Pred zaciatkom novej sezony by som si chcel obstarat nove 26" MTB kolesa. Potreboval by som kolesa pre diskove brzdy s uchytenim kotuca Center Lock. Moj cenovy strop je cca. 250 EUR. Oslovili ma tieto:
Mavic Crossride disc:
http://www.bikesport.cz/cz/zapletena-kola-mtb-kola/mavic-crossride-disc-2009_1670
Shimano XT disc:
http://www.kupkolo.cz/produkty/kola-mavic-shimano-fulcrum_70/MTB-zapletena-kola_86/shimano_269/Shimano-WH-M775_3035.html
Fulcrum Red Metal 5 disc:
http://www.kupkolo.cz/produkty/kola-mavic-shimano-fulcrum_70/MTB-zapletena-kola_86/fulcrum_777/
ktore z tychto zapletenych kolies by ste mi odporucili a preco?
Klasický orech MTB náboja je teda kompatibilný s 8,9,10 spd kazetami a 11 spd kazetami shimano SLX, XT, XTR, sram NX a sunrace "MS" a "MX"
Plus teda este postovne (asi 60e * 1.19)
To si teda poskytol kopec hodnotnych informacii.
Same tusim, neviem......
DPH je 20%. Clo je 3-11% podla druhu tovaru.
Zásielky odosielané priamo z tretích krajín príjemcovi v EU sú oslobodené od dovozných platieb, ak ide o zásielky tovaru nepatrnej (zanedbateľnej) hodnoty. Tieto zásielky sú oslobodené od cla, ak hodnota zásielky nepresahuje 150 eur. Ak hodnota zásielky nepresahuje 22 eur, sú oslobodené aj od dane z pridanej hodnoty, pričom hodnotou zásielky sa rozumie úhrnná hodnota zásielky bez ohľadu na to, či je tvorená jednou, dvoma, alebo viacerými položkami). To znamená že:
•ak bude hodnota zásielky do 22 eur, nebude vymeraná žiadna dovozná platba,
•ak bude hodnota zásielky vyššia ako 22 eur ale neprekročí 150 eur, je oslobodená iba od cla a daň z pridanej hodnoty sa bude platiť,
•ak bude hodnota zásielky vyššia ako 150 eur, bude vymerané clo a daň z pridanej hodnoty.
DPH sa pocita z hodnoty zasielky (vratane postovneho) navysenej o pripadne clo.
Navyse si posta vyuctuje 4.50 Eur za sprostredkovanie colneho konania.
MageZ nieje to len tvoj pocit, presne to je vysledok aj toho vypoctu vyssie
Toto je IMHO čiste matematický výpočet, ktorý má ale jednu "malú" chybičku. Funguje pri ideálnom stúpaní na hladkom povrchu a stálej rýchlosti. V teréne v korenistom výjazde nikdy nejdeš konštantnou rýchlosťou a ako sa terén dvíha alebo klesá potrebuješ meniť rýchlosť. Často krát zrýchľuješ, aby si prekonal strmší úsek a vtedy je malá obvodová hmotnosť na nezaplatenie. Ale aj opačne to samozrejme funguje. Kolesá s nižšou obvodovou hmotnosťou zastavíš ľahšie ako rovnako celkovo ťažké kolesá kde je však hmotnosť viac na obvode vďaka ťažším ráfikom alebo plášťom. Ale vzorec odo mňa nečakaj
ten chalan čo sa pýta či sa oplatí ísť do ľahkých kolies tak to poviem takto, ak chceš ubrať pol kila z biku, začni kolesami, tam to pocítiš najviac.
Na internete koluju vseliake dohady ci je mozne citit pri jazdeni dake par milimetrove rozdiely v sirke rafika. Mozem vam potvrdit, ze je to citit teda riadne. Ako horekop tak aj dole. Na dusiach som jazdil vzadu cez dva bary tak aby dobre bolo. Na 23mm rafe a bez dusi som sa usadil na 1,5bar, no a na 29mm mi zatial najviac vyhovuje jediny bar. Gumu nezuje. Nema kam ist proste. Pri vyslape mam tlmic v rezime climb a pritom ten plast pekne polhlcuje teren, co sa prejavuje akoby vyssim vykonom vo vyslape. Technicke vyslapy su uplne ina zabava teraz. Co sa tyka zjazdov. Tam limity este hladam ale uz teraz citim, ze to riadne pomohlo. Odpusta to chyby, korene v traverze zrazu niesu problem a ta trakcia...
Kto uvazuje, tak nech uz neuvazuje. Je to jeden z naj upgradov za poslednu dobu.
Najskôr trochu k rozmerom 29" kolesa. Polomer takého kolesa s plášťom šírky 2,2" je cca 270mm. Takže teoreticky je toto najkratšia možná vzdialenosť v akej sa dá umiestniť stred BB. Samozrejme je potrebné pridať niečo na uloženie stredového zloženia a medzeru medzi plášťom a zadnou stavbou. Paradoxne menej miesta pri krátkej zadnej stavbe vzniká pri sedlovej trubke takže táto sa musí posunúť vpred, alebo tvarovať. To všetko však sú technické problémy, ktoré sa dajú jednoducho vyriešiť a nie je potrebný ani Boost.
Problém nastal, keď sa začali použivať plášte 2,2 a širšie. Často dostávam požiadavky na stavbu dirt/AM rámu, kde zadávateľ požaduje ultra krátku stavbu napr. 425mm, ale chce montovať 29x2,4" plášte a prevodník 34zubov. Najväčšou výzvou je urobiť reťazové vzpery tak aby v zadnej stavbe bolo dostatok miesta na taký široký plášť aj v blaste a zároveň aby sa dal montovať jednoprevodník aspoň 34z. Prevodník musí mať dostatok miesta, aby nešúchal o zadnú stavbu a zároveň bol dostatočne blízko stredu rámu aby sa dala dosiahnuť potrebná reťazová linka. Toto práve rieši Boost, pretože zadný náboj je na strane prehadzovačky o 3mm von a teda aj reťazová linka sa posúva o 3mm von (doprava). Tým vzniká väčší priestor pre reťazovú vzperu, širší plášť a aj prevodník. Dokonca aj prešmyk.
Takže zjednodušene povedané, zväčšenie reťazovej linky umožní skrátiť zadnú stavbu. Ďakujem za pozornosť
posledný komentár: 30. 3. 2023 o 17:49