ako som pochodil, ratchet ring tool som kúpil cez Aliexpres, vďaka za typ. Ako ste písali, povoliť to ozaj nešlo. Klúčom nič, tak som to dal do zveráku, zlomil som zverák. Potom švagor sa u nás objavil, je automechanik, len som mu to ukázal, on, že zober to a poď. Vytiahol rázový uťahovák a za cca 5s ratchet ring bol vykrútený. Neskutočné! Tak aj tie ďalšie dva som si dal vykrútiť. To som myslel, že to najťažšie mám za sebou, nebolo možné vyklepnúť von osku. Až som vzal to najvačšie možné kladivo, také násilie na tom páchať... až potom to šlo. Pre porovnanie, vnútro 350 pred a po roku 2022. Rozdielná je len oska. Bežne som si bez problémov menil ložiská na nábojoch Novatech a DTSwiss 370 pomocou domáceho náradia, tieto 350 neviem prečo, akosi to nešlo tak ľahko. Do prvého náboja prvý krát som ložiská nalisoval celkom dobre, pekne hladko točili, keď som dával naspať ratchet ring, podložka z neho vypadla a spriečila sa a musela zatačiť do ložiska. Oska potom sa úplne ťažko točila. Som babrák, taká hlúpa chyba. Zas ložiská vyraziť a nalisovať nové. To sa mi už moc nedarilo. Zakaždým som ich nejak poškodil a nešli hladko ako by mali. Na dvoch nábojoch som to tak spravil. Tretí som radšej nechal, tie staré ešte točia celkom ok, radšej nebudem pokúšať. Trápil som sa stým po večeroch dlhé hodiny, výsledok je, že mi kolesá točia nie moc lepšie ako na starých ložiskách, minuté ložiská a zlomený zverák
Do toho náboja zapasujú máloktoré ložiská. Aj keď ich správne nalisuješ, tak ložisko sa nebude točiť tak hladko ako by malo. Treba tam ložisko s určitou toleranciou, ale ťažké vybrať z katalógu, ktoré tú konkrétnu toleranciu spĺňa. Je to skôr metóda pokus-omyl, alebo dať originálne ložiská DTswiss.
to mám potom ďalšie nedostatky. Ložiská majú nejakú toleranciu? Nestačí to, že je to správny rozmer? DTSwiss ložiská som nechcel, netočia tak dobre. Mám SKF, tie sú fakt super. Ako som spomínal, daval som si ich do iných nábojov a krásne hladko potom točili. To ozaj nestačí, že je to druh 6902 a správny rozmer 15 x 28 x 7 mm? V čom sú iné okrem farby tesnenia???
Myslím že to bude mať čo to dočinenia s týmto... https://www.dtswiss.com/en/wheels/wheels-technology/bearing-technology
Netvrdím že sú ich ložiská naj, ale tak nejak počítam že budú mať parametre aby fungovali práve s ich nábojmi čo najlepšie. Náhrada sa dá určite nájsť ale v konečnom dôsledku to moze stáť viacej ako nahodiť originály a mať na roky pokoj
Opakujem s tou náhradou je veľký problém z hľadiska tolerancií. Točí sa to po osadení horšie aj bez založenia do rámu aj po založení do rámu. Ja tam mám napríklad ložiská ceramicspeed, ktoré by mali spĺňať parametre, ale skôr sú uvažované do náboja DT240 a ten môže byť vyrobený ináč ako 350ka. Po založení do 350ky to určite nejde zamatovo ako by človek od keramiky čakal, ale ide to povedzme : uspokojivo. Ale mne to ložisko zostalo z jednej kladky, tak som ho nenechal len tak nepoužité, ale kúpil som druhé a dal som ich do 350ky s predpokladom, že to nemusí byť dobré ....
Tie ložiská do nábojov DT Swiss350 sa lisujú z dosť velkým presahom,takže vonkajší krúžok ložiska, je laicky napísané stisnutý-tým pádom gulôčky namajú dostatočnú vôlu,aby sa točili ľahko.
Toto práve rieši označenie C3-vôľa guličiek je väčšia,po nalisovaní sa krútia bez odporu-vysvetlenie:
aha, jasné, vďaka za info. Ten link o ich bearing technology som si vtedy pozrel. Jasné, že uplne nové sa musia zabehať a taktiež sa zavrieť do rámu/vidlice. To, že mi netočia dobre je žial v inom. Citeľne niekde zdrhávajú a to je výsledok toho ako som ich nalisovával, poškodil som ich pri tom.
Nie je to výsledok toho, že si ich zle nalisoval. Je to výsledok spomínanej tolerancie...keby som mal solídny sústruh, tak by som si uloženia ložísk jednoducho prebehol podľa konkrétnej vybratej značky ložiska. Pomeral a osústružil.....Takto je to len o výbere tej správnej tolerancie, ale väčší problém je, že výrobcovia neposkytujú možnosť pri danom ložisku vybrať si toleranciu. Robí sa to vždy len v jednej tolerancii. A ešte tá tolerancia nie nie je uvedená ani v popise a ani na balení.
Ešte potom keďže na to nemáš náradie, tak treba dávať pozor na vybíjanie ložiska cez osku zo strany kazety. Keď na to nie je správny nástroj a človek po tom silno udrie, tak potom môže byť veľmi zaujímavé osadiť kazetu....zistí sa, že kazeta ide zrazu nasadiť veľmi ťažko...
Rozsah tolerancií je pre bežný stupeň presnosti P6 v tomto rozmere je 0-0,007 pre vnútorný a 0-009 mm pre vonkajší krúžok. Tak zanes náboj sústružníkovi že potrebuješ stiahnuť tak cca 0,005 mm +/- lebo tak nejak sa ti to vidí. A potom sleduj ten pohľad čo na teba hodí. Alebo zamachruj a na tom solídnom sústruhu si to stiahni sám. To pre Branislava.
Treba tam hodiť C3 ako píše Dano5 a bude.
Vieš potom vysvetliť ako sa do týchto nábojov inak dajú osadiť presnejšie ložiská, ktoré sa na tieto účely predávajú? Na prednom náboji Roval mi vyrábali na to takú rozperku, ktorá bola o takúto nejakú hodnotu menšia a pôvodná. Na nových ložiskách pôvodné rozopretie neumožnilo správne dolisovanie ložiska. Ale je pravda, že to nebolo upravené vŕtanie uloženia ložísk.
Maslo na hlave má výrobca náboja
Rozmery diery aj rozperky musia byť také, aby sa ložiská po pevnom utiahnutí osky točili hladko- treba rátať z tým,že tá rozperka sa mierne stlačí
Maslo na hlave má výrobca náboja
Rozmery diery aj rozperky musia byť také, aby sa ložiská po pevnom utiahnutí osky točili hladko- treba rátať z tým,že tá rozperka sa mierne stlačí
To čo vravíš má zmysel s C3 ložiskom, no osobne si myslím že skor koleso chyti vákel ako s tým čo pojde na začiatku tuhšie.
Je to práve naopak-ložisko z vôlou C 3 pôjde točiť lahšie (podmienkou je presné zalisovanie) a naopak,to presnejšie ložisko pôjde hned od začiatku stuha,a môžu sa dosť skoro vydroliť jamky v guličkovej dráhe-následne začne postupne hučať
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
To co si mal je len taka hracka.Stary york z bazaru a mas na dozivotie ten zverak
Netvrdím že sú ich ložiská naj, ale tak nejak počítam že budú mať parametre aby fungovali práve s ich nábojmi čo najlepšie. Náhrada sa dá určite nájsť ale v konečnom dôsledku to moze stáť viacej ako nahodiť originály a mať na roky pokoj
Toto práve rieši označenie C3-vôľa guličiek je väčšia,po nalisovaní sa krútia bez odporu-vysvetlenie:
C3 — značí větší radiální vnitřní vůli ložiska
https://www.korbel-loziska.cz/znaceni-lozisek?srsltid=AfmBOoo5cunExuG39_X5SvqOc2QJ7NtUzOn_3QFORGxxLuiBFwpIAdrl
edit: do predného náboja napr:
https://www.evrox.sk/e-shoploziska/eshop/1-1-Loziska/1-2-Jednoradove-gu-kove/5/9377-Lozisko-61902-2RS-C3-6902-PFI
alebo:
https://eshop.valiveloziska.sk/loziska/jednoradove-gulkove-loziska/kryte-plastom/lozisko-6902-2rs-c3-ezo
Ešte potom keďže na to nemáš náradie, tak treba dávať pozor na vybíjanie ložiska cez osku zo strany kazety. Keď na to nie je správny nástroj a človek po tom silno udrie, tak potom môže byť veľmi zaujímavé osadiť kazetu....zistí sa, že kazeta ide zrazu nasadiť veľmi ťažko...
C3 6302-2ZR C3 Radiálna vôľa väčšia ako normálna
C4 6005-2RS C4 Radiálna vôľa väčšia ako C3
C5 6303-2ZR C5 Radiálna vôľa väčšia ako C4
https://www.evrox.sk/e-shoploziska/5-Rozmer-a-specifikacia-lozisk/8-Doplnkove-oznacenia-lozisk
Treba tam hodiť C3 ako píše Dano5 a bude.
To čo vravíš má zmysel s C3 ložiskom, no osobne si myslím že skor koleso chyti vákel ako s tým čo pojde na začiatku tuhšie.