asi som hlupo napisal ten moj prispevok.
ja som nechcel radit,..skor som si chcel nechat poradit.
budem kupovat novu a podla toho co som cital v tejto teme ... mam zatial na hrubo vyhliadnute to co som pisal. Budem vdacny za kazde odporucanie a radu..
to martin: s takým postojom moc ďaleko nezájdeš, vieš v čom sú rozdiely v reťaziach? Myslíš si že XT je len preto drahšia lebo má označenie XT? Je tam rozdiel v spracovaní, v detailoch a v materiáli. Ide o to že XT reťaz vyjde okolo 900 až 1000,- Sk ale stojí to za to, v reťaziach nejde o to že vydržia dlhšie ale o to ako rýchlo a presne sa s nimy radí a samozrejme aj trochu o tú pevnosť v krute a ťahu ale to je nepatrné. Pri výmene reťaze sa musí občas vymeniť aj prevodník nehovoriac o zadnej kazete, ktorá by sa mala meniť asi každú 2 výmenu reťaze pretože stará opotrebovaná reťaz si robí svoju cestu aj na týchto 2 súvisiacich súčiastkach a ak je reťaz až moc natiahnutá tak si musíte vymeniť aj prevodník pretože má už tak vybrúsené zuby že to začne aj novú reťaz ťahať so sebou a doplatíte na to tak že ulomíte prešmykač. Samozrejme spomeniem aj to že záleží akej značky máte kazetu, ak máte sram kazetu je lepšie kupovať sram reťaz a ak je shimano tak shimano, pretože medzi značkami kaziet sú aj rozdieli v štruktúre stavby zubov a preto neradí sram reťaz až tak dobre na shimano kazete ako reťaz shimano a naopak. To je odo mňa k tejto téme asi všetko
no ja neviem, ja už inú reťaz ako XT ani nekupujem a 1000,- Sk až tak moc neni v pomere k iným omnoho drahším veciam na bajku. Je treba si uvedomiť, že reťaz je jedna z najviac namáhaných vecí na bajku a je potrebné aby bola spoľahlivá. Ten rozdiel v radení je cítiť hlavne v obtiažnych situáciach napr. keď idete do kopca alebo potrebujete rýchlo preradiť. No viem pochopiť že pre niekoho je dosť aj 1000,- Sk, hlavne keď nezarába a preto môj postoj vyplýva len z mojej situácie a skúsenosti a nie každý so mnou musí súhlasiť. Niekomu stačí aj reťaz za 300,- Sk, samozrejme dá sa jazdiť aj na takej ale kto skúsil lepšie k horšiemu už nechce
Ja mam zatial SHIMANO HG-53, ktoru som kupil za 500 Sk a pre mna je to dost, drahsiu retaz by som asi nekupil; povodne na bajku od nova som mal tiez HG-53
XT je HG-73 ?
lubo.š: tak ta asi sklamem, ale rozdiel medzi hg73 a hg93 je len v povrchovej uprave clankov... ta retaz radi uplne rovnako a vydrzi tiez uplne rovnako... navyse shimano si nechava vyrabat retaze minimalne v troch roznych fabrikach a tie retaze sa od seba lisia. a nikdy nevies, aku kupis... takze podla mna hg93 su vyhodene peniaze. radsej 2 za polovicnu cenu , ktore vydrzia 2x tolko...
Je fakt ze taham max. silovo. Nemam moc rad to frekvencne tahanie absolutne mi nevyhovuje. Kto pozna Fackovske sedlo 12% to taham na strednej pile to len na porovnanie. Tak je to vo vsetkych stupaniach samozrejme okrem tych v lesoch.
Uvazujem ze so zmenou retaze tutok sezonu musim rozmyslat aj o zmene kazety, ale uvidim co povie servisman.
kup si subleru /ocelove posuvne meritko/, roztiahni ju na cca 132mm, vloz hroty do retaze, roztiahni ich na doraz a odcitaj hodnotu - ak odcitas dlzku 133mm, retaz je zrela na vymenu
nepisalo sa uz o tom ?
Ale ta vzdialenost 133,0 mm ta sklame. V manuali od campa retaze jasne pisu, ak co i len niektora z casti retaze prekroci rozmer 132,6 mm je zrela na vymenu.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
ja som nechcel radit,..skor som si chcel nechat poradit.
budem kupovat novu a podla toho co som cital v tejto teme ... mam zatial na hrubo vyhliadnute to co som pisal. Budem vdacny za kazde odporucanie a radu..
XT je HG-73 ?
Author Egoist ma XT reťaz a na www.author.sk je oznacena ako HG-73
http://www.author.sk/verbal/1525/?zobraz=cele
http://www.author.sk/verbal/1525/?zobraz=cele
Ale co je potom HG-83
HG93 -> Deore XT
HG 73 -> Deore LX, Deore
HG 53 -> Deore
- všetko na 9-kolečkové kazety
IG51 -> Alivio 7-8 kolečkové kazety
HG50 -> Alivio, Acera 6/7/8 kolečkové kazety
Stačí pozrieť www.shimano.com
Uvazujem ze so zmenou retaze tutok sezonu musim rozmyslat aj o zmene kazety, ale uvidim co povie servisman.
nepisalo sa uz o tom ?