Vysledok>
Rozdiel v dlzke je +-0.2mm
Zaver>
Zmena teploty ma minimalny vlyv na radenie, pri teoretizovani som nebral do uvahy, ze takisto, ako sa meni dlzka lanka, meni sa aj dlzka ramu, bowdenov a ostatnych komponentov.
Tymto sa ospravedlnujem za svoj zbytocny prispevok, mylit sa je ludske
koniec
(teória je dobrá vec, ale vždy som dával prednosť praxy)
Cez leto v chorvátsku som jazdil pravidelne okolo obeda, kde bolo cca 37 stupňov a že by sa mi inak radilo ako u nás pri 20 stupňoch som holt nejako nebadal....niekde asi bude chyba (ale to bola žiletka, síce tiež Shimano, takže neviem, či ten tvoj vzorec neplatí náhodou len pre mtb)
Povedal by som, že ten bolden je ešte významnejší faktor ako lanko.
BTW., v tomto prípade je dĺžková rozťažnosť vysoko zavádzajúca, pracuješ s nejakým priemerom.
A teplotnú rozťažnosť bowdenu, ktorý je tiež z ocele nebereš do úvahy?
ked uz niekoho kritizujes, napis argumenty. Ak chces spekulovat o type ocele, najskor si pozri, ake je rozmedzie konstant - napr. http://en.wikipedia.org/wiki/Coefficien ... _expansion
Vzorec je fajn a plati pre 1,7 m dlhy ocelovy drat.
Lenze lanko je spletenec laniek, ktore nie su rovnobezne.
Takze aj ked sa natiahnu ocelove draty v spletenci o x mm, neznamena to ze cele radiace lanko sa natiahne o x mm. Zamysli sa a zistis ze to bude asi skor menej....
dlzka ocel.lanka=1.7m(1700mm), zmena teploty 30 stupnov Celzia, koeficient teplot.roztaznosti ocele (mozme zobrat pri 20st C) = 17.3*10^-6
potom rozdiel dlzky = 1700*30*10^-6, co je 0.9mm. Pre Shimano to bude zmena 1.8mm, pre SRAM ostava 0.9mm. Ked este k tomu priratate dalsie vplyvy ako pruznost lanka, bowdeny, tak to uz zacina mat nejaky vyznam. Co myslite?
no teplota je sviňa že
Casom pridu elektricke radiace systemy, kde lanko ako take uz nebude existovat...
(Na drhej strane predpokladam volu v elktromechanickom menici a deformacie materialu (pruziny), takze stelovanie asi bude existovat stale....)
Ďalší blábol, že vás to chlapci baví písať o čom nemáte ani potuchy. Keď tak sa zmenil materiál osky, teraz je z ocele
K teplote sa ani vyjadrovať nebudem
Inak vplyv na rozštelovanie radania má lanko, buď je slabo prichytené na prehadzovačke alebo sa proste naťahuje, takže nikto nevyrobí radenie, ktoré by sa nikdy nemuselo štelovať, časom musíš doladiť všetko...
Sorry, ale tento argument Ti nezožeriem ani keby si mi dal milión Sk.
Skús nájsť inú teóriu prečo Tvoj Sram Ti ide omnoho lepšie a o pomere 1:1 a 1:2 to tiež nebude pretože pocitovo práve Shimano ide radiť ľahšie.