Kategórie
Bike-techPrechod na 1x7 / 1x8 / 1x9 / 1x10 / 1x11 / 1x12 # prevody # výmena dielov # upgrade # poradenstvo # prevodník # kazeta # kompatibilita # technické otázky
Je to finančne ovela menej náročné,ako cenovo premrštené sady Sram 1 x 11,pričom je menej iba o jeden prevod-takže kto chce,smelo do toho-tu je link na tú vychytávku-cena cca 100 Eur:
http://www.koloshop.cz/kazeta-a-pastorky-horske-10sp.-244/general-lee-leonardi-racing-adapter-kazety-sram.html
Výpredaj -19% Truvativ Stylo 6K Eagle DUB pravá kľuka, 175 mm, 1x12, 34T, Cannondale Ai
82,99 €
-19%
MOC 127 €
-20% SRAM X01 Eagle DUB Superboost+ Carbon kľuky, 1x12, 32T, Lunar/Oxy Red
od 404 €
-20%
MOC 539 €
-6% SRAM X01 Eagle DUB Boost Carbon kľuky, 175 mm, 1x12, 32T, Lunar/Oxy Red
479 €
-6%
MOC 639 €
Akcia -13% SRAM XX1 Eagle DUB kľuky s prevodníkom, 170 mm, 1x12, 34T, pre Cannondale Ai
484 €
-13%
MOC 659 €
savings Shimano náhradný pastorok pre 12-kolo kazetu CS-M9100, 14T
4,90 €
savings
MOC 8,39 €
https://www.mtbiker.sk/bazar/bicykle/horske-bicykle/pevne-a-hardtail/4506517/mondraker-chrono-r-carbon-2022-cherryred.html
Trailový jednoprevodník do terénu som mal už v roku 2014 a prerobil som si ho na systém 32Z a vzadu 11-42 ešte s adaptérom k XT kazete a doteraz to jazdím na starom prehadzovači XT, ktorý mi zaradí pri B-skrutke na limite aj na tú 42jku a stále ide. Ten bajk môže mať najazdené 7-8000 km a dokonca som meral aj reťaz a nikdy mi nezapadlo viac ako cez 0.5 mierka. Je tam 7-ročná reťaz podotýkam a to som s tým nejazdil roviny....
Aktuálne jazdím aj dvojprevodník na cestnom Giante, čo je môj najnovší bajk a povedal by som, že mohli by konečne výrobcovia spraviť možnosť aj na cestách na slušný rozsah pre jednoprevodník. Zvažoval som aj GRX, ktorý na YT videách so skúsenosťami iných zvláda aj kazetu 11-46. To by som si dopredu šupol 50-zubový jednoprevodník a mám aj ľahké a aj ťažké prevody.... Dovtedy som jazdil systém 11-28 a vpredu 53-39, čo mi hodí podobne najľahší prevod a najťažší je už aj tak šliapanie cez 60km/h aj pri 50z prevodníku....
Ďalšie dva bajky mám na dlhé výlety, kedy si človek natrepe aj možné a nemožné a váži to prosto viac. Tam je trojprevodník na nezaplatenie, lebo skákať sa s tým nebude a do takého kopca napríklad pri Kremnici je dosť nanič liezť bez maličkého 22z prevodu, čo som VEĽMI ocenil, keď som mal na sebe batoh...
Posledný bajk mám taký divný prerobený hybrid s nosičom, kde je z MTB spravený pologravel s pevnou karbonovou vidlou, užšími plášťami a mám ho tiež na nosenie vecí a po dedine.
Celkovo zhrnuté, každý systém má svoje prednosti inde. Trojprevodník mi vyhovuje na dlhé výlety, kde ma môže šľahnúť v kopci
Dvojprevodník sa na cestu napr. hodí skvelo, lebo veľká kazeta prosto nehodí jemné odstupňovanie ako malá... Ale aj tak ma ten prešmyk vie srať!!!
A jednoprevodník mám stále, po novom 30Z a 11-42 a utiahnem s tým aj Skalku pri Kremnici bez zosadania.... Nie je to enduro výšľap, ale kopec 1. kategórie pre cestné hodnotenie to stále je a zadarmo sa mi neodovzdá. Pri systéme do 52z by som zvažoval dopredu aj 38z dokonca... Dokonca som 38z jazdil pri tomto 11-42, ale to len keď som išiel rovinatejšie etapy a tá rýchlosť na ňom je super vtedy. Asi najoptimálnejšie by sa hodil 36 vpredu a 11-52 vzadu. Aj ľahký, aj rýchly...
Dal som ju dole, vycistil, premazal a zase je uz 2100 km klud. Mam ju na graveli.
Pekny pohlad na vec. Ta retaz ma ale zaujima. Co to je presne za retaz ? Cim si to mazal? To si dost mozne drzitel rekordu pre MTB. Taky najazd sa dari len malo komu aj to na ceste.
Inak riesit na fore prevody je ako riesit na fore topanky. Kazdy potrebuje ine cislo a kazdy potrebuje iny tvar. Co sedi jednemu nesedi druhemu. Tak ako mame kazdy inu preferovanu kadenciu, tak potrebuje aj ine prevody.
to by som mohol aj na diaľnicu
to by som mohol aj na diaľnicu
A vies preco si na BMX nedavaju tazsi prevod aby nemuseli dupat 200RPM ? Presne pre to iste preco kazde auto zo spalovacim motorom ma max rychlost na hranici max otacok. Lebo maximalny vykon dokazes urobit pri tvojej maximalnej kadencii. To ze bez treningu ho neudrzias, je uz ina vec. To je problem pluc, srdca....
54z prevodnik nejazdia profici aby mohli dupat kadenciu 40 RPM v pelotone, to je naozaj na rychlosti cez 70 km/h pri kadenciach >120RPM
BTW: pre poriadok, kde si videl, ze kadencia 200RPM sa odporuca ko vyssie otacky ?
B16A blok = obycajny Civic 1.6l z roku 1992 Kedy sa robili motory pre vodicov nie pre ... ja vlastne neviem pre koho to terz robia.
lto osobak mam 213RPM ale po dobu 1 sec a s SPD. Zalezi aj od dlzky kluk, na kratsich das vyrazne viac. Obmedzuje ta rychlost pohybu co je vlastne uhlova obvodova rychlost a ta pri mensich klukach je primerane mensia. Preto ked ma niekto problem drzat kadencie nad 90 odporucam kratsie kluky. Ale je to zlozitejsie ako len to. Kluky ovplyvnuju obrovske mnozstvo veci na biku.
Prečo by som mal podávať maximálny výkon pri max. kadencii ? Vysvetli.
A aj tam sa spomína vysoká kadencia a nie maximálna kadencia. Tak Kenai " here we go".
MarKac80: ak vies tocit, tak obvykle tam (alebo blizko) vies ziskat najvyssi vykon , len je to velmi kratkodobe a enormna zataz na srdcovo-cievny system, tak nic pre slabsich na srdce
Ako sa tato tema dostala vlastne sem ? Aha uz viem, za to moze lapaloma tentokrat
už sa 2 x povolila aj mne-verzia 10-52 na orech MS,druhýkrát až tak,že ten vymedzovací valček hrkal na jamách ako hrkálka
inak po necelom roku velká spokojnosť,zatial bez známok opotrebenia,môžem potvrdiť,že pomer cena/váha/výdrž/rozsah je topka