Môjho Majkiho dohrýzol voľne pustený vlčiak, ktorý neposlúchal pána. Bola som behať v zime v teréne po vychodenej cestičke. Majky uviazaný na bežeckom popruhu okolo mňa , boli sme asi 3 km od domu. Oproti nám sa rútil vlčiak, za ním majitelia (pol dediny patrí im) Kričím, aby si ho chytili, že sa bojím. On neublíži.
Dobehol k nám, schytil moje šteňa, Majky mal vtedy 4 mesiace a drmal s ním na všetky strany. Samozrejme aj so mnou, keďže som ho mala uviazaného o seba. Krvi ako z prasaťa, strašný plač môjho psíka a nedarilo sa mi vlčiaka od nás odtrhnúť. Konečne dobehol majiteľ k nám a odkopol psa, potom ho chytil. Vzala som Majkiho krvavého na ruky a bežala snehom rýchlo domov po auto a rovno k veterinárovi. Tam ho ošetril, zašil.
Majky bol v takom šoku, že celý zvyšný deň na nás vôbec nereagoval, len ležal na vankúši a pozeral do steny. Bol úplne mimo
Na druhý deň sa bál ísť von. Ani cikať nechcel ísť za dvere. Vôbec nič. Začal sa psov v dedine báť, nemohla som okolo domov ani prejsť, stiahol chvost a zasekol sa. Ľahol k zemi a venčenie skončilo.
Začala som to robiť tak, že som sa kúsok za domy vždy vyviezla autom, aby sme obišli psov a tam sme sa už venčili pekne.
Ostala mu strašná trauma z cudzích psov. Nemá ich rád.
A aby som nezabudla, v ten večer, keď sa to stalo, mi volal majiteľ a pohrozil mi, aby som sa to nepovážila niekde riešiť. Ani účet za veterinu nezaplatili.
O mesiac, keď cúval autom, zabil si svojho vlčiaka. Teraz majú ďalších, pozatváraných v kotercoch bez výbehu.
Potom ich raz za rok pustia a zničia iného psíka na celý život.
Zojka, môj druhý psík sa zasa strašne bojí ľudí. Keď príde návšteva, Majky miluje deti a ľudí Zojka pred nimi cúva a návšteva nemá šancu si ju ani pohladiť. Len my štyria doma. Ju sme si vzali, keď ju našli vyhodenú , uzimenú, hladnú v novembri na štrkovisku v Batizovciach. Tiež jej niekto poriadne ublížil
Je to vždy o ľuďoch. Psi za to nemôžu. Človek dokáže neskutočne zničiť psíka. Niektorým ostáva trauma na celý život. A aj keď je to časom lepšie, občas sa ten strach u nich prejaví, proste to tam niekde v nich ostalo. Tak ako u ľudí.
Inac, vcra som prvykrat v zivote videl Kangala.Echt v turecku.Volno pobehujuceho medzi ludmi.Nejak mi to na to plemeno nesedi.
Nesedí ti, že chodil voľne pomedzi ľudí? Alebo plemeno ako také…. Ja mám fenu Kangala a je to najlepší pes, akého som mal. Inteligentná, trochu tvrdohlavá, ale vychovaná priateľsky ku komukoľvek a čomukoľvek.
Obrázky na internete z toho plemena robia krvilačné šelmy. Ale je to o výchove a majiteľovi. Moskovák je tiež považovaný za agresora.
Aby som aj fotku dal, tak takto si stráži krpca vždy, keď je s nami a ja sa vzdialim.
Nikdy nehovor nikdy... Rodinná rada ma prehovorila a my máme nového člena rodiny.Hugo vitaj
Mali sme 16 rokov presne takeho - teda este mal na hrudi biely pas. Nasi brali s PP (vtedy stal jedny vyplatu mojho otca), lebo chceli poznat rodicov a aby bola sanca, ze nebude moc stekat a to sa podarilo.
Bol uplne uzasny a aj sa velmi vela dozil, ale poslende roky uz bol pasivnejsi. Proste to bol stary pan
Nesedí ti, že chodil voľne pomedzi ľudí? Alebo plemeno ako také…. Ja mám fenu Kangala a je to najlepší pes, akého som mal. Inteligentná, trochu tvrdohlavá, ale vychovaná priateľsky ku komukoľvek a čomukoľvek.
Obrázky na internete z toho plemena robia krvilačné šelmy. Ale je to o výchove a majiteľovi. Moskovák je tiež považovaný za agresora.
Aby som aj fotku dal, tak takto si stráži krpca vždy, keď je s nami a ja sa vzdialim.
Bolo to myslene ironicky.Totizto...drviva vacsina ludi sa snazi presvedcit nadejny majitelov, aki su pastieri nebezpecne psi.Ja sam ale zastavam nazor, ze zly pes neexistuje.Len zly majitel.
PINY mne je luto psikov a majitelov, ktori si tym co Ty prejdu.Ja som mal stastie, ze som bol rychlejsi ako ten husky, ktory vybehol po mojej floky.Trauma jej ostala, ale uplne ina.Kazdy pes, ktory sa na huskyho podoba, je pre nu teraz nepriatel, ktoreho treba eliminovat.Vzhladom na to, ze je to moskovak, by to bolo rychle a pre ostatnych psov zrejme fatalne.Moja uloha teraz je nastavit Floki tak, aby si ostatnych psov nevsimala.
Keď idem s Borou-18mesačná, tak pre istotu košík a keď sú psy, tak aj voditko.
Chce sa veľmi hrať keď zbada psa a najhoršie sú tie malé. Ale keď začnú štekať a idú do nej skákať, tak si to chce s nimi vybaviť ručne stručné a potom niekedy počúvam, že akého mám nevychovaného psa čo skáče do menších.
Hlavna vec že moja má košík , voditko a ostatné psy voľné pobehujú
no do rici, toto mali doma svokrovci, to bol najhlupejší pes pod slnkom...... potrebuje moc vela drezury ,nerozmaznavať... inac je schopný sa vysrať a vychcat na stred obyvačky
Vychoval som shar peia, jedno z najtvrdohlavejsich a dosť agresívnych plemien. Bol 14x napadnutý a nikdy nevratil úder. Každý, kto nas poznal iba neveriacky krutil hlavou- mierumilovný, trosku tvrdohlavý no az do posledneho vydychu zboznoval oboch chalanov- ale tiež som videl shar peia, ktorý napadol vlastného majiteľa na veterine.
Zatiaľ z môjho pozorovania Hugo nieje hlúpy , no vidím ,že čo neprejde u mňa, ide za detmi. Viac sa bojím trojitej výchovy ( ja,manželka, deti) ale to určite nieje problém povahovej prodispozicie, plemena . O rok budeme múdrejší
Ako to už v živote býva, smútok je vyvážený šťastím, a tak sa po smrti Mášenky stretli u mňa 3 generácie feniek novofundlandského psa. Koexistencia absolútne bezproblémová, žiadne konflikty nebadať, a spoločný postup voči poštárke bol zosúladený od prvého dňa.
valecek Vo všeobecnosti kŕmim striedmo, u týchto ťažkotonážnikov treba dávať pozor, v chladnejšom období sa hýbu podstatne viac, vtedy pridávam, ale v horúcich letných dňoch je spotreba relatívne malá, o to viac vody vychlemcú, 8 vedier je strategicky rozmiestnených po pozemku, a tie sa menia 3-4 krát denne.
jordi Keď ide okolo, a nebodaj má poštu, fičia všetci k malej bráničke, a pokojne sa postavia na zadné, s prednými labami opretými o plot. Hlavy majú o dosť vyššie ako drobná poštárka, žiaden štekot, len ticho a tie veľké hlavy s telami vypĺňajú celú bráničku. Waiting game. Našťastie, v dnešnej dobe nám nechodí v podstate žiadna pošta, v schránke som minule likvidoval začínajúce osie hniezdo.
strapaty Tak je. Viem, sú na to rôzne názory, už som to aj tu tuším pred 2 rokmi vysvetľoval. Žijem na úplnom juhu, zimy tu prakticky neexistujú, a práve teplo v kombinácii s mohutným osrstením spôsobovalo dvom z nich opakované kožné problémy, ktorých riešenie na väčších plochách vyžadovalo pri liečbe lokálne strihanie tak či tak. Po konzultácii s chovateľom a s dvoma veterinármi som v roku 2021 pristúpil po prvýkrát k výraznejšiemu celoplošnému strihu pred nástupom leta tak, aby do októbra/novembra bolo osrstenie späť. Strih sa do maximálnej možnej miery snaží vždy zachovať podsadu. Problémy ustúpili, u nového šteňaťa sa podľa priebehu budúceho leta rozhodnem, či budem postupovať rovnako. Tieto psy, akokoľvek sa chovatelia v regióne resp aj na kontinente snažia zachovať plemennú pestrosť, sú prosto prešľachtené. Ja som nikdy feny nechoval komerčne, aj keď sú s papiermi. Ich úlohou je byť nám stále za pätami, nechať sa hladkať, jesť, piť, spať, a behať hore dole po pozemku a čo-to postrážiť keď treba, skrátka byť spoločníkmi. Osobne mám psy omnoho radšej ako ľudí, a aj s nimi trávim nepomerne viac času. Túto možnosť/vymoženosť považujem za svoje veľké šťastie
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Dobehol k nám, schytil moje šteňa, Majky mal vtedy 4 mesiace a drmal s ním na všetky strany. Samozrejme aj so mnou, keďže som ho mala uviazaného o seba. Krvi ako z prasaťa, strašný plač môjho psíka a nedarilo sa mi vlčiaka od nás odtrhnúť. Konečne dobehol majiteľ k nám a odkopol psa, potom ho chytil. Vzala som Majkiho krvavého na ruky a bežala snehom rýchlo domov po auto a rovno k veterinárovi. Tam ho ošetril, zašil.
Majky bol v takom šoku, že celý zvyšný deň na nás vôbec nereagoval, len ležal na vankúši a pozeral do steny. Bol úplne mimo
Na druhý deň sa bál ísť von. Ani cikať nechcel ísť za dvere. Vôbec nič. Začal sa psov v dedine báť, nemohla som okolo domov ani prejsť, stiahol chvost a zasekol sa. Ľahol k zemi a venčenie skončilo.
Začala som to robiť tak, že som sa kúsok za domy vždy vyviezla autom, aby sme obišli psov a tam sme sa už venčili pekne.
Ostala mu strašná trauma z cudzích psov. Nemá ich rád.
A aby som nezabudla, v ten večer, keď sa to stalo, mi volal majiteľ a pohrozil mi, aby som sa to nepovážila niekde riešiť. Ani účet za veterinu nezaplatili.
O mesiac, keď cúval autom, zabil si svojho vlčiaka. Teraz majú ďalších, pozatváraných v kotercoch bez výbehu.
Potom ich raz za rok pustia a zničia iného psíka na celý život.
Zojka, môj druhý psík sa zasa strašne bojí ľudí. Keď príde návšteva, Majky miluje deti a ľudí
Je to vždy o ľuďoch. Psi za to nemôžu. Človek dokáže neskutočne zničiť psíka. Niektorým ostáva trauma na celý život. A aj keď je to časom lepšie, občas sa ten strach u nich prejaví, proste to tam niekde v nich ostalo. Tak ako u ľudí.
Mali sme 16 rokov presne takeho - teda este mal na hrudi biely pas. Nasi brali s PP (vtedy stal jedny vyplatu mojho otca), lebo chceli poznat rodicov a aby bola sanca, ze nebude moc stekat a to sa podarilo.
Bol uplne uzasny a aj sa velmi vela dozil, ale poslende roky uz bol pasivnejsi. Proste to bol stary pan
Bolo to myslene ironicky.Totizto...drviva vacsina ludi sa snazi presvedcit nadejny majitelov, aki su pastieri nebezpecne psi.Ja sam ale zastavam nazor, ze zly pes neexistuje.Len zly majitel.
PINY mne je luto psikov a majitelov, ktori si tym co Ty prejdu.Ja som mal stastie, ze som bol rychlejsi ako ten husky, ktory vybehol po mojej floky.Trauma jej ostala, ale uplne ina.Kazdy pes, ktory sa na huskyho podoba, je pre nu teraz nepriatel, ktoreho treba eliminovat.Vzhladom na to, ze je to moskovak, by to bolo rychle a pre ostatnych psov zrejme fatalne.Moja uloha teraz je nastavit Floki tak, aby si ostatnych psov nevsimala.
Chce sa veľmi hrať keď zbada psa a najhoršie sú tie malé. Ale keď začnú štekať a idú do nej skákať, tak si to chce s nimi vybaviť ručne stručné a potom niekedy počúvam, že akého mám nevychovaného psa čo skáče do menších.
Hlavna vec že moja má košík , voditko a ostatné psy voľné pobehujú
Vychoval som shar peia, jedno z najtvrdohlavejsich a dosť agresívnych plemien. Bol 14x napadnutý a nikdy nevratil úder. Každý, kto nas poznal iba neveriacky krutil hlavou- mierumilovný, trosku tvrdohlavý no az do posledneho vydychu zboznoval oboch chalanov- ale tiež som videl shar peia, ktorý napadol vlastného majiteľa na veterine.
Zatiaľ z môjho pozorovania Hugo nieje hlúpy , no vidím ,že čo neprejde u mňa, ide za detmi. Viac sa bojím trojitej výchovy ( ja,manželka, deti) ale to určite nieje problém povahovej prodispozicie, plemena . O rok budeme múdrejší
jordi Keď ide okolo, a nebodaj má poštu, fičia všetci k malej bráničke, a pokojne sa postavia na zadné, s prednými labami opretými o plot. Hlavy majú o dosť vyššie ako drobná poštárka, žiaden štekot, len ticho a tie veľké hlavy s telami vypĺňajú celú bráničku. Waiting game. Našťastie, v dnešnej dobe nám nechodí v podstate žiadna pošta, v schránke som minule likvidoval začínajúce osie hniezdo.
Áno, vidno to napr. tu https://www.mtbiker.sk/forum/post1948899.html#p1948899, alebo tu https://www.mtbiker.sk/forum/post1748978.html#p1748978
Raz mesačne češem asi takto https://www.mtbiker.sk/forum/post1814066.html#p1814066
Plus priebežne, keď vidím začínajúce dredy, idem do toho
Áno, vidno to napr. tu https://www.mtbiker.sk/forum/post1948899.html#p1948899, alebo tu https://www.mtbiker.sk/forum/post1748978.html#p1748978
Raz mesačne češem asi takto https://www.mtbiker.sk/forum/post1814066.html#p1814066
Plus priebežne, keď vidím začínajúce dredy, idem do toho
Ja len ze strihanie takeho psa dost rozhadze jeho termoregulaciu.Raz na to mozu doplatit.Co samozrejme dufam ze nenastane.