Mam v plane kupu 29" biku (moja vyska 188cm, vyska po rozkrok 85cm), uvazujem nad Meridou big nine lite 1200D, mam dilemu 19" alebo 21". Bolo mi doporucne v obchode ze ak kupujem bike 29er mam ist o cislo nizsie teda staci 19" (21" je velky). Co vy na to ?. A co poviete na tu meridu (komponenty). Jazdim rekreacne asfalt,les, strk do buducna chcem aj nieco zavodne (maraton...)
No kedze to je ram s klasickym trojuholnikom tak aby ti horna ramova trubka nebola vysoko nemal by byt ram vacsi ako 0,56* rozkrok a je uplne jedno ci je to 26" alebo 29" bike(BB je na 26 aj 29 ke cca rovnako vysoko od zeme). Teda maximalne 19ka pre teba a v pripade ze by bol kratky, das dlhsi predstavec.
Dĺžkovo bude 19" OK, oproti stupídne krátkym 26" meridám je to veľký rozdiel k lepšiemu 19" 29er merida má dlhšiu hornú rámovku ako 22" s menšími kolesami...
Na tej meride mi trochu vadí to že nemá pevnú os vpredu, je to dosť nelogické že to tam tak dali.
podla mna nie je vyska hornej trubky rovnaka u 26" vs. 29". Aj ked BB je rovnako vysoko, ale predok je vyssie. A tym padom by tam musel byt vyraznejsi sloping ako maju 26tky aby cca stred hornej trubky bol rovnako vysoko. Co som ja skusal tak skoro u vsetky 19" 29eroch som sa skoro dotykal hornej trubky a u dvadsatsestiek ani nahodou (pri stoji nad bajkom). Treba pozerat efektivnu (horizontalnu) dlzku to je zaklad....
Bolo mi doporucne v obchode ze ak kupujem bike 29er mam ist o cislo nizsie teda staci 19" (21" je velky).
nuz, ja na to, ze vacsiu somarinu som uz davno necital. treba ist do spravnej velkosti ramu bez ohladu na to ci kupujes bike s 24", 26", 29" alebo 32" kolesami. bajk treba kupovat u ludi, ktori tomu rozumeju.
Na 85cm rozkrok 19" bude stačiť a určite to bude vhodnejšia voľba ako 21" (samozrejme ak tá 19" bude mať rozumnú dĺžku), sedlo by sa malo nastavovať vzhľadom na pedále a nie ním kompenzovať príliš dlhý rám.
Nebude mu to krátke, lebo tá merida 19" je pomerne dlhý rám a nebude to musieť zabíjať dlhším predstavcom - ak teda nepreferuje nejaký extrémne natiahnutý posed
Tá merida je iba o 1cm kratšia ako napríklad ten canyon o príspevok vyššie vo veľkosti XL, pričom ten canyon má sedlovú trubku dlhú 545 a merida 483mm. Takže ten canyon by bol poriadne mimo na výšku. Ten radon je zase vysoký 550mm v 22" a dĺžku hornej rámovky má iba o 1,5cm väčšiu ako merida.
PatrikL, praveze mu to moze byt kratke. vozim 21" s 640 mm ETT a 110 mm predstavec pri vyske 194 cm a pre ucebnicovy sportovy posed je mi to kratke. prave tuto 19" by zrejme musel natahovat predstavcom.
nie celkom rozumiem, preco pri tejto vyske riesis takto vysku sedlovej trubky. mam sedlovku 53 cm a necitim/nevidim na rame ziadnu nevyvazenost. cim by mal byt moj ram uplne mimo na vysku?
vo vseobecnosti, na maratony je lepsi vacsi ram, ak je borec nahodou medzi dvoma velkostami, co mi tuto nepride byt ta situacia.
Písal som niečo o tvojom ráme? Ak to porovnáme tak ten radon a canyon sú vyššie ako tvoj a pritom aj kratšie, čiže pre neho určite horšie. Ten canyon má standover 869mm v XL, flash 29" 853 v XL. Ten radon neviem, tiež to ale nebude nič priaznivé. Nemyslíš že by bolo "trochu" blbé keby kvôli veľkej výške rámu mal standover väčší ako je jeho výška rozkroku? + by mal dosť málo vysunutú sedlovku ako bonus...
No, uz ti rozumiem. Ale jednako som si nie isty, ze standover je to, na co sa treba zamerat. Mat o malo vyssi standover nemusi byt nielen "trochu" ale ani vobec blbe a som presvedceny, ze kopec ludi to tak jazdi. Pozeram ze napriklad u Canyonov je aj v M standover 80 cm. A rozhodne si nemyslim, ze je to blbsie ako prikratky ram.
no je to individualne. Podla mna by 19" este mohla byt ok. Ak si dobre nameral vysku rozkroku, tak mas dost kratke nohy. Napr. ja mam pri 181cm rozkrok 83cm a to mi pride, ze mam skor kratsie nohy. Inak mam 17,3" ram efektivna dlzka TT: 605mm a 110mm predstavec + sedlovka s 25mm setbackom. Tiez som bol na hrane a volil som mensi ram kvoli ovladatelnosti. Predsalen 29er je dlhsi tj. wheelbase je vacsia ako u 26er a to trochu citit. Ale to je na tebe podla toho co mas radsej. Este jedna vec...napr. Niner, ktory vsetci chvalia pre geometriu doporucuje 16,5" ram s horizontalnou dlzkou TT 607mm az do vysky 183cm.
Inak 29er od Meridy som mal pozicany na testovanie. TFS radu, ale geometria vypada byt rovnaka ako u LITE. Bola to 19" seriovka, predstavec tusim 70mm. Dlzka pri takomto setupe mi bola ok. Sedlovka bola menej vysunuta, ale nevypadalo to este tragicky. Ale uz som sa dotykal rozkrokom hornej trubky, ked som stal rozkroceny nad bajkom. Nebolo to tragicke, ale ani moc prijemne
Tiez ti doporucujem radsej vyskusat ved Meridu maju v kazdom vacsom meste.
OT: Zihadlo ty mas vazne len 180cm? To musis mat potom nohy dlhe jak modelka . Ja mam 181 a pri 26eri mi 20" uz bola moc a 21" uz nejazditelna. Aspon vidno, ako zalezi aj na dalsich parametroch, nielen na vyske a velkosti ramu...
aku celkovu dlzku? ak je rovnaky razvor, tak uz nejaku celkovu dlzku nema moc zmysel riesit. dlzka hornej ramovej trubky tiez nie je vo vseobecnosti vacsia .. tam skor zalezi na zamerani ramu a kludne zavodna 26ka moze byt dlhsia ako 29ka
nikde som nepovedal, ze dlzka hornej ramovej trubky je vacsia u 29era. Celkovu dlzku som myslel od "zaciatku" predneho kolesa po "koniec" zadneho. Razvor je sice rovnaky, ale vacsie kolesa bajk predlzia. Nehovorim, ze to je zasadny rozdiel, ale ja osobne som to pocitil trochu.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Na tej meride mi trochu vadí to že nemá pevnú os vpredu, je to dosť nelogické že to tam tak dali.
nuz, ja na to, ze vacsiu somarinu som uz davno necital. treba ist do spravnej velkosti ramu bez ohladu na to ci kupujes bike s 24", 26", 29" alebo 32" kolesami. bajk treba kupovat u ludi, ktori tomu rozumeju.
takze tak ci tak si to musi ist vyskusat
http://www.canyon.com/_en/mountainbikes/bike.html?b=2545 (velkost XL, o pol kila lahsi)
http://www.radon-bikes.de/xist4c/web/ZR-Race-29er-7-0_id_18393_.htm#ausstattung (velkost 22", o nieco lacnejsi a pol kila dole tiez)
Tá merida je iba o 1cm kratšia ako napríklad ten canyon o príspevok vyššie vo veľkosti XL, pričom ten canyon má sedlovú trubku dlhú 545 a merida 483mm.
takze mu bude dobra tam 50ka
nie celkom rozumiem, preco pri tejto vyske riesis takto vysku sedlovej trubky. mam sedlovku 53 cm a necitim/nevidim na rame ziadnu nevyvazenost. cim by mal byt moj ram uplne mimo na vysku?
vo vseobecnosti, na maratony je lepsi vacsi ram, ak je borec nahodou medzi dvoma velkostami, co mi tuto nepride byt ta situacia.
Nechcem sediet na krave ale na "byku".
Inak 29er od Meridy som mal pozicany na testovanie. TFS radu, ale geometria vypada byt rovnaka ako u LITE. Bola to 19" seriovka, predstavec tusim 70mm. Dlzka pri takomto setupe mi bola ok. Sedlovka bola menej vysunuta, ale nevypadalo to este tragicky. Ale uz som sa dotykal rozkrokom hornej trubky, ked som stal rozkroceny nad bajkom. Nebolo to tragicke, ale ani moc prijemne
Tiez ti doporucujem radsej vyskusat ved Meridu maju v kazdom vacsom meste.
OT: Zihadlo ty mas vazne len 180cm? To musis mat potom nohy dlhe jak modelka