Ahojte, ospravedlnujem sa, ak ta tema tu uz x-krat bola, ale neviem sa dopatrat zrozumitelnej odpovede. Som zena, preto prosim o jednoduche vysvetlenie, co to znamena, ked je LEN 1x10 alebo 1x12 rychlosti? Mavala som doteraz bicykle s 3x9 alebo 2x8 rychlostami. Teraz sa robia 1x10 alebo 1x12. Ktore rychlosti ubrali? Tie stredne, tie najvyssie alebo najnizsie? V com je vlastne rozdiel? Vyslapem s tym este vobec do kopca? (tak ako s 3x9 a 2x8?)
Dakujem.
Tie čísla znamenajú počet prevodov a nie ako sú ťažké, čiže nevohoria moc o tom, čo dokážeš a nedokážeš vystúpať. Tak je potom dôležité vedieť, že máš napríklad vpredu 32 zubov a vzadu od 9 do 52, alebo podobne. To si potom môžeš hodiť do online kalkulačky prevodov a budeš vedieť na čom si
prve cislo znamena pocet prevodnikov, t. j. tych ozubenych kolies, co su vpredu pri klukach a druhe cislo znamena pocet ozubenych kolies vzadu na osi zadneho kolesa - tie sa volaju "kazeta" (kupuje sa to ako jeden diel)
pri systeme 1xnieco mava ten prevodnik vpredu vacsinou 30 - 34 zubov, co cca zodpoveda tomu strednemu ozubenemu kolesu vpredu, co si mala na bicykli s 3x9, cize s tromi prevodnikmi vpredu. Aby boli aj pri systemoch 1x10, 1x11, alebo 1x12 stale k dispozicii aj tie najlahsie prevody a aby neboli medzi prevodmi prilis velke skoky (jeden prevod je lahky a nasledujuci je uz prilis tazky), tak maju tie kazety vzadu viac ozubenych koliesok (10, 11, alebo 12, oproti napr. 8. co si mala doteraz) a maju vacsi rozsah (napr. 10-50 oproti tvojim 12-32). Cize najlahsi prevod pri system 1x12 s 32zubovym prevodnikom vpredu a kazetou 10-50 vzadu bude 32/50. Doteraz si mala najlahsi prevod asi 22/32, alebo 24/32.
32/50 = 0,64
22/32 = 0,6875
24/32 = 0,75
Ak budes mat na novom biku prevodnik 32z a kazetu s rozsahom 10/50z, tak najlahsi prevod budes mat lahsi, ako si mala doteraz.
1strawberry Najidealnejsie by bolo keby si zistila:
- pocet prevodnikov a ich zubov (pocet prevodnikov je to prve cislo v oznaceni systemov 3x9, 3x8, ... cize 3, pripadne pri 2x10 je to 2) .
- pocet pastorkov a zubov najmensieho a najvacsieho (napr. 10 pastorkova kazeta s rozsahom 11-36 ( 11z ma najmejsi, 36 najvacsi))
- velkost plasta a jeho sirka , napr. 26" a 2,35", pripadne 29" a 2.25"
a to na starom bicykli a novom, ktory si planujes kupit.
Henta kalkulacka vie prehladne znazornit, ktore prevody sa medzi oboma systemami prekryvaju a aku rychlost viest dosiahnut pri tom ktorom prevodovom pomere (kombinacia prevodnika a pastorka) pri urcitej kadencii (pocet otacok klukami )
na druhú stranu 1x xx na (novom) cesťahu, gravel alebo cross coutry bajku nenajdeš ... je to to prevod pre (nove) MTB bajky čiže 42 na prevodniku je nemysel u MTB ? (teda v dnešnej dobe) 42 max u 3x xx (ja mam 38 u 2 x 10)
Tak 42 pri 11ke pastorku je to iste co 38ka pri 10ke. Ale na mtb takyto prebod ludia pouzivaju zriedka. Ja som prechadzal z 2x11 na 1x12 (10-51)a neprisiel som o ziadny prevod.
Zaroven mozno neodznela jedna info pre OP. Na systemoch 3x9 3x10... je vela podobnych prevodov(pomerom) ktore sa nepouzivaju koli krizeniu retaze. Povedzme ze s najmensim vpredu sa pouzivaju 3-4 najvacsie vzadu. So strednym 3- 4 stredne a s najvacsim 3-4 najmensie. Takze aj tak mas vlastne 10-12 prevodov ako napr na 1x12 kde koli uzsej retazi a specifickym upravam pre 1x pouzivas samozrejme vsetky prevody.
Tak isto netreba zabudnit ze vyslednu rychlost ovplyvnuje aj priemer kolies. Rovnaky prevod na 26-27,5-29 = prevodnik 34-32-30.
Zjedodusene...jednoplacka vpredu je zalezitost MTB, na cestakoch sa stale pouziva dvojplacka.
Prevodov mas sice menej, ale zakladny rozsah zostal zachovany. Pri dvojplacke, ci dokonca 3placke vpredu riesis krizenie retaze, problemy s presmykovacom a pod.
Tu mas peknu tabulku prevodovych pomerov. https://www.bikecalc.com/gear_ratios
Na jednoplacku na horskom sa da zvyknut pomerne rychlo...ja sam som prechadzal z 3x8 na 1x11 a nerobilo mi to ziadne problemy.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Myslim napr,:
1x10 -> Shimano Deore M4100, 11-46, 10 speed.
1x12 -> Shimano Deore M6100, 10-51, 12 speed.
A mala som doteraz:
Shimano HG200, 12-32, 8 speed + derailleur Shimano Altus M315, 34.9mm clamp, top swing, dual pull
Pochopila som to spravne, ze ten 1x12 Shimano Deore M6100, 10-51, 12 speed ma najvacsie rozpatie?
pri systeme 1xnieco mava ten prevodnik vpredu vacsinou 30 - 34 zubov, co cca zodpoveda tomu strednemu ozubenemu kolesu vpredu, co si mala na bicykli s 3x9, cize s tromi prevodnikmi vpredu. Aby boli aj pri systemoch 1x10, 1x11, alebo 1x12 stale k dispozicii aj tie najlahsie prevody a aby neboli medzi prevodmi prilis velke skoky (jeden prevod je lahky a nasledujuci je uz prilis tazky), tak maju tie kazety vzadu viac ozubenych koliesok (10, 11, alebo 12, oproti napr. 8. co si mala doteraz) a maju vacsi rozsah (napr. 10-50 oproti tvojim 12-32). Cize najlahsi prevod pri system 1x12 s 32zubovym prevodnikom vpredu a kazetou 10-50 vzadu bude 32/50. Doteraz si mala najlahsi prevod asi 22/32, alebo 24/32.
32/50 = 0,64
22/32 = 0,6875
24/32 = 0,75
Ak budes mat na novom biku prevodnik 32z a kazetu s rozsahom 10/50z, tak najlahsi prevod budes mat lahsi, ako si mala doteraz.
Snad je to trochu zrozumitelne
- pocet prevodnikov a ich zubov (pocet prevodnikov je to prve cislo v oznaceni systemov 3x9, 3x8, ... cize 3, pripadne pri 2x10 je to 2) .
- pocet pastorkov a zubov najmensieho a najvacsieho (napr. 10 pastorkova kazeta s rozsahom 11-36 ( 11z ma najmejsi, 36 najvacsi))
- velkost plasta a jeho sirka , napr. 26" a 2,35", pripadne 29" a 2.25"
a to na starom bicykli a novom, ktory si planujes kupit.
a tie udaje potom uviedla do kalkulacky
http://www.gear-calculator.com/?GR=DERS&KB=24
Henta kalkulacka vie prehladne znazornit, ktore prevody sa medzi oboma systemami prekryvaju a aku rychlost viest dosiahnut pri tom ktorom prevodovom pomere (kombinacia prevodnika a pastorka) pri urcitej kadencii (pocet otacok klukami )
do kopca vyšlapeš, na rovine budeš pomalšia,
oproti systému 3x - chýbať ti budú ťažké prevody do rýchla
do kopca vyšlapeš, na rovine budeš pomalšia,
oproti systému 3x - chýbať ti budú ťažké prevody do rýchla
Keď dá väčší prevodník, tak ani nie.....😉
na druhú stranu 1x xx na (novom) cesťahu, gravel alebo cross coutry bajku nenajdeš ... je to to prevod pre (nove) MTB bajky čiže 42 na prevodniku je nemysel u MTB ? (teda v dnešnej dobe) 42 max u 3x xx (ja mam 38 u 2 x 10)
Tak 42 pri 11ke pastorku je to iste co 38ka pri 10ke. Ale na mtb takyto prebod ludia pouzivaju zriedka. Ja som prechadzal z 2x11 na 1x12 (10-51)a neprisiel som o ziadny prevod.
Zaroven mozno neodznela jedna info pre OP. Na systemoch 3x9 3x10... je vela podobnych prevodov(pomerom) ktore sa nepouzivaju koli krizeniu retaze. Povedzme ze s najmensim vpredu sa pouzivaju 3-4 najvacsie vzadu. So strednym 3- 4 stredne a s najvacsim 3-4 najmensie. Takze aj tak mas vlastne 10-12 prevodov ako napr na 1x12 kde koli uzsej retazi a specifickym upravam pre 1x pouzivas samozrejme vsetky prevody.
Tak isto netreba zabudnit ze vyslednu rychlost ovplyvnuje aj priemer kolies. Rovnaky prevod na 26-27,5-29 = prevodnik 34-32-30.
Prevodov mas sice menej, ale zakladny rozsah zostal zachovany. Pri dvojplacke, ci dokonca 3placke vpredu riesis krizenie retaze, problemy s presmykovacom a pod.
Tu mas peknu tabulku prevodovych pomerov.
https://www.bikecalc.com/gear_ratios
Na jednoplacku na horskom sa da zvyknut pomerne rychlo...ja sam som prechadzal z 3x8 na 1x11 a nerobilo mi to ziadne problemy.