Keď na jednom bicykli jazdím na 26" kolesách s 3x10 s prevodníkmi 24-32-42 a kazetou 11-36 a na druhom jazdím 29" kolesá s 1x11 s prevodníkom 32z a kazetou 11-42, ku ktorému z najľahších prevodov na 26"ke by sa dal prirovnať najľahší 32x42 na 29"ke?
posledný komentár: 16. 10. 2025 o 19:32
No pockaj ale, a ten Yeti je co vlastne. 27.5" alebo 29er, ci co ? Ja som riesil len ten Yeti, predpokladal som, ze je 650b, ale teraz nie som si isty, lebo 5.5 je 29er , hmm.
Ale co sa tyka Konskych hlav a pohodlneho vyslapu, pripadne to, ze ked mas 130kg, ze si pojdes zlahka, tak sa obavam, ze v praxi to tak nebude /uz na 22/34 na strmakoch ides okolo 3km/h, tuna to bude tak pomale, ze neudrzis rovnovahu mozno
... : na trailove jazdenie je lepsie s prevodnikom vpredu nehybat. Alebo aj na XC, preto sa kedysi jazdieval bezne spaniel na velkej pile. Casto sa zasukuje retaz, spadne, alebo iny problem. S 2x prevodnikom je to o 500% lepsie , ako 3prevodnik, ale stale to moze byt problemove. Dalsia vec je, ked cinka retaz o presmyk.
Btw naposledy uz tam neboli hlavy tak neviem ci to niekto ukradol alebo odfukol ten orkan
fofo: no ja som si vravel, ze Jezus nic nepise, nemaze, neupozornuje na offtopic a dokonca pozeram, ze som ho nechtiac asi dobehol
Tesat do kamena.
P.S. Presuniem OT o prevodoch do nejakej vhodnej temy ked budem na compe.
rozmyšlam dopredu nahodiť 22 prevodnik ( ten menši jazdim 2 pilu )
k tej kazete po 1700 menim len preto lebo tam bola ( je ) nejaka HG čkova predpokladam 300-400
po nahodeni a odskušani toho Sramu a XT reťaze nabehnem na pravidelnejšiu vymenu reťaze a kazeta bude ostavať
Ono je to velmi ale velmi individualne, ja som doteraz jazdil Konske hlavy alebo Homolu a podobne veci na 29" s 32/42, presiel som s modelom 2018 na Eagle a ten 50z pastorok som na Konske hlavy ani nemusel zaradit, ja pojdem skor cestou 34z prevodnika aby to malo pre v Karpatoch zmysel, samozrejme v Alpach velmi rad prehodim na 32-ku.
pohrávam sa z myšlienkou XTR9000 pohonom a 32 prevodníkom+sun kazeta
cenovo to vyjde+/- ako GX eagle s novým orechom.
teda ak nebudem museť kupovať zimnu obuv na motora ...
1, Na stránke http://gears.mtbcrosscountry.com som si naklikal pár zostáv. Ak chcem len porovnať prevody dvoch bajkov, 27,5" versus 29", v nastaveniach stránky je teoreticky jedno, ktorú wheel size base zakliknem, len nech nie je zakliknuté "real gear ratio"?
2, potom, keď mi pri dvoch zostavách ukazuje rovnaké číslo (na obrázku v krúžku), tak to znamená, že teoreticky vydám pri tých dvoch prevodoch podobnú námahu?
3, myslíte, že má ovál píla nejakú výhodu?
Dík za prípadnú odpoveď!
edit: premýšľam, že tými 500% asi chceli povedať, že zadné veľké kolečko je 500% z malého. Takže štvrtú otázku, čo tu bola ruším..
4, nejako nerozumiem tým 500%, čo Sram uvádza na svojej stránke
V pripade viackola vpredu, vydelili zadne velke/predne male, potom vydelili predne velke/ zadne male, vysledky vynasobit a este x100. V pripade jednokola staci vydelit len vzadu velke malym a x100, respektive aj vzorec z clanku funguje: (32:10)x(50:32)=5 5x100=500% Tu máme fujak a leje, trocha počítania mi neuškodí
napr stará sada 3x9 mala rozsah 618%