mám obligátnu otázku aký nový bajk kúpiť (starý má už skoro 8 rokov). Spočiatku sa mi najviac pozdával Scott Aspect 10 http://www.bicykle.sk/2008/scott/scott2008.php
Najprv sa objavila cena na českých stránkach 26600 Kč, no tá slovenská ma dosť sklamala. Zaujímavé je, že iné bajky čo v Kč stoja viac ako tento, u nás v Sk menej ako tých 34580. Potom radšej Konu Kula http://www.kona.cz/2k8_kolo.php?bikeID=32
Za skoro rovnakú cenu lepšia výbava.
Najväčším favoritom sa tak stal Focus Northern Lite http://www.focusbikesuk.com/focus-hardtail-mountain-bikes/mountain_bike_northern_lite.php
Určil som si všeobecné kritéria, ktoré by mi najviac vyhovovali: cena max 35t., vidla RS Tora, radenie radšej Sram, kľuky s integ. oskou a ložiskami mimo rámu (na výrobcovi nezáleží), hydry. A iba tento bajk vyhovuje všetkému. Len neviem čo si mám o tej značke Focus myslieť. Teda aké má renomé, veľa som o nej nepočul. Tuctová ako iné (Merida, Author, Dema...)?Vie niekto viac?
Priaznivo naklonený som aj myšlienke 29" mtb, ale výber je dosť obmedzený. Český a slovenskí výrobcovia akosi zaspali dobu - iba 2 modely od Superiora (929 a 829). Jeden je drahý a druhý nič moc. Zo zahraničných ešte tak GF Cobia alebo Felt Nine Comp - vidly OK ale zvyšok priemer.
Okrajovo ešte spomeniem ďalšie, ktoré prichádzajú do úvahy, ale ku každému mám určité pripomienky prečo nie:
Author Instinct, Kelly´s Majestic, GT Avalanche Exp., Pell´s Razzer Elite D, Lapierre Tecnic 700, Trek 6500 D, Superior 870 D, Cannondale F4, Schwinn Moab D, Felt Q920, Giant Terrago 0 ( na V-čkach)... Proste výber je obrovský a takí nerozhodní ľudia ako ja sa cítia stratení v množstve bicyklov čo je v ponuke na trhu.
p. s. sorry za tak rozsiahli prvý príspevok
poškaj máš 190 cm a chceš 21, 22 " bike? zase to neprahánať 19,5 ti bude stačiť pokial to nebude nejaký totál spoling kvoli vytiahnutej sedlovke neblbni.
Teoreticky keby sme zobrali dvoch rovnako vysokých chlapíkov 190cm, pritom by mali iné proporcie, povedzme jeden o 5cm dlhšie nohy, a posadili na rovnaký bajk, tak ten s dlhšími nohami by si musel vytiahnuť o 5cm viac sedlo - iný uhol chrbta vzhľadom k zemi. Úplne rovnako vysokí, rovnaký bajk a predsa rozdielny posed! Chcem len povedať že takto nadiaľku mi len ťažko môžete poradiť veľkosť. Každopádne keď budem kupovať vyskúšam, posedím, zhodnotím
drawd, neviem, ci si vo svojom zivote uz nejaky obchod urobil, ale v Sportservise padnuti na hlavu nie su, takze, preco by vykupovali tvoj, ako sam pises, nepredajny bajk
Vykupuju bajky, ktore su este predajne, samozrejme za nizsiu cenu, aby im nestali na sklade, aby motivovali zakaznika na novy bajk, ale hlavne aby zarobili (v dobrom myslene) - ziadna charita
Už minulý rok mi ho zbežne odhadli na cca 1500 (10 alebo 20%, nepamätám si, z toho provízia pre nich). Čakal som (no nakoniec sa nedočkal) na nový v správnej veľkosti a až potom by ten starý presne ocenil dáky ich pracovník na to špecializovaný. Ten výkup je určený aj pre bicykle z lacnejšej kategórie. Nejde mi o financovanie nového (to by ani zdaľeka nestačilo) ale skôr o dobrý pocit, že môže ešte niekomu padnúť na úžitok. A aj keď dajú povedzme len 5kíl, tak len myknem plecom a poviem OK (však čo iné mi aj ostáva!).
Výber majú asi najširší v celej Blave: http://www.sportservis.sk/produkty/bicykle/cenniky/
Všetko určite nebudú mať rovno na predajni, ale ako píšu sú schopní objednať. Z relevantných značiek na našom trhu tam chýba hádam len tá Kona (ŽIAĽ!), Specialized, Marin. Uvidím ako doplnia ceny. Každopádne bol by som rád keby ste vyberali práve z tohoto.
A GF je samozrejme klasika, len tam uz sa fakt dost plati, aj pri Specializedovi.
Ja som osobne verny Marinu, mam uz treti (prvy Cr-Mo Bear Valey - ocel je jednoducho parada, druhy full Wolf Ridge 2004, a teraz Muirwoods 29er - ostavam verny oceli).
Marin zacal robit 29ky az v ramci kolekcie 2008, ale taky normalny XC 29 tam nie je (najlepsi je ocelovy Pine Mountain, len ho robia ako singlespeed, ale da sa upravit na klasiku), pripadne by sa dal vylepsit ten Alpine Trail.
Mam 186 cm, a nikdy som nemal vacsi bike ako 17 palcovy (ba vlastne hej - ocelovy Author Basic bol 19,5), ten Wolfe Ridge je dokonca len 15,5", ale Marin to zvykol v minulosti dost zvlastne znacit.
Ten Muirwoods 29er pre mna idealny, jazdim hlavne po meste a len sem-tam na tereny. Dokupil som si dlhsiu sedlovku, kedze je to 17ka, ma to pevnu vidlu a tenke slicky, ocel je fantasticky pohodlna. Bike je rychli, drobne nerovnosti kolesa super pohlcuju, na drsnejsie jazdenie si casom zadovazim zrejme RS Rebu 29er.
Pripajam foto, ako vyzera 17ka kostra na 29ke biku.
Kona Kula 2-9 stojí 45t, teda o celých 10t viac ako rovnako vybavená Kula 26 (dokonca tá ma Recon oproti Tore 29)! Nezdá sa mi adekvátne vyhodiť o toľko viac len kvôli väčším kolesám. Keď už prekročiť rozpočet, tak ten Superior 929. Nie je náhodou ten článok z Vela niekde na nete? GF Cobia som už spomínal - iba brzdy mechaniky a kľuky na štvorhrane. Cenovo je naj Felt Nine Comp, na ňom mi vadia v podstate len kľuky. A to sú asi všetky veľkokolesáče čo by pripadali do úvahy.
Zostanem asi radšej pri klasike 26" a keď zjazdím tento, o dákych desať rokov možno 29" ovládnu trh a potom si ho kúpim (a rovno fulla!).
1. aký veľký kvalitatívny rozdiel je medzi Shimano nábojmi M475, M495 a Deore (M525, M530, M535)?
2. prečo tento rok toľko výrobcov má nutkanie viesť lanká k prehadzovačkám na spodku dolnej rám. trubky? Má to dáke výhody, lebo mne to nepríde moc praktické.
Marin na tento rok, okrem Alpine Trailu, taky klasicky 29er nerobi, nejak to nasmerovali skorej do urban bikov s potencialom upgradu. Uvedene mi vsak uplne vyhovuje, lebo na jazdu po asfalte je ocelovy pevny bike s velkymi kolesami jednoducho najlepsi. Casom planujem vymenit kluky za nejake Truvativ Stylo hadam, pevnu vidlu nahradim RS Reba 29 a kupim plaste Schwalbe Racing Ralph 29er, a budem mat klasiku 29er.
Inak ja uprednostnujem kupu lecnejsieho biku a jeho naslednu upravu podla svojho gusta, co v mojom pripade znamena - nijake Shimano
Este ku brzdam, kedze podporujem Sram, pouzivam Avidy. Vyskusal som uz vsetky, od V-brzd, cez tieto BB5, BB7 a na Wolf Ridge mam hydrauliky Juicy 7. Brzdy su jednoducho super, bike som postavil v poho na predne koleso pri brzdeni aj na oboch mechanikach. Tieto nove BB5 su take silne, ze to dokazu urobit aj s velkymi kolesami a 160mm kotuci. Hydri su hydri, na to celopero ich aj treba, rozdiel je citelny najma pri prudkych a dlhych zjazdoch. Ale mechaniky do mesta a lahkeho terenu su idealne, lahko sa nastavuju a nevyzaduju takmer nijaku udrzbu.
V tom teste vo Vele ten Superior skoncil jednoznacne najhorsie, uz len letmy pohlad na geometriu to naznacuje. Ten test bol v cisle 12, tu je odkaz na to cislo, clanok tam ale cely nie je
http://www.ivelo.cz/cislo/2007-12/
S Feltom nemam nijake skusenosti, ale ich 29er sa mi velmi pacia, uvazoval som aj o nom, len so ho jednoducho nezohnal. A s MArinom mozem pomaly veselo upgradovat.
Na zaver len zopakujem, ak raz vyskusas 29er, nebudes chciet iny bike, a 29ky sa ti budu zdat male a akesi hrackarske. Do buducnosti aj ja planujem vyskusat full 29er, pozdavaju sa mi Kona Hei-Hei tusim a GT Marathon 29.
Uzite si vikend.
M
idem ja hadam spat...