ked som isiel vcera peso z Marianky, kde som bol pozriet Zimny maraton, a vracal som sa cez Malinsky vrch do Race... tak som si spomenul na jeden stary singletrack, ktory som poznal ako prejazdny cca z roku 1985. Chcel by som sa ist nan buduci vikend pozriet...
Otazka znie, su ochotni bratislavski bikeri v pripade, ze by sa dal spojazdnit, urobit na nom nejake brigady... asi bude treba pilit stromy, odpratavat spadnute haluze, mozno i mensie zemne prace - uprava chodnika...
Ak by bol zaujem o obnovu tohto singletracku, dajte mi vediet, a pozriem sa, v akom je stave, pripade urobim foto dokumentaciu.... Inak ten singletrack ma uctihodnu dlzku 7,9 km !!! Ak by sme ho dali dokopy, tak som ochotny ho i zlegalnit a vyznacit ako oficialnu cyklotrasu.....
posledný komentár: 15. 8. 2025 o 12:39
1.) Singletrack nemusi nutne klesat a nemusi mat ani rozne technicke prekazky na to aby bol singletrackom. V casoch ked sa riecila CD myslim ani v pdf imby neboli navody na budovanie technickych prekazok ale skor tam boli navody typu ako velmi moze trail stupat/klesat, ako riesit odvodnenie, ako spomalit rychlost bikerov dusitkami, a podbne
2.) Obtiaznost je silno subjektivna a zavisi aj od danej oblasti kedze ludia porovnavaju pri hodnoteni obtiaznost s trailami v okoli. To co je tu zelena alebo modra na trailforkse moze byt o 500km inde biela.
3.) Riesi sa tu obtiaznost podla trailforksu co je absolutny bullshit. Jednak su tam tri rozne stupnice obtiaznosti, v jednej je napriklad cervena nad ciernou, v druhej zase cierna nad cervenou, ... v karpatoch som uz videl obe stupnice. Pritom podla imby by mali byt dve cierne (black diamond a double black diamond). Potom ta obtiaznost na trailforkse je taka menej vyrecna, napr podla STS stupnice viem o traily povedat ze je to S2 s kratkymi S3 usekmi, to na strave s farbickami nejde. Plus viem k tomu pridat i E co hovori o expozicii. Proste to co je na TF nie je vzdy smerodajne a bazirovat tu nad zmenou obtiaznosti je hlupost. Ked tak to viete navrhnut priamo na TF. CD oproti zjazdovym trailom nemala urcenu obtiaznost z nejakej stupnice.
4.) Umele prekazky na CD - nie, na to su ine traily pre inu cielovu skupinu. Drzat CD jazditelnu v takom stave ako ked sa vybudovala - ano. Nemyslim teraz rusenie vyjazdenych obchadzok a otvaranie povodnych korenovych lajn ale zasypavanie vyvratov, spevnovanie strhnutych zakrut, drenaz, ..., vlastne celkove udrziavanie trailu na jednej a tej istej obtiaznosti. A ak sa vyjazdia korene s ktorymi ma cielovka problem tak nie je dovod sa tu dohadovat o tom ci to zasypat alebo nie. Ale opat taketo veci by mal riesit spravca ktory ma doveru a jasnu viziu.
5.) Listy - sam rad jazdim na listoch ale tiez mam svoje hranice. Mam svoju hranicu kedy je jazda po listoch pre mna uz nebezpecna, nie je nic prijemne vbehnut do nejakej jamy, na koren alebo chytit patek do vypletu. Tiez viem aka je po zime casovo narocnejsia udrzba neodfukaneho trailu. Paci sa mi ze cast "trailov" v ramci mlba je bez listia a zvysok s listim. Dalsia vec je ze ak chce MLBA oddelovat pesich od cyklistov tak je odfukanie alebo odhrabanie listia na najcastejsie jazdenych trailoch rozumne. Kto nechce jazdit po vyfukanych trailoch nemusi, kto nechce jazdit po vyfukanej CD mal moznost chytit sa jej spravy a obhajit si jej "neudrzbu"
6.) Ak mate s niecim v danej oblasti problem, treba pisat ziadosti ci staznosti na MLBA, dostane sa to ku kompetentnym a ak to nebude uplna blbost alebo prijde viac podobnych nazorov tak sa to zo stola nezmetie. Rovnako ak chcete spravovat ci "nespravovat" (drzat ich raw) niektore traily na uzemi ML tak sa treba ozvat ML. Aktualne to "spravcovstvo" uz viac riesia, chcu mat traily udrziavane.
- ako doterajsi čistokrvný cestar viem, ze existuje
- citam historiu /momentalne strana 30
- pochopil som, ze singletrack!=jednosmerny
- a hlavne, pojdem sa tam pozriet, opatrne vyskusat, aj bike si kvoli tomu poziciam
Uz teraz vopred ďakujem tvorcom, laco, martin, vsetci, čo prisspeli k vybudovaniu/otvoreniu
Ak sa niecozhorsi tak by sa to malo vratit alebo opravit. Teda si myslim ja.
Suhlas, je tam presne jeden usek korenov, kde musim vypnut tretry a prekrocit to
Ak sa niecozhorsi tak by sa to malo vratit alebo opravit. Teda si myslim ja.
Dakujem, napisal si po lopate to co som napisal v prvm mojom prispevku. Dufam, ze aspon ty budes pochopeny.
Už ti tu viac ľudí napísalo, my netušíme čo si myslíš, vidíme len to čo napíšeš
V tomto pripade 1 alebo 2 na 10km ? Tie spominane 3m. Medzi padnutym stromom, ktry treba prelozit a tazko prejazdnym usekom nevidim rozdiel. Oboje sa da prejst, ak mas techniku. Ale keby bol cez CD na 2 miestach strom vsetci budu kricat, robte s tym nieco, ked je to vymlety korenovy usek alebo strhnuty svah, tak je to charakter trailu ? Jazdu to ovplyvnuje uplne rovnako.
scarinko to napislal presne a jednoducho. Ja som len chcel povedat ze j aj druha moznost. Ak chcte technicke pasaze, strhnute svahy, korene, stromy trciace do trailu, smykajucu sa sut v odklopenej zakrute.... tak potom nech je to charakter trailu a nie prekazka. Nech je takch 90%. To je druha moznost ktoru som spomenul ako navrhovane riesenie. Viac po lopate a jednoducho to uz napisat neviem.
Už ti tu viac ľudí napísalo, my netušíme čo si myslíš, vidíme len to čo napíšeš
S tym ale nic nenarobim, Ked je problem pochopit podrobne popisanu situaciu z viacerych uhlov pohladu, zahrnajucu navrhy riesenia a vysvetelnie postoja, tak strohu kratku vetu, uz bude misinterpretovat kazdy. It's not an even playing field.
Dakujem, viem, o tom strome. Stromy som len pouzil ako priklad. Lebo viem, ze ked je niekde spadnuty strom cez trail tak je hend trail na TF zlty (minor issues). Pritom to zahrna obvykle len "vynut tretru a prekrocit". Alebo bunyhop.
edit: gramtika
1. mozu si ma zablokovat
2. mozu ma opravit a ja sa pokusim to dat do gramticky spravnej formy
3. mozu si kupit nejaky preprat, ist na kurz zvladania emocii, aby ich to nevytacalo (vyber necham na nich)
kenai: na 5bojari vyklcovali kamene v zakrute, lebo sa tam niekto nevedel rutit rychlo. Ved sa ani nedalo, nepochopim to, ak niekto chce hladky chodnik, nech ide na asfalt, naco mu je 29er mtb na tucnych gumach a nebodaj full. Na cerovke bolo vela miest, ktore boli lahsie a tazsie, ale boli technicke, niektore zanikli, niektore zrusili. Na troch jamach miestny ebiker odpilil koren (ziveho stromu), pretoze ho nevedel prejst a este sa tym chvalil. To bol jediny technickejsi usek. Na chodniku oproti asfaltke smer Kacin ako je studnicka/jazierko/kamenolom bol krasny technicky usek cez kamenny schod. ML ho demolovali, lebo sak nebezpecne. No ak sa na to necitim, tak zleziem z bajku. Na traili smer horaren krasnany pred casom vybudovali 2 male skoky vedla chodnika. To je super. Ked nechce, ides po chodniku, ked chces, skocis. Da sa aj smerom hore. Nezavadzia, je v pohode. Este niekde tam je taka dvojvlna ci co, to je rovnake. Ale inde su aj smutne pripady, rozne chicken mostiky a pod.
Ludia sa natrepu s barscim barskde, do Tatier v papuciach a potom .. zachrante ma. Vyasfaltuje to, lebo moje deti tade neprejdu. A pod. Vsak taketo myslenie je vidno v dnesnej dobe casto. Ja,ja,ja, len ja.
Je to prírodný chodník a tí čo to budovali mali nejakú predstavu. Treba si uvedomiť, že keď sa na Cerovke začalo jazdiť (a to platí o každom prírodnom traili) začala Cerovka žiť svojím vlastným životom. Niečo sa dá ovplyvniť údržbou, ale ona si nakoniec aj tak urobí sčasti po svojom. Dá sa prirovnať k živému organizmu. Keď sa bude používať, tak prežije a možno sa zmení na zvážnicu (neberte ma doslova) možno na nioečo iné. Keď sa prestane používať, tak zarastie a zanikne.
Ale nikdy to už nebude v stave ako sa to vymyslelo a vybudovalo.
Alebo casti kde kedysi korene vytrcali len lahko nad povrch su dnes kludne 10-20cm nad nim lebo hlina bola vyjazdena/vymyta/etc.
Mozno su nejake useky ktore boli kedysi technickejsie a dnes su uz upravene a lahsie ale to si velmi nepamatam. Niekto tu spominal nejake kamene.