Potrebujem radu chcela by som vymenit XCT vidlica za niečo lepší. Rozpočet 180 eur. Vobec sa do toho nerozumiem, čo by bolo vhodné tam dať. Bike mam v profile
Na air shaft je špeciálny orech - taký predĺžený. Normálne cez pumpu si vytiahneš komoru a air shaft ti pekne vcucne dnu a potom to pekne povolíš. Nemusíš kadečo na kolene vyrezávať. Inak ak nerád ladíš vidly, tak tu máš LSC,HSC a spoločný rebound, Ale musíš ešte nastavovať 2 tlaky v komorách a navyše veľmi presne. Ideálna je aj digitálna čo najpresnejšia pumpa. Tam ľudia riešili rozdiel 1-3 psi, mne to tak neprišlo - fúkol som, ale hlavne jazdilo to na nízkych tlakoch. Hlavný tlak tak 50-60Psi. Potom ešte to má aj HBO na veľké dorazy.
V inej téme sme teraz riešili zháňanie vidlíc a je možnosť 36ku performance elite GRIP2 zohnať okolo 310 eur. Ale myslím, že len 160ku verziu.
Ja sa spytam. Mam na mojom biku rs zeb select. A rozmyslam ze ci sa oplati ist do ultimate alebo skor ina znacka a iny model vidlice? Fox mz alebo dvo? Postupne si chcem to vyladit na topku
mdfk máš rovnaké myšlienkové pochody ako ja. Na Orbea Rise mám 160mm FOX 36 FLOAT ALW HD Sport.
Vidlica je na môj vkus nejaká tupá a nedarí sa mi to vylepšiť ani tokenmi k spokojnosti. (hmotosť nemám overenú, ale tipujem okolo 2300g)
Keďže som mal možnosť voziť sa na Mattocu Pro, tak mi stále vŕta v hlave Mezzer, ktorý ale vo verzii Pro vo výpredajoch moc nevidno,
alebo potom Marzocchi Bomber Z1 Coil.
Mattoc Pro bola najcitlivejšia non-USD vzduchová vidla akú som kedy jazdil, aj keď ten reverse-arch sa mi výzorovo moc nepáči ...
Z1 Coil by mala byť vidla s maslovým chodom, ale tých 2500g mi tiež nevonia.
Vyriešil by to celé Intend Hero, ale to je cenovo úplne niekde inde.
Ak by si mal ešte nejaký iný tip, daj vedieť
Jedine klieštiny na uchytenie a rozobranie patrony som musel improvizovať pri veľkom servise... 12hranny orech na rozobranie top capov sa da kúpiť v zleziarste za pár € len ho treba pribrusit. A na odvzdusnenie patrony stačí Žaneta z lekárne za pár centov... Netreba riešiť original náradie za stovky €. Alebo teda to poslať a nieje to nič s čím by si neporadil Brenner so Suspension Clinic. Tusim mi to nacenoval na nejakých 100€ za veľký servis robota+material ked sa ho nato pýtal.
bimjeam Ak by som na dačo prišiel dám echo. Stále sa tak nejako motám okolo toho mezzru expert/pro. Nakoniec sa možno objaví dáky super deal a všetko toto hodím za hlavu a zoberiem čo bude. Pozeral som aj CC Helm, aj Selvu ale vždy sa to nejako zvrtne späť ku manitou, foxu alebo marzocchi. Samozrejme cena je tiež celkom rozhodujúci faktor.
Tu si pozri ak chceš, že čo to bol za zvuk. https://www.youtube.com/shorts/R3xyvQDqcM0
Bolo to čosi hrozné plus do toho ešte buchotali tie voľné púzdra. S tým sa nedalo ani v rýchlosti nabehnúť do rockgardenu bez myšlienok zastaviť, povoliť hlavko, predstavec a vidlicu zahodiť čo najďalej do lesa.
Ajaj no tak to znie na trochu väčší rachot ako opisujú v článku.
Inak práve som našiel IRT upgrade kit pre expert. Na bikediscounte za 75€ to je za mňa celkom slušné.
Ale tam je odlišná aj tlmiaca patróna. Možno je ten Expert aj solídnejší na normálne používanie, ale nemám skúsenosti. Lacnejšie máš kúpiť nejakú solídnu Foxku36 a k nej airshaft.
Ja som Mezzer mal na predchádzajúcom 27,5" biku a bol som veľmi spokojný. Pri skladaní 29" som potreboval trochu ušetriť, tak som kúpil Lyrik Select+ a oproti nemu je to tupá zbíjačka. Už dlhšie premýšľam, že dám na Braňove rady a skúsim Fox 36 Performance. Väčšinu nastavení aj tak moc nepoužívam, nastavím si rebound, HSC a LSC mám na strede. Občas keď jazdím nejaké flow traily s menšími skokmi, tak pridám 2-3 kliky na rebounde aj kompresií nech to nie je také uskákané a to je všetko.
Voľu v púzdrach som na svojej nemal, cvakať trošku cvakala, ale nič čo by mi extra liezlo na nervy. Ročník si už ale nepamätám, ktorý to bol. Najprv som aj uvažoval zohnať 29" spodné nohy, ale nepodarilo sa mi ich nájsť nikde v Európe za normálnu cenu.
Hlavne sa tie Mezzery dali zohnať takmer nové v cenách okolo 400 eur. Aktuálne nič nikde z druhej ruky a keď to vidím v obchodoch, tak najnižšia cena tak okolo 800 eur čo je dosť. Dokonca aj viac ako 1000 za to pýtajú čo už by som nedal. Hlavne pri cenách, za ktoré sa aktuálne dá zohnať FOX. Ani bv sme tu nemali o tom písať, aby sa to zbytočne nerozšírilo, lebo to prestanú ľudia zhadzovať z bicykla. Lebo môžu zistiť, že 1400 eurová verzia Factory nie je o nič lepšia ako 300-400 eurová Performance zhodená z nového bicykla. Ja aktuálne jazdím Factory, ale len z dôvodu, že bola na bicykli z výroby a nemám dôvod sa v tom vŕtať.
Za mňa osobne je citeľný rozdiel ak si naladím HSC,LSC zvlášť hlavne podla terénu ako to mat na obyčajných patronach stále otvorené. To isté aj na tlmičoch. Keď som jazdil fox34 performance na ľahkom trail biku, to nemalo žiadnu oporu v strede, začiatok pekný chod a pri väčších nárazoch prepad skoro cez celý zdvih aj napriek tokenom a vyššiemu tlaku.
HSC LSC má zmysel do nejakých bikeparkov, alebo na trať s mega skokmi a dopadmi a samozrejme aj solídna rýchlosť musí byť na poslanie. Ale tam zas viem, že si chalani dávajú skôr vysoké tlaky či už do vidly, alebo do kolies. Pri bežnom oldshool enduro jazdení to zmysel nemá a je super ak vidlica práveže využíva zdvih. A samozrejme bavíme sa o vidliciach 36/38 novších verziách. 34ka mi prišla v pondelok na XC HT bicykel čo sa len tak chodím voziť po lesoch a skutočne tá vidlica ide rýchlo cez zdvih - musel som dať viac ako 100psi do nej. Vidlice 36 a 38 pracujú úplne ináč - začiatok veľmi pohodlný, ale zvyčajne drží v bežnej jazde po traili čítankovo stred. Aj dropy výšky okolo 1m na plochu - úplne na debila nedajú doraz. Ale samozrejme sú ľudia čo sa hodia z 3m dropu - zo skaly..Ale či by to vyriešilo čisto HSC,LSC netuším, skôr len tak 140psi vo vidle.
Ešte spomeniem že u mňa bude pri foxe problém skrz ten rozsah zdvihu vidlice. 150mm trail a 170 pre enduro setup. 36ka sa už so 170 mm nerobí. 38čku zas asi nedám dole na 150. Tu prichádza na scénu ako branomelis spomínal MZ super Z. Tam som našiel aj airshaft na 150 mm. Čudujem sa že v dnešnej dobe Flip-chipov sa výrobcovia odpruženia trochu neprispôsobili a je veľmi málo vidlíc, kde by sa dal menej zložito meniť zdvih v nejakom tom rozsahu. Riešenie je ešte 2 vidlice za dobrú cenu, len by bola škoda rezať 2x krk na jeden rozmer. Prípadne zohnať staršiu 36ku 170 (do 2021?) + shaft na 150. Ale to už ozaj len čisto teoretizujem.
To nekupuj do 2021. To je črep. To už radšej Mezzer, tam tiež môže vŕzgať korunka a celkovo tá vidla šla tak celkom divne. MZ Super Z myslím, že je len 170-190mm. Skôr možno myslíš so 150kou MZ BOMBER Z1 air. Ešte potom máš 36ku od Ohlins, ktorá sa robí 170mm a aj 150, ale airshaft stojí vyše 200 eur. A celkovo mne sa viac pozdávalo na jazdu FOX 38 Rhythm než Ohlins TTX M2 air. Pri tlmičoch je to zas opačne ?
Pri enduro jazdeni ma najväčší zmysel. Prve co som spravil v Bialsku bolo priskrtenie hsc pri prepadoch na koreňoch a kameňoch a mierne otvoril lsc oproti tomu co jazdím doma. V parkoch to je presne ako píšeš. Bratovi do Kalnice stačí Zeb select kde to maximálne nastavil tokenmy a tlakom. A to nejazdí nič malé.
HSC nepoužívam takmer vôbec, tam mám asi jeden klik. Keď by sa šli nejaké pomalé schody, kde vidla rýchlo ide cez celý zdvih, tak to HSC by dávalo zmysel. Niekedy sa u nás na Jedľovine sťažujem sám na seba - Mohol si si blbec privrieť HSC, lebo ma tam doslova drtia tie skalné schody, ale realita je skôr taká, že to nejako prejdem a poviem si: Vidíš aká si lama a nemieniš to celé preskočiť ako homo_sapiens. Keď to idem s normálnym flow a som vo forme, tak žiadne prepady nehrozia a skalné zuby a koreňovky pekne prejdem kúsok vo vzduchu nad nimi.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
V inej téme sme teraz riešili zháňanie vidlíc a je možnosť 36ku performance elite GRIP2 zohnať okolo 310 eur. Ale myslím, že len 160ku verziu.
Vidlica je na môj vkus nejaká tupá a nedarí sa mi to vylepšiť ani tokenmi k spokojnosti. (hmotosť nemám overenú, ale tipujem okolo 2300g)
Keďže som mal možnosť voziť sa na Mattocu Pro, tak mi stále vŕta v hlave Mezzer, ktorý ale vo verzii Pro vo výpredajoch moc nevidno,
alebo potom Marzocchi Bomber Z1 Coil.
Mattoc Pro bola najcitlivejšia non-USD vzduchová vidla akú som kedy jazdil, aj keď ten reverse-arch sa mi výzorovo moc nepáči ...
Z1 Coil by mala byť vidla s maslovým chodom, ale tých 2500g mi tiež nevonia.
Vyriešil by to celé Intend Hero, ale to je cenovo úplne niekde inde.
Ak by si mal ešte nejaký iný tip, daj vedieť
branomelis nemôže to pukanie čo si spomínal byť toto čo spomínajú tuna v článku v odseku problémov? Aj keď teda ty si písal o pro a článok je o mezer expert.
https://www.pinkbike.com/news/review-manitou-mezzer-expert-fork.html
Tu si pozri ak chceš, že čo to bol za zvuk. https://www.youtube.com/shorts/R3xyvQDqcM0
Bolo to čosi hrozné plus do toho ešte buchotali tie voľné púzdra. S tým sa nedalo ani v rýchlosti nabehnúť do rockgardenu bez myšlienok zastaviť, povoliť hlavko, predstavec a vidlicu zahodiť čo najďalej do lesa.
Inak práve som našiel IRT upgrade kit pre expert. Na bikediscounte za 75€ to je za mňa celkom slušné.
Voľu v púzdrach som na svojej nemal, cvakať trošku cvakala, ale nič čo by mi extra liezlo na nervy. Ročník si už ale nepamätám, ktorý to bol. Najprv som aj uvažoval zohnať 29" spodné nohy, ale nepodarilo sa mi ich nájsť nikde v Európe za normálnu cenu.