......myslite, ze existuju nejake realne vyhliadky na to, ze jedneho dna, bude pojem horskeho cyklistu a horskej cyklistiky nejak pravne osetreny??? ...myslim tym hlavne ten pohyb po lesnych cestach, po zjazdnych turistickych znackach (aj v chranenych oblastiach).....necakam, ze lesaci budu po sebe upratovat, kvoli bikerom alebo ze hned zajtra niekto zmapuje vsetky lesne cesty a vyda serioznu MTB-cyklomapu
....skratka co by ste ocakavali od tohto statu ako prvy krok???
posledný komentár: 16. 5. 2012 o 16:38
Teoria: Mam znameho, ktory sa touto temou aktivne zaobera a lobuje, kde sa da, aby sa aspon Male karpaty oficialne spristupnili a tym padom sa zaznacili aj cyklotrasy do map, kedze tam teraz niesu a nemozu byt (stupen ochrany prirody... nedovoluje vstup cyklistom).
LINK
V každom prípade pomáha ak je človek pri jednaní slušný(aspoň pokiaľ sa dá)
A ešte jedna finta ktorá zaberá na lesnú stráž, strážcov nár. parku a proste všetkých "dôležitých": ak si si vedomý, že si tam, kde by si nemal byť a stretol si dôležitého uja, treba okamžite spustiť historku o zablúdení, tešiť sa že si ho stretol a pýtať sa na cestu.
Mne to vždy zabralo - aj na zimných skialp. túrach
podla mna, zatial nema zmysel o podobnej teme hovorit s vaznostou.
http://www.bikemagazin.sk/modules.php?o ... le&sid=321
Ja by som zacal tym, ze by som zakazal vstup do lesa lesakom a polovnikom. Tito su podla mojich (dlhorocnych) skusenosti najvacsimi skodcami v lese. A bikeri? Spravajte sa ohladuplne k prirode, lebo ked si ju znicime, tak nebudeme mat kde jazdit! Turistov neohrozujte a ked nejakeho stretnete, vyhnite sa a pozdravte ho. Uvedomte si, ze (naozajstni) turisti hladaju v prirode presne to iste co (naozajstni) bikeri - klud a aktivny relax. Ja viem, ze cast turistov su zabedneni kreteni, ktori povazuju bikerov za skodnu, ale to by nam nemalo branit v tom, aby sme sa (aspon k tym slusnym, ktorych je chvalabohu vacsina) spravali slusne. Turisti maju hlboko zakorenenu predstavu, ze les patri im. Treba ich neustale presviedcat o tom, ze tak ako oni, aj my bikeri mame na pobyt v lese rovnaky narok a ze prirodu nenecime o nic viac ako oni. Samozrejme sa treba tak aj spravat - ziadne jazdenie krizom-krazom lesom, brutalne driftovanie, jazdenie po rozbahnenych cestickach a lukach, na ktorych po nas ostanu vyryte hlboke brazdy a donicena vegetacia.
Ja si myslim, ze ziadny zakon nikdy nic v lese nevyriesil a nevyriesi. Ved tu mame zakon o ochrane prirody a to, co vidim v lese (aspon u nas v Malych Karpatoch) mi vobec nepripada, ze by priroda bola nejako chranena. Prave naopak - ako to sledujem, tak les sa najviac drancuje poslednych par rokov. Parkrat sa mi stalo, ze som isiel po znamej streke a zrazu som mal blby pocit, ze som zabludil, lebo som mal zafixovane, ze cela cesta ide lesom a ja som zrazu bol na cistine. Ti *$%^&% lesaci proste rubu hlava-nehlava a najlepsie dohola. A o tom, co lesaci dokazu narobit na lesnych cestach radsej ani pisat nebudem, lebo toto je slusne forum a vyrazy, ktore by som musel pouzit by neboli vhodne.
Kazdy, kto vchadza do lesa, by si mal uvedomit nasledky svojho konania. Myslim, ze priroda je dost velka na to, aby sme v nej dokazali vsetci spokojne kooexistovat. Ked sa budeme v lese vsetci spravat ohladuplne k prirode aj k ostatnym, bude to na osoh vsetkym.
Zdar!
1. bol som kamošovi pomáhať v lese chystať drevo na zimu. Bol tam s nami aj miestny horár. V prestávke práce sa rozhovoril aké "obrovské ťažkosti" majú s bikermi, ktorí im chodia po lesných cestách. Dokonca chodia na školenia, kde im vysvetľujú ako postihovať, pokutovať a prenasledovať (v podstate protiprávne) cyklistov, pohybujúcich sa v ich okrskoch. Samozrejme som mu dal patrične najavo svoj názor.
2. včera na výjazde po mojom obľúbenom kopci som narazil na niekoľko podobných oceľových hrotov osadených v zemi na turistickom chodníku, lesnom chodníku a lesnej ceste. Je to v podstate prímestská oddychová oblasť a chodí tam plno turistov, cyklistov, bežcov, psíčkárov...
Pritom minulý týždeň tam skončila ťažba, poopravovali si za sebou zvážnice a osadili toto svinstvo.
Samozrejme bike som domov dotlačil (aj keď lepenie vozím) - pneumatiky som mal na sračky a dieru aj v topánke.
Trochu mi to začína pripomínať časy začiatkov MTB - pred asi 17 rokmi, keď boli úplne otvorene budované nástahy a zábrany proti bikerom.
Bolo by s tým niečo robiť.
Ešte som zabudol dodať, že ak to mysleli ako opatrenie proti motorkárom, tak tí sa z toho môžu akurát pučiť od smiechu, pretože v kolesách nemajú vzduch, ale tzv. "músy" - špec. penový materiál proti prierazom.
543
Z Á K O N
z 25. júna 2002
o ochrane prírody a krajiny
Národná rada Slovenskej republiky sa uzniesla na
tomto zákone:
P R VÁ Č A S Ť
ÚVODNÉ USTANOVENIA
§ 1
Predmet zákona
(1) Tento zákon upravuje pôsobnosť orgánov štátnej
správy a obcí, ako aj práva a povinnosti právnických