Ahojte, riešim vážny problém s kolenom. Kvôli artróze mám obmedzenú flexiu v pravom kolene. Nemôžem kvôli tomu jazdiť, pričom chýba len kúsok. Chcem riešiť bikefitting. Myslím, že menšia kľuka, by mi už dovolila točiť pedálmi. Len či niekto na tak malej kľuke jazdí... Máte s tým niekto skúsenosť? Je to porovnateľné s kľukou, ktorá má ramená 170 mm? Alebo sa na rovnaký výkon s menšou kľukou narobím jak ťažný kôň?
Ďakujem
Nicoho sa neboj, rozdiel vo vykonnosti medzi klukami roznych dlzok pravdepodobne nepocitis, a ak ti to umozni bezpecne a dlhodobo jazdit na bicykli, urcite chod do toho. Aby si kratke kluky nekupovala zbytocne, zrejme si predtym hypotezu, ze ti kratke kluky umoznia jazdit, potvrd na fittingu.
V disciplinach ako casovka je beznou praxou, ze sa volia kratke kluky (kludne aj 150, 155mm a to hoc aj pre muzov vysokych 190cm a viac), lebo to dokaze otvorit uhol medzi torzom a femurom, co u niektorych jedincov, u ktorych je prave toto limiterom, umozni vyvinut vacsi vykon.
Pri kratsej kluke je predpoklad, ze budes jazdit mierne vyssiu kadenciu a teda pri rovnakom vykone budes na pedal "menej tlacit". Nemusi byt pravda, ze budes musiet jazdit viac silovo. To by platilo pri rovnakej kadencii. Osobne mi tiez vyhovuju kratsie kluky okolo 165-170 mm pri 168 cm. Pri dlhsich si na cestaku, ako pise Rachela, kopem do brucha.
Však to tu už rieši, či/ako s endoprotézou: https://www.mtbiker.sk/forum/post1461356.html#p1461356
Neviem, ako dnešné, ale čo mal kamoš/kolega, tak max. uhol ohnutia bol 90°. Takže čo sme spolu plánovali ešte pobehať ľahšie lezenie po Tatroch, zistil, že to už nepôjde - a to sa naozaj jednalo len o pokojný klasický alpinizmus, nie nejaké nohy za ušami v previsnutej osme. Inak si pochvaľoval.
Veď tých 90°... toho sa bojím. Ty si už druhý, čo mi píše o niekom, kto to má ohne len na max. 90°. Teraz mám v pohode aj 110°, bez bolesti, len na bicyklovanie to nestačí. Včera som bola aj v Oslanoch na bikefittingu, skúsiť menšiu kľuku. Skúšali sme aj nájsť polohu, kde by to išlo, ale nešlo. Osobne by som vážne zvažovala endoprotézu, keby som vedela, že po operácii a rehabilitácii bude flexia 120-130°.
Ja by som urcite neodporucil totalnu endoprotezu kolenneho klbu... Zatial.
S ludskym telom to nie je ako v stavebnictve: vymenim prehnity nosnik v drevodome a hotovo. Takto to nefunguje.
A zaruku na operaciu ti neda nikto.
Mas aj nejaky graficky vystup z toho bike fittingu?
Ohyb 100-110° v kolene by mal byt dostacujuci na slapanie a okrem dlzky kluk sa da menit aj vyska sedla, aby sa dosiahlo optimalne nastavenie na dany problem...
Artroza sa velmi neda liecit, ked tak symptomaticky... ale da sa spomalit a zmiernit. Cyklistika je vhodny, ak nie jediny vhodny sport na tento ucel. Na tenis, squash, volejbal mozes zabudnut...
PS.: ked ta pohryzie pes, je dobre zajst na pohotovost, uz len kvoli tetanovke, lebo nikdy nevies ci ten pes bol /kedy bol ockovany...
Tá nižšia ohybnosť kolena je daná technológiou výmeny kolena. Ak si to ešte nevidela, tak kuk sem http://www.profvojtassak.sk/index.php/operacia/item/113-tep-genus-mathys
Profesor to prevzal z citovaného zdroja... Neber ho ako modlu. Poznám hodne dochtorov, ktorí hovoria, že by sa k nemu nedali ani pitvať.
S ludskym telom to nie je ako v stavebnictve: vymenim prehnity nosnik v drevodome a hotovo. Takto to nefunguje.
Ohyb 100-110° v kolene by mal byt dostacujuci na slapanie a okrem dlzky kluk sa da menit aj vyska sedla, aby sa dosiahlo optimalne nastavenie na dany problem...
Artroza sa velmi neda liecit, ked tak symptomaticky... ale da sa spomalit a zmiernit. Cyklistika je vhodny, ak nie jediny vhodny sport na tento ucel. Na tenis, squash, volejbal mozes zabudnut...
PS.: ked ta pohryzie pes, je dobre zajst na pohotovost, uz len kvoli tetanovke, lebo nikdy nevies ci ten pes bol /kedy bol ockovany...
Popravde, ja sa do tej endoprotézy ani nehrniem a stále dúfam, že sa jedného krásneho dňa zobudím a budem môcť pedálovať. Zavrhla som všetky športy, ale že mám prísť o cyklistiku, s tým sa fakt neviem zmieriť. Z bikefittingu nemám žiadny výstup, chcela som len menšiu kľuku skúsiť, ale nepomohlo to. Skúšali sme tam aj iné varianty posedu, ale nič nepomohlo. Tá flexia v kolene je taká pri pedálovaní, že vždy príde to nechutné lupnutie. 17.november bol môj posledný deň na biku. Prešla som asi 46km v teplote mínus 4 až plus 2, potom som išla hrať volejbal. Nejaký zápal tam musel byť, že som to už nerozchodila.
PS: Pes Očo bol očkovaný ?
no, nejako mi to nesedi, artroza nevznikne zo dňa na deň... ja by som v tom kolene predpokladal iny problem (ak som teda spravne pochopil ze este pred polrokom si bicyklovala bez problemov)....
Popravde, ja sa do tej endoprotézy ani nehrniem a stále dúfam, že sa jedného krásneho dňa zobudím a budem môcť pedálovať. Zavrhla som všetky športy, ale že mám prísť o cyklistiku, s tým sa fakt neviem zmieriť. Z bikefittingu nemám žiadny výstup
Toto je ten spravny pristup, dievca!
Cyklistika je vynikajuca rehabilitacia, kardiopulmonalna aktivita, ale aj vysetrovacia metoda - neda sa zavrhnut.
Tvoj bike fitting bola strata casu, vyhodene peniaze.
Lege artis, bike fitting musi mat urcity ciel, napriklad nastavenie aerodynamickej pozicie pre tiratlon, alebo pretekarskej pozicie na cestny bike, alebo komfortnejsie nastavenie. Cokolvek.
V tvojom pripade by to bolo nastavenie kolenneho uhlu pri pedalovani, aby v hornej pozicii nepresahoval 100°
Prve co spravia, ze ta nasnimaju z roznych uhlov - status quo - co predstavuje vychodiskovu poziciu.
Nasledne sa vykonavaju zmeny, aby sa dosiahol ciel.
Nech mi nikto nehovori, ze nie je mozne dosiahnut nastavenie optimalneho posedu, kde je jedinym cielom uhol kolenneho klbu!!!
Informacia aj pre tych, co mi pisu sukromne spravy (nie je to reklama), ja som si dal robit BG Fit vo VeloSprinte v NR na jar 2015 a vtedy ma to stalo 89 EUR...
sonakallay:
pred 17 novembrom sa jadit dalo a po (asi) prechladeni to nejde a lekari konstatovali artrozu ? Ale to predsa nie je mozne, aby za 3 mesiace sa vyvinula artroza, ci som nieco nepochopil ? Inak to prechladenie kolien je neprijemna zalezitost, stalo sa mi to raz aj napriek obleceniu ma prefuklo, alebo kvoli mrazu, uz neviem. A nez som prestal citit nasledky , to trvalo snad aj 2 mesiace. A nemohlo byt prechladenie tou pomyselnou bodkou za dovtedy nie viditelne vnutorne problemy ? Nemoze byt problem so slachami,vazivom atd. ktore to koleno momentalne nedrzia spravne a preto to silne preskocenie ? Minimalne nez sa k niecomu rozhodnes, by som si to nechal vysetrit aj inde. Kludne na 2-3 roznych miestach. Robila si to u nejakeho sportoveho lekara ? Skusil by som napr. znameho dr. Vojtechovskeho (alebo niekoho podobneho - ineho nepoznam), on je myslim ortoped, ale aj chirurg - traumatolog. Je potrebne vyziskat vseky mozne informacie. Alebo ak mas moznosti a vies nemecky .. tak Rakusko ? U nas je urcite zopar spickovych odbornikov, ale vseobecne je to bieda si myslim.
Tak on o sebe pise toto "Původní profesí atestovaný chirurg se zaměřením na traumatologii dospělých i dětí" /som to trochu domotal / .. a ortopediu robil. Inak som nasiel https://www.bike-forum.cz/forum/159863.html, ale je to pekne stare. Este zo zaciatkom bikefora. A potom este z fora Ramon1 by nieco mohol vediet, si myslim.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
V disciplinach ako casovka je beznou praxou, ze sa volia kratke kluky (kludne aj 150, 155mm a to hoc aj pre muzov vysokych 190cm a viac), lebo to dokaze otvorit uhol medzi torzom a femurom, co u niektorych jedincov, u ktorych je prave toto limiterom, umozni vyvinut vacsi vykon.
Neviem, ako dnešné, ale čo mal kamoš/kolega, tak max. uhol ohnutia bol 90°. Takže čo sme spolu plánovali ešte pobehať ľahšie lezenie po Tatroch, zistil, že to už nepôjde - a to sa naozaj jednalo len o pokojný klasický alpinizmus, nie nejaké nohy za ušami v previsnutej osme. Inak si pochvaľoval.
Profesor to prevzal z citovaného zdroja... Neber ho ako modlu. Poznám hodne dochtorov, ktorí hovoria, že by sa k nemu nedali ani pitvať.
Popravde, ja sa do tej endoprotézy ani nehrniem a stále dúfam, že sa jedného krásneho dňa zobudím a budem môcť pedálovať. Zavrhla som všetky športy, ale že mám prísť o cyklistiku, s tým sa fakt neviem zmieriť. Z bikefittingu nemám žiadny výstup, chcela som len menšiu kľuku skúsiť, ale nepomohlo to. Skúšali sme tam aj iné varianty posedu, ale nič nepomohlo. Tá flexia v kolene je taká pri pedálovaní, že vždy príde to nechutné lupnutie. 17.november bol môj posledný deň na biku. Prešla som asi 46km v teplote mínus 4 až plus 2, potom som išla hrať volejbal. Nejaký zápal tam musel byť, že som to už nerozchodila.
PS: Pes Očo bol očkovaný ?
Na ebiku by som mala tú istú flexiu v kolene ako aj na hocijakom inom bájku. Mimochodom ja som kruto antiEbike ? To fakt nikdy
Toto je ten spravny pristup, dievca!
Cyklistika je vynikajuca rehabilitacia, kardiopulmonalna aktivita, ale aj vysetrovacia metoda - neda sa zavrhnut.
Tvoj bike fitting bola strata casu, vyhodene peniaze.
Lege artis, bike fitting musi mat urcity ciel, napriklad nastavenie aerodynamickej pozicie pre tiratlon, alebo pretekarskej pozicie na cestny bike, alebo komfortnejsie nastavenie. Cokolvek.
V tvojom pripade by to bolo nastavenie kolenneho uhlu pri pedalovani, aby v hornej pozicii nepresahoval 100°
Prve co spravia, ze ta nasnimaju z roznych uhlov - status quo - co predstavuje vychodiskovu poziciu.
Nasledne sa vykonavaju zmeny, aby sa dosiahol ciel.
Nech mi nikto nehovori, ze nie je mozne dosiahnut nastavenie optimalneho posedu, kde je jedinym cielom uhol kolenneho klbu!!!
Informacia aj pre tych, co mi pisu sukromne spravy (nie je to reklama), ja som si dal robit BG Fit vo VeloSprinte v NR na jar 2015 a vtedy ma to stalo 89 EUR...
pred 17 novembrom sa jadit dalo a po (asi) prechladeni to nejde a lekari konstatovali artrozu ? Ale to predsa nie je mozne, aby za 3 mesiace sa vyvinula artroza, ci som nieco nepochopil ? Inak to prechladenie kolien je neprijemna zalezitost, stalo sa mi to raz aj napriek obleceniu ma prefuklo, alebo kvoli mrazu, uz neviem. A nez som prestal citit nasledky , to trvalo snad aj 2 mesiace. A nemohlo byt prechladenie tou pomyselnou bodkou za dovtedy nie viditelne vnutorne problemy ? Nemoze byt problem so slachami,vazivom atd. ktore to koleno momentalne nedrzia spravne a preto to silne preskocenie ? Minimalne nez sa k niecomu rozhodnes, by som si to nechal vysetrit aj inde. Kludne na 2-3 roznych miestach. Robila si to u nejakeho sportoveho lekara ? Skusil by som napr. znameho dr. Vojtechovskeho (alebo niekoho podobneho - ineho nepoznam), on je myslim ortoped, ale aj chirurg - traumatolog. Je potrebne vyziskat vseky mozne informacie. Alebo ak mas moznosti a vies nemecky .. tak Rakusko ? U nas je urcite zopar spickovych odbornikov, ale vseobecne je to bieda si myslim.
Dávaj pozor, čo píšeš... Je rozdiel medzi ortopédom, chirurgom a traumatologom. Poznám pár traumatológov a všetci traja významne opovrhujú ortopédmi.