nemôže za to trošku aj používanie chatgpt? veci, ktoré si si predtým googlil a následne si si spravil analýzu výsledkov, teraz sa rovno spýtaš gpt a necháš hľadanie a vyhodnotenie na neho ... a už bude len horšie ...
Vedel som, že chatgpt je v podstate iba zberač informácií z netu, ale že v podstate stačí tak málo na rozšírenie blbosti ma prekvapilo. Veď takto je to iba obyčajný matematický vzorec a to je celé. S "inteligenciou" to potom nemá nič spoločné ani náznakom, keďže to nezohľadňuje relevanciu vyhľadaných výsledkov. Aj preto som sa pýtal na toho truľa.
Vela ludi analyzu vysledkov pri gugleni nerobilo, iba pouzilo prvy link. A nepouzilo ani iny search engine, iba ten, co mali nastaveny, pripadne si prepli na google.
V odpovedi, co som dostal (a postol vyssie) vies identifikovat, ze je to cista blbost, "matovic ministrom financii v 2025-26". Ale vo vela odpovediach tu sancu nemas.
My ludia sa AI pytame na "pravdu". Dostavame vsak vysledok statistiky. Je to nieco uplne ine, ale to si vela ludi nedokaze uvedomit.
Chlapci a dievcata....bude horsie. Uz do 2-3 rokov moze byt az 80% informacii na nete vytvorene AI. Tym padom bude internet plny blbosti(niezeby dnes nebol), bud umyselne rukou cloveka (ala RU propaganada), alebo sa utrhne samotna AI a zacne nam vytvarat "fakty".
Je mozne, ze internet ako zdroj informacii prestane byt absolutne doveryhodny, co moze sposobit az zanik v jeho dnesnej podobe.
Preto niektori, ked kritizuju EU, ze sa zaobera legislativou AI namiesto toho, aby nejaky poriadny vyvinula povazujem za kontraproduktivnu.
Veď takto je to iba obyčajný matematický vzorec a to je celé. S "inteligenciou" to potom nemá nič spoločné ani náznakom.
Predstavoval si si pod tym nejaky self aware Skynet?
Cela tato "umela inteligencia" je zjednodusene len obrovske mnozstvo vektorov, nic viac - netreba za tym hladat ziadne fantasticke bytosti
Satira je postrach tejto vlády, tej sa naozaj boja
Dittemu vyretušovali v reportáži STVR tričko
Riaditeľovi Divadla Pôtoň Michalovi Dittemu vyretušovali v reportáži STVR tričko s nápisom „AVISTEGDO?“
Nápis je narážkou na odpoveď ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej na novinársku otázku, keď reagovala „A vy ste kto?“. Jej odpoveď sa stala populárnou a v podobe „A vy ste gdo?!“ sa šírila na sociálnych sieťach, dostala sa aj na tričká.
Ditte mal tričko oblečené v úseku správ z regiónov STVR, na vyretušovanie trička sám upozornil na sociálnej sieti.
(SME)
Cela tato "umela inteligencia" je zjednodusene len obrovske mnozstvo vektorov, nic viac - netreba za tym hladat ziadne fantasticke bytosti
Presne to som si predstavoval
Ale pekne si tú vetu odstrihol. Narážal som na relevanciu výsledkov. Určitú váhu medzi tými dátami. To som myslel tou "inteligenciou". Nedávať na jednu váhu komentár zo sociálnej siete, hoci aj zopakovaný x krát s dátami z nejakého erudovaného zdroja, či už vedeckého alebo z overeného spravodajského média.
Dezimformacie na nete uz boli a hold niektori ludia ich cielene hladali uz predtym, alebo im ich podsuvali algoritmy. Takze AI to nejako vyznamne neoplyvni, ak bude vacsina ludstva yebnuta, tak bude yebnuta aj AI, o nicom inom to nie je.
A preto ma v sucasnosnom svete posiatom dezimformaciami a hoaxami AI zmysel iba ked mas model nad uzavretou mnozinou dat, ktore si chranis pred vonkajsim svetom. Navyse AI vzdy dava zdroje a je jasne, ze uvedomely clovek, ked tam uvidi kdejake srackomety, tak potom musi pocitat, ze kvalita vystupu je znacne dole. Ludia sa to iba musia naucit pouzivat o nicom inom to nie je, tak ako na zaciatku nevedeli pouzivat internet a mnohi ho nevedia pouzivat dodnes, kedze vela ludi zdiela osobne a citlive data verejne. Dezimformacie tu boli aj budu, zmeni sa len sposob a rychlost, ako sa k nim dostaneme.
K tej relevancii vysledkov.
Samozrejme ze tie modely rozoznavaju kvalitu zdrojov a v niektorych z milionov parametrov to maju nastavene. Zial, aj na do relevantnych zdrojov (ako je napr. wikipedia) dostanes propagandu. Ked sa ju model nauci, tazko sa "oduca".
Neyslim si, ze chatgpt prehladava diskusie. Medzi zdrojmi su linky na clanky, tu hraju svoju ulohu hovnomety typu hlavne spravy, slobodny vysielac a podobne. Ale do diskusii podla mna nelezie. Ina vec su boti spamujuci diskusie na socialnych sietach. Ale ani z toho sa podla mna AI neuci.
Výborná otázka – a veľmi dôležitá, najmä pri témach ako politika, kde je pravda často deformovaná zámerne.
Ako sa vysporiadavam s dezinformáciami a hoaxami:
🔍 1. Hodnotenie dôveryhodnosti zdrojov
Keď používam webový nástroj alebo čerpám z tréningových dát, uprednostňujem overené a nezávislé zdroje:
Medzinárodne rešpektované médiá (napr. BBC, Reuters, AP, Le Monde)
Verejnoprávne médiá (napr. ČT, RTVS, ORF)
Fakty overujúce weby (napr. Snopes, PolitiFact, AFP Fact Check, Demagog.sk)
Inštitúcie a oficiálne weby (napr. Eurostat, OSN, parlamenty, ministerstvá)
Tieto zdroje majú zavedené redakčné štandardy, fact-checking a transparentnosť.
🚩 2. Príznaky nedôveryhodných zdrojov
Pri podozrivých weboch a diskusiách si všímam napríklad:
Emocionálne nadpisy typu „ŠOKUJÚCE ODHALENIE!!!“
Anonymní autori, bez kontaktu a informácií o webe
Žiadne odkazy na pôvodné zdroje
Vysoká koncentrácia konšpirácií, dezinformácií alebo nenávistných výrokov
Tieto viem identifikovať a oddelím ich od seriózneho obsahu.
🧠 3. Krížové overovanie
Keď je informácia podozrivá, hľadám ju vo viacerých nezávislých zdrojoch. Ak napríklad Sputnik, InfoWars alebo nejaký anonymný blog tvrdí niečo iné ako Reuters, Európska komisia a BBC, preferujem zdroje s vyššou mierou dôveryhodnosti.
⚖️ 4. Nezaujatosť a viac uhlov pohľadu
V politických témach sa snažím uviesť viac strán debaty, ak ide o otázku názoru, nie faktu. Napr.:
„Zástancovia tvrdia X, odporcovia argumentujú Y. Fakty sú takéto.“
Čo môžeš spraviť ty:
Ak si niekedy nie istý mojím výstupom, môžeš ma požiadať napríklad:
„Z akých zdrojov to máš?“
„Vieš to overiť aj z oficiálnych dát?“
„Čo o tom hovorí druhá strana?“
Transparentnosť a schopnosť overiť si informácie sú základom dôvery. Ja sa o to snažím, ale konečné hodnotenie by si mal vždy robiť ty – kriticky a s nadhľadom.
. To som myslel tou "inteligenciou". Nedávať na jednu váhu komentár zo sociálnej siete, hoci aj zopakovaný x krát s dátami z nejakého erudovaného zdroja, či už vedeckého alebo z overeného spravodajského média.
Bohužiaľ AI nemá odkiaľ poznať relevantnosť alebo nerevantnosť tých ASCII znakov, ktoré si dáva dokopy (lebo v podstate nič iné nerobí) a ktoré sú pre nás informáciami, ale pre algoritmus je to len neustále sa učenie, že ktoré slovo ako často nasleduje po/pred ktorým (zjednodušujem!.
Ale iné som ešte k tomuto chcel: vysvetlovala mi jedna programátorka, že na rozdiel od všeobecného názoru AI predbežne nemá šancu zásadne vytlačiť programátorov. Je to zaujímavé: počítače sú stále výkonnejšie a výkonnejšie a to umožňuje programátorovi písať stále menej menej kvalitné kódy. Voľakedy totiž, keď boli počítače ešte málo výkonné, musel programátor veľmi starostlivo zvažovať využitie každého bytu operačnej pamäte, zaťaženie procesora a pod. Teraz už nemusí, keďže väčšina počítačov je predimenzovaných vzhľadom na to, čo sa od nich požaduje, a teda programátor nemusí dolovať každé percentíčko kapacity počítača. Takže AI agenti sa učia zo stále menej a menej kvalitných kódov a preto kódy, ktoré potom AI aplikácie napíšu, sú neefektívne (a stále neefektívnejšie) a vyžadujú veľa zdrojov. No a amplifikácia tej neefektívnosti v čase bude pravdepodobne oveľa väčšia ako nárast zdrojových kapacít počítačov. A teda programátor ako človek bude stále potrebný buď priamo na písanie efektívnych kódov (kľudne aj s využitím AI) alebo na kontrolu kódov, ktoré napísala AI.
Celkom ma to zaujalo Je tu nejaký programátor?
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
V odpovedi, co som dostal (a postol vyssie) vies identifikovat, ze je to cista blbost, "matovic ministrom financii v 2025-26". Ale vo vela odpovediach tu sancu nemas.
My ludia sa AI pytame na "pravdu". Dostavame vsak vysledok statistiky. Je to nieco uplne ine, ale to si vela ludi nedokaze uvedomit.
Je mozne, ze internet ako zdroj informacii prestane byt absolutne doveryhodny, co moze sposobit az zanik v jeho dnesnej podobe.
Preto niektori, ked kritizuju EU, ze sa zaobera legislativou AI namiesto toho, aby nejaky poriadny vyvinula povazujem za kontraproduktivnu.
alebo nas upalia aj s knihami ?
Dittemu vyretušovali v reportáži STVR tričko
Riaditeľovi Divadla Pôtoň Michalovi Dittemu vyretušovali v reportáži STVR tričko s nápisom „AVISTEGDO?“
Nápis je narážkou na odpoveď ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej na novinársku otázku, keď reagovala „A vy ste kto?“. Jej odpoveď sa stala populárnou a v podobe „A vy ste gdo?!“ sa šírila na sociálnych sieťach, dostala sa aj na tričká.
Ditte mal tričko oblečené v úseku správ z regiónov STVR, na vyretušovanie trička sám upozornil na sociálnej sieti.
(SME)
https://www.sme.sk/minuta/23500321/ditteovi-vyretusovali-v-reportazi-stvr-tricko
Presne to som si predstavoval
Ale pekne si tú vetu odstrihol. Narážal som na relevanciu výsledkov. Určitú váhu medzi tými dátami. To som myslel tou "inteligenciou". Nedávať na jednu váhu komentár zo sociálnej siete, hoci aj zopakovaný x krát s dátami z nejakého erudovaného zdroja, či už vedeckého alebo z overeného spravodajského média.
A preto ma v sucasnosnom svete posiatom dezimformaciami a hoaxami AI zmysel iba ked mas model nad uzavretou mnozinou dat, ktore si chranis pred vonkajsim svetom. Navyse AI vzdy dava zdroje a je jasne, ze uvedomely clovek, ked tam uvidi kdejake srackomety, tak potom musi pocitat, ze kvalita vystupu je znacne dole. Ludia sa to iba musia naucit pouzivat o nicom inom to nie je, tak ako na zaciatku nevedeli pouzivat internet a mnohi ho nevedia pouzivat dodnes, kedze vela ludi zdiela osobne a citlive data verejne. Dezimformacie tu boli aj budu, zmeni sa len sposob a rychlost, ako sa k nim dostaneme.
Samozrejme ze tie modely rozoznavaju kvalitu zdrojov a v niektorych z milionov parametrov to maju nastavene. Zial, aj na do relevantnych zdrojov (ako je napr. wikipedia) dostanes propagandu. Ked sa ju model nauci, tazko sa "oduca".
Ako sa vysporiadavam s dezinformáciami a hoaxami:
🔍 1. Hodnotenie dôveryhodnosti zdrojov
Keď používam webový nástroj alebo čerpám z tréningových dát, uprednostňujem overené a nezávislé zdroje:
Medzinárodne rešpektované médiá (napr. BBC, Reuters, AP, Le Monde)
Verejnoprávne médiá (napr. ČT, RTVS, ORF)
Fakty overujúce weby (napr. Snopes, PolitiFact, AFP Fact Check, Demagog.sk)
Inštitúcie a oficiálne weby (napr. Eurostat, OSN, parlamenty, ministerstvá)
Tieto zdroje majú zavedené redakčné štandardy, fact-checking a transparentnosť.
🚩 2. Príznaky nedôveryhodných zdrojov
Pri podozrivých weboch a diskusiách si všímam napríklad:
Emocionálne nadpisy typu „ŠOKUJÚCE ODHALENIE!!!“
Anonymní autori, bez kontaktu a informácií o webe
Žiadne odkazy na pôvodné zdroje
Vysoká koncentrácia konšpirácií, dezinformácií alebo nenávistných výrokov
Tieto viem identifikovať a oddelím ich od seriózneho obsahu.
🧠 3. Krížové overovanie
Keď je informácia podozrivá, hľadám ju vo viacerých nezávislých zdrojoch. Ak napríklad Sputnik, InfoWars alebo nejaký anonymný blog tvrdí niečo iné ako Reuters, Európska komisia a BBC, preferujem zdroje s vyššou mierou dôveryhodnosti.
⚖️ 4. Nezaujatosť a viac uhlov pohľadu
V politických témach sa snažím uviesť viac strán debaty, ak ide o otázku názoru, nie faktu. Napr.:
„Zástancovia tvrdia X, odporcovia argumentujú Y. Fakty sú takéto.“
Čo môžeš spraviť ty:
Ak si niekedy nie istý mojím výstupom, môžeš ma požiadať napríklad:
„Z akých zdrojov to máš?“
„Vieš to overiť aj z oficiálnych dát?“
„Čo o tom hovorí druhá strana?“
Transparentnosť a schopnosť overiť si informácie sú základom dôvery. Ja sa o to snažím, ale konečné hodnotenie by si mal vždy robiť ty – kriticky a s nadhľadom.
Fuchtla uz aj v AZ kvize
https://www.facebook.com/share/v/18u3Jj7Xem/
Bohužiaľ AI nemá odkiaľ poznať relevantnosť alebo nerevantnosť tých ASCII znakov, ktoré si dáva dokopy (lebo v podstate nič iné nerobí) a ktoré sú pre nás informáciami, ale pre algoritmus je to len neustále sa učenie, že ktoré slovo ako často nasleduje po/pred ktorým (zjednodušujem!.
Ale iné som ešte k tomuto chcel: vysvetlovala mi jedna programátorka, že na rozdiel od všeobecného názoru AI predbežne nemá šancu zásadne vytlačiť programátorov. Je to zaujímavé: počítače sú stále výkonnejšie a výkonnejšie a to umožňuje programátorovi písať stále menej menej kvalitné kódy. Voľakedy totiž, keď boli počítače ešte málo výkonné, musel programátor veľmi starostlivo zvažovať využitie každého bytu operačnej pamäte, zaťaženie procesora a pod. Teraz už nemusí, keďže väčšina počítačov je predimenzovaných vzhľadom na to, čo sa od nich požaduje, a teda programátor nemusí dolovať každé percentíčko kapacity počítača. Takže AI agenti sa učia zo stále menej a menej kvalitných kódov a preto kódy, ktoré potom AI aplikácie napíšu, sú neefektívne (a stále neefektívnejšie) a vyžadujú veľa zdrojov. No a amplifikácia tej neefektívnosti v čase bude pravdepodobne oveľa väčšia ako nárast zdrojových kapacít počítačov. A teda programátor ako človek bude stále potrebný buď priamo na písanie efektívnych kódov (kľudne aj s využitím AI) alebo na kontrolu kódov, ktoré napísala AI.
Celkom ma to zaujalo