Reálny priklad: dvaja bikeri, jeden o hlavu vyšší, druhý nižší odo mna. Obaja majú sériové kľuky 175mm. Keďže nevedia, že existujú aj iné dĺžky, tak to neriešia
Osobne som raz mal aj 180mm kľuky - vyhodne som ich kúpil, keby som na tú dĺžku nebol upozornený, tak o tom ani neviem.
Neprechadzal ale je to fyzika čím dlhším zaberáš tým sa ti lahšie otáča tak si radšej nechaj 175 alebo aj skús 180 ak nájdeš
Kiez by to bolo take jednoduche v pripade dlzky kluk... Ked je nizky stred, dlhe kluky su neupouzitelne ak je potrebne pedalovat v rozbitom terene - to je technicka stranka. Potom je to este otazka fyzickej stavby daneho cloveka a jej stavu. Univerzalna odpoved - vykusas, uvidis ci sadne alebo nie...
myslimze tuna je fyzika - moment paky, niekde na poslednych miestach. Okrem samotnych kluk mas totizto aj prevody, velkost kolesa, ktore ti omnoho viac vplyvaju na silu ktorou tocis. Navyse, 5mm je nejakych 2.9% zmeny momentu, ciste kvoli dlzke, cize myslimze dost male cislo. Omnoho viac bude, ako MageZ povedal, dlzka kluk vplyvat na priechodnost terenom a, pre niekoho velmi podstatne, namahu kolien, v zmysle ako "prijemne" sa ti toci. Totizto, ak budes mat kolena vo vodorovnej polohe kluk moc od idealnej polohy, tak to moze viest k nejprijemnej bolesti kolien. A to ti spravy omnoho viac ako par (diskutabilnych) percent na momentovej sile. Zalezi, treba skusit. https://www.roadbikerider.com/are-crankarms-that-are-too-long-causing-your-knee-pain/
asi tak,ja som teraz menil 175 mm za 170 mm (viac menej dôvod bol chytanie pedálov vo výšlape rozbitejším stúpaním) zatial len 2 kratšie výjazdy-pocitovo ten istý prevod do kopca sa zdá o niečo ťažší,ale to môže byť aj počasím-je chladnejšie,som viac oblečený (2 vrstvy,dlhé gate) je rozdiel šlapať v kraťasoch alebo v dlhých - ale na rovinkách sa mi zdá,že sa mi lepšie šlape frekvenčne z tými kratšími klukami,no uvidím po zime,či nechám tie 170 mm alebo vrátim 175 mm
Pred mnohými rokmi (cca 50) nám nerobilo problém jeden deň trénovať na dráhe na 160-165 mm kľukách a na druhý deň na ceste na 170-175 mm kľukách.
Po rokoch prestávky som začal jazdiť 175 mm kľuky a keď som po výmene stredu prešiel na 170 mm, tak som to cítil. Zdalo sa mi, že musím viac točiť a aj tak stojím na mieste. Vymenil som po mesiaci za dlhšie. Viem, že 175 mm je na mňa veľa, na jar prejdem na 172,5 - snáď nebudú problémy...
No, ja mam momentalne 170mm a docela rozmyslam nad vyskusanim kratsich. Bohuzial, uz 165mm je docela umenie zohnat (mam 3-prevodnik a chcem si ponechat minimalne 2-prevodnik) a o kratsich ani nevravim. Dovod - kolena - nie je to momentalne zle, ale niekedy sa mi ozyvaju (aj) na biku a preco im neskusit ulavit ak to moze pomoct.
Aj keď skúsenosť z cestaku,ale pri kratších klukach mám pocit,že vydržím dlhšie zalahnuty v dolnom uchope,ako pri dlhších.neviem,či si to nahovaram,ale tak som si všimol...
No, ja mam momentalne 170mm a docela rozmyslam nad vyskusanim kratsich. Bohuzial, uz 165mm je docela umenie zohnat (mam 3-prevodnik a chcem si ponechat minimalne 2-prevodnik) a o kratsich ani nevravim. Dovod - kolena - nie je to momentalne zle, ale niekedy sa mi ozyvaju (aj) na biku a preco im neskusit ulavit ak to moze pomoct.
165tky 2 prevodnikove v pohode zozenies XTcka stale (napr. bike24), 3 prevodnik uz asi len na ebay/inom bazosi. Tiez XTcka .. myslim , ze este FSA robievali taketo. Kratsie uz ale asi nie, to som videl len dake tazitka pre detske bicykle.
Neviem ake ine sporty robis Jezus, ale moja skusenost s turistikou, behanim, skialpom, alebo aj prostym chodenim po schodoch je, ze mojim kolenam nerobi dobre "velky" ohyb. A to viem zmenit na biku napr. aj zmenou dlzky kluk. Iste, ani moj posed nie je tiez idealny a da sa zapracovat aj tam. S tazkostou prevodu problem nemam - prevodov mam 3x10, najlahsie prevody vyuzivam aj do kopca len zrieda (naposledy som ich vyuzival par mesiacov dozadu a aj to len preto aby som siel pomalsie, nie lebo bol tazky svah), a to neslapem myslimze silovo. + stale je moznost kupit kazetu/prevodniky s lahsimi najlahsimi prevodmi.
No koleno robi mensi obluk,tym je asi myslena mensia zataz pre kolena. Na druhej strane vsak musi cez koleno prejst viac sily lebo mensia paka=mensia sila.
No koleno robi mensi obluk,tym je asi myslena mensia zataz pre kolena. Na druhej strane vsak musi cez koleno prejst viac sily lebo mensia paka=mensia sila.
Viac sily vobec nemusi, ved si preradi na lahsi prevod. Vyhoda je naozaj v tom ze v hornej polohe nemas tak ostry uhol a kolenam je to tak lepsie
koleno, tak isto ako kazda cast nasho tela, je stavana na nejaky typ zataze. Napr. niekoho boli chrbat pri zohybani, skryveni, pritom ale nemas problem niest v batohu 20-40kg aj dlhsie, ak je batoh dobry a ty si vystrety. S kolenami je to podobne - ked mas ten 40kg batoh uz na sebe, tak nie je taky problem chodit, skus sa ale postavit z drepu s batohom na chrbte (ak si nedavas pozor tak si mozes privodit poskodenie kolena...). No a sme ludia rozni, mame rozne stavane tela, niekomu to vadi viac, niekomu menej, z roznych dovodov.
Realne tam ta paka ozaj bude menej vyhodna, tak ako pise Jezus - na 1 otocenie kolesa, pri rovnakom prevode, budem musiet vynalozit o tie 2-3% na 5mm ci kolko vacsiu silu. Na druhu stranu benefit moze pre mna byt pozitivny z dovodu ze moje kolena nie su pretazene pri ohybe mensom ako X stupnov, ale su neumerne viac citlive na pretazenie pri vacsom ohybe. Navyse ak treba, tak zatazenie (potrebnu silu) si viem regulovat prevodom - kratsia kluka bude kompenzovana tym, ze pouzijem lahsi prevod - co znamena, ze pri rovnakej kadencii budem pomalsi (ale vynalozim rovnaku silu na otacanie kolies ako pred tym s onieco tahsim prevodom), alebo budem musiet mat vyssiu kadenciu pre rovnaku rychlost (a lahsom prevode).
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Osobne som raz mal aj 180mm kľuky - vyhodne som ich kúpil, keby som na tú dĺžku nebol upozornený, tak o tom ani neviem.
Kiez by to bolo take jednoduche v pripade dlzky kluk...
Po rokoch prestávky som začal jazdiť 175 mm kľuky a keď som po výmene stredu prešiel na 170 mm, tak som to cítil. Zdalo sa mi, že musím viac točiť a aj tak stojím na mieste. Vymenil som po mesiaci za dlhšie. Viem, že 175 mm je na mňa veľa, na jar prejdem na 172,5 - snáď nebudú problémy...
165tky 2 prevodnikove v pohode zozenies XTcka stale (napr. bike24), 3 prevodnik uz asi len na ebay/inom bazosi. Tiez XTcka .. myslim , ze este FSA robievali taketo. Kratsie uz ale asi nie, to som videl len dake tazitka pre detske bicykle.
Hore bolo spomenuté, že 5mm spraví 3% v zmene momentu. Vieš, že to naozaj je tak cítiť alebo je to len tvoj nepodložený dojem?
Viac sily vobec nemusi, ved si preradi na lahsi prevod. Vyhoda je naozaj v tom ze v hornej polohe nemas tak ostry uhol a kolenam je to tak lepsie
Realne tam ta paka ozaj bude menej vyhodna, tak ako pise Jezus - na 1 otocenie kolesa, pri rovnakom prevode, budem musiet vynalozit o tie 2-3% na 5mm ci kolko vacsiu silu. Na druhu stranu benefit moze pre mna byt pozitivny z dovodu ze moje kolena nie su pretazene pri ohybe mensom ako X stupnov, ale su neumerne viac citlive na pretazenie pri vacsom ohybe. Navyse ak treba, tak zatazenie (potrebnu silu) si viem regulovat prevodom - kratsia kluka bude kompenzovana tym, ze pouzijem lahsi prevod - co znamena, ze pri rovnakej kadencii budem pomalsi (ale vynalozim rovnaku silu na otacanie kolies ako pred tym s onieco tahsim prevodom), alebo budem musiet mat vyssiu kadenciu pre rovnaku rychlost (a lahsom prevode).