https://www.facebook.com/Madam.de.Oros/posts/10217451902068206
Na stránke ➡️ www.pravdaomedvedoch.sk ⬅️, sa už dnes dá stiahnuť petičný hárok (za chvíľu sa bude dať podpisovať aj online). Na jeden hárok sa vie podpísať 50 občanov. Ak sa rozhodnete petíciu podporiť píšte čitateľne. Petícia je reakciou občanov SR na aroganciu ŠOP SR v Banskej Bystrici, ktorá absolútne nerieši zložitú situáciu obyvateľov v problémových regiónoch SR. Pre tento rok sa ŠOP SR rozhodla NEVYDAŤ odporučenie na udelenie výnimky pre lov❗️ANI JEDNÉHO❗️ medveďa v rámci celej SR. Naopak rozbehla OPAKOVANÉ sčitovanie medveďa za niekoľko MILIÓNOV € s odôvodnením, že nevieme koľko ich je. Sčitovanie metódou genetickej analýzy, ktoré robil profesor Paule v rokoch 2015-2016 NEBERÚ do úvahy, aj keď ho vtedy v plnej miere rešpektovali. V roku 2016 bol schválený aj program starostlivosti o medveďa hnedého, ktorý napriek snahe poľovníkov o korektnú spoluprácu s ochranármi NEFUNGUJE. ŠOP v Banskej Bystrici radšej prihliada na rady LZ VLK o tom, že v lese netreba robiť nič. Petičný výbor potrebuje zozbierať 10 000 podpisov, aby ich prijal MINISTER ŽP. Ak sa podarí vyzbierať 100 000 podpisov petičný výbor s ich požiadavkami prijmú VÝBORY NRSR. JA BUDEM OSOBNE CHODIŤ ZBIERAŤ PODPISY VŠADE KDE JE TO POTREBNÉ A BUDEM RADA AK SA ZAPOJÍTE DO RIEŠENIA VEĽKÉHO PROBLÉMU, KTORÝ UŽ DÁVNO OCHRANÁROM PRERÁSTOL CEZ HLAVU.
Žiadame MŽP SR o legislatívne podporenú reguláciu populácie medveďa hnedého na Slovensku. Jedince medveďa hnedého s pozmeneným správaním žiadame eliminovať mimo správneho konania, t.j. bez mimovládnych, najmä proochranárskych organizácií!
V horských a podhorských obciach i mestách sa v posledných rokoch čoraz častejšie vyskytujú medvede ako dôsledok ich prísnej ochrany a nepovoľovania výnimiek na lov a neriešenia príčin ich zvýšenej početnosti!
Naši obyvatelia, ale najmä deti, už nemôžu bezpečne tráviť čas v prírode a ani vo SVOJICH domovoch a ❗️ŠOP SR spolu s LZ VLK ❗️ohrozujú životy ľudí žijúcich v oblastiach s premnoženou populáciou medveďa hnedého. Prísna a neopodstatnená ochrana medveďa hnedého nám bráni obhospodarovať našu pôdu, zachovávať tradície, ako napr. salašníctvo, hospodársky rozvíjať naše regióny, včeláriť a pokojne žiť.
Obava obyvateľstva z medveďov (nielen obava z fyzických útokov, ale aj psychické ujmy v dôsledku stretov) v dotknutých obciach a mestách môže viesť až k ich nekontrolovateľnému nelegálnemu lovu, čo nikto z nás nechce dopustiť.
Medveď hnedý (lat. Ursus Arctos) patrí a je pýcha naše krásnej prírody, sme za zachovanie vitálnej a kvalitnej populácie medveďa hnedého, avšak v jeho prirodzenom prostredí, nie v obciach a mestách, kde predstavuje hrozbu pre ľudí a obmedzuje ich pri bežnom živote, využívaní a obhospodarovaní krajiny.
Slovenský vidiek je kolískou nášho národa. Máme právo na bezpečný a plnohodnotný život. Hodnota ľudského života má predsa väčšiu cenu, ako život živočícha - šelmy, ktorá okrem človeka nemá ŽIADNEHO prirodzeného nepriateľa, ktorý by jeho populáciu reguloval.
DOPREDU VÁM ĎAKUJEM ‼️🙏🌿
Toto sa už dávno malo uskutočniť.
Treba konať,inak toto oznámenie budete mať v schránke onedlho možno aj vy.
Ako konkrétne si predstavuješ tie jednotlivé body?
Lebo vidno že to riešiš od stola, bez skutočnéj skúsenosti, napr. ohradnik je dobrý akurát tak na to, aby sa statok nerozutekal, prakticky pred medveďom kukuricu, alebo vcelin neuchrani. Dokonca aj vlky ho majú na háku, prišli sme takto o 11 oviec.
Fakt som si myslel, že budeš komunikovať menej povysenecky.
Dat na papier nieco konstroktivne nebude take jednoduche. K tomuto stavu sme sa dopracovali vdaka cca 40 rocnemu nerieseniu problemov ktore nikto nevidel alebo nechcel vidiet. A to zo strany polnohospodarov, polovnikov, zakonodarcov a aj ochranarov. Zacalo sa na nedostatky poukazovat az po zalozeni skupin ako ich ja vnimam ekoteroristov. Je ale velmi dobre, ze sa na to dali, poukazali na problem a lady sa pohli, aj ked to podla mna riesia prilis hystericky.
a možno to všetko bude tým, že zvieratká sa dosť riadia čuchom...robot mu "ne*****quot; a cyklista je rýchlejší ako turista, čím má väčšiu šancu unikajúce zviera zbadať
Práveže ani veľmi nezdrhajú. Zas na druhej strane, tu sú zvieratká viacmenej v priamom kontakte s ľuďmi, keďže Kobyla alebo Sitina sú kopce uprostred mesta a môžete na nich stretnúť kadečo (yes aj na Sitine) a zhruba po Biely kríž je frekvencia ľudí oproti nejakej riti sveta enormná (a väčšina z tých ľudí bude mať skôr žvanec ako ohnivú palicu).
https://www.youtube.com/watch?v=3txRsJ-l5cI
podotykam, polarne medvede cloveka vidia ako potravu, narozdiel od tych europskych hnedych
ale pravdaze, nie vzdy musi el. plot zafungovat, na to su tu ale aj ine mechanizmy potom, ako napriklad odskodnovanie. V prvom rade ma byt ale prevencia.....
https://www.youtube.com/watch?v=_gMC11x1luA
taktiez, neviem preco by nemalo byt minimalne odporucane nepestovanie krmnych rastlin na naraznikovych zonach. A ked by to farmar pestoval itak, tak nech si nasledky znasa v prvom rade on. Aspon taky je moj skromny nazor, ale je mi jasne ze to nemusi byt nazor kazdeho. A preco si to myslim? No lebo (divoka) priroda, globalne, je na pokraji kolapsu, a teda kazda jej ochrana a rozsirovanie by mali byt nasim primarnym cielom.
No a teraz idem niekde robiť múdreho napr. na tému doprava v BA, prd o tom viem, nežijem tam, ale prázdne reči o tom viesť môžem, veď predsa sem tam tam jazdím. Podporim to rôznymi odkazmi, resp. tiež som co to videl v telke....
Ja by som to dokonca preferoval, pretoze narozdiel od ludi zijucich v BA mas na problem objektivny pohlad a tvoj nazor nie je ovplyvneny:
- v prospech tvojich vlastnych zaujmov
- neochotou sa prisposobit/obmedzit v prospech spolocnosti, nakolko sa ta riesenie moze priamo dotknut
- vlastnou skusenostou o statistickej vzorke N=1
- bublinou ludi v tvojom okoli ovplyvnenych takisto horeuvedenymi faktormi, nakolko zrejme tiez v BA ziju
Pri probleme medvedov je to uplne rovnake. Jedna skupina ludi, ktora zije s problemom, ma lepsiu znalost o probleme, pozna potrebne premenne a historiu, no len tazko sa dokaze na vec objektivne pozriet. Druha skupina sice ma triezvy pohlad, no na druhej strane ma len velmi malu znalost problemu.
No a teraz realita: internety sú plné viac, alebo menej objektívnych pohľadov, často aj veľmi rozumne znejucich.... Prečo doprava denne kolabuje?
Rozpredali sa pozemky cez ktoré mali viesť električkové radiály smer Vrakuňa a Lamač, zastavali sa *****rskými hovadinami, do obyvateľstva sa v rámci kapi propky namlátilo, že "auto je štandard" (v čase, kedy sa v Amsterdame už dávno proti plechovkerstvu vzbúrili: https://www.theguardian.com/cities/2015/may/05/amsterdam-bicycle-capital-world-transport-cycling-kindermoord) a vytvoril sa z neho status symbol (všimni si, koľko sociek bude živiť auto len preto, aby jeho vlastníctvom dokumentovali, že nie sú socky
logický záver z toho je, že namiesto 100 áut 1 šalina, ale neee, lebo to by nebolo classy, každý primoš drbne rit do auta a pomeho zapchať obidva koridory, ideálne jeden ***** na jednu plechovku
DPB a vedenie mesta sa len mileradi prispôsobili pro-auto psychológii a dlhodobo zanedbávali ako výstavbu, tak aj údržbu, však to na rozdiel od investícií tak dobre vyzerá - nemáš výdavky
až to nakoniec samozrejme prasklo, k čomu dopomohla aj zbesilá výstavba satelitov (tiež bez akéhokoľvek riešenia nastávajúcej situácie), lebo však každý komerčák chce bungalov a labroša a trojmetrový betónový plot okolo
na úrovni "postihnutých dedín" to bola zas záležitosť prachov (do správnych vačkov) - my im to proste postavíme, keď to chcú, žmýkneme ich, keď sú blbí, a problémy nás zaujímať nemusia
VŠETKO sa vedelo dopredu, žiadne prekvapkanie sa nekonalo
(v skutočnosti aj v krajinách, kde sa spamätali, treba STÁLE bojovať s predstavami *****rov o väčšom priestore pre plechovky a pokiaľ možno žiadnom pre ľudí, lebo to proste vychádza lacnejšie - takisto vyjde lacnejšie 6 prúdov pre plechovky ako 4 prúdy pre plechovky a pás pre šalinu, takže je to o prachoch až v prvom rade, plus o využívaní túžby niektorých jedincov "nejako vyzerať")
Já ti nevím, sú popísané prípady z vojenských základní na Sibíri okolo oceánu a na ostrovoch (Novaja Zemľa a pod.) že sa vojcli s medveďmi skamarátili a občas ich aj kŕmili:
https://rarehistoricalphotos.com/feeding-polar-bears-tank-1950/
väčšina cicavcov prepne ochotne do vyžírka módu
https://www.cas.sk/clanok/888119/vojtech-vystupil-z-auta-na-parkovisku-v-smokovci-nebezpecenstvo-mal-na-dosah-stal-odo-mna-len-na-5-metrov/
Vsimol som si ale jednu zaujimavost, zatial som nepostrehol, ze by maco napadol dakeho nasho indiana. Su tam vareni, peceni aj cucoriedky a huby im beru. Mozno sa vedia lepsie pohybovat po lesoch a citia ohrozenie vopred.
Ziadne "znasilnovanie nasich zien a zranie nasich deti" sa nekona. Clovek si neustale musi hladat nepriatela, ci uz je to migrant, cigan alebo medved, bububu musi byt.