Gusto, to, čo si písal to je presne to, k čomu by som sa rád prepracoval. Vlastne celá ta moja motivácia v zmene stravovania je dosiahnutie toho, aby ma rýchlo a náhle nevypínalo, aby som to mal viac pod kontrolou (lebo stáva sa mi to dosť často). U mňa je to momentálne tak, že na výjazdoch alebo turistike si prvú sladkosť resp. nejaké malé jedlo dávam už po necelej hodine a potom v cca hodinových intervaloch, čo sa mi zdá veľa a asi by to takto nemalo byť.
Ja mám spotrebu veľkú, ale napríklad prednedávnom som šiel hrebeňovku záp.tatier, a tam som mával na raňajky v rámci ultralight zmiešané jednu proteín kašu z celozrnných vločiek + jednu ryžovú kašu (také tie 55-60g sáčky, čokoládové príchute), a stačilo do obeda.
Poprípade môžeš k tým vločkám skúsiť jogurt. Samozrejme aspoň polkilový, 10% tuku, aspoň ja si tak dávam 😀
ak si zvyknuty na sladkosti tak rataj stym ze to potrva tak mesiac-tri kym si telo odvykne. jedalnicek treba tiez zmenit postupne, netriznit sa zbytocne alebo sa moze stat ze sa velmi rychlo dopracujes k povodnemu.
vyhladaj si glykemicky index - princip je v tom ze cim ho ma potravina vyssi tym rychlejsie ti vyleti cukor v krvi. lenze ako pride tak aj odide - rychlo a nastava opatovny pocit hladu a nedostatku energie.
Ja zjem 250g vlociek v 1kg jogurte na šupu napriklad... A 0.5kg vločky mám na dve porcie a k tomu musím mať priloho. Nechápem ako môže niekto zo 100g vločiek byť sýty. Raňajky 6vajec trochu slaninky a 250g fazule... Naberačka... Zeleninu ku tomu nepočítam, to je nič, len vláknina
zalezi co ides robit, zjest 250g vlociek je tak 1000 Kcal + k tomu kilo jogurtu asi dalsich 1000Kcal co je celodenny prijem priemerneho muza. Ak potom ides 200km na skladacke tak ok ale ak sedis 8h za volantom tak to asi ok nie je ak to nie je jedine jedlo tvojho dna. Odhliadnuc od toho ze zozrat taky objem jedla nie je normalne.
Odborníci na varenie, dá sa ešte v kuchyni (na guláš a pod.) upotrebiť mäso zo 4-5r. ovce? Baraninu mám rád a sused ponúka zo svojho biochovu za dobrú cenu.
Skúšal tu niekto raňajky bez cukru, konkrétne bez nejakého sladkého ovocia ako su datle, alebo banány, čisto ovsené vločky a k tomu niečo ďalšie nesladké, a následne na to tréning. Ako vám to išlo?
Pretože strašný odborníci na stravu ako Robert Lustig (áno vie že proti datlom alebo inému sladkému ovociu nič nemá) hovorí že cukor primať nepotrebujeme že telo si ho vie vyrobiť samé z iného zdroja potraviny.
Ja osobne som skúšal všetky možné variácie raňajok bez sladkého jedla (ovsené vločky s mliekom, s vodou, so semienkami, dokonca som skúšal na raňajky masové výrobky).
No vždy na následný tréning po 15-20 minútach nasledoval ten istý pocit, slabota celého tela a následné svetlé blikanie v očiach a pocit na odpadnutie (a to bol slabý tréning v zóne 2). No akonáhle som si dal niečo sladké za 5 minút to prešlo.
Pri takejto aktivite si telo nedokáže vytvoriť toľko energie z iného druhu jedla aby nás počas tej aktivity poháňalo, alebo sa mýlim?
Asi zalezi aķy ides trening. Ak len nizsiu intenzitu alebo ziadnu a len Z1 max Z2 a nie dlho ta to vies dat aj na lacno.
Neviem ako by si telo vedelo vyrobit cukor z takeho masa 😁
Ja som par rokov bol na nizkych sacharidoch, aj som schudol, ale mne to velmi nevyhovovalo. Vratil som sa, kusok naspat nabral a zas schudol inak. Lepsie sa mi jazdi na sacharidy ako na tuky.
A prečo nechceš jesť tie konkrétne ovocné sacharidy ak ti to vyhovuje? Ani sacharidy, ktoré máš aj v pečive a mliečnych výrobkoch nechceš? Lebo aj laktóza je cukor a tie sú ti málo? Napríklad cca 100 g banán má 20 g sacharidov a oškvarkový pagáč 30 g ale nie každému vyhovuje všetko, mám to presne naopak. Neraňajkujem ani ovocie, ani sladké ovocné tvarohy ani ochutené jogurty a už vôbec nie ovsené vločky a kaše, lebo sa mi pri tej predstave zdvíha žalúdok a špeciálne sušené ovocie nemôžem ani cítiť. Napríklad chlieb s maslom a k tomu praženica so slaninou sú pre mňa ideálne raňajky pred športom a vydržia mi dlho. Prípadne také "nátierky" že cottage, varené vajcia, šunka, jarná cibuľka, drvené konopné semienka,... Sporadicky si dám pečivo, maslo a lekvár (domáci, ideálne slivkový, mama ho robí skoro bez cukru) ale aj tak to zajedám praženicou , tak mne to vychádza jednoznačne na tú energiu z pečiva a tuku. A neumriem ak nemám ovocie alebo lekvár, med, cukor,... tak je to asi aj zvyk.
Je to asi dost individualna zalezitost. Ja napriklad bezne neranajkujem vobec, robim prerusovany post 16:8. Obcas tak idem aj na dlhy rovinaty vyjazd, ak viem, ze sa cestou niekde najem. Do 2h jazdy je to uplne bez problemov, tak 3h by som povazoval za max. Na jednoduchsiu turistiku tak tiez chodim. Proste o 12stej prve jedlo. Ale ked viem, ze chcem dupat do pedalov, alebo ist do kopcov, tak sa najem. Nepotrebujem nutne sladke ranajky, ale vacsinou to uz vyuzijem, lebo sladke mam rad a viem, ze to aj tak vybusim.
Podla mna by si si na to vedel navyknut casom, ale ak ta z toho beru mrakoty, tak je otazne, ci to ma zmysel hrotit.
jasne ze casom, ci si niekto mysli - zajtra idem na to a ocakava ze za tyzden zacne telo fungovat inak? daj tomu tak mesiac-tri a postupne. u mna vzdy platilo hlavne to postupne. nie ze od zajtra sa stravujem inak. vzdy som postupne uberal stravu na ktoru som bol zvyknuty a pridaval na ktoru som si chcel zvyknut. dalsia vec su tie mrakoty - spomal, zvolni, rozdychaj to - to je moment kedy ti dosiel cukor, ale svet tym nekonci. po chvilke pojdes na tuku - samozrejme nie bomby ale pojdes a este velmi dlho.
Ja zas jem podľa mesačných fáz a s ohľadom na počasie a mám na to štyri 200stranové jedálničky, kde je presne čo mám kedy jesť podľa, treba na to dávať aj slzy veľrýb a kvapku amazonskej vody. Keď čokoľvek vynechám, neschudnem. Vytvorené to mám od najlepšieho kouča ktorý spolupracoval so šamanom aby mi to vytvorili. Stálo to majlant a bez toho to proste nejde
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Poprípade môžeš k tým vločkám skúsiť jogurt. Samozrejme aspoň polkilový, 10% tuku, aspoň ja si tak dávam 😀
vyhladaj si glykemicky index - princip je v tom ze cim ho ma potravina vyssi tym rychlejsie ti vyleti cukor v krvi. lenze ako pride tak aj odide - rychlo a nastava opatovny pocit hladu a nedostatku energie.
Ano som barbar, zjedol som to vidlickou.
Mne rovnako chuť baraniny nevadí, naopak... jediná ,,vada´´ je že sa to varí dlhšie?
Pretože strašný odborníci na stravu ako Robert Lustig (áno vie že proti datlom alebo inému sladkému ovociu nič nemá) hovorí že cukor primať nepotrebujeme že telo si ho vie vyrobiť samé z iného zdroja potraviny.
Ja osobne som skúšal všetky možné variácie raňajok bez sladkého jedla (ovsené vločky s mliekom, s vodou, so semienkami, dokonca som skúšal na raňajky masové výrobky).
No vždy na následný tréning po 15-20 minútach nasledoval ten istý pocit, slabota celého tela a následné svetlé blikanie v očiach a pocit na odpadnutie (a to bol slabý tréning v zóne 2). No akonáhle som si dal niečo sladké za 5 minút to prešlo.
Pri takejto aktivite si telo nedokáže vytvoriť toľko energie z iného druhu jedla aby nás počas tej aktivity poháňalo, alebo sa mýlim?
Neviem ako by si telo vedelo vyrobit cukor z takeho masa 😁
Ja som par rokov bol na nizkych sacharidoch, aj som schudol, ale mne to velmi nevyhovovalo. Vratil som sa, kusok naspat nabral a zas schudol inak. Lepsie sa mi jazdi na sacharidy ako na tuky.
Podla mna by si si na to vedel navyknut casom, ale ak ta z toho beru mrakoty, tak je otazne, ci to ma zmysel hrotit.