chcem otvoriť tému ohľadom medveďov a cyklistiky. Osobne (našťastie) nemám skúsenosť so stretom s medveďom (Teda možno on mňa stretol ale ja som o ňom nevedel). Chcem sa Vás opýtať aké robíte preventívne opatrenia prípadne či nemáte strach sa pustiť cez les na cyklo výlet alebo objavovať nové cestičky v neznámom horskom prostredí keď pomaly nie je deň, kedy by človek nepočul o strete s medveďom. Ja osobne jazdím prevažne sám a prevažne v lese ale vždy tam vstupujem s miernou obavou, že raz si ma „šťastie“ nájde a že budem mať po zábave (alebo ma to motivuje podať výkon hodný majstra sveta pri úteku).
Ako to máte Vy?
Medveď nie je teritoriálne zviera.
Áno, medveď je teritoriálne zviera, hoci miera, do akej si bráni svoje územie, závisí od druhu medveďa a dostupnosti potravy.
Hlavné body:
- Medveď hnedý (napr. v Európe a Ázii) má veľké teritórium, ktoré si nebráni agresívne ako napr. vlci, ale prekrývanie s inými medveďmi sa minimalizuje.
- Samce majú väčšie teritóriá ako samice, a často sa ich územia prekrývajú s viacerými samicami, čo súvisí s reprodukciou.
- Medvede si značia teritórium pachom (napr. trením o stromy, škrabaním) a výkalmi.
- Pri nedostatku potravy alebo počas ruje (obdobia párenia) môžu byť medvede agresívnejšie voči iným jedincom na ich území.
Celkovo teda:
Áno, medveď je teritoriálny, ale nie je to územný "strážca" v tom istom zmysle ako niektoré iné druhy (napr. mačky, vlci). Správa sa skôr vyhýbavo a oportunisticky, nie striktne agresívne voči všetkým "votrelcom".
https://www.minv.sk/?tlacove-spravy-4&sprava=vlada-vyhlasila-pre-vyskyt-medveda-mimoriadnu-situaciu-v-mnohych-okresoch
Ale kedze pri koryte su dnes taketo kapacity https://icjk.sk/409/Zasahove-timy-pre-medvede-dostali-nove-zbrane-niektore-vraj-nefunguju-Vyrobcu-pred-nakupom-navstivil-Huliak
Tak mozme byt my aj medvedi radi za ich tupotu a neschopnost.
Áno použil som ChatGPT aby som to nemusel hľadať po internete. Nájde a zosumarizuje to za mňa. Ale pre tých ktorý chcú veľa čítať o tom čo napísal ten ChatGPT si môžete prečítať ja na Wikipedii: https://sk.wikipedia.org/wiki/Medve%C4%8F_hned%C3%BD
cokupit
Ďalej áno odvolal som sa na Ministra lebo on mal ohľadom toho tlačovku a tam to prezentoval. Je to minister a asi má na to podklady určite ich má viac ako ja. A to či sú jeho tvrdenia pravdivé alebo nie neviem potvrdiť nemal som prístup k materiálom prepáčte. Preto som tam uviedol že tú info mám od neho.
Netreba do všetkého ťahať politiku. Len podotknem, že pri koryte sú ľudia ktorých tento národ zvolil. Keď tam budú iní, tak sa môžu ukázať. Ale keď sa pozerám na politické spektrum, ktoré sa na slovensku bije o korytá tak dosť pochybujem, že sa tu niečo môže posunúť k lepšiemu. Ale táto téma je o medveďoch nie o politike na to tu je iné vlákno.
Práve naopak, pokus o spočítanie bol, ale priniesol výsledok, že medveďov nepribudlo. Teraz neriešim či metodika a prevedenie boli správne, ani či medveďov je veľa....
Len korigujem nepresné informácie a dávam fakty, ktoré sú lahko dohľadateľne a overiteľné.
z tej wiki co si dal: Medvede hnedé sa zvyčajne pohybujú na veľkom území, pričom samce vždy pokrývajú väčšiu plochu ako samice, ale nie sú vyslovene teritoriálne.
Ked zacne niekto dojmy povysovat na fakty bez podlozenia dokazmi, zvycajne debatu opustam...
Napriklad https://dennikn.sk/4002939/expert-z-polskych-tatier-podla-problemovych-medvedov-hodnotia-vsetkych-to-je-akoby-povedali-ze-poliaci-kradnu-auta/ jeden medved tam za rok presiel zo slovensko-polskych hranic do Madarska i na Ukrajinu. A videl som i trasu kde medved z Liptova presiel Karpatmi niekde na Moravu, potom si dal este Madarsko a vratil sa naspat.
na toto stačí zdravý sedliacky rozum, aby niekto konečne pochopil, že medvede sú tu neúnosne premnožené.
Na toto staci zdravy sedliacky rozum, aby niekto konecne pochopil, ze....
Nemamnick - akceptujem, ze si mozno extremne naivny a silne neinformovany. Ale prosim ta. Nehovor nieco o tahani politiky do temy, ked ty si ten, co sa odvolava na "pana ministra". A to radsej ani nepatram nad tym, ktoreho z tych odbornych, moralnych a ludskych nul, co tam dnes sedia a maju "tlacovky" si vlastne myslel. To, ze sa niekto niekam preklame a bol zvoleny predsa nic neznamena. A uz vobec nie na slovensku preboha...