Zdravím. Mal by som záujem o kúpu momentového kľúča a to pre dôvod, že vlastním karbonový rám, a už som ho bohužiaľ mojou neopatrnosťou poškodil. Preto by som si rád zaobstaral momentový kľúč aby som nerobil ďalšie chyby. Zaujíma ma či niekto ma skúsenosti s týmito kľúčami a prípadne mi pomôcť pri výbere. Malo by to byť skôr niejaká sada kde kľúč a niejaké nadstavce by neboli na škodu (aspoň tie najbežnejšie - ale nieje to podmienkou).
Cena okolo 80€.
Ďakujem
mam podobny doma (ovela lacnejsi)
obcas pouzivam, ked nedotahujem sroby v paroch / skupine (napr sedlovka)
vyhodu vidim v tom, ze ich netreba kalibrovat
Caute, nemate niekto skusenost s momentovymi klucmi znacky PROTECO s rozsahom 2-24 Nm? Na SK eshopoch su za celkom dobre ceny, preto ma zaujima ako su na tom kluce z hladiska kvality vyhotovenia a presnosti.
Proteco sú v pohode, mám Proxxon kamarát porovnával s mojím a všetko ok. Kĺudne kúp, všetko býva kalibrované a na použitie na hobby doma úplne postačujú.
Celkom detailne rozobrane, ako momentak pouzivat, ako nepouzivat, aky je vhodny atd, a priklady z aerospace pouzivania, kde su samozrejme ine naroky na presnost.
Porušil som svoje pravidlo, že kupovať lacné čínske meracie prístroje a náradie je kravina a kúpil som lacný momenťák s dobrým hodnotením za Ł40 aj s bitmi. Hneď som ho poslal späť a objednal normálny. Ono je človeku ľúto dať 200 peňazí za blbý kľuč s bitmi, keď to môže minúť rozumnejšie na keramické kladky v prehadzovačke etc.
Ale nič nezničí skrutky lepšie ako lacné nástavce. Ten lacný nemeral podľa všetkého zle. Porovnal som ho s Wera a zhruba to doťahovalo rovnako. Pravda je, že aj bez momenťáku som to mal popriťahované tiež zhruba rovnako. Ono keď človek nie je lama, celkom dokáže odhadnúť tlak 2, 5, 10 kg a tie uťahovacie momenty korešpondujú s veľkosťou skrutky. O +/- pár Nm sa tam navyše nehrá. Problém nie je zničenie hlavy skrutky. To sa kvalitným nástavcom docieliť v podstate nedá. Problém je, keď sa násobne prekročí uťahovací moment. Typický problém npr. pri zasúvajúcej sa sedlovke. Keď človek aj vie, že už je za limitom, ale proste zo zúfalstva priťahuje čo to dá.
Osobne by som lacné no name momentové kľúče ani iné meradlá nebral. Je jedno, či to človek použije raz za rok. Ak to meria zle, je jedno, koľko krát to človek použije.
Ale v žiadnom prípade by som nekupoval lacné momentové kľúče s nástavcami. Aj keď sú z CRM ocele. Nič lacné do skrutiek na svojich drahých bicykloch nepchajte. Je to kua drahé, ale má to dôvod.
Lacný momentový kľúč bude pravdepodobne merať dobre, takmer isto nebude merať tak zle, aby to bol problém. Ale lacný nástavec skrutku skôr alebo neskôr spoľahlivo zničí.
...Ono keď človek nie je lama, celkom dokáže odhadnúť tlak 2, 5, 10 kg a tie uťahovacie momenty korešpondujú s veľkosťou skrutky. O +/- pár Nm sa tam navyše nehrá...
to akoze naozaj ?
kto pozna momenty skrutiek na zaklade ich velkosti / priemeru a pevnosti materialu ?
momentak riesim hlavne tam, kde potrebujem dotiahnut 2 (kluky + predstavec), 4 (predstavec), alebo 6 (kotuc) skrutiek na +- rovnaky moment (nie rozdiel jednotiek Nm)
Bity vyhodíš o to nejde, ale vypovedá to o kvalite výrobku. Kupujte si bicykle za tisíce € a pchajte do toho blato. Proste existujú nástroje ktoré sú šetrné k strhnutiu hlavy, sú drahé ale majú zmysel. To vidíš naozaj na prvý pohľad, ako taký bit vyzerá. To nie je o strachu z Číny.
Ak potrebuješ dotiahnuť na rovnaký moment, tak áno. Tam Čína istotne funguje. Možno zle, ale vždy rovnako. Niekedy je to dôležité. Aj lietadlá lietajú v "zlej" výške, ale všetky rovnako. Pri prelete v letovej hladine nemusia poznať skutočnú nadmorskú výšku. Ale niekedy je to potrebné.
Stojím si za tým, že podľa veľkosti skrutky dokáže človek odhadnúť tlak, aby nezničil s kvalitným nástrojom hlavu skrutky, alebo závit. Aby nezničil karbónovú trubku, to je trochu zložitejšie. To statické pnutie ktoré materiál znesie má značný rozsah, ale ide tam aj o dynamické namáhanie a utiahnuť to na požadovaný moment asi má zmysel. Preto keď dám za bicykel 5k, 100 peňazí za "zbytočne drahý" momentový kľúč oželiem.
lidlacky je super a vyskusany asi na 4,5 odlisnych. meria presne a paci sa mi odstupnovanie po 0,1 Nm iked to asi nepotrebujes.
pridam sa tiez do plena. nema niekto odporucanie na "velky" momentovy kluc ?
prioritne 50 Nm kluky, alebo O ring na bosch performance.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Park Tool TW-1.2 momentový kľúč, 0 - 14 Nm
48,99 €
MOC 53,99 €obcas pouzivam, ked nedotahujem sroby v paroch / skupine (napr sedlovka)
vyhodu vidim v tom, ze ich netreba kalibrovat
https://cyclingtips.com/2022/10/cool-tool-tuesday-11-talking-torque-wrenches-part-two/
Celkom detailne rozobrane, ako momentak pouzivat, ako nepouzivat, aky je vhodny atd, a priklady z aerospace pouzivania, kde su samozrejme ine naroky na presnost.
Ale nič nezničí skrutky lepšie ako lacné nástavce. Ten lacný nemeral podľa všetkého zle. Porovnal som ho s Wera a zhruba to doťahovalo rovnako. Pravda je, že aj bez momenťáku som to mal popriťahované tiež zhruba rovnako. Ono keď človek nie je lama, celkom dokáže odhadnúť tlak 2, 5, 10 kg a tie uťahovacie momenty korešpondujú s veľkosťou skrutky. O +/- pár Nm sa tam navyše nehrá. Problém nie je zničenie hlavy skrutky. To sa kvalitným nástavcom docieliť v podstate nedá. Problém je, keď sa násobne prekročí uťahovací moment. Typický problém npr. pri zasúvajúcej sa sedlovke. Keď človek aj vie, že už je za limitom, ale proste zo zúfalstva priťahuje čo to dá.
Osobne by som lacné no name momentové kľúče ani iné meradlá nebral. Je jedno, či to človek použije raz za rok. Ak to meria zle, je jedno, koľko krát to človek použije.
Ale v žiadnom prípade by som nekupoval lacné momentové kľúče s nástavcami. Aj keď sú z CRM ocele. Nič lacné do skrutiek na svojich drahých bicykloch nepchajte. Je to kua drahé, ale má to dôvod.
Lacný momentový kľúč bude pravdepodobne merať dobre, takmer isto nebude merať tak zle, aby to bol problém. Ale lacný nástavec skrutku skôr alebo neskôr spoľahlivo zničí.
to akoze naozaj ?
kto pozna momenty skrutiek na zaklade ich velkosti / priemeru a pevnosti materialu ?
momentak riesim hlavne tam, kde potrebujem dotiahnut 2 (kluky + predstavec), 4 (predstavec), alebo 6 (kotuc) skrutiek na +- rovnaky moment (nie rozdiel jednotiek Nm)
Ak potrebuješ dotiahnuť na rovnaký moment, tak áno. Tam Čína istotne funguje. Možno zle, ale vždy rovnako. Niekedy je to dôležité. Aj lietadlá lietajú v "zlej" výške, ale všetky rovnako. Pri prelete v letovej hladine nemusia poznať skutočnú nadmorskú výšku. Ale niekedy je to potrebné.
Stojím si za tým, že podľa veľkosti skrutky dokáže človek odhadnúť tlak, aby nezničil s kvalitným nástrojom hlavu skrutky, alebo závit. Aby nezničil karbónovú trubku, to je trochu zložitejšie. To statické pnutie ktoré materiál znesie má značný rozsah, ale ide tam aj o dynamické namáhanie a utiahnuť to na požadovaný moment asi má zmysel. Preto keď dám za bicykel 5k, 100 peňazí za "zbytočne drahý" momentový kľúč oželiem.
ja doma pouzivam toto. Aj na toho Santu co mas teraz je to ideal, kedze tam su utahovacie momenty do 20Nm.
https://www.wiggle.com/lifeline-essential-torque-wrench-set-1
počkaj trochu s kúpou o chvíľu bude " Black Friday " a potom kukni GB a DE shopy, možno sa niečo nájde.
Bolo by to na klasický domáci servis MTB
https://www.kaufland.sk/product/478491689/?kwd&source=pla&sid=45759350&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_id=19007771896&gad_source=1&gclid=Cj0KCQjw6auyBhDzARIsALIo6v9c1MGyFws7NrLxjF0Dn6HhXAVs-nT6aO3_d-Gbk5bCOcz7L5RK1dUaAjTpEALw_wcB
https://www.lidl.sk/p/crivit-momentovy-kluc-na-bicykel-s-prislusenstvom/p100372256?mktc=shopping&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=sho-sea_shop_cid-18218779432&utm_content=141661862598&utm_term&gad_source=1&gclid=Cj0KCQjw6auyBhDzARIsALIo6v_lZBZMaIwdVqS-UPH9kvl73nK3q5FK6jkY31OvmPK6UHl_mKRJSUIaAogbEALw_wcB
pridam sa tiez do plena. nema niekto odporucanie na "velky" momentovy kluc ?
prioritne 50 Nm kluky, alebo O ring na bosch performance.
https://www.bike-discount.de/en/topeak-d-torq-dx-4-80nm?number=10067298&__delivery=34&__currency=1&mtm_campaign=googlesk&mtm_cid=6608908461&mtm_kwd=&mtm_group=74155383250&mtm_source=google_ads&mtm_medium=cpc&gad_source=1&gad_campaignid=6608908461&gbraid=0AAAAADnpmkCSr9_EcRLGUJr-vCqT6xirY&gclid=CjwKCAjw4K3DBhBqEiwAYtG_9Dw0LcpZNLrTpuaSBIDuNeCkFS5oKdvFOAumYClXcRujoc9XfwT4LRoCvXMQAvD_BwE