Takze zakladam tuto temu, aby sa veci suviasace aut, motoriek a hoci aj kosaciek preberali tu a nie medzi bikami. Urcite je tu vela fanusikov (aj odporcov) tejto tematiky, ktory budu radi prispievat
Takze mozeme pokracovat debatou z temy "Škaredé, netradičné bajky a všakovaké výmysly na 2 kolesách" a debatou okolo zahadnej smrti Pininfarina.
s loďami je to pekné prirovnanie globálne pre planétu, ale keď to rozmeníš na drobné je rozdiel či ti to fúka dakde uprostred oceánu a či ti to fúka rovno pod nos v meste kde sa pohybuješ pešo..
to máš ako s fajčením, netrápi ťa tolko že niekto fajčí na záhrade doma, ale že niekto fajčí vedľa teba pri stole už hej
Ja hovorím o globale, a nemyslite si, že keď emisie (a imisie) necítite, že nie sú. Dakedy som mal citróen bx 1.9d a žral tak 4l na 100km teraz mam renault kangoo 1.5dxi a žere tiež tak. A teraz zákon zachovania hmoty hovorí čo? Stále sú to 4l nafty... Keď sa vypaluje dpf tak kam ide ten bordel?
skoda ze nie je vyclenene mesto kde by sa odporcovia DPF a "zbytocneho" riesenia emisii mohli odstahovat, ja totizto v meste nechcem dychat dym. cim viac novych aut na cestach tym je to lepsie, DPF by sa malo vypalovat na dialnici co je absolutne ok. realita je taka ze sa obcas pusti aj v meste ale statisticky je to malo
Je toho malo , a to preto lebo na vypaľovanie ti treba konštantne otáčky a čas . Ja som napríklad v KE meste multivan nevypalil ... musel som ísť do Prešova a až na spiatočnej ceste mi oznámilo , že proces vypaľovania ukončený . Avensis takéto figúry nestvara . Ide autonómne , čím novšie , tým otravnejsie sú tie auta
Ja nie som odporca ničoho ale hovorím, že zo 100l nafty je rovnaké množstvo bordelu, nech sa to spáli v akomkoľvek motore. Rozdiel je len v tom smrade. Akurát možno rozdiel bude v pomerne CO vs CO2.
Máš pravdu, vôbec nerozumiem. Jedná sa o častice PM10, PM2.5 a u nás nemerané PM1. Označuje priemer častice v mikrometroch. PM10 (hlavne z áut Euro2 a nižšie) dokáže zachytiť už "filter v nose" čiže ich viem vysmrkať. Naproti tomu PM1 hlavne z áut noriem euro5, eev a euro6 (vznikajú vďaka dokonalejšiemu spaľovaniu) sa dokážu dostať cez pľúca do krvného obehu a zanášať vlasočnice. Tým nehovorím, že u starej herky nie sú PM1, len sú v oveľa menšom množstve aj vďaka menej dokonalému spaľovaniu. Tu sa však nejedná o plyny ale o pevné častice. Keď už sme pri tom. Chceš ešte niečo vedieť?
Vypisujes tu hluposti, ze filtre pevnych castic su odrb, cize zjavne tomu nerozumies. A tym, ze si si teraz nieco vygooglil ma urcite neohuris. V tejto hodnotnej diskusii s temami "DPF je odrb" a "lode zasieraju viac a preto auta v mestach riesit netreba" pokracuj s kamaratmi v krcme, tu Ti za to nikto tlieskat nezacne.
DPF odstranuje (a nie 100%, za urcitych okolonosti dokonca velmi slabo) nasledky honby za co najnizsim co2, ktore by nevznikli, keby sa za tym nehnali. Tie najmensie castice odstranuje uz slabo a kvoli co2 sialenstvu to postihne aj benzin (najnovsie uz generuju castice tiez, ale uz nedavne euro normy sposobuju , ze benzin chrli ine svinstva, co predtym nebolo). Dizl do osobneho auta by nikto so zdravym rozumom nepouzival, keby neboli take dane na benzin. A tam je pes zakopany .. klasicky benzin euro3 (alebo kolko) s katalyzatorom ne***** a neprodukuje svinstva ako sud nes. Produkcia co2 je aj pre vsetky auta EU v globalnom meritku minimalna, ostatny svet sa moze potrhat smiechom, ako si europania sami sebe robia zle .. a obecenstvo tomu este tlieska /vsak to neni len pri autach/. A samozrejme, doplati na to vzdy ten, co je najnizsie.Inak aj s tym smradom je to tak, ze nieco sice ***** ale nedusi, ine moc ne***** ale nejde dychat. Alternativa , ktoru tlacia (elektroauta) je este horsia... a problem mnozstva aut je inde. A ten sa neriesi, vlastne nie je zaujem ho riesit.
Teraz uz ale nejde o to, preco mikrocastice vznikaju a kto za to moze. To uz vysvetlovat nemusis a ani to uz nezmenis. Ide o to, ze filter je riesenie terajsieho stavu kedze castice zachytava. Takze ak niekto napise, ze filter je odrb, tak napisal debilinu na n-tu a svedci to o jeho vedomostiach / rozhlade. A nepis v buducom case o tom, ze to postihne aj benzin, nove benzinaky homologovane podla Euro 6d-temp maju filtre uz tiez ak ich potrebuju (nastastie). Tiez si to dostuduj. A nikto netvrdi, ze filter odstrani 100 % castic. Ale zachyti vyznamne mnozstvo tych castic a teda celkovy pocet castic nie je tak enormne vysoky ako bez filtra. Cize je to prinos v kazdom pripade a bez debaty. Btw. aj pneu a brzdy produkuju mikrocastice, cize uplne eliminovat ich nevieme, ale to neznamena, ze netreba eliminovat to, co vieme.
Veď ale z nafty sú plyny a pevné častice, z benzínu sú len plyny. Aj vodnú paru beriem za plyn. Beriem, že treba znížiť čo sa dá a druhá vec, že kým v dobe keď neboli euro normy bolo pod panelakom 5 áut, dnes má pomaly každý člen domácnosti auto.
Máme Audi A4 2,0 tdi PD, najazdené 400 tis. km a posledné 2 roky najmä po meste. Napriek nevhodnému používaniu o sebe DPF filter nedal vedieť a regeneruje sa +- každých 500 km, aspoň tak tvrdí diagnostika. Samotný proces regenerácie som nikdy nezaregistroval. Možno to funguje tak dobre vďaka tomu, že je filter hneď za turbom a nie niekde v strede auta. V každom prípade to nie je niečo čoho sa treba z pohľadu údržby báť, ak je auto čo len trochu správne využívané.
Horšie to bude s GPF filtrami v benzínových autách, ktoré by mali stráviť celý život iba v meste. To teraz ešte nikto netuší.
Noldo: mas pasivnu regeneraciu, kde sa vyuziva teplota vyfukovych plynov hned za motorom. Ale ze by DPFko vydrzalo 400tisic .. no, mozes si gratulovat .. netrapis to. DPFko ale castice PM1 uz zachytava s nevelkou ucinnostou, z nejakych elaboratov co som nasiel, ze asi tak 38% /a efektivita DPFka za studene je tiez velmi mala/. Regeneracia filtra bezna tiez vyzera celkom zdravo ... no, ja som tu uz pre par rokmi pisal, ze diesel vemi cisty nie je, pamatam si, ako mi vynadali, ze je super-hyper-truper ekologicky a ze tie rozne dymove clony, to neboli nove dizle /boli/. No, a za 2-3 roky voala .. aferka dieselgate. No nic, s hentymi primovstrekmi benzinovymi uz je situacia postupne obdobna (a nielen s nimi) .. tak uz je to pomaly jedno.
Milos21: co by sa .. vypluje to von ... ale to nevadi, regeneracia DPFka nepatri do sledovacich statistik eko .. je to nieco podobne, ako ked zbieras odpadky do vriec a drzis doma a tvaris sa, ze nic neznecistujes a raz za mesiac to cele vyhodis do rieky /ok, neni to uplne tak, ale aby sme sa nehrali na to, jake je to super/
Sadze horia bezne aj v kominoch na domoch a niekde potom aj cely dom. DPF to spalovanie robi pri vyssej rychlosti lebo potrebuje urcity tlak vo vyfukovom potrubi (to som dakde cital). Zamer bol aby sa to vypalovalo mimo obytnych zon, na dialniciach aby bol pre ludi cistejsi vzduch. Ci je to prinosne, to je uz skor tema na daku vedecku pracu ci vyskum.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
to máš ako s fajčením, netrápi ťa tolko že niekto fajčí na záhrade doma, ale že niekto fajčí vedľa teba pri stole už hej
https://jalopnik.com/au-revoir-assholes-i-am-escaping-to-the-french-countr-1838446128
Kamo ja negooglim nič, 5r v SHMÚ na kvalite ovzdušia...
V DPF filter nezachytáva svinstvo, ale sadze resp. tak jemný popolček, že ho má človek problém po vdýchnutí vykašlať. Je zachytený na akomsi veľmi jemnom sitku a ak nastane dostatočne vysoká teplota, tak sadze zhoria. Viac info napr. na wiki: https://cs.wikipedia.org/wiki/Filtr_pevn%C3%BDch_%C4%8D%C3%A1stic, lepšie https://en.wikipedia.org/wiki/Diesel_particulate_filter
Máme Audi A4 2,0 tdi PD, najazdené 400 tis. km a posledné 2 roky najmä po meste. Napriek nevhodnému používaniu o sebe DPF filter nedal vedieť a regeneruje sa +- každých 500 km, aspoň tak tvrdí diagnostika. Samotný proces regenerácie som nikdy nezaregistroval. Možno to funguje tak dobre vďaka tomu, že je filter hneď za turbom a nie niekde v strede auta. V každom prípade to nie je niečo čoho sa treba z pohľadu údržby báť, ak je auto čo len trochu správne využívané.
Horšie to bude s GPF filtrami v benzínových autách, ktoré by mali stráviť celý život iba v meste. To teraz ešte nikto netuší.
Milos21: co by sa .. vypluje to von