Mne postarka priniesla platobnu kartu po asi dvojrocnom obdobi bez karty. A s bajkom to suvisi - vybavil som si ju len preto, aby som si mohol objednat nejake somariny z DX, kedze ine vyuzitie karty mi nenapada.
nestačim sa divit:
ak TOTO nie je vyhoda, ...
a 45 dni bezúročne používam cudzie peniaze [/i]
čiže polopatisticky, moje vlastne peniaze ležia pekne na mojom účte nedotknuté 45 dni a aj mierne-mizerne uročené a "cudzie" za mňa pracuju a platia
Aboslútne súhlasím. Všetko o výhode rozumne užívanej kreditnej karty tu už bolo napísané. Rozumne používaná kreditka je DOBRÝ dlh. Používam cudzie peniaze.
Možno by som ešte predsa len doporučil jednu knižku, ktorá krásne a zrozumiteľne popisuje tzv. finančnú inteligenciu, alebo finančné vzdelanie.
Volá sa :Bohatý táta, chudý táta, autor Robert T. Kiyosaki.
Vážne chlapi, fakt, stojí za prečítanie.
Ked ma clovek kreditku pod kontrolov, tak je to OK. Ale takychto pouzivatelov ako LL zrejme nebude vacsina a banky urcite maju radsej klientov, co splatky nestihaju
Btw. len kreditka bez debetky tiez nie je v praxy vyhra, lebo pokial potrebujes cash tak poplatky za vyber z bankomatov su pri kreditke dost vysoke.
Jezus v sobotu pokecáme a dám ti mnoho argumentov prečo použivam kreditku keď treba.Iba otázka koľko si si nadstavil debet na karte k bežnemu učtu?Respektive koľko sa až dá nadstaviť ten debetný limit.Pýtam sa lebo ja som to hneď ztrušil a pod 30€ už s karty k bežnému úču nič nevyberiem.
presne ako pise roman nikto nikoho neprehovara ani nenahovara. len debatujeme.
este napisem preco si myslim ze to je rizikove. len par modelovych situacii ktore sa mozu stat komukolvek z nas:
1. zneuzitie karty. niekto vam vyberie hotovost popropade nakup vo vacsej ciastke a co ak nastane situacia ze nebudete vediet dokaza ze ste transakciu nespravili vy?
2. SZCO. vela z vas urcite pracuje ako SZCO a nie kazdemu sa dari podla predstav. praca na zivnost pre vacsinu ludi znamena raz si hore raz dole. poznam z vlastnej skusenosti. staci par mesiacov a dlhy sa zacnu nabalovat. jeden dlh sa vykryva druhym ...
3. exekucia. kamarat chytil exekuciu a zablokovali mu ucet. podotykam nie jeho vinou ale nedorozumenim. trvalo to vyse dvoch mesiacov nez sa dalo vsetko do poriadku a ucet mu odblokovali. ak by zil na dlh vyslo by ho to dost draho kedze by nemohol vcas previest peniaze. uroky by pekne naskakovali a banka by si ruky. ano mohol by to riesit obciansko pravnym konanim. a nakolko pozname nase skorumpovane sudnictvo tak tvrdim ze obycajny clovek by si asi v takomto konani ani neskrtol.
4. uraz. manzelka na materskej a vy pohodova robota s peknym zarobkom. jedneho dna sa vyberiete na bike a co cert nechce skoncite z urazom a mesiac stravite v nemocnici a dalsie dva na PN. ten kto si bude zasa ruky bude vasa banka ktorej budu naskakovat slusne uroky.
tych pripadov by som tu mohol uvadzat XXX niekto si mozno poviete ze tu vypisujem nerealne veci. ale preto ze zijem v realite tak som tu kreditku zrusil a nevidel som v nej ziadnu vyhodu. jednoducho nemozem minut peniaze ktore som este fyzicky nezarobil. toto je prvy krok kedy sa moze clovek dostat do problemu.
kto ju vyuziva mu to neberiem kazdy ma na to svoj nazor.
1. Vybrať hotovosť alebo zaplatiť môže niekto zvyčajne iba vtedy, keď má tvoju kartu a vie tvoj PIN, prípadne sa mu podarí kartu skopírovať a PIN pri zadávaní odchytiť... Ak zistíš stratu a okamžite nepožiadaš banku o blokáciu - tvoja chyba. Ak ti príde SMS, že prebehla operácia s tvojou kartou pričom ty sedíš v robote alebo doma a nezavoláš okamžite do banky - tvoja chyba. No a ak máš nastavený niekoľkonásobne väčší limit ako potrebuješ - to už škoda komentovať.
2. Ak by si nemal kreditku alebo debetku s povoleným prečerpaním, tak by si asi použil služby Pôžičkárne - a to by si dopadol ešte horšie a skôr.
3. Exekútor ti nezablokuje účet len tak - ja nič ty nič... Ale ak napriek niekoľkým výzvam veriteľa na zaplatenie dlžoby nereaguješ, ak nereaguješ na žiadosť veriteľa o vydanie platobného rozkazu, ak nereaguješ na výzvu exekútora na vyrovnanie dlhu - nečuduj sa.
4. Ak si v nemocnici a na PN, tak zvyčajne nečuriguješ po obchodoch a kartu používaš opatrne (rovnako ako prázdnu peňaženku)... A keď manželka na materskej napriek tomu, že má príjem len z materskej a vie že ty máš príjem len z PN, v obchodoch nepribrzdí - to sa radšej hneď rozveď.
joko k bodu 4. ja som spominal na konci mojho prispevku o minani penazi ktore si este fyzicky nezarobil. takze v pripade urazu pred 45 dnovej lehoty na vyplatenie tvojho dlhu si uz fyzicky minul peniaze ktore nemas. je tam urcity casovy posun v tvoj neprospech. nepisal som o tom ze niekto na PN neuvazene vybera a nakupuje.
takze co spravis ke budes na dlhodobej pn a budes mat pred sebou vyplatenie kreditu dajme tomu 8OO€ a vies ze PN-ku v buducom mesiaci dostanes si vymyslim 250€. tvoj mesacny plat je 900€. bud vyplatis dlh s tym ze budes zivorit nasledujuci mesiac alebo druha moznost ze ho nevyplatis aby si mal aku taku istotu a rezervu ale budes znasat nasledky urokov pretoze si nezaplatil banke do 45 dni.
a k bodu 1, ok kontaktujes banku ze ti zmizli peniaze z uctu. banka ma na to myslim 30 dni aby vec doriesila. urcite ti nevratia peniaze za par dni spät na ucet. takze budes si zasa poziciavat aby si vratil pozicane?
ja len narazam na to ze tento bankovy produkt nesie aj urcite rizika. nikto by ti nepoziciaval peniaze zadara a vzdy sa niekto najde na kom zarobia. a nie su to len nedosledni ludia.
Body 2. a 4. s temou moc nesuvisia. Pokial taketo udalosti nastanu a nemas financnu rezervu/poistky + rozumne hospodarenie v domacnosti, tak mas velky problem vzdy, lebo nestihas pokryt bezne vydaje.
rád, dobre a celkom často ... dýcham,
ALE?
môžem sa pri tom aj ... zadýchať
môžem sa pri tom aj ... rozkašlať
a dokonca sa pri tom môžem aj ... zadusiť
zaujímavá téma...ja osobne tiež nie som zástancom kreditnej karty, ale mnohé argumenty sú dosť presvedčivé...ja osobne mám klasiku debetku Maestro v ČSOB a druhú debetku Mastercard v SLSP pre nákupy na net a podobné blbosti...
priznám sa poplatky za pohyby v SLSP sú fakt vtipné, ale to je aj tým, že na tom účte mám minimum peňazí a žiadne príkazy ani inkasá, takže to celkom chápem...karta MC ma stojí ročne 8 €, k tomu asi 4 € mesačne za vedenie účtu a pod..., ale zase sa mi ešte nestalo, že by sa ňou nedalo zaplatiť (v Rakúsku sa mi stalo, že kartu Maestro jednoducho terminál neakceptoval a keby som nemal MC tak neviem, ako by som bez hotovosti zaplatil za naftu na pumpe...)
takže otázka znie, dá mi ČSOB kreditku, ktorá mi poskytne tú istú službu (paypal, klasické kupovanie na nete, rezervácie hotelov a pod?
keby som chcel kartu na úrovni tej čo mám teraz, mal by som úverový limit min. 450 € mesačne, na nákupoch na nete toľko neminiem, ale zase by som si asi musel zvyknúť platiť ňou aj za iné bežné výdavky...iný háčik v tom asi nebude...len si ustrážiť koľko som na nej v daný mesiac minul a potom to prehodiť z osobného účtu...
takže otázka znie, dá mi ČSOB kreditku, ktorá mi poskytne tú istú službu (paypal, klasické kupovanie na nete, rezervácie hotelov a pod?
To nepotrebujes riesit. Nechaj si debetku (ta byva vacsinou k uctu zadarmo) a pridaj si kreditku. Za kreditku nieco zaplatis bez ohladu na to, ci mas debetku.
Btw. kreditku mozes mat aj ked nemas bezny ucet v banej banke. Je to skor uverovy produkt.
ak sa chceš "zbaviť" starosti...zadaš automatický prevod na kreditný učet v den splatnosti a zadaš napríklad obmedzenie jeho maximalnej vyšky
potom ti už ostáva len kontrolovat na nete (v mobile) čo sa na učte deje
mne skôr ide o to aby som nemal k bežnému účtu embosovanú debetku, pretože jej zneužitie je o dosť jednoduchšie ako pri neembosovanej, pri kreditke mi to môže byť jedno, ako bolo spomenuté, moje peniaze to nie sú a pri zneužití sa banka o to bude zaujímať viac...
jediný háčik vidím v tom sledovaní spodného limitu, ostatok je v pohode aj s tým prevodom...
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
ak TOTO nie je vyhoda, ...
a 45 dni bezúročne používam cudzie peniaze [/i]
čiže polopatisticky, moje vlastne peniaze ležia pekne na mojom účte nedotknuté 45 dni a aj mierne-mizerne uročené a "cudzie" za mňa pracuju a platia
Aboslútne súhlasím. Všetko o výhode rozumne užívanej kreditnej karty tu už bolo napísané. Rozumne používaná kreditka je DOBRÝ dlh. Používam cudzie peniaze.
Možno by som ešte predsa len doporučil jednu knižku, ktorá krásne a zrozumiteľne popisuje tzv. finančnú inteligenciu, alebo finančné vzdelanie.
Volá sa :Bohatý táta, chudý táta, autor Robert T. Kiyosaki.
Vážne chlapi, fakt, stojí za prečítanie.
Btw. len kreditka bez debetky tiez nie je v praxy vyhra, lebo pokial potrebujes cash tak poplatky za vyber z bankomatov su pri kreditke dost vysoke.
este napisem preco si myslim ze to je rizikove. len par modelovych situacii ktore sa mozu stat komukolvek z nas:
1. zneuzitie karty. niekto vam vyberie hotovost popropade nakup vo vacsej ciastke a co ak nastane situacia ze nebudete vediet dokaza ze ste transakciu nespravili vy?
2. SZCO. vela z vas urcite pracuje ako SZCO a nie kazdemu sa dari podla predstav. praca na zivnost pre vacsinu ludi znamena raz si hore raz dole. poznam z vlastnej skusenosti. staci par mesiacov a dlhy sa zacnu nabalovat. jeden dlh sa vykryva druhym ...
3. exekucia. kamarat chytil exekuciu a zablokovali mu ucet. podotykam nie jeho vinou ale nedorozumenim. trvalo to vyse dvoch mesiacov nez sa dalo vsetko do poriadku a ucet mu odblokovali. ak by zil na dlh vyslo by ho to dost draho kedze by nemohol vcas previest peniaze. uroky by pekne naskakovali a banka by si
4. uraz. manzelka na materskej a vy pohodova robota s peknym zarobkom. jedneho dna sa vyberiete na bike a co cert nechce skoncite z urazom a mesiac stravite v nemocnici a dalsie dva na PN. ten kto si bude zasa
tych pripadov by som tu mohol uvadzat XXX niekto si mozno poviete ze tu vypisujem nerealne veci. ale preto ze zijem v realite tak som tu kreditku zrusil a nevidel som v nej ziadnu vyhodu. jednoducho nemozem minut peniaze ktore som este fyzicky nezarobil. toto je prvy krok kedy sa moze clovek dostat do problemu.
kto ju vyuziva mu to neberiem kazdy ma na to svoj nazor.
koniec, už sa nedá reagovať (normálne = rozumne)
teraz ma vsetci zakopu pod ciernociernu zem
2. Ak by si nemal kreditku alebo debetku s povoleným prečerpaním, tak by si asi použil služby Pôžičkárne - a to by si dopadol ešte horšie a skôr.
3. Exekútor ti nezablokuje účet len tak - ja nič ty nič... Ale ak napriek niekoľkým výzvam veriteľa na zaplatenie dlžoby nereaguješ, ak nereaguješ na žiadosť veriteľa o vydanie platobného rozkazu, ak nereaguješ na výzvu exekútora na vyrovnanie dlhu - nečuduj sa.
4. Ak si v nemocnici a na PN, tak zvyčajne nečuriguješ po obchodoch a kartu používaš opatrne (rovnako ako prázdnu peňaženku)... A keď manželka na materskej napriek tomu, že má príjem len z materskej a vie že ty máš príjem len z PN, v obchodoch nepribrzdí - to sa radšej hneď rozveď.
Daj ešte niečo, nech sa zabavíme
takze co spravis ke budes na dlhodobej pn a budes mat pred sebou vyplatenie kreditu dajme tomu 8OO€ a vies ze PN-ku v buducom mesiaci dostanes si vymyslim 250€. tvoj mesacny plat je 900€. bud vyplatis dlh s tym ze budes zivorit nasledujuci mesiac alebo druha moznost ze ho nevyplatis aby si mal aku taku istotu a rezervu ale budes znasat nasledky urokov pretoze si nezaplatil banke do 45 dni.
a k bodu 1, ok kontaktujes banku ze ti zmizli peniaze z uctu. banka ma na to myslim 30 dni aby vec doriesila. urcite ti nevratia peniaze za par dni spät na ucet. takze budes si zasa poziciavat aby si vratil pozicane?
ja len narazam na to ze tento bankovy produkt nesie aj urcite rizika. nikto by ti nepoziciaval peniaze zadara a vzdy sa niekto najde na kom zarobia. a nie su to len nedosledni ludia.
rád, dobre a celkom často ... dýcham,
ALE?
môžem sa pri tom aj ... zadýchať
môžem sa pri tom aj ... rozkašlať
a dokonca sa pri tom môžem aj ... zadusiť
kua kua,
radšej prestanem ... dýchať
priznám sa poplatky za pohyby v SLSP sú fakt vtipné, ale to je aj tým, že na tom účte mám minimum peňazí a žiadne príkazy ani inkasá, takže to celkom chápem...karta MC ma stojí ročne 8 €, k tomu asi 4 € mesačne za vedenie účtu a pod..., ale zase sa mi ešte nestalo, že by sa ňou nedalo zaplatiť (v Rakúsku sa mi stalo, že kartu Maestro jednoducho terminál neakceptoval a keby som nemal MC tak neviem, ako by som bez hotovosti zaplatil za naftu na pumpe...)
To nepotrebujes riesit. Nechaj si debetku (ta byva vacsinou k uctu zadarmo) a pridaj si kreditku. Za kreditku nieco zaplatis bez ohladu na to, ci mas debetku.
Btw. kreditku mozes mat aj ked nemas bezny ucet v banej banke. Je to skor uverovy produkt.
potom ti už ostáva len kontrolovat na nete (v mobile) čo sa na učte deje
jediný háčik vidím v tom sledovaní spodného limitu, ostatok je v pohode aj s tým prevodom...