Zistil som ze kazeta ma volu na orechu resp ju viem prstom hybat cca 1mm. Myslel som si najskor ze sa uvolnila matka ale aj ked sme to dotiahli na silu tak to bolo rovnake. Potom som myslel ze sa asi vylomila jedna podlozka z plastu co je medzi pastorkami. Mal som kupenu novu kazetu tak sme to vymenili zatiahli ale ta vola tam je stale. Pri beznej jazde to pri niektorych prevodoch tak divne klepe. Ale hlavne v zjazde z kopcov kedy sa koleso rychlo toci bez pedalovania to na viacerych prevodoch strasne rezonuje az je to tak zvuk ze to vrieska a rezonacia prechadza na cely ram bajku. Ak pedalujem aj dolekopcom tak to nerobi. Jedine co ma napada je este nieco s orechom alebo vnutri orechu. Vie niekto poradit co a tym moze byt pripadne niekto kto sa vizna v mavicoch (servis) a vedel by to rozobrat a mozno oravit? Dik
servis je tak na dva tyzdne a nie je zarucene ze urobi nieco viac ako ze objedna novy orech este skusim jedneho kamosa, on si servisuje vsetko vratane orecha lozisiek atd tak vravel ze by sa mi na to mrkol
v servise nemaju zaujem opravovat veci, len vymienat diely co najjednoduchsie a najrychlejsie. V koliesku som nikdy nebol tak nemozem povedat ale zatial v kazdom servise chceli stale len menit diely a nie opravovat. Rovnako ako na aute. Vymenime diel a uvidime. Nepomohlo to sefko, nevadi aj tak zaplatite za tie diely. A kedze tomu az tak nerozumiem tak mi mozu nakecat co chcu lebo im nemam preco nedoverovat.
Uvidim co povie kamos, ten uz loziska v orechoch menil aj servisoval. Ked uz nebude vediet ani on tak holt to budem musiet niekam dat.
Ked das dole orech tak ho vidis vo vnutri. Tym, ze sa orech pravidelne nemaze tym olejom sa to skor vyderie na vacsi premier. Takze sa ti zda , ze sa ti hybe kazeta, ale to uz orech ma volu. Mozes to vyriesit novym orechom.
Ale skontroluj si aj tu plochu na oske, kde ten orech dosada. Ak si to dlho neservisoval uz aj to miesto moze byt vysuchane a aj novy orech bude mat volu.
Ten zvuk pri vyssich rychlostiach vznika tym ze je to tam suche, orech aj zapadky.
Skus to najskor namazat olejom a pojazdit uvidis ake to je.
Ak je to uz moc znicene je pocut aj zvuk ako to klepe, ked prejdes po nejakej vacsej nerovnosti.
Riesil som to na Crossmax SL. Dal som aj novy orech aj tak to nebolo ako nove, uz bola vysuchana aj ta plocha na oske. O nieco sa to zlepsilo tym, ze som k tomu gumenemu tesneniu dal este akokeby jedno take
(len som to vyrobil z gumy). Aby to akoze viac odtlacalo orech od naboja a tym to prestalo vydavat ten zvuk na nerovnostiach ked neslapes. Muselo to byt, ale len tak hrube, aby stale isel lahko volnobeh a netahalo kazetu s kolesom, ked neslapes.
Uplne odstranit sa to da vyrobou toho nylon puzdra presne na mieru. Ako si aj pisal, ze si davali vysustruzit.
To som ja neskusal, ale to je asi jedina moznost ako zachranit kolesa co uz maju opotrebovanu aj tu plochu pod orechom.
Nasiel som, ze vyrabaju na to aj kit, kde to nahradzaju loziskom.
otazkou je ako zistit ze je to v tom
btw aky olej tam davate? akurat objednavam tlmicove oleje 15W a 5W do vidly tak reku ci su to dobre oleje aj na toto
mozno poriesit nieco taketo
http://www.bicycles.net.au/forums/viewtopic.php?t=20622
https://www.ebay.com.au/itm/003-Oversize-Mavic-Ksyrium-Freehub-BUSHING-Freewheel-Hub-plastic-bushing/251981414578?hash=item3aab4340b2:g:Ul4AAMXQaBtQ9c7C&frcectupt=true
Ak je orech opotrebovany tak to uvidis aj na tom bielom ake je to uz vydrate.
Premaz to, zloz a pojazdi. Ten zvuk pri vyssich rychlostiach uz by tam nemal byt.
Bude to najskor tento problem. Mavic tam proste nema lozisko a stava sa toto.
Kupit to puzdo s mensim vnutornym priemerom je asi najjednoduchsie.
btw aky olej tam davate? akurat objednavam tlmicove oleje 15W a 5W do vidly tak reku ci su to dobre oleje aj na toto
Na toto je dobrý tento olej
https://www.mtbiker.sk/shop/servis-a-trening/mazivo-a-oleje/mavic-mineralny-olej-1095.html
kolko sa tam toho dava?