presiel som z trojpily na jednu(32 zubovu). Je nutne, pripadne lepsie skratit retaz ? Pretoze ak beriem v uvahu, ze tu najvacsiu pilu uz nemam, nieje potom zbytocne mat retaz tej istej dlzky ?
posledný komentár: 29. 11. 2016 o 17:00
posledný komentár: 12. 5. 2016 o 15:06
Takze o kolko piskot by som mohol skratit retaz ? Pilu mam 32zubovu a v zadu mam 9kolecko.
Cize takto ?
1. Rozopnem retaz (mam rychlospojku)
2. Prehodim ju cez 32zubovu pilu a 9kolecko (mimo prehadzovacky)
3. Retaz musi byt napnuta na maximum
4. Pripocitam 2 clanky a TA-DÁÁÁ
5. Namontujem a jazdim
Dovolil som si aj ilustracny obrazok
Skusim
Logicky:
Retaz je urcitej dlzky. Momentalna dlzka je prisposobena aj na 3tiu pilu.
Teraz potrebujem retaz takej dlzky, aby bola schopna fungovat na 2hej pile (32zubov)
Natiahnem retaz na 3tiu pilu a spocitam pocet piskot. Potom natiahnem retaz na 2hu pilu a tak isto spocitam pocet piskot.
Nakoniec tieto zapisane hodnoty od seba odcitam a mala by mi vyjst hodnota o kolko piskot mam skratit retaz.
Je moja logika spravna ?
p.s. neodporucam riadit sa Jezusom
Čiže treba spraviť to čo písal Jezus.
a je to jasné aj z kontextu, nevidím iný dovod dávať tam jednu pílu a rovno 32 zubovú..
predpokladám že týmto sposobom si aj ty nahadzoval ty raťaz na bike (velká-velká+2).. tak si tam hoď tých 44-32 a uvidíš ako vypadá ramienko, to je dlhodobo nejazditelné..
ja som prešiel z 44-32-24 na 36-24, kazeta ostala 32z a z reťaze som zhodil 2 očká proti povodnej..
Ak bude mať teda šponovák, tak nech retiazku vedie VEĽKÁ - VEĽKÁ - ŠPONOVÁK, pridá 2 a viac článkov a určite ju neroztrhne pri zaradení najľahšieho prevodu, ktorý mu ale neodporúčam radiť lebo:
S chalanmi z okolia čo jazdia "DH" mám väčšinou takú skúsenosť, že sa vôbec nestarajú o svoj bike a vôbec si nevšímajú, že či nemajú náhodou krivú pätku. A prídu do servisu s tým, že na rovinke im namotalo prehadzovač do výpletu zadného kolesa. A potom sa pýtaju, že ako sa to mohlo stať.
Keď ho takto potom namoce, tak mu už bude jedno, či tam mal pridané tie minimálne dva články alebo päť.
Uz len na oko som si to nevedel predstavit. Podla mna zalezi aj od typu prehadzovacky. Mozno vtedy ak ma niekto SAINT pripadne nieco podobne. (ktora je urcite kratsia ako moja DEORE)
Zatial suhlasim s BOBOM : "takze by som to dal na stred (5ty prevodnik) a skratil tak, aby pri tomto prevode mali kladky prehadzovacky idealnu polohu (aby boli zvisle nad sebou) ....pripadne si to takto nalad na prevod, ktory najviac pouzivas s tym, ze skontrolujes polohu kladiek aj na najmensom a najvacsom pastorku" - Dava to celkom logiku
Dodiken je na spolocnej lodi s JESUSOM
CraObs ma navyse tiez pravdu a vidim, ze je vsimavi pretoze treba ratat aj s NAPINAKOM (dvojkladkovym)
A k poslednemu Dodiken prispevku len tolko, ze bike chcem plnohodnotne vyuzivat na vsetkych prevodoch - co by som mal z toho, ze tam mam 9kolecko ked by som vyuzival len 4-5 prevody ?
"DHckary"
Cize na zaver asi tolko, ze este stale v tom nemam 100 % jasno. No na druhej strane BOBO ma najblizsie k pravde - asi
Daj ju teda cez predný prevodník, cez najväčší pastorok, prevleč ju aj cez ten napinák, pridaj si minimálne dva ( bude viac prešponovaný prehadzovač ) alebo viac článkov, keď aj 6 ( bude menej prešponovaný prehadzovač ).
Nehovorím, že máš krivú pätku, ale že veľa týchto dirtjumperov, streeterov, freeriderov a neviem akých voľnoštýliarov namotáva prehadzovač do zadného kolesa, lebo si po nejakom páde zabudnú skontrolovať, či náhodou neohli pätku.
Dĺžka ramienka prehadzovačky nemá veľa spoločného s dĺžkou reťaze.
Ja keď som prechádzal z dlhého ramienka na stredné, tak retiazka ostala rovnako dlhá.
Základ je, aby si tú reťaz nemal krátku, ale zrejme sa nerozumieme.
Už nechám tak, idem sa ženiť