ne. A jestli to tak dopadne, budu po zásluze potrestán vyhozením 50-70 tisíc.
Jinak děkuji všem za rady, zkusím si to nějak utřídit a něco snad vyberu
Na bazaru se to dost točí, zůstávají ležet jen drahý a nevýhodný kola. Když je dobrý kup, je ten den pryč, sleduj to nějaký den a uvidíš. Nebo obejdi prodejce a poptej slevu. Je skoro po sezoně 2019, mohl bys dostat slevu okolo 20 a více procent.
Akorát se chci zeptat, Kellys prý nemají sundavací baterku, ale nevím, jestli se to týká i tohoto modelu s baterkou, která není integrovaná?
Akorát se chci zeptat, Kellys prý nemají sundavací baterku, ale nevím, jestli se to týká i tohoto modelu s baterkou, která není integrovaná?
Baterku sundáš..Který to je model?? AM70 byl 2018 černý rám a zelené nálepky...přehazka XT. vidle YARI, zdvih 150-160mm...???původní cena 119900 kč https://elektrobicykle.heureka.sk/kellys-theos-am-70-2018/ asi bych bral nový kus
Kellys Theos i50 29/27.5 elektrobicykel, dark
3 399 €
MOC 3 999 €Díky za odkaz, na té heuréce už je starý model jen velikost M, L ani XL už není. A když vyberu variantu, tak skočí cena na 3499 Eur. Na ten 50 kouknu ještě u nás.
Komplet:
RÁM: KELLYS full suspension 140mm 27,5+ Boost 148 x 12 axle, post mount, SHIMANO E-STEPS
VELIKOST RÁMU: XL
E-BIKE SYSTEM: SHIMANO Steps E8000 / battery capacity 504Wh
VIDLICE: ROCK SHOX Pike RC (2927+B), 150mm, Solo Air / Charger Damper / Maxle Ultimate 15mm thru axle
ZADNÍ TLUMIČ: ROCK SHOX Monarch RT, Solo Air / Rebound / Open-Pedal (200x57mm)
HLAV.SLOŽENÍ: FSA 1.5 integrated
KLIKY: SHIMANO STEPS FC-E8000 - length 170mm
ŘAZENÍ řazení SHIMANO Deore XT SL-M8000 I-spec II Rapidfire Plus (rear) MĚNIČ měnič SHIMANO Deore XT M8000 (direct mount) POČET PŘEVODŮ počet převodů 11 KAZETOVÉ PASTORKY: SHIMANO CS-M8000-11 (11-46)
ŘETĚZ: KMC Z11 (112 links)
BRZDY: SHIMANO XT M8000 Hydraulic Disc
BRZDOVÉ KOTOUČE: SHIMANO 203mm front / 180mm rear
NÁBOJE: NOVATEC Disc (15x100mm / 12x142mm / 32 holes)
PEVNÁ OSA: 15x100mm front / 12x142mm rear
RÁFKY: KLS Bender Disc 584x38 (32 holes)
PLÁŠTĚ: SCHWALBE Nobby Nick Perfomance 70-584 (27.5x2.80) folding
PŘEDSTAVEC: RACE FACE Chester - diam 31.8mm / bar bore 31.8mm / 8° / length 50mm
ŘÍDÍTKA: RACE FACE Respond RiseBar - diam 31.8mm / width 785mm
RUKOJETI: KLS Q-base Lock-on foam
SEDLOVKA: KS - LEV DX - Remote Telescopic - diam 31.6mm / length 392mm / travel 125mm
SEDLO: KLS Styx PEDÁLY pedály KLS Master - alloy
Osobně bych si testovačku s 2.500km určitě nevzal, nebo s extra slevou, což tady až tak není. Byl jsem párkrát na testech a ty kola byly dost ve špatným stavu už okolo 500km.
Pri ceně dilu a baterky můžeš být za půl roku na ceně nového kola.
Osobně bych si testovačku s 2.500km určitě nevzal, nebo s extra slevou, což tady až tak není. Byl jsem párkrát na testech a ty kola byly dost ve špatným stavu už okolo 500km.
Pri ceně dilu a baterky můžeš být za půl roku na ceně nového kola.
No a k baterce, bral jsem to tak, že bych si koupil novou a měl bych aspoň dvě, na ostatní komponenty by měla být 2 roky záruka od obchodu (je to přímo od Kellysu). Předpokládám, že nejvíc trpí řazení, řetěz, kazeta a když jsem se díval kolik stojí xt, tak mi to nepřišlo tak strašný - přehazka 1500, kazeta 1000, brzdy jsou 2000. To bych pořád ani zdaleka nebyl na ceně nového kola. Nejdražší jsou asi vidlice a zadní tlumič, to už by asi měnit bolelo, ale tam nevím, jak rychle se tohle opotřebovává?
PS oprava ..Našel jsem specifikaci o které píšeš. JDE O MODEL 2017!! Bylo jich velmi málo a cena 129900kč. https://www.shopbike.cz/detail/10414-kellys-theos-am-70-2017#10414-1 takže to co je na začátku vlastně neplatí o tom vylepšení..Jde o to jak vybavený model byl 2017 a 2018
Jelikož mi ho před hodinou přivezli až domů, měl jsem možnost ho vyzkoušet v terénu, kde s ním chci jezdit. On ten terén není enduro, ale není to šotolina, je to cesta po louce dolů z kopce, není to ani cesta, je jen uježděná tráva, takže samý drn a prohlubeň, takže se se mi tam ten zdvih líbil. Ono jet přes drny větší na HT rychlostí dost kope do sedla, tak ten full trochu využiju. Tak jsem to kolo vzal.
A je to XL, ale to jak jsem vyčetl z tabulky znamená, že je to 19,7", takže mi to velikostí sedlo.
Uvědomuji si, že je to pro mě asi zbytečně drahá výbava, na druhou stranu to bylo za cenu nového Apache HT s Bafangem na výbavě Deore, tak snad jsem nekoupil úplně blbě. Uvidíme, jestli něco odejde, já myslím, že na mých 12 km denně za hezkého počasí by to mohlo ještě nějakou dobu vydržet.
Akorát asi bude problém na to dát nějaký rozumný blatníky, abych si po cestě do města neohodil záda. Na sedlovku se blatník dát nedá, protože je to teleskop a na zadní tyč rámu asi bude problém něco najít, co by neškrtalo o kolo, když to zatlumí.
Každopádně děkuju moc rady, bez nich bych asi býval koupil HT Bosche na Deore za 75 tisíc Kč.