Lokalizácia
Formulár sa odosiela
koho preco napadol Sipkov? :-) odtial na Trenciansku stranu dochadzat na biku nechces https://mapy.com/s/mahokedeke (pozri vyskovy profil)
Zobraziť komentár 05.05.2025 - 13:22:55
00
biker09 len to nie je len Slovensko, podobne je na tom Rakúsko, Nemecko, Anglicko... Verejná hromadná doprava je dotovaná, ale nemôžeš tam točiť 3 autobusy v každom smere za hodinu, keď máš problém tam pozbierať 10-15 ľudí... V istom momente proste verejná hromadná doprava prestáva dávať zmysel pre obyvateľov.
Zobraziť komentár 05.05.2025 - 15:44:49
01
Mna ako decko v 90tych nevozil mamataxi do skoly..
Pred panelakom bolo par aut a ludia normalne existovali na mhd...
Neviem co take sa zmenilo ked dnes na 1 byt su aj 3 auta.. :tmi:
Zobraziť komentár 05.05.2025 - 15:50:24
01
Zmenila sa pracovna doba, zvysila sa vzdialenost presunov a moznosti vyzitia deti ci dospelych.
Zobraziť komentár 05.05.2025 - 16:00:01
013
A zrusili potraviny a postu na dedine.
Zobraziť komentár 05.05.2025 - 16:40:45
03
Ale prosím ťa, psota sa nedá zrušiť
Zobraziť komentár 05.05.2025 - 17:16:33
00
arrow_leftGusto0 napísal:
koho preco napadol Sipkov? :-) odtial na Trenciansku stranu dochadzat na biku nechces https://mapy.com/s/mahokedeke (pozri vyskovy profil)

Šípkov napadol Janovi, vraj náhodne. Či je to relevantný príklad dochádzania v tom regióne posúdiť neviem, ničmenej pointa za mňa sedí. Teda že jazdenie autom nie je vždy o lenivosti alebo rozmarnosti.

A že to za komunistov / v prvých rokoch demokracie bolo inak? Môže byť. No vtedy sme rovnako veselo žili napr. aj bez mobilov alebo bez internetu, tož neviem, či je to úplne najšťastnejšie porovnanie...
Zobraziť komentár 05.05.2025 - 17:20:08
03
Šípkov poznám, 20 rokov som tadiaľ chodieval do Čiernej Lehoty :-) Samozrejme, že celá tá dolina Bebravy je orientovaná na Bánovce, to Jano zase len šplechol.
Ale inak voľakedy v 80-rokoch som tam poznal chlapíka, ktorý robil prevážacieho šoféra v Bánovciach v Tatrovke, ale býval na samote niekde nad Čiernou Lehotou smerom na Valaskú Belú. Jeho prácou bolo každé ráno zísť do Lehoty na prvý robotnícky autobus do bánoveckej Tatrovky, tam sadli na podnikový autobus do Kopřivnice, tam prevzali tatrovky (bez nástavby, tie sa montovali v Bánovciach), previezli ich z Kopřivnice do Bánoviec do fabriky, potom chytil autobus do Čiernej Lehoty a potom si ešte kúsok vyšlapal na svoj štál nad Lehotou. Vravel nám, že to tak robí celé roky ... Možno Jano myslel jeho :-)
Zobraziť komentár 05.05.2025 - 18:44:17
00
vela ludi na doline robilo v druzstvach, v Slatine bola (je) aj skola. zvysok sa zviezol do BN - muzi tatrovka, zeny zornica. nakup v potravinach znamenal naplnit tasku. vela si mal zo svojho. nie ako dnes velky nakupny vozik kopcom co ani 4 clenna rodina v rukach neodnesie. deti sa zahrali na dedine, pomahali na statku. nemuseli sa vozit po kruzkoch. do skoly chodili same, casto aj do inej dediny.
dnes v BN skapal pes. skor zozenies pracu na povazi, no stoji ta to peniaze a cas za presuvanie. v konecnom dosledku ti aj tak malo zostane a este premarnis kopec casu presuvanim. autobusy su myslim na seba naviazane, tak sa dostanes. len nesmie v zime nakydat - Machnac. JA som chvilku jazdieval do Tr. Teplic a obcas som v zime meskal, obcas to bolo dost o hubu - ked som rano siel len podla stlpikov co su popri ceste.
aby to zase nesklzlo do politiky - neobhajujem byvaly rezim, ale ani tento. tento chaos, panika a neklud mi je velmi proti srsti.
Zobraziť komentár 05.05.2025 - 21:35:35
00
V Bratislave, ešte tak 20 rokov dozadu, človek mohol nechať dieťa v škôlke do 17-18 hodiny, teraz 16:00 a skoro všetky škôlky zavreté. Dieťa chodilo do škôlky čo by kameňom dohodilo, teraz je človek koľkokrát rád, že má škôlku vo vlastnej mestskej časti. To isté aj ZŠ a družiny. Pred 25 rokmi medzi BA a DS jazdil motorák typ 810. Aj čase najväčšej špičky keď sa jazdilo do a z roboty tak bol plný tak zhruba 1/2 až 2/3. Teraz je problém sa tam koľkokrát dostať do vlaku, SAD autobusy tiež praskajú vo švýkoch. Pred 25 rokmi čo som videl prieskumy, tak do BA cestovalo za prácou, či školou denne cca 50-70 tisíc ľudí. V súčasnosti to je 220-250 tisíc ľudí denne. A netýka sa to len Bratislavy. Niektoré mestá upadi, niektoré sa zdvihli. Podľa štatistiky, čo nám ukazoval prednášajú na výške, tak oproti roku 2000, v roku 2010 stúpla o 6km priemerná vzdialenosť, ktorú ľudia bežne dochádzali do roboty. Čo je obrovský nárast.

Tomas11 kľudne pochybuj, prečo som vybral Šípkov... Kľudne si otvor mapu a nájdi si Dolný Kubín, Trenčín, Michalovce napríklad a nájdi si nejaké obce, čo sú od nich 25-40km. Zistíš, že niektoré majú v pohode prístup, iné už dosť krkolomný verejnou dopravou.
Zobraziť komentár 05.05.2025 - 23:04:37
00
"praskajú vo švýkoch" :(
Zobraziť komentár 06.05.2025 - 00:00:01
01
Jano1987 ja ti ale ten Šípkov nikde nevyčítam, akurát si nie som istý, či nejaká významná časť Šípkovčanov takto cestuje. Ak nie, tak kvôli pár ľuďom sa žiaľ optimalizovať spoje neoplatí, čo ale nič nemení na tom, že je to extrém a ťažko asi komukoľvek vyčítať lenivosť, ak by si na danej trase namiesto verejnej dopravy vybral auto.

A nie je ani úplne nutné dochádzať z dediny do mesta. Aj vrámci Bratislavy sa dajú nájsť trasy, ktoré trvajú autom okolo 20 minút, no MHD niekedy aj vyše hodiny. Síce to nie je až taký extrém ako ten "tvoj" Šípkov - Ilava (a hlavne tá frekvencia spojov je neporovnateľná) no tých ušetrených cca. 80 minút denne takisto nie je úplne zanedbateľných.

Tiež by som rád žil v 15 minútovom meste, no realita je iná a niekedy je holt použitie auta zďaleka najrozumnejšou voľbou, aj napriek všetkým negatívnym vplyvom :-/
Zobraziť komentár 06.05.2025 - 10:19:11
01
Má niekto skúsenosti s Osram LED NIGHT BREAKER SMART namiesto klasických halogénov? Finančné sa to isto neoplatí oproti klasickým halogénom, ale nejaký efekt na ceste? Či to má zmysel.
Zobraziť komentár 09.05.2025 - 13:19:37
00
Sú schválené?
Zobraziť komentár 09.05.2025 - 17:54:26
00
Osram ledky by mali byť schválené, treba však pozrieť do tabuliek, či sú schválené pre konkrétny svetlomet + je potrebné každý svetlomet riadne označiť pribalenou nálepkou. Tiež už dlhšie premýšľam nad náhradou ale nakoniec zrejme zostanem pri halogéne a vyskúšam bosch +150.
Zobraziť komentár 09.05.2025 - 18:22:10
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu
keyboard_arrow_up