Na jar by som si rád zaobstaral nový bajk. Chcel som pôvodne full, ale pri rozpočte okolo 1200-1300 to nebudem riešiť. V tejto cene bude asi lepšia varianta HT. A viac peňazí sa mi asi neoplatí do toho vraziť, lebo s mojim jazdením by som to asi nevyužil.
Tento rok som začal viac jazdiť. Momentálne jazdím na starom DEMA Pegas 5.0 s 26" kolesami a jazdím cesta/lúka/les približne v rovnakom pomere. Sem-tam zbehnem nejaký trail, ale tým sa chcem venovať v budúcom roku viac.
Našiel som bajk ORBEA Laufey H30:
https://www.orbea.com/sk-en/bicycles/mountain/laufey/cat/laufey-h30
Zo všetkých, ktoré som zatiaľ pozeral, tak sa mi zdá pre mňa najlepší, ale ja nie som odborník. Čo poviete vy naň?
Prípadne, myslíte, že by som našiel niečo lepšie v podobnej cene? Chcem, aby to malo vidlu 120-140mm a teleskopku. Čiže, ak by nebola, musela byť ostať finančná rezerva na ňu. Nechcem, ale kupovať bajk tak, aby som tam musel meniť komponenty. Prevodov sa pri tom Laufey H30 nebojím, lebo moja Dema mám podľa kalkulačky ešte horšie prevody, aj keď ma 3 píly vpredu.
Jediné, čo mi trochu naháňa strach je prechod z 26" na 29". Mám síce 181cm, ale aj tak sa bojím, aby to nebol veľký skok. Viac ľudí ale povedalo, že nie je problém si zvyknúť, tak snáď by to bola pohoda.
Ak teda mi vie niekto povedať, či ten Laufey H30 stojí za to alebo odporučiť nejaký v podobnej cene, tak by som bol vďačný.
posledný komentár: 26. 4. 2023 o 12:11
Vahou biku by som sa vsak primarne nezaoberal pri vybere. Pokial nepretekas tak ti to moze byt prakticky jedno kolko bike vazi. Pokial to teda nie je nejaky extrem. No a vzdy sa da co to z vahu dat aj dole ako sa uz pisalo vyssie.
2.4kg .. fuj, normalne som sa zlakol a to som si doteraz vravel, ze 2.4kg je fest tazitko aj na pruzinak 160 a ono vidim, ze dnes ani nie
Kukol som, ci najdem vahu a fakt .. 130mm 29er Recon 2363g
Neviem ako si na tom s anglictinou ale tuna chlapik dal celkom detailny review tohoto biku. Ked tak pozri..
https://www.youtube.com/watch?v=_QmpELOannk
Ja som tiez min rok poskuloval po Laufey ale hladal som skor nieco hrave kedze v okoli BA mame skor miernejsi teren. Taktiez ma bavi na biku blbnut..bunny hopy, manual (ucim sa) atd a na to Laufey az tak nie je.
Vyzera dobre ale ?
Ak chces ale robit dlhsie zjazdy kde si dlho na brzdach tak tam tieto MT200ky relativne rychlo vadnu. To je pravda.
Inak tiež som zvedavý, aké budú tie trailové bajky na rovinke, lebo teraz mám XC, ale oničom prevody a 26”. A možno aj tie MT200ky budú lepšie ako mám teraz. Teraz mi nebrzdia skoro vôbec.
imajoros Ty máš aký bajk alebo bajky? Inak Rock Machine Blizz TRL 70-29 a Canyon Stoic sú také bajky aj na také blbnutie ako si písal ty. Či nie?
Blizz TRL aj Stoic su orientovane skor smerom ako Laufey. Teda na stabilitu smerom dole. Maju aj vyssie zdvihy.. 130-140mm ak sa nemylim.
Honzo ma kratku zadnu stavbu (420mm) co je + ked clovek chce ist do bunny hopu alebo manualu. Hlavovy uhol ma az 68 stupnov co sa vymyka sucasnemu trendu. Je to ale + co do ovladania ale - pri strmsich zjazdoch. Tym, ze ma ale dlhsi ram (reach 510mm v XL) tak razvor (alebo wheelbase) celeho biku je stale dostatocny na to aby bol bike celkovo stabilny vo vacsine terenu.
Celkovo je Honzo dizajnovany skor aby bol hravy, agilny, zivy “fun” bike a tak ho aj vnimam. Ja ale jazdim Karpaty a vacsinu casu stravim na beznych lesnych cestickach. Sem tam dam nieco drsnejsie ale moc nie.
Ked uz clovek ma jasno a da si dokopy nejaky zoznam bikov, ktore geometriou vyhovuju tak nasledne treba vyberat podla komponentov, farby, ceny, dostupnosti, zaruky atd.