Ale ved on je dobrovolny… nemas ho automaticky…musis si ho zalozit
Myslim ,že po novom sa zriaduje automaticky ,akonáhle začneš pracovať/odvádzať.Len ti príde výzva ,aby si si vybral spravcovsku spoločnosť,ak sa neviagríš,tak ti ju určia sami. Po 40 máš však smolu...
len on to chce zjavne zrusit tak, ze nase nasporene uspory pojdu do kytek
2. pilier patri statu. Stale su to odvody, to ze stat dal ludom mandat rozhodnut o casti svojich odvodov na veci nic nemeni. DSSka je iba spravca, vlastnikom je ale stat. Nevidim rozdiel medzi clovekom, ktory ma len 1. pilier a spolieha na stat a takych, ktory ma 2. pilier a berie to ako svoj "majetok", ktory mu je stat povinny vyplatit. To je to riziko, ked si clovek na ivestovanie zvoli ludi, ktorym vlastne uz principu neveri, t.j. politikov.
Na vklady v banke nám siahnuť nemôže, tam mi aj tak nemá čo zobrať, ale na druhý pilier áno. To sú pre neho voľné peniaze ktoré sme si ako zodpovední dôchodcovia nastavili tak, že pekne zarábajú. On proste potrebuje dávať aspoň malé záplaty na tú gigantickú mega dieru v štátnom rozpočte ktorá sa každý deň zväčšuje.
2. pilier patri statu. Stale su to odvody, to ze stat dal ludom mandat rozhodnut o casti svojich odvodov na veci nic nemeni. DSSka je iba spravca, vlastnikom je ale stat. Nevidim rozdiel medzi clovekom, ktory ma len 1. pilier a spolieha na stat a takych, ktory ma 2. pilier a berie to ako svoj "majetok", ktory mu je stat povinny vyplatit. To je to riziko, ked si clovek na ivestovanie zvoli ludi, ktorym vlastne uz principu neveri, t.j. politikov.
ono je to naopak. Cele odvody su moje. Ja som ich pozical statu vymenou za to, ze on ich teraz pouzije a neskor mi ich (na starobu) vrati. Tym, ze mam druhy pilier, som statu "odobral poverenie" naklad z castou mojich odvodov a rozhodol som sa ich spravovat samostatne.
Cely dochodkovy system naucil ludi nestarat sa o svojou financnu buducnost. Volakedy si ludia museli setrit a mysliet na starobu, lebo kazdy potom zil len z toho co mal a usetril.
Mimochodom, da sa niekde najst aka je priemerna valorizacia dochodkov za poslednych 5/10/20 rokov? Zaujimalo by ma to v porovnani s druhym pilierom.
Tu ta musim trochu vytriezviet. Dan na vklad je najrychlejsie a vysoko efektivne zdanenie majetku. Zatial nema nik gule ho pouzit, no na Cypre to uz otestovali na zostatok nad 100.000. Plebs este tlieskal, ze brali len bohatym. To je postrach vsetkych zastancov digitalnych penazi a vecna tema na zachovanie prava na cash.
No zatial sa toho neobavam, Ii. pilier to isti...
Dám sem úryvok z toho článku na Nku:
Vylúčené však nie je ani to, že sa koalícia pokúsi nájsť ústavnú väčšinu a druhý pilier jednoducho zruší. Znamenalo by to, že investície z druhého piliera by prešli na účet štátu a sporitelia by namiesto toho dostali prísľub vyplatenia vyšších štátnych dôchodkov v budúcnosti.
Koalícia však v súčasnosti nemá dostatok hlasov na zmenu ústavy, ktorá chráni druhý pilier. A ak by ich aj získala, zrušenie druhého piliera by sa určite dostalo na Ústavný súd.
dislukas, máš, ale musíš spĺňať toto: Z 2. dôchodkového piliera bude môcť vystúpiť iba ten sporiteľ, ktorému po 1. máji 2023 vznikla účasť v 2. pilieri automaticky a to bez ohľadu na to, či si dôchodcovskú správcovskú spoločnosť (DSS) vybral sám – uzatvoril s ňou zmluvu o starobnom dôchodkovom sporení – alebo mu ju určila Sociálna poisťovňa.
vystupovat z II.piliera je nezmysel. Nikto nikomu nezaruci, ze z I.piliera nieco dostane. Stat skra***** a nebude nic. V druhom apon viem kolko mam a je to moje - pokial od toho daju politici prec svoje chamtive paprce. Este bezpecnejsi je treti pilier a najbezpecnejsi stvrty (ked nejdem do detailov typu krach financnych trhov ). Cize idealne je mat vsetky styri.
Inak byt opoziciou, tak sirim, ze Fico chcem znarodnit II.pilier a zdanit/zhabat vklady v bankach. Viem, ze je to pritiahnute za vlasy a na styl dezole, ale doteraz vzdy urcoval hru Fico svojimi temami a ostatni to museli vyvracat. Je nacase, aby sa karta obratila.
2. pilier patri statu. Stale su to odvody, to ze stat dal ludom mandat rozhodnut o casti svojich odvodov na veci nic nemeni. DSSka je iba spravca, vlastnikom je ale stat.
vystupovat z II.piliera je nezmysel. Nikto nikomu nezaruci, ze z I.piliera nieco dostane. Stat skra***** a nebude nic. V druhom apon viem kolko mam a je to moje - pokial od toho daju politici prec svoje chamtive paprce. Este bezpecnejsi je treti pilier a najbezpecnejsi stvrty (ked nejdem do detailov typu krach financnych trhov ). Cize idealne je mat vsetky styri.
Inak byt opoziciou, tak sirim, ze Fico chcem znarodnit II.pilier a zdanit/zhabat vklady v bankach. Viem, ze je to pritiahnute za vlasy a na styl dezole, ale doteraz vzdy urcoval hru Fico svojimi temami a ostatni to museli vyvracat. Je nacase, aby sa karta obratila.
pilere vznikli aj preto lebo demograficka krivka je velmi neuprosna.
cize spoliehat sa len 1.p je blbost.
nizka porodnost, + utek mladych sikovnych von, lebo dezole furt volia meciarov ficov a inu zgerbu ktora vytvara zle podmienky pre rodiny, porodnost a prilezitosti zamestania...
tu uz o 30-40r nebude mat kto robit na nas dochodcov... bude to tu samy dochodca, mozu slopensko premenovat na geriatricku republiku...
ruku na srdce, tolkokrat politici *ebali do pilierov, ze potom uz naozaj "sa to neoplati"...
DudoMarli ano, uznavam, ze to nie je uplne koser, ale poplasne spravy su aj posielanie Slovakov do vojny na Ukrajine a pod. A myslim, ze ziaden run na banky by nenastal. Jedna ludia, ktori takto podliehaju strachu vacsinou nie su rozumni/uspesni/bohati, takze by nemali moc co vyberat a ludia z opacneho spektra chapu tieto politicke hry. Ale samozrejme, kazdy moze podlahnut panike. Ide ale hlavne o to, aby Fico musel vysvetlovat a defakto slubit, ze nic take ako zrusenie II.piliera a "znarodnenie" uspor sa nechysta. Lebo vysvetlovat by to musel. Aj teoreticky run na banky by bol pruser hlavne pre neho.
A Fico uz pridava dalsi sposob, ako vytiahnut prachy z II.piliera. Chce, aby DDS kupili dlhopisy NDS, ktora za peniaze bude stavat dialnice. Dialnice sa postavia, NDS pojde do bankrotu, a kedze majetok skoro nema a cesty sa zhabat nedaju, o peniaze DDS-ky a ludia pridu. Fico im slubi kompenzaciu od statu a bum-hotovo, peniaze su vycucnute.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Myslim ,že po novom sa zriaduje automaticky ,akonáhle začneš pracovať/odvádzať.Len ti príde výzva ,aby si si vybral spravcovsku spoločnosť,ak sa neviagríš,tak ti ju určia sami. Po 40 máš však smolu...
https://e.dennikn.sk/3962275/coho-sa-treba-bat-ked-sa-fico-pyta-na-slovenske-uspory-v-spojenych-statoch/
ono je to naopak. Cele odvody su moje. Ja som ich pozical statu vymenou za to, ze on ich teraz pouzije a neskor mi ich (na starobu) vrati. Tym, ze mam druhy pilier, som statu "odobral poverenie" naklad z castou mojich odvodov a rozhodol som sa ich spravovat samostatne.
Cely dochodkovy system naucil ludi nestarat sa o svojou financnu buducnost. Volakedy si ludia museli setrit a mysliet na starobu, lebo kazdy potom zil len z toho co mal a usetril.
Mimochodom, da sa niekde najst aka je priemerna valorizacia dochodkov za poslednych 5/10/20 rokov? Zaujimalo by ma to v porovnani s druhym pilierom.
Tu ta musim trochu vytriezviet. Dan na vklad je najrychlejsie a vysoko efektivne zdanenie majetku. Zatial nema nik gule ho pouzit, no na Cypre to uz otestovali na zostatok nad 100.000. Plebs este tlieskal, ze brali len bohatym. To je postrach vsetkych zastancov digitalnych penazi a vecna tema na zachovanie prava na cash.
No zatial sa toho neobavam, Ii. pilier to isti...
Vylúčené však nie je ani to, že sa koalícia pokúsi nájsť ústavnú väčšinu a druhý pilier jednoducho zruší. Znamenalo by to, že investície z druhého piliera by prešli na účet štátu a sporitelia by namiesto toho dostali prísľub vyplatenia vyšších štátnych dôchodkov v budúcnosti.
Koalícia však v súčasnosti nemá dostatok hlasov na zmenu ústavy, ktorá chráni druhý pilier. A ak by ich aj získala, zrušenie druhého piliera by sa určite dostalo na Ústavný súd.
Preco by si to robil?
Tie peniaze statu odvedies tak ci tak…
Tak preco ich nemat ciastocne v 2. Kde sa zhodnocuju? 🧐🧐
Prečo potom na stránke ministerstva práce sociálnych veci a rodiny píšu: "Ak si sporiteľ sporí v dôchodkovej správcovskej spoločnosti, je nasporený majetok jeho súkromným vlastníctvom."
https://www.employment.gov.sk/sk/socialne-poistenie-dochodkovy-system/dochodkovy-system/ii-pilier-starobne-dochodkove-sporenie/otazky-odpovede/preco-znizuje-sadzba-odvodov-do-ii-piliera.html
cize spoliehat sa len 1.p je blbost.
nizka porodnost, + utek mladych sikovnych von, lebo dezole furt volia meciarov ficov a inu zgerbu ktora vytvara zle podmienky pre rodiny, porodnost a prilezitosti zamestania...
tu uz o 30-40r nebude mat kto robit na nas dochodcov... bude to tu samy dochodca, mozu slopensko premenovat na geriatricku republiku...
ruku na srdce, tolkokrat politici *ebali do pilierov, ze potom uz naozaj "sa to neoplati"...
A Fico uz pridava dalsi sposob, ako vytiahnut prachy z II.piliera. Chce, aby DDS kupili dlhopisy NDS, ktora za peniaze bude stavat dialnice. Dialnice sa postavia, NDS pojde do bankrotu, a kedze majetok skoro nema a cesty sa zhabat nedaju, o peniaze DDS-ky a ludia pridu. Fico im slubi kompenzaciu od statu a bum-hotovo, peniaze su vycucnute.