tiež si myslím že je to zbytočné,ale keď som bol v jeho veku,tiež som si robil (nielen)elektrokraviny ale nikam to neviedlo....(nepr. cúvacia kamera na Golf)
Prepáč joko ale nepochopil som. Neviem prečo mám pocit že na niečo narážaš
Narážam na to, že hodinky sa nevyrábajú, kupujú sa hotové v obchode.
Už sa dávno minuly tie časy, že keď som chcel cyklovač stieračov na embéčku, tak som si musel najprv nájsť návod v Rádioamatérskom rádiu. Potom som obkreslil plošák, dal som ho kamarátovi vyleptať, nakúpil súčiastky, s kamarátom zostavil, zletoval, pomeral a namontoval. V súčasnosti si kúpim auto už s cyklovačom stieračov.
Je mi jasné, že ľudia potrebujú nejakého koníčka - niektorí bicyklujú, iní sedia pri televízore, iní lepia modely lietadiel, niektorí slopú prípadne drogujú. Takže ak pre tvojho otca alebo pre teba je koníčkom elektrotechnika a za vrchol radosti považujete zostrojenie lampáša, tak nič proti vám - každý máme nejakú úchylku.
Ale byť presvedčený, že ten lampáš urobíš lepšie, kvalitnejšie a lacnejšie ako vo fabrike, tak to je veľká úchylka... Možno sa dá niečo vylepšiť, lebo vo fabrike ide hlavne o náklady. A keď sa dá na vyrobenom kuse ušetriť 50 centov, tak sa ušetrí, aj keď sa možno bude musieť niekde kúsok cúvnuť, napr. vo funkčnosti. Tých 50 centov sú pri 10 tis. vyrobených kusoch o 5 tisíc Euro nižšie náklady a to je už pekný peniaz.
Ked chces silne lacne svetlo(lacnejsie ako ine s rovnakym vykonom) tak pories toto: http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.29489
Svieti super, da sa snim jazdit aj v uplnej tme v lese a nezozerie ti penazenku tak ako ine svetliska viď. Lupine. Ak chces, mozes prist pozriet.
no pokial chce chalan poriadne svetlo, tak samozrejme nema inu moznost ako si to vyrobit a poskladat ... nic rozumne a vykonne sa nepredava ... ale zatial som od neho necital nic rozumne ... tak uvidime co z toho vznikne ...
pochybujem ze chce nieco vykonovo na takej hranici ako skladas ty;) a hlavne, nakoniec sa priznal ze nepojde ani v uplnej tme, a asi ani moc dole kopcom.
Ak je tatino elektrikár tak si kúp:
5W výkonovú ledku 3,2V@1,4A
555-ku v SMD
irf7319
pár odporov, kondíkov. (každý normálny bastlič si hneď vybaví šémátko )
Spravíš si pekný PWM regulátor na plošák o veľkosti 2€ mince z ktorého druhej strany na kus hliníkového profilu našróbuješ samotnú ledku. Napájaj z čohokoľvek 6V. Perfektný dosvit. Najhoršie na tom je dať to do niečoho normálneho, aby to aj nejak vyzeralo a aj vydržalo. Keď minieš 20€ a zahodíš druhý plošák, zistíš, že to proste nevyrobíš podľa svojich predstáv a kúpiš si niečo z toho, čo ti tu chalani radili
Existuje aj 100W led. Ale toto nieje súťaž o to, kto akú najsilnejšú ledkú videl, alebo o akej jeho brat počul.
Stále to má byť na bike, kde je predsa potreba počítať s čo najmenším a najľahším zdrojom energie. Známy nosí na bájku 20W led(1,4A@15V), napájanú z 12V a 6V gelovej bezúdržbovej batérie+odpor. Baterky vážia dovedna kilo a pol. A teď to neste, že jo Svieti to ako prasa, ale ten kto ide oproti vám sa vám stopro poďakuje .. A ten kto ide na bajku pred vami, tak ten bude na tom po tme ešte o level horšie
ked ono je to tak, clovek ma lepsiu celovku a bude trvdit ze to svieti dostatocne na bike az do vtedy, pokym nestretne niekoho kto svieti mnohonasobne viac. vcera sme dali nocny vyjazd na zobor a dole sme isli rovnakou rychlostou ako rano, ked bolo normalne svetlo. a o tomto to podla mna je, nemat svetlo ktore jakztakz svieti, ale mat svetlo ktore ti dovoli nebat sa ist normalne rychlo...
Ja som si kedysi spravil na bajk svetlo sam. Vtedy to boli este myslim 16000mCd biele ledky, co nie je ziadna slava. Dal som ich dokopy 7, ako napajanie som zvolil NiMh bateriu z mobilu pripevnenu v puzdre pod predstavcom. Vydrzi to svietit par hodin (neviem kolko presne, ale 5 to je urcite). Je to len taka svetluska na vecerny dojazd domov a mam to na biku uz par rokov. Vyhoda toho mojho je velkost a hmotnost, je to na biku stale, neodnimatelne. Keby ma stopli policajti tak svetlo mam. To ze v lese je s tym jazdit o hubu je uz druha vec.
Ak chces ale poriadne svetlo, take doma asi naozaj nevyrobis. Resp aj vyrobis, ale problem je s krytom, aby to nejak vyzeralo a vydrzalo otrasy, prach, vodu... Popozeraj daco na DX ako ti uz chalani radili. Niektorim nestaci ani 900lumenove svetlo, no kopec ludi jazdi s 200-250lumenovymi baterkami z DX a v pohode im to staci. Ja sa tiez chystam na nieco take. Ked si vezmes baterku, 2 akumulatory a nabijacku tak ta to vyjde cca 20 eur.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
zrieš toto
Už sa dávno minuly tie časy, že keď som chcel cyklovač stieračov na embéčku, tak som si musel najprv nájsť návod v Rádioamatérskom rádiu. Potom som obkreslil plošák, dal som ho kamarátovi vyleptať, nakúpil súčiastky, s kamarátom zostavil, zletoval, pomeral a namontoval. V súčasnosti si kúpim auto už s cyklovačom stieračov.
Je mi jasné, že ľudia potrebujú nejakého koníčka - niektorí bicyklujú, iní sedia pri televízore, iní lepia modely lietadiel, niektorí slopú prípadne drogujú. Takže ak pre tvojho otca alebo pre teba je koníčkom elektrotechnika a za vrchol radosti považujete zostrojenie lampáša, tak nič proti vám - každý máme nejakú úchylku.
Ale byť presvedčený, že ten lampáš urobíš lepšie, kvalitnejšie a lacnejšie ako vo fabrike, tak to je veľká úchylka... Možno sa dá niečo vylepšiť, lebo vo fabrike ide hlavne o náklady. A keď sa dá na vyrobenom kuse ušetriť 50 centov, tak sa ušetrí, aj keď sa možno bude musieť niekde kúsok cúvnuť, napr. vo funkčnosti. Tých 50 centov sú pri 10 tis. vyrobených kusoch o 5 tisíc Euro nižšie náklady a to je už pekný peniaz.
Svieti super, da sa snim jazdit aj v uplnej tme v lese a nezozerie ti penazenku tak ako ine svetliska viď. Lupine. Ak chces, mozes prist pozriet.
5W výkonovú ledku 3,2V@1,4A
555-ku v SMD
irf7319
pár odporov, kondíkov. (každý normálny bastlič si hneď vybaví šémátko
Spravíš si pekný PWM regulátor na plošák o veľkosti 2€ mince z ktorého druhej strany na kus hliníkového profilu našróbuješ samotnú ledku. Napájaj z čohokoľvek 6V. Perfektný dosvit. Najhoršie na tom je dať to do niečoho normálneho, aby to aj nejak vyzeralo a aj vydržalo. Keď minieš 20€ a zahodíš druhý plošák, zistíš, že to proste nevyrobíš podľa svojich predstáv a kúpiš si niečo z toho, čo ti tu chalani radili
Stále to má byť na bike, kde je predsa potreba počítať s čo najmenším a najľahším zdrojom energie. Známy nosí na bájku 20W led(1,4A@15V), napájanú z 12V a 6V gelovej bezúdržbovej batérie+odpor. Baterky vážia dovedna kilo a pol. A teď to neste, že jo
no ale fenix svieti strasne slabo ... 180lumen je len take flusnutie do tmy ...
vsak mu sem hod link na to tvoje mega svetlo
vsak mu sem hod link na to tvoje mega svetlo
link tu uz je, nech si ho najde ... publikujem preto, aby sa ludia mohli inspirovat ... ale kto nechce citat tomu tazko radit ...
Ak chces ale poriadne svetlo, take doma asi naozaj nevyrobis. Resp aj vyrobis, ale problem je s krytom, aby to nejak vyzeralo a vydrzalo otrasy, prach, vodu... Popozeraj daco na DX ako ti uz chalani radili. Niektorim nestaci ani 900lumenove svetlo, no kopec ludi jazdi s 200-250lumenovymi baterkami z DX a v pohode im to staci. Ja sa tiez chystam na nieco take. Ked si vezmes baterku, 2 akumulatory a nabijacku tak ta to vyjde cca 20 eur.
Az dnes som si vsimol