Zdravim bikeri chcem sa spytat mám Hai scream a mám tam tlmic 110mm e*****n keby som ho chcel vymenit za iny s vyžším zdvihom dá sa to?keby som tam kupil nejaky iny tlmic pripadne poradte aký diky moc
110mm je zdvih rámu, tlmič má dĺžku napr. 190mm celkovú a 51mm chod. Alebo kratší napríklad 165x38mm.
A nie, dlhší by som tam nedával. Ak ti terajší nesedí tak tam radšej hoď lepší s rovnakou dĺžkou a chodom.
za prve bude tam klasicky tlmic 190mm dlzka chodu 51mm. ak chces zmenit zdvih musis zmenit vahadlo...pretoze zdvih urcije to ako je ten tlmic prepakovany
jedna dlzka je od uchytenia vahadla na zadnejj stavbe po cap v ktorom sa vahadlo otaca
a druha je od capu na tlmici po cap v ktorom sa vahadlo otaca...
cim je prva dlzka vetsia a zaroven druha dlzka mensia tym vetsi zdvih bajk bude mat....
ja mam taky isty (bike) a raz som sa v sulove stretol s jednym chlapikom co mal presn tento este aj farba sedi a dal si tam nejakeho foxa co mu zaroven aj dvyhlo zadnu stavbu (cize zdvyh) ale aky presne, to netusim ....
Ten tlmic je tam 190/51. Da sa tam dat 200 . To miesto tam na to je ,ale tak ako som pisal vcera ma to vplyv na geometriu . Moja rada ak chces vyssi zdvih kup iny ram pripadne cely bike.
tak by stacilo kupit vahadlo ktore ma ine dlzky ramien....rameno spojene s tlmicom by mohlo byt rovnako dlhe...rameno spojene so zadnou stavbou dlhsie...a tym by si zvetsil zdvih
Tlmic 190x50 je asi jediny, kde sa z bezne dostupnych standardnych rozmerov da zmenit velkost zdvihu vymenou tlmica (pokial to konstrukcia ramu dovoli) - nahradit ho 200x57.
Pri prepakovany napr. 1:2.5 by sa zadok zdvihol o 2.5cm, co by sa dalo doladit vidlou vyssou o 2-3cm. Takto to geometriu ovlyvni len mierne - najma vyssi stred.
Prakticky prinos je ale otazny, ekonomicky sa tiez neoplati.
V praxy tusim este nahradzali nestandardne Fox tlmice pre Giant trance X (tusim 185mm) standardnym 190mm.
Presne 200/57 ten som myslel . Ale ako vravim ,ak vyssie zdvihy tak iny ram . Na XC Ti 110 staci . Ak si chces do bajku investovat vymen epikona za lepsi tlmic .
to je chopotina co len kazi chod, radsej pekne citlivy s lockom
ked mu to je malo nech radsej prehodi lepsi tlmic a vyrazne sa mu zlepsi chod zadnej casti
Viac hláv = viac kapusty...
V prvom rade treba zmerať či sa tlmič s väčším rozmerom oko-oko zmestí do rámu. To zistí majiteľ jednoducho tak, že súčasný tlmič vymontuje z rámu, zdvihne bike do vzduchu aby sa vahadlo čo najviac odtiahlo od rámu a zmeria aká je vzdialenosť stredov dier kde sa uchytáva tlmič. Ak to má tých 200mm a viac, tak sa tam zmestí, no treba dať pozor aby zadná stavba alebo vahadlo nebúchalo o niektorú trubku rámu.
Druhé meranie je zas opačné, položiť bike na kolesá a stlačiť zadnú stavbu takmer na doraz a znovu zmerať rozteč oko-oko. Odpočítať druhú namerané hodnotu od prvej a zistíš aký tlmič tam môžeš použiť .. ak ti vyjde rozdiel menší ako 57mm tak tam môže ísť len tlmič ktorého piestnica sa zasúva 50mm ... tým pádom ale nezmeníš zdvih zadnej stavby, pokiaľ by rozdiel bol väčší ako 57mm tak tam môžeš dať tlmič 200/57mm. Znovu však treba dať pozor na to, aby sa pri úplne stlačenom ráme nebúchali o seba trubky.
No a za tretie ... a asi to najpodstatnejšie: tento rám je klasický jednočap. Kto sa trochu vyzná v systémoch zadných stavieb vie, že tento systém je žiaľ najhorší. To hlavne preto, že pri šlapaní sa veľmi pohupuje, pri brzdení tuhne a tlmič je pri tomto systéme najviac namáhaný, nakoľko všetky sily pôsobia priamo na naň.
Preto, ak chceš aby ten bike zostal jazdivý no aby bolo zadné odpruženie kultúrnejšie, určite nemeň rozmery tlmiča ani jeho zdvih, ale radšej si kúp lepší tlmič ... v pohode stačí RockShox Ario alebo Monarch, FOX RPL alebo RP2, proste nech sa dá dostatočne pritvrdiť nejakým Lockoutom alebo Propedalom. Inak sa ti z toho stane húpačka vhodná len na "dolekopec" a do kopcov alebo po rovine sa to bude húpať a oberať ťa pri každom šliapnutí do pedálov o kvantum energie ...
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
A nie, dlhší by som tam nedával. Ak ti terajší nesedí tak tam radšej hoď lepší s rovnakou dĺžkou a chodom.
jedna dlzka je od uchytenia vahadla na zadnejj stavbe po cap v ktorom sa vahadlo otaca
a druha je od capu na tlmici po cap v ktorom sa vahadlo otaca...
cim je prva dlzka vetsia a zaroven druha dlzka mensia tym vetsi zdvih bajk bude mat....
chnapes aspon trochu??
jaj ak mas henten ram tak tam netusim ako zvysit zdvih....
keby si mal takyto ram www.kubicasport.eu/produkty/prod_big_1952.jpg
tak by stacilo kupit vahadlo ktore ma ine dlzky ramien....rameno spojene s tlmicom by mohlo byt rovnako dlhe...rameno spojene so zadnou stavbou dlhsie...a tym by si zvetsil zdvih
aj tak nechapem preco chce zvetsit zdvihy na xc rame....
radsej kup nejaky poriadny tlmic...110 mm je bohate dost
Pri prepakovany napr. 1:2.5 by sa zadok zdvihol o 2.5cm, co by sa dalo doladit vidlou vyssou o 2-3cm. Takto to geometriu ovlyvni len mierne - najma vyssi stred.
Prakticky prinos je ale otazny, ekonomicky sa tiez neoplati.
V praxy tusim este nahradzali nestandardne Fox tlmice pre Giant trance X (tusim 185mm) standardnym 190mm.
mne osobne by sa skor pacilo tam dat tlmic co podporuje funkciu uzamknutia pri slapani ...
ked mu to je malo nech radsej prehodi lepsi tlmic a vyrazne sa mu zlepsi chod zadnej casti
V prvom rade treba zmerať či sa tlmič s väčším rozmerom oko-oko zmestí do rámu. To zistí majiteľ jednoducho tak, že súčasný tlmič vymontuje z rámu, zdvihne bike do vzduchu aby sa vahadlo čo najviac odtiahlo od rámu a zmeria aká je vzdialenosť stredov dier kde sa uchytáva tlmič. Ak to má tých 200mm a viac, tak sa tam zmestí, no treba dať pozor aby zadná stavba alebo vahadlo nebúchalo o niektorú trubku rámu.
Druhé meranie je zas opačné, položiť bike na kolesá a stlačiť zadnú stavbu takmer na doraz a znovu zmerať rozteč oko-oko. Odpočítať druhú namerané hodnotu od prvej a zistíš aký tlmič tam môžeš použiť .. ak ti vyjde rozdiel menší ako 57mm tak tam môže ísť len tlmič ktorého piestnica sa zasúva 50mm ... tým pádom ale nezmeníš zdvih zadnej stavby, pokiaľ by rozdiel bol väčší ako 57mm tak tam môžeš dať tlmič 200/57mm. Znovu však treba dať pozor na to, aby sa pri úplne stlačenom ráme nebúchali o seba trubky.
No a za tretie ... a asi to najpodstatnejšie: tento rám je klasický jednočap. Kto sa trochu vyzná v systémoch zadných stavieb vie, že tento systém je žiaľ najhorší. To hlavne preto, že pri šlapaní sa veľmi pohupuje, pri brzdení tuhne a tlmič je pri tomto systéme najviac namáhaný, nakoľko všetky sily pôsobia priamo na naň.
Preto, ak chceš aby ten bike zostal jazdivý no aby bolo zadné odpruženie kultúrnejšie, určite nemeň rozmery tlmiča ani jeho zdvih, ale radšej si kúp lepší tlmič ... v pohode stačí RockShox Ario alebo Monarch, FOX RPL alebo RP2, proste nech sa dá dostatočne pritvrdiť nejakým Lockoutom alebo Propedalom. Inak sa ti z toho stane húpačka vhodná len na "dolekopec" a do kopcov alebo po rovine sa to bude húpať a oberať ťa pri každom šliapnutí do pedálov o kvantum energie ...