Kategórie
Bike-tech
Akcia -13% Rock Machine Blizz TRL 50-29 bicykel, matte black/grey
od 1 049 €
-13%
MOC 1 539 €
-17% Bianchi Nitron 9.4 XT/Deore 1x12 29 bicykel, celeste/čierna
1 499 €
-17%
MOC 2 499 €
savings Ride Concepts Accomplice Clip dámske tretry, rose camo
od 108 €
savings
MOC 158 €
Five Ten Hellcat dámske topánky, core black/crystal white/hazy emerald
od 139,90 €
MOC 196 €
https://www.cas.sk/clanok/506733/nova-rozhladna-v-bratislave-bude-mat-originalny-tvar-uvidite-z-nej-alpy-aj-vieden/
Ako to s tou rozhľadňou vyzerá aktuálne však netuším
Maros, som sa zacal smiat, ze tomu pravemu sa zacal chvalit e-bikom
Wikipedia: Strictly speaking, mopeds are driven by both an engine and by bicycle pedals.
Mám kamoša, staršieho trampa/turistu, ktorý sa vyjadril, že už niekoľko rokov nie je ochotný vkročiť napr. na červenú značku medzi Kamzíkom a P. Babou, lebo už na tie procesie bajkerov nemá nervy.
Je to teda relatívne. Tak trochu mi je čudné, že ak niekde šliape cyklista, tak ho tam dráždia iní cyklisti len preto, že im pomáha 250W elektriky. Ak by si chcel vyzvať e-bajkerov, aby ti vyhoveli a do lesa nechodili, podľa toho istého princípu by si mal vyhovieť turistom a nebicyklovať na "ich" chodníkoch.
Dopad na les/trail je uplne rovnaky ci tade prejde niekto s e-bikom alebo na normalnom. Problem vidim v tom, ze na tych e-bikoch zrazu jazdia ludia co to poriadne nevedia a na miestach kde by to vediet veru mali. Pretoze kym normalny cyklista musi ziskat skusenosti a kondicku, aby presiel napriklad niektore casti MK, tak na e-biku mozes ist rovno z obchodu.
Ako analogiu spomeniem drony a modely na ovladanie. Pred niekolkymi rokmi som lietal s vrtulnikmi na ovladanie a drony boli vysadou par vyvolenych, ktori to naozaj vedeli ovladat. Vtedy neexistovala moznost, ze by dron priletel k letisku a sposobil problem ani akekolvek ine ohrozenie/obmedzenie inych ludi, pretoze sa tomu venovali len ludia co to naozaj vedeli. Dnes je technologia tak vyspela, ze dron kupis za par Eur a mozes lietat bez akychkolvek skusenosti - a tak to potom aj vyzera.
maros.hrobar: vsak ja som to pisal uz pred asi 2 rokmi, nechapali to a vysmiali ma
Dopad na les/trail je uplne rovnaky ci tade prejde niekto s e-bikom alebo na normalnom. Problem vidim v tom, ze na tych e-bikoch zrazu jazdia ludia co to poriadne nevedia a na miestach kde by to vediet veru mali. Pretoze kym normalny cyklista musi ziskat skusenosti a kondicku, aby presiel napriklad niektore casti MK, tak na e-biku mozes ist rovno z obchodu.
po 1. je to ich problem, nie nas, a po 2. vacsina ebajkerov jazdi zvaznice a terenu sa boja. Tych par co vybehne na single ich jazdilo aj predtym ako si kupili ebajk. Nehovoriac o tom, ze sme v teme "Male Karpaty" a nie Whistler. Najhorsie co sa moze ebajkerovi u nas stat je ze mu dojde baterka a chvilu bude musiet slapat. Nerobte tu z toho boj o prezitie
mozno by bolo fajn prestat davat ebaiky a elektricke motorky do jedneho vreca. Ako som uz tu pisal v inom pripevku aj zakon to rozdeluje.
eBike = bicykel s pomocnym elektro motorom (250W a 25km/h)
eMotocykel = cokolvek co ma elektromotor a nesplna predchadzajucu definiciu
potom, mi co dodrzujeme zakon a jazdime na eBikoch prestaneme reagovat na prispevky ktore su mierene proti jazde eMotoriek v lese.
a este jedna vec... som presvecdecny ze ziadny eBiker, ktory si ako prvy bike kupi eBike nechodi nahanat ziadne strava casy na akekolvek traily. Teda jedine ze by to bol aspirant na Darvinovu cenu. Cize eBiker alebo eMotorkar ktory naha strava casy, som si isty ze zacal na klasickom biku.
Je to teda relatívne. Tak trochu mi je čudné, že ak niekde šliape cyklista, tak ho tam dráždia iní cyklisti len preto, že im pomáha 250W elektriky. Ak by si chcel vyzvať e-bajkerov, aby ti vyhoveli a do lesa nechodili, podľa toho istého princípu by si mal vyhovieť turistom a nebicyklovať na "ich" chodníkoch.
nachytal si ma, ale mas pravdu, pozeram sa na situaciu optikou bikera, myslim si ze turisti musia byt z mnostva bikerov tiez otraveni a fakt je ten ze oni tu boli skor, takze ano, toto beriem.
Skor by som povedal ze nechapem, preco si mlady zdravy chalan kupi ebike namiesto bicykla.
Vývoj sa nedá zastaviť. Ja len dúfam, že to nedopadne raz takto ako na obrázku ...
Tiež nerád vidím, ako nejaký developer zruinuje krásnu lokalitu pre zopár vyvolených. Ale pliesť toto s problematikou e-bajkov je do značnej miery miešanie hrušiek s jablkami.
Osobne si myslím, že väčšie úsilie prináša aj väčšie šťastie. Naopak, pokus o šťastie bez vyvinutia úsilia vedie ľudí o.i. k drogám, ale aj ku kriminalite, lebo niekomu sa napr. nechce trpezlivo pracovať a nejakú vec si zaslúžiť. Chce ju hneď. Instantný pôžitok je často cesta do pekla, lebo ľudia sa stávajú napr. úverovými otrokmi, lebo nechcú si našporiť, ale chcú niečo hneď. Podobné to je aj s e-bajkami. Nechce sa mi trénovať, tak si kúpim geret s baterkou a hneď odjazdím trasu,na ktorú by som musel dlhšie trénovať. Chcem väčší akčný rádius. Chcem hneď!
Ale aj tak sa tieto veci nedajú hádzať do jedného vreca, lebo poznám ľudí, ktorých túra na obyčajnom bajku odradila, lebo mali pocit, že prekážky sú priveľké. No cez e-bajk sa im podarilo naštartovať proces zvyšovania kondície a napokon zvíťazili a možno by už neskôr pomoc motora ani nepotrebovali. Kto som, aby som takého človeka odsudzoval? E-bajk je riešením aj pre spoločné výjazdy ľudí s výrazne odlišnou kondíciou, preto asi jedného dňa kúpim jeden mojej žene. Prídete mi do očí povedať, že nemá v Karpatoch čo hľadať?
Co sa tyka toho, ze nema kto co kde robit, aj som tusil, ze som to zle napisal, ale opravovat to nebudem, kto chce, pochopi, kto nie, tomu to vysvetlovat nebudem. Neber to v zlom. Diskusie na internete su problematicke, pretoze vela veci ludia, ktori sa nepoznaju, pochopia vselico nespravne. Pri osobnom kontakte je mozne povedat nieco spravnym sposobom podstatne jednoduchsie a ucinnejsie. Pisat niekde do fora veci, ktore su pomerne zavazne takym sposobom, aby to bolo uchopitelne a jasne, nie je vzdy jednoduche a casto si to vyzaduje pomerne znacny cas a taktiez aj schopnost to podat. Ako sa vravi, lepsie raz vidiet, ako 100x pocut. Aj dnesna doba je taka. Video a nemusiet premyslat. Nedajboze si polozit otazku ako to ten druhy mysli. Len hned odsudit a ohejtovat. Je niekedy usmevne, vidiet, ako ti, co broja proti hejtovaniu, to sami robia.
Napriek tomu ale si neodpustim otazky. Preco ti nestacia luzne lesy a chodis do MK ? 2x12 km je vela ? Preco nebyvas priamo pri horach, aby si nemusel cestovat ? Odpoved na tieto otazky /nepotrebujem aby si ich pisal na forum, to su pre teba/ imho v sebe skryvaju podstatu, o ktorej v tejto debate ide, resp. o ktorej ja pisem. Samozrejme, obcas ide aj o tu neznasanlivost, zial vdaka tomu potom vyzera, ze vsetci, ktori nieco napisu proti ebikom, ju v sebe maju, co je zase zovseobecnovanie a hejtovanie tych, ktori sa snazia poukazat na nieco ine.