Takze mozeme pokracovat debatou z temy "Škaredé, netradičné bajky a všakovaké výmysly na 2 kolesách" a debatou okolo zahadnej smrti Pininfarina.
posledný komentár: 11. 2. 2024 o 11:31
posledný komentár: 30. 7. 2010 o 13:24
posledný komentár: 11. 2. 2024 o 11:31
posledný komentár: 30. 7. 2010 o 13:24
Navyše ignoruješ taký malý fakt, že podľa predpokladov do 20-30 rokov to vyzerá, že Rača, Svätý Jur, Pezinok, oba Groby, Bernolákovo, Ivanka a Vajnory by mohli byť zastavané tak isto sa sa predpokladá, že sa to stane medzi Lamačom, Devínskou, Stupavou, Mariankou a Záhorskou. Majú sa pohltiť rovnako ako sa postupne pohltili rôzne mestské časti v Bratislave.
Tebe možno nevadí, že sa celý nákladný transport robí cez Bratislavu, mne ako obyvateľovi Bratislavy to vadí.
Nakladna doprava sa nerobi cez Bratislavu, ale okolo nej.
A kade okolo Bratislavy sa robí nákladná doprava? Rád sa nechám poučiť.
Poistenci statu su najma dochodcovia, deti a studenti a za tych slovensko odvadza v porovnani so zamestnancami (aj v porovnani s inymi statmi napr. V4) velmi malo.
Počnúc rokom 2024 je platba štátu daná fixným percentom zo súčinu priemernej mzdy spred dvoch rokov a počtom poistencov štátu. Sadzba je stanovená na 5 %, s prechodným obdobím v rokoch 2024 a 2025 vo výške 4,5 % - a to vychadza na necelych 60 eur mesacne (pre porovnanie v cesku - viac ako 83 eur. Ak by to bolo aj u nas tak, tak pri 2 milionoch dochodcoch, deti a studentoch predstavuje rozdiel rocne o pol miliardy eur viac).
Zamestnanci (sukromni aj statni) platia minimalne 112 eur (ak zarabaju minimalnu mzdu) resp. okolo 230 eur ak zarabaju priemernu mzdu (teda priemerny zamestnany slovak odvadza na Zdravotne poistenie priblizne 4 krat viac ako stat plati za poistenca statu)
Ale spat k teme: Motorizmus a veci súvisiace
Za mňa, tunel cez Karpaty vzhľadom na predpoklad rozvoja Bratislavy by mal byť. Samozrejme, je na diskusiu, či musí byť práve tam. Momentálne neexistuje žiadna iná alternatíva. Keďže mesto sníva o tom, zosekať v budúcnosti Šancovu, Štefánikovu a cyklotrasu z Vajanského natiahnuť až po Lanfranconi, tak treba aj inú alternatívu.
ja som pozeral toto
https://youtu.be/x0Z_cJeOgJ8?si=1Hu3etK86f8Atvwd
tunel Karpaty by mal byť dobuducna napojený na dialnicu S8 z rakúska, avšak rakúsko neplanuje výstavbu tohto úseku smerom na SK v dohladnej dobe a ani neočakáva nejaký velký prínos, zatial
ale donedávna ani tunel karpaty nebol priorita, dokonca sa ani neplanovalo s jeho výstavbou ... ale plány sa menia evidetne
podľa tvojej logiky netreba stavať ani chýbajúce úseky ZA-KE - čo je hlavná/nosná trasa (na výhod) narozdiel od tunela Karpaty
To som nepovedal. Len som poukázal na to, že ľudia sa tu rozčuľujú, že by sa mal postaviť tunel, čo by bol využívaný na 30% , pritom sú tu už existujúce stavby, kde je vyťaženosť 15% a aj na niektorých častiach chýbajúcej diaľnice ZA-KE to tak bude. Ale to nie je dôvod, prečo to nevybudovať. Nič viac, nič menej. Je je to infraštruktúra ktorú potrebuješ. Tak isto by mala byť dokončená R2, či aké číslo to má mať na trase Lučenec - Rimavská Sobota - Tornaľa - Rožňava - Košice.
Nedávno som pomáhal so zadaním jednému nášmu brigádnikovi, takže som sa dostal k najnovším číslam a bol som zvedavý, tak som si pár ciest pozrel.
Tá zmena (že štát platí zdravotným poisťovniam za svojich poistencov - deti, študentov, dôchodcov, nezamestnaných) platí od r. 1993, keď zanikla Správa sociálneho poistenia a vznikla Národná poisťovňa.
V roku 2023 bola zmena, že zamestnávateľ (jedno, či súkromný, štátny alebo vo verejnej správe) platí za svojich zamestnancov odvody 11% namiesto 10%-
Koniec vzdelávacieho okienka - a pre istotu už nezabŕdaj do zdravotníctva a zdravotného poistenia.