Cesta po Balkáne... Uvidím, kam až mi budú nervy stačiť ?. Prvý deň a prvá noc je za mnou. Zatiaľ trasa Štúrovo/Esztergom - Kecskemét. Znova bola "trochu" motačka po Budapešti, nabudúce ju už asi obídem po dedinách. Inak v pohode, ku koncu dňa sa rozpršalo a rozhodol som sa spať na zastávke autobusu. Ale tá cestou nebola tak som išiel až do Kecskemétu a prestalo pršať, tak na začiatku za Tescom som si postavil stan a ráno bola aspoň aká-taká hygiena...
Objav - lacné hodinky Xiaomi majú dobrú výdrž a dajú sa nabíjať aj počas záznamu
Nedá mi nepochválit sa peknými fotkami... Jedno nieje a jedno je z môjho foťáku... Uhádnete? Koľko minusiek sa dá dať maximálne?
Teraz mi písala, že akurát došla do Atén
13. deň bol väčšinou o nepohodlí a boj so sebou. V Grécku sú obchody v nedeľu zatvorené a to som zistil až keď som stál pred lidlom. Takže raňajky som vyriešil v miestnej cukrárni a potom bola cesta síce pomerne ťažká ale dal som to aspoň na pumpu, na ktorej som kúpil jedlo na desiatu-obed. Potom som sa vyše 70km pasoval s hlaďákom a ten pocit sa mi podarilo potlačiť až na hranici, keď som už mal pred očami len otvorený obchod v Bilisht. Keď som dorazil, samozrejme som vošiel do prvého a mlieko a sušienky, hlavné potraviny na tomto výjazde ?
Inak v Albánsku ma prekvapilo, ako to tu funguje, už som chcel byť čím skôr vonku ? aspoň Macedónsko... Síce na pumpe, kde som sa stavil na kávu, som ju dostal zadarmo, čo ma veľmi prekvapilo. Mali aj zástrčku poruke a aj wifi, len heslo nevedeli.
Dnes som si povedal, že teda pôjdem okolo Ochridského jazera ešte po albánskej strane a nejak skúsim vojsť do Macedónska, ale na mape tam vidím diaľnicu. Uvidím. Inak dostať sa v Albánsku ku kombinácii káva+wifi+elektrická zásuvka je dosť problém ? Jeden hotel mi túto kombináciu ponúkol, ale stál som opretý o strom čelom k stene ??
Polícia ma odpratala z cesty na chodník, ktorý je akurát pre môj bajk (široké brašne) takže idem pomaly a každému sa vyhýbam ?. Policajti mali auto, čo už ani u nás nevidno, starú jettu alebo čo to bolo, hranaté z 90 rokov ale to mali len asi na meranie, lebo potom prešla okolo mňa aj policajná Dacia Duster.
Tie fotky stoja fakt za ?
Iní majú pekné fotky, len ja taký šit...
Zas pravda je taká, že mám mobil poruke v prednej taške spolu s opaľovacím krémom a krémom na herpes, ktorý sa mi vyhodil počas cesty v tých horúčavách, keď sa telo nevedelo ochladiť...
V Aténach som si kúpil tričko, ktoré som už stratil... Spacák som stratil, mikinu som stratil... Všetko z predratých postranných vreciek na brašniach. To tričko ma trošku štve, zbytok veľmi nie, spacák bol síce drahý ale už sa nedal zapnúť a smdel akoby v ňom bezdomovci spávali, mikina tiež obliata savom a deravá od iskier zo zvárania. Aspoň si môžem kúpiť nové ?
Skus nechat ten telefon na noc v ryzi mozno to nieco vytiahne z vlhkosti..ale pokial sa nejaka mastnota dostala niekam pod sklo to bude asi problem.
Inak fakt epicky vylet corsair, prilba dole, takto sa robi dobrodruzstvo.
14. deň. Fotky potom, nejde to teraz...
V stane sa mi rozlial (prederavil) monster, takže hneď som mal čo robiť. Po pobalení som vyrazil. Rannú kávu som chcel s wi-fi a s elektrikou. Elektrika bola, wi-fi bola ale heslo nie. Káva bola zadarmo ? potom ďalej išiel chalan do roboty na horáku, zadné koleso mu plandalo zo strany na stranu. Keď zastal, spýtal som sa ho či chce pomôcť, že mu to opravím. Doťahovať špice na jednostennom rafiku som si netrúfol ale aspoň som mu nafúkal gumy a už sa mu išlo podstatne lepšie. Ja som si zbalil náradie a išiel som tiež, keď ma čakal a veľmi pekne ma poprosil, nech idem na kávu, že v tom hoteli robí a ďakuje mi, že som mu pomohol. Prvý Albánec, ktorého som stretol a vedel cudziu reč. Mal tam elektrickú zásuvku aj wifi ?
Potom stúpanie, vstup do Macedónska a za niekoľko km mi zatrubilo auto na viedenských číslach a zastalo ďalej vpredu, potešil som, že bude vedieť po nemecky a samozrejme vedel ale vedel aj po slovensky (alebo slovensko-poľsko-česky) takže jednoduchá komunikácia a potom, že, K|_|R/A a co nemaš na motor, keď ideš na bicykli takú dialku ??
A ešte povedal, že v albánsku a macedonsku keď budem mať problém, mám len hocikomu zabuchať na bránu a pomôže mi. Ale že v Srbsku ma zabijú ?
Po nejakom čase som stretol chlapa s babou, bikepackerov brazílčanov idúcich z Portugalska do Indie a ešte neskôr Taliana, čo bol na MotherEagle festivale. Predtým aj potom som ešte videl nejakých ovešaných ale tým som len kývol rukou na pozdrav. V celej Europe je v Macedonsku najkrajšia príroda...
1790km Štúrovo -> Atény
Z Atén mám zatiaľ necelých 1100. Rátajme zatiaľ cca 2800km, 15. deň... Výškové metre asi 14t zatiaľ...
Dnes ma ráno zobudila v Mac moslimská motlitba alebo spev z mešít, spal som vedľa cesty za kríkmi. V najbližšej pumpe po ceste som si dal kávu a pumpár vedel perfektne po česky, tak sme pokecali a sľúbil som mu pozdraviť mu syna, ktorý robí na Slovensku 😄 nekonečné sa mi zdalo prísť na Kosovskú hranicu a potom sa mi to zdá nekonečné až doteraz a aj teraz. Dnes by som chcel vojsť do Čiernej Hory. Mám to ale ešte kus cesty a pravdupovediac akurát na hranici budem mať splnený denný limit. Dnes to ide úplne pomaličky... Uphill, downhill, uphill, downhill, uphill, downhill...
15. deň som napísal... Ale ešte jedna zaujímavosť z 15. dňa cesty, z Kosova... Prišiel som do obchodu a strašne silno tam voňali klobásky. Mali tam naskladané banánové krabice plné klobás, ale klobásy boli stočené v jednom kuse na celé črevo. Takže to mohlo mať aj 2m aj viac... Došiel som za obsluhov obchodu a slečna bola zaneprázdnená a len mi odvrkla, že si mám odlomiť koľko chcem ? toto som nejak nepoňal a išiel som za chalanom, ten išiel som mnou vytiahol tú celú stočenú hadicu a že, odlom si, koľko chceš... Chytil som to teda tými mojimi olejovými lepkavými rukami a odlomil som si želáné množstvo. Chlap to zobral, odvážil a potom dal do sáčku a nalepil nálepku... Takto sa to má robiť, kurník šopa... Napriek tomu, že neviem, kto to predtým držal v rukách, chutila výborne...
A čo sa týka krajín, na bicykel za mňa najnajnajnaj je Macedonia, vo všetkom. Čierna Hora má nádhernú prírodu ale jazdí sa tu hrozne a Macedonia má tú prírodu takú istú, viac prameňov, milší ľudia a tolerantnejší vodiči... Zaryla sa mi do srdca
Mám kolegu Macedónca, teda mal som, včera skončil. Druhý kolega s kamošmi ho tam boli kuknúť. 4/5 dní ich povodil po rôznych miestach a prišli úplne nadšení. Celkom ma to tam láka tiež.
16. deň. Začiatok dňa pár zákrut pred výstupom z Kosova (cez Kulu, to som si dal). Výstup z Kosova, pol hodiny cesty, vstup do Čiernej Hory... Myslel som si, že týmto downhillom kopce skončili ale asi naopak... Celý deň kopce, nie veľké ale stále niečo. Príroda v MNG je úchvatná a autá radi trúbia. Niektoré aj bezdôvodne 😄, či trúbia na mňa, zistím, že zatrubia aj pri mne a kyvnu mi... Teraz ešte chcem dobiť mobil aspoň na nejaké normálne percentá a ešte sa chcem dostať ku hranici s BIH
(kratke zatrubenie je bezne aj v AL, ako prejav pozornosti, záujmu, pozdrav, ci len tak...ale pouzivanie vystraznych blikaciek - na upozornenie na akukolvek nezvycajnu situaciu - je castejsie a soferovanie tam naozaj sprehladnuje, robi lahsim)
17 deň. Ide to pomaly, dlho som spal, celé sa mi to naťahuje, lebo aj keď sú kopce tak chcem držať 200km ale už držím len čo najbližšie k 200... Prešiel som hranicu do Bosny a pred supermarketom v Goražde, keď som naložil nákup do brašní prišiel ku mne akýsi dedo, že odkiaľ a kam idem. Prvý civil, ktorý neprevrátil očami, keď to počul. Porozprával, že voľakedy jazdil do Bratislavy a do Brna a že bol aj bicyklom. Bývalý bajkpaker. Potom sa ma opýtal, koľko mám rokov a kázal mi hádať jeho vek... Keď som mu povedal 73, podľa jeho reakcie som sa zľakol, že som mu veľa povedal. A on, že 91... A že celý život bicykluje. Ale už mal len mestský dámsky bicykel s nízkym nástupom. Klobúk dole pred ním...
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Teraz mi písala, že akurát došla do Atén
Super vylet inak, zavidim
Inak v Albánsku ma prekvapilo, ako to tu funguje, už som chcel byť čím skôr vonku ? aspoň Macedónsko... Síce na pumpe, kde som sa stavil na kávu, som ju dostal zadarmo, čo ma veľmi prekvapilo. Mali aj zástrčku poruke a aj wifi, len heslo nevedeli.
Dnes som si povedal, že teda pôjdem okolo Ochridského jazera ešte po albánskej strane a nejak skúsim vojsť do Macedónska, ale na mape tam vidím diaľnicu. Uvidím. Inak dostať sa v Albánsku ku kombinácii káva+wifi+elektrická zásuvka je dosť problém ? Jeden hotel mi túto kombináciu ponúkol, ale stál som opretý o strom čelom k stene ??
Polícia ma odpratala z cesty na chodník, ktorý je akurát pre môj bajk (široké brašne) takže idem pomaly a každému sa vyhýbam ?. Policajti mali auto, čo už ani u nás nevidno, starú jettu alebo čo to bolo, hranaté z 90 rokov ale to mali len asi na meranie, lebo potom prešla okolo mňa aj policajná Dacia Duster.
Tie fotky stoja fakt za ?
Iní majú pekné fotky, len ja taký šit...
Zas pravda je taká, že mám mobil poruke v prednej taške spolu s opaľovacím krémom a krémom na herpes, ktorý sa mi vyhodil počas cesty v tých horúčavách, keď sa telo nevedelo ochladiť...
V Aténach som si kúpil tričko, ktoré som už stratil... Spacák som stratil, mikinu som stratil... Všetko z predratých postranných vreciek na brašniach. To tričko ma trošku štve, zbytok veľmi nie, spacák bol síce drahý ale už sa nedal zapnúť a smdel akoby v ňom bezdomovci spávali, mikina tiež obliata savom a deravá od iskier zo zvárania. Aspoň si môžem kúpiť nové ?
corsair nepísal si náhodou scénar ku Forestovi?
Inak fakt epicky vylet corsair, prilba dole, takto sa robi dobrodruzstvo.
V stane sa mi rozlial (prederavil) monster, takže hneď som mal čo robiť. Po pobalení som vyrazil. Rannú kávu som chcel s wi-fi a s elektrikou. Elektrika bola, wi-fi bola ale heslo nie. Káva bola zadarmo ? potom ďalej išiel chalan do roboty na horáku, zadné koleso mu plandalo zo strany na stranu. Keď zastal, spýtal som sa ho či chce pomôcť, že mu to opravím. Doťahovať špice na jednostennom rafiku som si netrúfol ale aspoň som mu nafúkal gumy a už sa mu išlo podstatne lepšie. Ja som si zbalil náradie a išiel som tiež, keď ma čakal a veľmi pekne ma poprosil, nech idem na kávu, že v tom hoteli robí a ďakuje mi, že som mu pomohol. Prvý Albánec, ktorého som stretol a vedel cudziu reč. Mal tam elektrickú zásuvku aj wifi ?
Potom stúpanie, vstup do Macedónska a za niekoľko km mi zatrubilo auto na viedenských číslach a zastalo ďalej vpredu, potešil som, že bude vedieť po nemecky a samozrejme vedel ale vedel aj po slovensky (alebo slovensko-poľsko-česky) takže jednoduchá komunikácia a potom, že, K|_|R/A a co nemaš na motor, keď ideš na bicykli takú dialku ??
A ešte povedal, že v albánsku a macedonsku keď budem mať problém, mám len hocikomu zabuchať na bránu a pomôže mi. Ale že v Srbsku ma zabijú ?
Po nejakom čase som stretol chlapa s babou, bikepackerov brazílčanov idúcich z Portugalska do Indie a ešte neskôr Taliana, čo bol na MotherEagle festivale. Predtým aj potom som ešte videl nejakých ovešaných ale tým som len kývol rukou na pozdrav. V celej Europe je v Macedonsku najkrajšia príroda...
Z Atén mám zatiaľ necelých 1100. Rátajme zatiaľ cca 2800km, 15. deň... Výškové metre asi 14t zatiaľ...
Dnes ma ráno zobudila v Mac moslimská motlitba alebo spev z mešít, spal som vedľa cesty za kríkmi. V najbližšej pumpe po ceste som si dal kávu a pumpár vedel perfektne po česky, tak sme pokecali a sľúbil som mu pozdraviť mu syna, ktorý robí na Slovensku 😄 nekonečné sa mi zdalo prísť na Kosovskú hranicu a potom sa mi to zdá nekonečné až doteraz a aj teraz. Dnes by som chcel vojsť do Čiernej Hory. Mám to ale ešte kus cesty a pravdupovediac akurát na hranici budem mať splnený denný limit. Dnes to ide úplne pomaličky... Uphill, downhill, uphill, downhill, uphill, downhill...
Nebudem sa ja trápiť s tými obrázkami...
A čo sa týka krajín, na bicykel za mňa najnajnajnaj je Macedonia, vo všetkom. Čierna Hora má nádhernú prírodu ale jazdí sa tu hrozne a Macedonia má tú prírodu takú istú, viac prameňov, milší ľudia a tolerantnejší vodiči... Zaryla sa mi do srdca
Okrem beznej zdlhavosti este boli aj nejake problemy so serverom, v inej téme.