Pes je tvor mudry, ak sa najde par kusov, vytvoria svorku a dokazu ustvat zver, najma mladata su zranitelne... U nas v lese za ciganskou osadou som videl take svorky neraz. Zakon nie je odparady a ma svoj zmysel, ale stale sa najde debil ktory ho bude zneuzivat a vykladat po svojom... Mali by zaviest aj riadne sankcie za jeho porusovanie
pocuj a kde este si videl tu nebezpecnu svorku psov, ktora stvala zver v lese?!
a co sa tyka zakona, tak ten je len a len pre polovnikov, ktory z nich robi panov bohov lesa, ktori mozu absolutne vsetko...
Musím sa zastať poľovníkov, hoci nie som poľovník, ale najmä v zime a v jari nie je vhodné púšťať psa v lese na voľno. V zime preto, lebo keď sa rozbehne za zverou tak ju uštve, lenže divá zver ma tiež pud sebazáchovy a bude bežať ďalej aj keď sa podchladí a potom môže dostať zápal pľúc a pri nízkych teplotách v zime zahynie. V jari preto, lebo sa rodia mláďatá a je logické, že voľne pustený pes tam vtedy nemá čo robiť. Sankcie za porušenie zákona sú pre obe strany až do výšky niekoľkých tisíc €, ale problém nevyriešia je to skôr o ľudoch či sa budú navzájom tolerovať a rešpektovať.
zver maximalne co urobi je, ze odbehne do najblizsich kriakov, alebo za kopec a tam sa zastavi. ziadny maratonsky
beh sa nekona. a ak uhynie, tak to bol prirodzeny vyber, pretoze to bol slaby jedinec.
na jar mladata ti vadia, ale zabijanie zvierat v jeseni pocas ruje ti nevadi. alebo velke spolocne polovacky s honom, to ti tiez nevadi. alebo postrelene nenajdene zviera, to ti tiez nevadi (a aj to len za ucelom ukojenia uchyliek polovnika).
primitivovia z lesnickych rodin ti v lese na 4-kolkach nevadia. oni vobec neplasia zver. ale moj pes, ktory castokrat si tu zver ani nevsimne, ju plasi...
na silvestra som sa bol prejst na branisku. v kazdej doline bolo odparkovanych niekolko terennych aut. oni tu zver vobec neboli plasit, oni ju boli zabijat.
mozno sa teraz zasmejes, ale pes v podstate "trenuje" zver na prezitie, pretoze aj ked ju nahana, tak ju nelovi, kdezto napr. taki vlci ju nahanaju za ucelom lovu.
a co sa tyka respektovania, v momentalnom stave zakona, pristupu polovnikov a celkovom stave polovnictva tu nie je co respekovat. cely zakon je len o tom, aby uchylni ludia mohli zabijat zvierata len a len pre radost. ziadny iny vyznam polovnictvo nema. nie, ani regulovat zver netreba, regulovala by sama, len by sa jej to muselo umoznit. tak ako sa reguluju vsetky ostatne zivocichy.
najvacsia skodna v lese je polovnik...