Chystám sa kupovať vidlu na bajk. Zo začiatku som si vybral vidlu Rock Shox Tora SL Solo Air (priblížne za 165€), aj som sa spýtal v témé "Čo si mám kúpiť", či som sa rozhodol dobre. Zatial som sa ozvedel, že radšej by som mal kupovať SR Suntour E*****n RLD. Aj som sa popozeral na fóre, a dočítal som sa, že Tora "je lotéria", a že radšej E*****n, a že existuje aj neaký tunený model. Ale tam boli písané hlavne o pružinových verziách Tory, a ja si chcem kúpiť air. Dovtedy som rozmýšlal takto:
Tora: + známejšia značka => pravdepodobne vyššia kvalita čo sa týka aj materiálov, aj spracovania => menej problémov, menej servizu; relatívne nízka cena (minulý rok vyše 240€)
- drahý servis E*****n: + pravdepodobne lacnejší servis ako u Tory, nižšia cena (bežný model - okolo 140€, tunený neviem)
- menej známa značka => pravdepodobne nižšia kvalita => skoré opotrebovanie; 80mm chod oproti 100mm
Napísali by ste mi, čo je prestne rozdiel, prečo je Tora "lotéria", a v čom sa líši bežný model od tuningovaného? Alebo mohli by ste mi navrhnúť nejakú vidlicu? (Jazdím XC, použité nekupujem, finančný rozpočet do 170€) Niekde som sa dočítal dokonca aj to, že pružinové vidlice sú lepšie
posledný komentár: 8. 11. 2011 o 15:30
treba si nastudovat funkciu solo air systemu, asi objavis ameriku
preco do*****? pretoze slovo upraveny sa pouziva, vtedy, ak nieco upravim a fungovanie sa zlepsi a nevznikne tu dalsich 50 negativ, ktore su zaprd.
Vo vidlici e*****n samotnej, seriovej problem nevidim!
Myslim, ze fachci bez problemu.
mimochodom "tuning" upravou na olejove mazanie je popisany v oficialnom SR Suntour workshop_book_2009_English.pdf takze ta vidlica je na olejove mazanie pripravena
nie vsetko s nalepkou RockShox, FOX a pod. musi byt zakonite dobre a spravne fungujuce
no daj ked mas o tom tolko paru
rudinko, preto sa zato plati 40eur
ale aby mne nejaky panacik hovoril, ze o pruzeni a vyladeni podvozkov NIC neviem, tak to je uz fakt kapku prehnane nato, ze sa nepozname, ci?
jazdil si niekedy E*****na, upraveneho E*****na a Toru? Kolko vidiel si skusal? kolko si ich mal otvorenych a poznas princip ich fungovania?
vyskusal som aj tuneneho e*****na - subjektivne sa mi zdal lepsi a hlavne je lahsi,
ale na moju vahu je tora asi lepsia
Epikon:
+nízka váha,priaznivá cena a celkovo kvalitné prevedenie a vysoká citlivosť aj v základe
-v tlmiči občas spení olej,stačí otočením bajku rore nahami a vyšróbovaním čudlíku na nastavenie odskoku ovzdušniť
Tora(Recon)
+nálepka RS
-premenlivá kvalita,pri rekone,čo je vlastne vzduchová tora vysoká cena,pri tore aj vysoká váha
Mám doma 1 RS,je to model dart 2 a za 100 eur stojí za h*vno,28 klzáčiky,chod ako suntour xct,váha 2,6 kg...
neviem akeho tuningovaneho resp. tuzingovaneho E*****na si skusal ale prave jedna z veci ktoru okrem ich veci Milan robi je odstranenie vole v puzdrach.
Prave to je chyba niektorych ludi co nemaju o tom paru ze odstrania z vidlice vazelinu, ktora volu maskuje svojou hustotou, a naleju tam len olej a cuduju sa ze je tam vakel
tora/ recon, recon ma lepsi tlmic
Ako ta vaha, to som nikdy neriesil a ani neviem aky velky tam je rozdiel, teda zrejme velky.
Premenliva kvalita, no k tomu by som povedal, ze keby niekto odladil kazdy kus rs tak ako to robi s e*****nom, tiez by bola mienka ina, ja si myslim, ze skusat nove vidlice, suche semeringy, pripadne steceny olej nema zmysel, to zistis az ke ju obuchas a nalejes tam cerstvy olej. Urcite tak nejak dimenzuje vole pri montazi rs aj sr, teda plus mazanie. Kazdopadne vnutorne nohy e*****n maju hezky elox.
Co ma este napada, uz som spominal, ze mam rad, ak vidla(niekto to vola *****) ma nejaky stupen kompresneho tlmenia. Kedze na tychto vidlicach nie je moznost tohto nastavenia, tak tento krasny jav zabezpecovala vazelina, ked to vyladis, tak je to maslo, no mne to moc nevyhovuje. Stane sa z toho hupacka, ktora silou mocou chce buchat na doraz
Aky zdvih by som mal kupit?
A aku technology? Pruzinu ci air?
Aky je v tom vlastne rozdiel?
A aku znacku?
samozrejme ze vzduchovu vidlu
skus pohladat nejaku akciu na RS recon gold solo air (alebo aj na bazare)
alebo potom sr suntour e*****n z tuning-test.cz