Všade čítam, aky je to super materiál. Ale má aj nejak obmedzenú nosnost? Napr. Karbonova sedlovka. Nemôže sa ohnut, či zlomiť ked na bajku sedí 90-100kilovy človek? Lebo riadidlá, ked sa o ne nikto silno oprie, nemôžu sa tiež nejak poškodiť?
To fakt? Kazdy komponent je mozne vyrobit na urcitu nosnost bez ohladu na pouzity material. To plati ako pre dural, titan, alebo ocel, tak aj pre kompozit.
Rizikom môžu byť karbónové komponenty pre gramárov fetišistov ako napr. riaditká Schmolke, kde výrobca pri takýchto ultralight komponentoch uvádza max. hmotnosť jazdca.
Pri normálnom karbóne však nie je dôvod na obavy.
Pre lepšiu predstavu zopár technických údajov, udávaná pevnosť v ťahu (Rm):
Karbón: Rm = 3000 až 7000 MPa
Zliatina Al 7005: Rm = 400 MPa
Zliatina Al 6061: Rm = 325 MPa
Pri kazdom lepsom karbonovom komponente sa udava hmotnostny limit, no nie?
A tie "karbonove" diely co je len obaleny hlinik alebo je to taka guca karbonu, ze su este tazsie ako hlinikove, nema ani zmysel kupovat
čaute, dával si niekto na karbonovy bike nejakú ochranu rámu priesvitné vinylové fólie alebo niečo podobne? Viem že invisiframe.co.uk vyrába na konkrétne biky ale 100e+ sa mi zdá veľa. Račej by som kúpil tú "fóliu" a vystrihal si to sám, ale neviem čo konkrétne hľadať
čaute, dával si niekto na karbonovy bike nejakú ochranu rámu priesvitné vinylové fólie alebo niečo podobne? Viem že invisiframe.co.uk vyrába na konkrétne biky ale 100e+ sa mi zdá veľa. Račej by som kúpil tú "fóliu" a vystrihal si to sám, ale neviem čo konkrétne hľadať
zajdi do predajne kde lepia folie na auta a ak ich pekne poprosis tak ti za par susnou daju odpadovy kusok priehladnej najhrubsej. Ja som takto nalepil na spodnu ramovu aj na zadnu stavu. doma som si najprv na papier urobil presnu formu odskusal na rame aby vsetko pekne pasovalov potom to prekreslil na foliu vystrihol nalepil a mam pokoj od sutov a blata.
Invisiframe mam na Satanovi. Spodna ramovka je po sezone zatial OK, ale viac exponovane miesta na zadnej stavbe som pred nedavnom posilnil este o jednu vrstvu folie co som dostal k bajku.
Ešte jedna otázka aký prostriedok použiť na odmastenie /očistenie karbonu pred aplikáciou samotných fólií. Stačí na to baby šampón a mikrovlaknova utierka alebo treba aj niečo s alkoholom ?
Zriedeny baby sampon s vodou je dobry ked budes lepit tie folie, na odmastenie neviem, ja som to daval na novy ram. Mozno byvsom pouzil techjicky benzin a potom este vyutieral nejakou handrou namocenu v saponatovej vode.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
miesto normalnej rady, niekomu, kto sa slušne pýta , asi preto, lebo nevie ...
je lepšie "robiť majstra sveta"
Pri normálnom karbóne však nie je dôvod na obavy.
Pre lepšiu predstavu zopár technických údajov, udávaná pevnosť v ťahu (Rm):
Karbón: Rm = 3000 až 7000 MPa
Zliatina Al 7005: Rm = 400 MPa
Zliatina Al 6061: Rm = 325 MPa
Zdroj: http://www.dema-bicycles.com/276/
A tie "karbonove" diely co je len obaleny hlinik alebo je to taka guca karbonu, ze su este tazsie ako hlinikove, nema ani zmysel kupovat
zajdi do predajne kde lepia folie na auta a ak ich pekne poprosis tak ti za par susnou daju odpadovy kusok priehladnej najhrubsej. Ja som takto nalepil na spodnu ramovu aj na zadnu stavu. doma som si najprv na papier urobil presnu formu odskusal na rame aby vsetko pekne pasovalov potom to prekreslil na foliu vystrihol nalepil a mam pokoj od sutov a blata.
toto som mal na jednom ráme, pevná hrubá držala statočne aj velke šutre
https://www.mtbiker.sk/shop/prislusenstvo/ochrana-ramu/bbp-61-frameskin-ochranna-nalepka.html
BBB BBP 61 FrameSkin ochranná nálepka na rám, transparentná
13,29 €
MOC 13,99 €ne to som nemal na mysli, niečo takéto by som chcel aplikovat https://www.easy-frame.com/en/shop/frame/yt-young-talent-jeffsy-cf-pro-one-two-27-ab-2017-extended-version/
darebak infinitipp díky za nápady