Je to na úzkej asfaltke, ktorá vedie od mosta nad Ružínskou priehradou (pri penzióne Bradan, resp. Sivec) smerom na V. a M. Lodinu., Kysak atď.
Pamätná tabuľa je vzdialená cca 1,5 km od mosta, v zákrute, je odtiaľ pekná vyhliadka na priehradu.
Jaro, kde sa presne nachádza to Björnsonovo "pamätné sklo"?
Nemáš GPS súradnice? Prípadne nezaznačil by si na nejakej mapke?
Díky.
BTW: Ktovie, či taký ctihodný poslanec Slota vie, kto bol Björnstjerne Björnson?
Na ceste z Velkého Folkmára do Košíc je most cez Ružín, za mostom je hotel Sivec a je tam odbočka, ktorou sa dostaneš ku ružínskej hrádzi, prípadne priamo na vrch Sivec. Keď tam odbočíš, prídeš k tomu . Je to novopostavené a sú tam na stĺpoch aj slovenská a nórska zástava. Keď som tam bol naposledy, tak to tam nebolo...
BTW: Ktovie, či taký ctihodný poslanec Slota vie, kto bol Björnstjerne Björnson?
sorry ale to nemam paru ani ja kto to bol.
a preco mu postavili nejaky pamatnik prave na tak odlahlom mieste (kde ani muchy nechodia) pri ruzine - takto mi je este najvacsia zahada.
Pri príležitosti štátneho sviatku Nórskeho kráľovstva sa okrem celého radu podujatí uskutočnil pietny akt položenia vencov k hrobu významného spisovateľa a ochrancu práv malých národov Bjornstjerne Bjornsona, ktorého sté výročie úmrtia v tomto roku pripomína celý nórsky národ. V slávnostnom príhovore minister zahraničných vecí Jonas Gahr Store vyzdvihol úlohu tohto dejateľa medzinárodného významu a nositeľa Nobelovej ceny mieru, pričom pozornosť venoval aj tragickej udalosti v Černovej v roku 1907 a postaveniu samostatnej Slovenskej republiky vo svete dnes. Kyticu kvetov so slovenskou trikolórou k Bjornsonovmu hrobu pri tejto príležitosti v sprievode veľvyslanca SR Dušana Rozboru položila aj speváčka Kristína reprezentujúca Slovensko na Eurovision Song Contest 2010. Minister Store tento počin vysoko ocenil v rozhovore so speváčkou, ktorá následne bola jeho čestným hosťom na oficiálnej recepcii pri príležitosti štátneho sviatku krajiny. V zosobitne pozitívnom duchu sa o slovenskej účasti minister vyjadril v interview pre nórsku NRK i STV.
a intenzívne sa zaujimal aj o Slovensko a ochraňoval jeho práva
pamatnik mu tam postavili preto: "lebo, že vraj pohľad z tohoto miesta do Ružinskej zátoky pripomina fjordy"
a mala by tam byť, že vraj aj nejaká vyhliadkova terasa na skale smerom nad prvý slovenský fjord - ... v budúcnosti ...
a "sudruhovia" ktorí to vydumkali tajne dufali, že ked tu bol norsky panovník, tak sa pride na TO čudo pozriet,
ale neprišiel sa ..
ked som šiel tade 1. x na jesen na bajku, skoro som "havaroval" ... od úžasu
Kyticu kvetov so slovenskou trikolórou k Bjornsonovmu hrobu pri tejto príležitosti v sprievode veľvyslanca SR Dušana Rozboru položila aj speváčka Kristína reprezentujúca Slovensko na Eurovision Song Contest 2010. Minister Store tento počin vysoko ocenil v rozhovore so speváčkou, ktorá následne bola jeho čestným hosťom na oficiálnej recepcii pri príležitosti štátneho sviatku krajiny.
Stavím sa, že keby sme sa teraz speváčky Kristíny opýtali, kto bol Björnstjerne Björnson, tak netuší.
Ináč, tiež mi to pripadá priblblé, taká sklenená pamätná doska na takom mieste. To už nevedia vymyslieť niečo lepšie, ako vytunelovať nejaké prachy z eurofondov? Pripadá mi to, ako keď na sídlisku KVP v Košiciach premenovali jednu "echt" krčmu na "Múzeum slovenskej kultúry". Samozrejme, že naďalej plní funkciu echt krčmy. Akurát, že okolo stolov sú rozmiestnené kadejaké staré haraburdy z povál dedinských domov, čo tam ostali po prapredkoch. Verím, že tam tiež mali čo robiť eurofondy.
... pamatnik mu tam postavili preto, "lebo že vraj pohľad z tohoto miesta do Ružinskej zátoky pripomina fjordy"
Ale kdeže fjordy! Však fjordy sú v Maďarsku! (L&S).
P.S. : Mali by sme aspoň vymyslieť legendu, čo viaže toho dobrého muža (Björnstjerne Björnson) k tomu odľahlému miestu pri Ružínskej priehrade. Kto vymyslí najlepšiu legendu?
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Sakra, kde mám dávať videa, aby si ich ľudia mohli pozrieť ???
Už viem....dávam ich na VIDEOTUBE...
Tréningová vychádzka 13.2.2011
http://www.videotube.sk/video/117111/tv-9-2-2011.html
http://www.videotube.sk/video/117112/tv-neviemkedy-.html
http://www.videotube.sk/video/117113/sck-ruzin.html
Dúfam,že to pôjde...
Díky.
Pamätná tabuľa je vzdialená cca 1,5 km od mosta, v zákrute, je odtiaľ pekná vyhliadka na priehradu.
on nemusí vedieť nič, stačí že to bude vedieť Rafík
sorry za OT
Díky.
Na ceste z Velkého Folkmára do Košíc je most cez Ružín, za mostom je hotel Sivec a je tam odbočka, ktorou sa dostaneš ku ružínskej hrádzi, prípadne priamo na vrch Sivec. Keď tam odbočíš, prídeš k tomu . Je to novopostavené a sú tam na stĺpoch aj slovenská a nórska zástava. Keď som tam bol naposledy, tak to tam nebolo...
sorry ale to nemam paru ani ja kto to bol.
a preco mu postavili nejaky pamatnik prave na tak odlahlom mieste (kde ani muchy nechodia) pri ruzine - takto mi je este najvacsia zahada.
Pri príležitosti štátneho sviatku Nórskeho kráľovstva sa okrem celého radu podujatí uskutočnil pietny akt položenia vencov k hrobu významného spisovateľa a ochrancu práv malých národov Bjornstjerne Bjornsona, ktorého sté výročie úmrtia v tomto roku pripomína celý nórsky národ. V slávnostnom príhovore minister zahraničných vecí Jonas Gahr Store vyzdvihol úlohu tohto dejateľa medzinárodného významu a nositeľa Nobelovej ceny mieru, pričom pozornosť venoval aj tragickej udalosti v Černovej v roku 1907 a postaveniu samostatnej Slovenskej republiky vo svete dnes. Kyticu kvetov so slovenskou trikolórou k Bjornsonovmu hrobu pri tejto príležitosti v sprievode veľvyslanca SR Dušana Rozboru položila aj speváčka Kristína reprezentujúca Slovensko na Eurovision Song Contest 2010. Minister Store tento počin vysoko ocenil v rozhovore so speváčkou, ktorá následne bola jeho čestným hosťom na oficiálnej recepcii pri príležitosti štátneho sviatku krajiny. V zosobitne pozitívnom duchu sa o slovenskej účasti minister vyjadril v interview pre nórsku NRK i STV.
a intenzívne sa zaujimal aj o Slovensko a ochraňoval jeho práva
pamatnik mu tam postavili preto: "lebo, že vraj pohľad z tohoto miesta do Ružinskej zátoky pripomina fjordy"
a mala by tam byť, že vraj aj nejaká vyhliadkova terasa na skale smerom nad prvý slovenský fjord - ... v budúcnosti ...
a "sudruhovia" ktorí to vydumkali tajne dufali, že ked tu bol norsky panovník, tak sa pride na TO čudo pozriet,
ale neprišiel sa ..
ked som šiel tade 1. x na jesen na bajku, skoro som "havaroval" ... od úžasu
ale neprišiel sa ..
Dobre, že neprišiel. Keby zbadal, koľko "bordelu" pláva na hladine toho fjordu, asi by
Mňa osobne prekvapuje, vždy keď idem okolo, že to ešte stojí a sklo nie je rozbité.
Tréningová vychádzka 13.2.2011
Stavím sa, že keby sme sa teraz speváčky Kristíny opýtali, kto bol Björnstjerne Björnson, tak netuší.
Ináč, tiež mi to pripadá priblblé, taká sklenená pamätná doska na takom mieste. To už nevedia vymyslieť niečo lepšie, ako vytunelovať nejaké prachy z eurofondov? Pripadá mi to, ako keď na sídlisku KVP v Košiciach premenovali jednu "echt" krčmu na "Múzeum slovenskej kultúry". Samozrejme, že naďalej plní funkciu echt krčmy. Akurát, že okolo stolov sú rozmiestnené kadejaké staré haraburdy z povál dedinských domov, čo tam ostali po prapredkoch. Verím, že tam tiež mali čo robiť eurofondy.
"Nech žije socializmus!"
Ale kdeže fjordy! Však fjordy sú v Maďarsku! (L&S).
P.S. : Mali by sme aspoň vymyslieť legendu, čo viaže toho dobrého muža (Björnstjerne Björnson) k tomu odľahlému miestu pri Ružínskej priehrade. Kto vymyslí najlepšiu legendu?