Je to finančne ovela menej náročné,ako cenovo premrštené sady Sram 1 x 11,pričom je menej iba o jeden prevod-takže kto chce,smelo do toho-tu je link na tú vychytávku-cena cca 100 Eur:
http://www.koloshop.cz/kazeta-a-pastorky-horske-10sp.-244/general-lee-leonardi-racing-adapter-kazety-sram.html
matko001, to snáď nie bežne, bežne čítam na fórach ako sú systémy 1x12 v pohode, spoľahlivé, fungujú atď, s tým, žeby normálne bolo padanie som sa nestretol. Ešte tam mám miesto, takže linku viem posunúť k stredu. Shimano práve píše, že M7100 (neboost), je ako pre 142, tak pre 148 mm zadnú stavbu, M7120 pre boost 148. Preto neviem, ktoré vziať.
Zdeno_CTM, dík, tie zuby pozriem.
To súčasné stredové zloženie bude treba meniť?
Ak mas teraz 3mm, tak mas boost. Ak mas este 3mm miesta, tak zober tie neboost a nemas problem.
Shimano môže mať zas trochu iné úskalia, ale Shimano nepoznám a jediné veci čo môžu byť na mojom bajku Shimano sú brzdové hadice a brzdy XTR a XT(na výnimku) a Sainty...ináč má shimano u mňa zákaz.
Mirec_K Drz sa nasledovneho postupu.
Rozhodni sa:
-aky najvacsi prevodnik chces jazdit. Ak oval rataj s dlhsou stranou, 32z oval je velky cca ako 34z okruhly.
-aky najsirsi plast v zadu ches jazdit
Zmeraj kolko mas teraz retazovu linku.
Zmeraj kolko mas miesta mediz retazou a plastom pri zaradenom najvacsom pastorku
Zmeraj kolko je medzi ramom a prevodnikom (aby si zistil kolko mozes ist s prevodnikom smerom k ose biku)
Vypocitaj ci ked das pozadovany prevodnik tak aby medzi ramom a prevodnikom boli cca 2mm ci ti ostane medzi retazou a plastom aspon 5mm.
Ak ano mas konfiguraciu kotru potrebujes. Teraz uz len musis zistit akou kombinaciou kluk a prevodnika dosiahnes pozadovanu polophu s 2mm medzerou.
Ak ti to aj potom bude robit problemy, mozes uz len ist plakat na pohrebisko 2x systemov. U niektorych ramov to proste vyriesit nejde, lebo nie je dost miesta pre prevodnik a nedokazes sa dostatocne priblizit idealnej retazovej linke 49mm pre boost zadnu stavbu. Drzim palce.
PS: Retaz nesmie padat ani pri kruteni v zad. Niekto to sice dokaze tolerovat, ale je to velka vada na MTB biku. Znemoznuje ratcheting. pedal kick, robi problem pri prekonavani prekazok, kedy treba otocit spat, aby sa predyslo zachyteniu klukou,... Na jednu stranu sa riesia naboje s instantnym zaberom a potom by vyrobcovia nedbali, aby sme boli ok s zasliapnutim v pred s polkou retaze spadnutej so zaradeneho pastorku.
matko001, celú anamnézu som popísal v prvom príspevku. Žiaľ, na kopu otázok som nedostal úplne odpoveď, teraz mám offset 3 mm, radí to dobre, akurát to jemne cinká na 5-tom pastorku z dola. Predtým tam bol prevodník bez offsetu, takže reťazová linka bola brutálna a to bol zrejme dôvod padania reťaze. Prečo to tak vyskladali, to netuším. Moje otázky skôr smerovali k budúcej zmene tak kompexnejšie.
Kenai, zhrniem to, momentálne reťazová linka 52 mm, reťaz plášť (ten čo má bajk v osadení, link v prvom dlllhom príspevku, 2,25") 15 mm svetlosť (medzera), osa prevodníka - zadná stavba 5 mm (smerom vzad sa ešte kus nezužuje). Takže buď kľuky neboost M7100 a prevodník bez offsetu (a budem na CL = 52 mm podľa Shimana), alebo kľuky boost M7120 a prevodník s offsetom 3 mm (a zas budem na CL = 52 mm). Otázkou ešte stále ostáva, či sú tie pressfit-y kompatibilné, alebo potrebujem aj stredové od Shimana.
Na Shimano kľuky budeš potrebovať aj Shimano stred. Praxis používa podobný systém ako je GXP od Sramu pravá je na 24mm a ľavá na 22mm priemer osky.
do buducna - ludia ked sa pytate taketo otazky dajte rovno link na svoj bike - malokomu sa to chce dohladavat - potom zbytocne cakate na radu. tento tyzden minimalne tretia takato otazka - mam bike ... chcem radu a .... ?
Zdravím vás, chcem sa opýtať čo všetko treba pomeniť aby to fungovalo ako má. Samozrejme kazetu, radenie, prehazku, prevodník, retaz... Len neviem aký prevodník bude pasovať na biku by mali byť kluky: Shimano FCM 625, 38/24T a prevodník Shimano FCM8000, Hollowtech, 32T. Alebo bude treba aj kľuky vymeniť a ak áno aké tam bude možné dať. Koľko zubov do predu a aký do zadu. A ešte otázka možno bude stačiť 1x11 či. Nevyznám sa v týchto veciach tak preto sa obraciam na vás. Ďakujem za info