Scarinko 6 rokov som bol v BA, minuly august som sa vratil na Liptov a ver mi, ze cestak sa ovela lepsie jazdi v BA. Po Bajkalskej som sa od troch vezi za chvilku dostal na hradzu a tam si mozes v klude jazdit rovinku bez aut kolko chces, na jednu stranu Gabcikovo, na druhu Vieden. Chcel som aj kopce? Za chvilku som bol na Kamziku a tam si mozes jazdit bez aut od Cerveneho mosta po Svaty Jur, Limbach, Lozorno. Nema som za tu dobu potrebu vyhladavat trasy - cesty, kde by bola frekventovana premavka.
No mozno mas pravdu lebo som bol 2 tyzdne dozadu na liptove a cez vikend sme jazdili oravsky okruh stara bystrica, oravska lesna, terchova a ti vodici to je nieco strasne. Dostal som tolko ostrekovacov ako za cely cas co jazdim doma. Ale treba povedat ze vacsina vodicov boli dovolenkari.
Hh bez aut po karpatoch? Si asi jazdil v nejakom inom vesmire. Mna uz par aut slusne vytlacilo aj v karpatoch. O autobusoch medzi cervenym mostom a kamzikom tiez pomlcim.
PINYja uz aom sa naucil ze ine to nebude. Tie nenavistne komentare a nadavky na FB a kdekade sunod ludi co nejazdia na biku resp ak ano tak max niekde po hradzi do prveho bufetu. Prednejsie je pre nich vsade jazdit autom a ist do nakupaku je to najdolezitejsie a ked ma ist za cyklistom 10 sekund tak to je apokalypsa.
Tychto ludi nezmenis. Maju tu nenavist v sebe.
Ale to video je proste propagacia a snaha uputat nejaku pozornost v eteri. Ten pvc papek je samozrejme na ukazku toho aby vodici videli ako daleko je toho 1,5m. Vela ludi netusi kolko to je. Nemaju vobec odhad.
Navyse cyklisti jazdia 2 vedla seba casto z defenzivy. Ked ides za sebou tak to tam vacsina aut posle aj ked ide auto v protismere ale ked su 2 tak by toho jedneho musel zrazit a to uz nikto vedome neurobi narozdiel od tesneho liznutia ktore ta sice ohrozi ale nie je to priamy naraz. Proste normalna sebeobrana.
V konecnom dosledku by malo byt jedno ci ide jeden alebo dvaja nakolko ak ma dodrzat odstup tak musi ist cez protismer.
Trochu tazko sa to vysvetluje ludom ktori nejazdia denne cestak. To si treba zazit.
Jazdil som denne rano po racianskej v spicke do prace niekolko rokov. Uz som trochu otrly ?
Inak, veľa by mohol urobiť aj samotný MTBIKER. Je mienkotvorný medzi cyklistami. Vysoké percento z nich sú zároveň aj vodiči.
Viem si predstaviť kampaň mtbikeru, čo sa pravidiel cestnej premávky týka. Logo mtbiker na omaľovánky, reflexné pásky, čelenky a podobne. Aktivita v meste, diskusie s políciou, hry pre deti, rodičov, niekde na veľkej ploche si skúsiť to obiehanie...viete, čo myslím. Reklama v telke nielen na tovar, zmieniť aj bezpečnosť. Postupne sa to ľuďom dostane do hlavy, tak ako ten malý zelený z....z reklamy. Majú veľkú moc podľa mňa ovplyvniť názor cyklistov a vodičov. Škoda, že sa takému niečomu nevenujú.
Inak, ako výchovou detí a rodičov k bezpečnému jazdeniu na cestách sa k výsledku nedopracujeme. Provokáciami a nenávisťou nikto nič nedosiahne.
nemyslim si. lebo ti ludia ktorim cyklisti vadia nie su s mtbikerom nijak zviazani. ti uz su alergicki na slovo cyklista. proste im vadi na ceste, musia koli nemu pribrzdit a nemoze cumiet do mobilu pri soferovani. este aj ked to citas tak "cesty su predsa urobene pre auta a nie pre cyklistov"
toto je mentalita naroda, to sa nezmeni nejakou reklamou, to je od malicka.
mal som na ziletkarov rozny nazor, az do momentu ked clovek si kupi jeden a skusi si jazdit sk "cesty"...
krajnice neexistuju, su rozbite, hrbate, nezjazdne, nasypane strkom a sklom z rozbitych aut...
logicky je nutne sa tlacit k stredu...
stazujte sa na cestarov, ze nie su schopni urobit poriadne cesty.
Tento príspevok vyhodnotili používatelia ako nekvalitný alebo ofenzívny, a preto sa nezobrazuje visibility
naozaj ma bavi ked niekto ako scarinko mrnci o tom ako sa spravaju vodici k cyklistom ked on sam ide ziarivym prikladom v tom ako kaslat na nejaku ohladuplnost k vodicom.
If you want to change the world, start with yourself.
Ale kto to nauci tie deti? Ti rodicia co neznasaju cyklistov? Isto nie. Tie aktualne deti ktore uz k sportu neinklinuju a najlepsi bike je ebike? Neverim. V tomto som strasne skepticky. Slovenska mentalita sa nezmeni. Ak ano tak mna uz vtedy nohy boliet nebudu.
Toto som mal urobit uz davno. Skoda ze nejde vypnut uplne. Ani BAN mu nepomohol.
Ja už som pár kolegov naučil ako obchádzať cyklistov. Ale často je to sisyfovská práca. Sem tam ma jeden kolega vezie a celý čas nadáva na cyklistov. Vlastne aj na mňa.
Piny nie celkom rozumiem, co chces dosiahnut detskymi besiedkami a omalovankami. Auta vacsinou nesoferuju 10rocni. A kym ti 10 rocni vyrastu, uz maju v hlave uplne ine veci a nie besiedku spred 7 rokov a nalepku co mali vtedy na omalovanke...
Imho co by silno pomohlo, je poriadna komplexna vyucba v autoskole, sprisneny dohlad nad cerstvymi vodicmi a opakovanymi priestupcami vratane cyklistov, bodovy system atd atd. Neber to v zlom, tolerancia, reflexne pasiky to je vsetko pekne, ale v nasej realite a mentalnom nastaveni neucinne. Ano, je to dolezita cast a treba zacat od deti, ale my mame aj akutny problem na cestach a ten s detmi nevyriesime.
A verejne sa musim v tomto zastat scarinka, napisal to dost presne, len to zabil tym jazdenim po racianskej v spicke. Ja viem, ty mas pravo tam byt. Ale to neznamena, ze to bol dobry napad. Bolo to netolerantne prave k tym stovkam aut a ludi, ktorych v spicke brzdis a obmedzujes a ktori ti to potom davali aj najavo.
A este k zaangazovanosti mtbikeru. Opat, pekna predstava. Len mimo aktualnej reality. Nechcem hanit, ale mtbiker je proste ziskovo orientovana firma. Ide im o v prvom rade o predaje. Kedysi som sa ich interne pytal, preco predavaju "zamky", ktore sa daju otvorit uz len zlym pohladom. Preco pri nich nemaju aspon upozornenie (skvela moznost osvety, rovno aj s linkom na forum o kradeziach bikov), ze ako ochrana pred kradezou su zbytocne a neucinne a ze zakaznikom odporucaju radsej ine typy z ich ponuky. Ich reakcia bola nieco v zmysle "sme slobodny trh, ludia to kupuju, tak to predavame (a zarabame)". Hotovo.
Pozdraviť, poprosiť, poďakovať, pozrieť sa vľavo, vpravo, keď prechádzaš cez cestu... si sa učil teraz, keď si dospelý?? Už to berieš ako samozrejmosť. To všetko a omnoho viac si sa naučil ako dieťa. Tak potom prestaňme v školách, škôlkach učiť deti, keď to nemá zmysel, robme im iba dozor, nech si hlavy nerozbijú.
Nepochopil si vôbec, čo píšem
Nemôžeme všetko chcieť hneď. A už vôbec nie zásadné zmeny, na ktoré sme neboli zvyknutí. Vždy boli a budú ľudia, ktorí nebudú rešpektovať zákony. Ja nepíšem o utópii. Slováci potrebujú na niektoré veci viac času, sami dobre viete, že vo veľa veciach v porovnaní so zahraničím zaostávame.
cokupita co je na tom netolerantne ze som siel po racianskej na bicykli? mohol som ist ako ostatni ktorym som ublizoval tiez v aute a stat v zapchach ale na biku to bolo casto rychlejsie. samozrejme sa bavime o cestaku. na MTB som jazdil po horskej a alstrovej ale pre cestak to nebola najrychlejsia volba. ked som poriadne dupal bol som v praci z domu rychlejsie na cestaku ako autom (petrzalka - puchovska)
Ona pochopila, len cokupit nie. Dopravná výchova začína v škôlke. Najprv je človek chodec, po nejakom čase cyklista, potom od 15 rokov môže byť majiteľ vodičáku AM do 50ccm, A1 až v 18 rokoch je tam vodičák na autá. V 18 sa učiť základy premávky je dosť neskoro. Mám 2 synovcov, 3 a 4 roky a koľkokrát keď niekam ideme, tak proste sme jediný blbci na semaforoch ako chodci, čo čakáme na zelenú, mamičky a kočíkmi atď si to veselo dávajú na červenú.
deti sa správajú tak ako to vidia u rodičov. Darmo budú chodiť na dopravnú výchovu a detské dopravné ihriská, to je len zlomok. Slováci sú v prevažnej miere sedláci bez štipky empatie. Čím menšie mesto tým horšie…Pokiaľ sa nevybudujú oddelené cyklocesty alebo aspoň široké krajnice (kde sa to dá) tak nás stále šoféri budú považovať za otravný hmyz pre ktorý prídu o minútu domov neskôr. Tam kde sa budujú cyklotrasy mám pocit že sa šoféri chovajú trochu ohľaduplnejšie možno aj preto že kde-tu sa tieto trasy križujú s premávkou a vidia bicyklovať dospelých aj deťmi naraz v skupine a tam trochu sú ostražitejší. A začal by som riešiť čo najskôr prechody pre chodcov a vynucovať absolútnu prednosť - videl som to v Švajčiarsku pred vyše 15 -17 r kde sme jazdili autom po všetkých kantónoch a cítil sa ako v sci-fi. Lenže u nás to chce súbežne aj represiu - policajtov a kamery na prechodoch kým sa to arogantnej a uponáhlanej väčšine nezautomatizuje v kotrbe
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Hh bez aut po karpatoch? Si asi jazdil v nejakom inom vesmire. Mna uz par aut slusne vytlacilo aj v karpatoch. O autobusoch medzi cervenym mostom a kamzikom tiez pomlcim.
PINYja uz aom sa naucil ze ine to nebude. Tie nenavistne komentare a nadavky na FB a kdekade sunod ludi co nejazdia na biku resp ak ano tak max niekde po hradzi do prveho bufetu. Prednejsie je pre nich vsade jazdit autom a ist do nakupaku je to najdolezitejsie a ked ma ist za cyklistom 10 sekund tak to je apokalypsa.
Tychto ludi nezmenis. Maju tu nenavist v sebe.
Ale to video je proste propagacia a snaha uputat nejaku pozornost v eteri. Ten pvc papek je samozrejme na ukazku toho aby vodici videli ako daleko je toho 1,5m. Vela ludi netusi kolko to je. Nemaju vobec odhad.
Navyse cyklisti jazdia 2 vedla seba casto z defenzivy. Ked ides za sebou tak to tam vacsina aut posle aj ked ide auto v protismere ale ked su 2 tak by toho jedneho musel zrazit a to uz nikto vedome neurobi narozdiel od tesneho liznutia ktore ta sice ohrozi ale nie je to priamy naraz. Proste normalna sebeobrana.
V konecnom dosledku by malo byt jedno ci ide jeden alebo dvaja nakolko ak ma dodrzat odstup tak musi ist cez protismer.
Trochu tazko sa to vysvetluje ludom ktori nejazdia denne cestak. To si treba zazit.
Jazdil som denne rano po racianskej v spicke do prace niekolko rokov. Uz som trochu otrly ?
Viem si predstaviť kampaň mtbikeru, čo sa pravidiel cestnej premávky týka. Logo mtbiker na omaľovánky, reflexné pásky, čelenky a podobne. Aktivita v meste, diskusie s políciou, hry pre deti, rodičov, niekde na veľkej ploche si skúsiť to obiehanie...viete, čo myslím. Reklama v telke nielen na tovar, zmieniť aj bezpečnosť. Postupne sa to ľuďom dostane do hlavy, tak ako ten malý zelený z....z reklamy. Majú veľkú moc podľa mňa ovplyvniť názor cyklistov a vodičov. Škoda, že sa takému niečomu nevenujú.
Inak, ako výchovou detí a rodičov k bezpečnému jazdeniu na cestách sa k výsledku nedopracujeme. Provokáciami a nenávisťou nikto nič nedosiahne.
toto je mentalita naroda, to sa nezmeni nejakou reklamou, to je od malicka.
krajnice neexistuju, su rozbite, hrbate, nezjazdne, nasypane strkom a sklom z rozbitych aut...
logicky je nutne sa tlacit k stredu...
stazujte sa na cestarov, ze nie su schopni urobit poriadne cesty.
Toto som mal urobit uz davno. Skoda ze nejde vypnut uplne. Ani BAN mu nepomohol.
Imho co by silno pomohlo, je poriadna komplexna vyucba v autoskole, sprisneny dohlad nad cerstvymi vodicmi a opakovanymi priestupcami vratane cyklistov, bodovy system atd atd. Neber to v zlom, tolerancia, reflexne pasiky to je vsetko pekne, ale v nasej realite a mentalnom nastaveni neucinne. Ano, je to dolezita cast a treba zacat od deti, ale my mame aj akutny problem na cestach a ten s detmi nevyriesime.
A verejne sa musim v tomto zastat scarinka, napisal to dost presne, len to zabil tym jazdenim po racianskej v spicke. Ja viem, ty mas pravo tam byt. Ale to neznamena, ze to bol dobry napad. Bolo to netolerantne prave k tym stovkam aut a ludi, ktorych v spicke brzdis a obmedzujes a ktori ti to potom davali aj najavo.
A este k zaangazovanosti mtbikeru. Opat, pekna predstava. Len mimo aktualnej reality. Nechcem hanit, ale mtbiker je proste ziskovo orientovana firma. Ide im o v prvom rade o predaje. Kedysi som sa ich interne pytal, preco predavaju "zamky", ktore sa daju otvorit uz len zlym pohladom. Preco pri nich nemaju aspon upozornenie (skvela moznost osvety, rovno aj s linkom na forum o kradeziach bikov), ze ako ochrana pred kradezou su zbytocne a neucinne a ze zakaznikom odporucaju radsej ine typy z ich ponuky. Ich reakcia bola nieco v zmysle "sme slobodny trh, ludia to kupuju, tak to predavame (a zarabame)". Hotovo.
Ci
Nepochopil si vôbec, čo píšem
Nemôžeme všetko chcieť hneď. A už vôbec nie zásadné zmeny, na ktoré sme neboli zvyknutí. Vždy boli a budú ľudia, ktorí nebudú rešpektovať zákony. Ja nepíšem o utópii. Slováci potrebujú na niektoré veci viac času, sami dobre viete, že vo veľa veciach v porovnaní so zahraničím zaostávame.