o nabojoch s priem. loziskom sa tu toho uz popisalo hodne, ale skor by ma zaujimalo (a urcite nielen mna) priame zrovnanie s konusmi, + a -
Takmer kazdy bajker preferuje priem. loziska ale preco potom napr. Shimano ostava stale pri konusoch?
Toto je prave dovod, preco mi konusy nevydrzali nikdy ani celu sezonu v poriadku - trochu tvrdsie jazdenie a uz idu do loziskoveho nebicka. A preto som sa aj vzdy snazil nastavit ich absolutne presne bez vole, lebo inak by sa rozlucili este rychlejsie...
naboj s rozoberatelnymi lozisami s kosouhlym stykom:
- presnejsie vedenie kolesa v axialnom smere
- menej "user-friendly" (citlive na nastavenie a udrzbu co su aj hlavne dovody preco sa viacmenej preslo na tie druhe)
- kontra matica je tenka a ma odhadom tak 2-3 zavity takze by nemalo prekvapovat ze rychloupinak naozaj dokaze zakontrovany konus posunut
- zivotnost urcite nebude nizsia skor naopak
zapuzdrene loziska:
- v podstate nemozne vymedzit volu v axialnom smere (ak su pouzite radialne loziska)
- relativne jednoduchy "servis"
predpokladom je samozrejme rovnaka kvalitativna uroven lozisk a spravne nastavenie u naboja "na konusoch"
tuto dilemu ma vyznam riesit iba u kvalitnych nabojov (u tych lacnejsich su priemyslene loziska podla mna jasne lepsia volba)
- kontra matica je tenka a ma odhadom tak 2-3 zavity takze by nemalo prekvapovat ze rychloupinak naozaj dokaze zakontrovany konus posunut
Len jeden detail - to ze kontramatica zabera len napr. na 3-4 zavitoch este neznamena, ze to je dovod, preco RU dokaze konusy stlacit k sebe. Ved cely konus je tiez zavitovy a ten zabera na cca 3 az 4 krat väcsom pocte zavitov, cize RU musi tym padom dokazat stlacit cca 15 zavitov na kazdej strane osky, co je spolu 30 a to uz je slusne mnozstvo. Preto sa mi to zda trochu divne. Ale nevylucujem.
Inak teraz som si spomenul (uz to tu myslim niekto spominal), ze zadne konusove naboje mi vydrzali relativne v pohode (su tam pouzite väcsie priemery guliciek), ale predne sli do sratchiek spravidla po par mesiacoch...
pred týždnom som servisoval stare SHIMANO DX náboje z 1991 roku pána a čuduj sa svete všetko v naprostom poriadku ako konusy,guličky,dráhy a to chalan tomu pekne za tie roky nadladal.Takže asi tak ale ako píše DI2F4Y lacné náboje jednoznačne na priem.ložiskách
Jezus: zavit samotny ma velku volu a kontra je tam prave preto aby zamedzila axialnemu pohybu v tom intervale. ak odstranis kontru tak ti konus bude lietat -> ano, poloha konusov je naozaj drzana iba tymi 2-3 zavitmi na kontra maticiach (logicky musi povolit ten clen v retazci ktory je "najslabsi")
obcas sa mi stava ze pisem rychlejsie ako rozmyslam , malo tam byt samozrejme rychloupinak inak samoupinak to by mohla byt dalsia vyvojova vetva na uchytenie kolesa k ramu resp. vidlici predstavoval by som si to asi tak ze koleso staci len nasunut a ono sa to samo upne (dotiahne)
ak eliminujem silne dotahovanie samoupinaku tak mi stale vychadza ako vitaz konusove lozisko
Nechapem preco. Jedinu teoreticku vyhodu konusu (= vhodnejsie na axialne sily) som v praxy zatial nepostrehol. Priemysly mam v nabojoch viac rokov a vobec na ne nesaham a zatial ziadne opotrebenie
(= ziadny bocny pohyb na rafiku). A ak sa nahodou objavi vymenim lozisko (50Sk kus - to je menej ako cena samotneho shimano konusu) a ako bonus vobec sa pri tom od vazeliny neza.....
Na naboji je aj tak najviac zatazovany a problemovy orech - ten odide najskor.
4 dotm
Naco fotit,je to uplne jasne,konusy su uplne na hovno,myslim,ze inzinieri,co navrhuju ulozenia to uz davno vymysleli a ked si to cumnes u dakeho znameho vyrobcu lozisk,tak to pochopis,skus taku firmu INA. xe to len obchodnici nam vymyvaju hlavy,ake su tie konusy skvele a to nevravim o kvalite materialu,uz z vas dakto videl loziska,ktore maju ciernu farbu??? to dokaze len shimano a konusy nizsiej rady ako deore,tak s tym sa uz vobec neseru,vysustruzene na automate zatupenym tvarovym nozom a daka trapna povrchovka(cadmium) xe tak toto ak ma tvrdost 58 hrc,tak ja som majitel vesmiru xe xe,je to uplny hnoj,kvalita materialu je podobna materiau klinca xe xe.
medzi nastavitelnym loziskom v naboji napr. od Shimana a zalisovanym priemyselnym loziskom od ktorehokolvek znameho vyrobcu v podstate rozdiel nie je. funkcny a konstrukcny uz vobec nie, pretoze samozrejme existuju aj priemyselne standardizovane loziska s kosouhlym stykom ktorych vola sa nastavuje principialne rovnako ako u tych od Shimana.
aj z jedneho aj z druheho typu lozisk je viacero kvalitativnych tried a tried presnosti...
"Milujem" názory ľudí, ktoré vychádzajú len z dohadov, predpokladov a rôznych fám bez vedeckého či aspoň skúsenostného podloženia. A ešte presviedčajú ostatných, že majú pravdu. To je fakt choré. Niektorí si aspoň chybu úprimne priznajú a to je správne. Veď nikto nie je neomylný, však? Ani ja!
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Toto je prave dovod, preco mi konusy nevydrzali nikdy ani celu sezonu v poriadku - trochu tvrdsie jazdenie a uz idu do loziskoveho nebicka.
- presnejsie vedenie kolesa v axialnom smere
- menej "user-friendly" (citlive na nastavenie a udrzbu co su aj hlavne dovody preco sa viacmenej preslo na tie druhe)
- zivotnost urcite nebude nizsia skor naopak
zapuzdrene loziska:
- v podstate nemozne vymedzit volu v axialnom smere (ak su pouzite radialne loziska)
- relativne jednoduchy "servis"
predpokladom je samozrejme rovnaka kvalitativna uroven lozisk a spravne nastavenie u naboja "na konusoch"
tuto dilemu ma vyznam riesit iba u kvalitnych nabojov (u tych lacnejsich su priemyslene loziska podla mna jasne lepsia volba)
Len jeden detail - to ze kontramatica zabera len napr. na 3-4 zavitoch este neznamena, ze to je dovod, preco RU dokaze konusy stlacit k sebe. Ved cely konus je tiez zavitovy a ten zabera na cca 3 az 4 krat väcsom pocte zavitov, cize RU musi tym padom dokazat stlacit cca 15 zavitov na kazdej strane osky, co je spolu 30 a to uz je slusne mnozstvo. Preto sa mi to zda trochu divne. Ale nevylucujem.
Inak teraz som si spomenul (uz to tu myslim niekto spominal), ze zadne konusove naboje mi vydrzali relativne v pohode (su tam pouzite väcsie priemery guliciek), ale predne sli do sratchiek spravidla po par mesiacoch...
http://www.bike-forum.cz/fotogalerie/kola-a-komponenty/detail-3752.html
Ja to neriesim. Mam "priemysly"
Ale ked som mal konusy tak to v praxy platilo - dotiahnutie rychloupinaku malo vplyv na lahkost otacania kolesa.
polo čo to je samoupinák
Nechapem preco. Jedinu teoreticku vyhodu konusu (= vhodnejsie na axialne sily) som v praxy zatial nepostrehol. Priemysly mam v nabojoch viac rokov a vobec na ne nesaham a zatial ziadne opotrebenie
(= ziadny bocny pohyb na rafiku). A ak sa nahodou objavi vymenim lozisko (50Sk kus - to je menej ako cena samotneho shimano konusu) a ako bonus vobec sa pri tom od vazeliny neza.....
Na naboji je aj tak najviac zatazovany a problemovy orech - ten odide najskor.
Naco fotit,je to uplne jasne,konusy su uplne na hovno,myslim,ze inzinieri,co navrhuju ulozenia to uz davno vymysleli a ked si to cumnes u dakeho znameho vyrobcu lozisk,tak to pochopis,skus taku firmu INA. xe to len obchodnici nam vymyvaju hlavy,ake su tie konusy skvele a to nevravim o kvalite materialu,uz z vas dakto videl loziska,ktore maju ciernu farbu??? to dokaze len shimano a konusy nizsiej rady ako deore,tak s tym sa uz vobec neseru,vysustruzene na automate zatupenym tvarovym nozom a daka trapna povrchovka(cadmium) xe tak toto ak ma tvrdost 58 hrc,tak ja som majitel vesmiru xe xe,je to uplny hnoj,kvalita materialu je podobna materiau klinca xe xe.
aj z jedneho aj z druheho typu lozisk je viacero kvalitativnych tried a tried presnosti...