Pustiť si toho opereného bežca do záhrady, tak máte ďalší problém. A to hovienka všade. Tak teraz neviem, čo je lepšie. Zaslizená záhrada alebo zasmradená záhrada, lebo tamto fakt, že poriadne ***** 🙈 A v jeho prípade veľký príjem = veľký výdaj
A ešte ako sa ho zbaviť ???
Jednu vŕbu som vyriešil radikálne, síce je už dosť pokročilé leto ale dostala totálny rez - uvidíme.
No čo s tou japonskou vŕbou? Tá sa asi tak ľahko nespamätá 🫤
No asi pomôže len to čo robíš - radikálnejší rez, všetko zrezané spáliť. Prípadne skontrolovať aj ostatné stromy, či sa nenájdu znaky toho, že tam skutočne žije drevotoč. Potom ešte všetky diery zatrieť voskom.
Zvážil by som aj neskorší letný rez, kedy je väčšia šanca, že sa podarí odrezať vetvy s novými larvami a takto sa ich zbaviť. Samozrejme dať si pozor aby to nebolo príliš neskoro lebo taký rez je sám o sebe veľmi zlý. Takže najneskôr ho vykonať do začiatku septembra, aby mali stromy dosť času zahojiť rany. Zvýšiš šancu, že pri takomto reze odstrániš larvu, pretože tie sú najprv v tenkých vetvách a až následne sa dostávajú ďalej do hrubších častí.
Vŕby znášajú dobre aj radikálny rez, pokiaľ nie je silne napadnutý kmeň, tak si myslím, že sa z toho dostane bez problémov. Ale hneď by som asi nerezal úplne, len skúsil odsledovať napadnuté vetvy a odrezal tie, budeš aj vidieť, či chodba pokračuje ďalej (možno až do samotného kmeňa). Môžeš potom do nej skúsiť zasunúť drôtik a možno sa podarí zničiť larvu.
chcel by som do otvorenej nadoby na vodu dole navrtat dieru cca 1/2" a dat tam - ani neviem ako to nazvat - vypust ? ale nie kohut/ventil ale niečo s bajonetom alebo na rychlospojku. predpokladam, ze po nasadeni/nakliknuti spojky sa ten "prvok" aktivuje/otvori (normally closed) a voda zacne z nadoby vytekat. vo vnutri nadoby ocakavam zavit a maticu s tesnenim. poradte prosim.
Záleží čo chceš strihať, ale 15mm rez je dosť málo na také univerzálne nožnice do záhrady (ovocné stromy, kríky, vinič)
Môžem odporučiť z vlastných skúseností Felco aj ARS. Z japonských som videl len Okatsune, ale tam ten plast na rúčkach nemá veľmi dlhú životnosť.
Za mňa pre bežného záhradníka Felco - dobrá ergonómia, dobre držia ostrie, dobrá dostupnosť náhradných dielov a nižšie ceny ako ARS. Vyhol by som sa Fiskarsu, ale aj Corone (v USA ich majú v obľube, ale ja mám zlú skúsenosti).
stivko76
vybornu skusenost mam s prevodovymi extol https://www.uni-max.sk/zahradnicke-noznice-s--prevodom--205--mm/
do daru som dostal aj felco https://eshop.oslavan.sk/zahradnicke-noznice-felco-14
ale tie nemaju tak precizny rez, je potrebne ich nastavit (nastavovat) a dost casto sa starat o cepel.
Oproti tomu ergonomia extoolu, prevod a totalna bezudrzbovost vyhrala. Tuto zimu som po 5tich rokoch kupil druhe rovnake. Rez je dokonaly, aj ked niekomu by mohlo vadit, ze s cepelou sa neda dostat celkom "na drevo". Vyuzivam celkom aj "krytu" rucku, zakvacim si ich hocikde, proste za mna total ideal. Vdaka prevodu idu az do 2cm, aj ked citit, ze im to nerobi celkom dobre.
Podla poslednych ovocinarskych trendov sa masivne prechadza na baterkove, pokial ides strihat sad, nevahal by som. Video o nich ma napr. aj Botur
Dávnejšie som kúpil tieto v predajni Stihl ale som dosť z nich sklamaný. Ak je tenký vyhonok, tak to nechce strhnúť a zájde medzi ostrie. Matica nie je voľná...
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
https://rno.sk/ake-skody-sposobuje-drevotoc-hruskovy/
... mohlo by to byť ono 🤔
A ešte ako sa ho zbaviť ???
Jednu vŕbu som vyriešil radikálne, síce je už dosť pokročilé leto ale dostala totálny rez - uvidíme.
No čo s tou japonskou vŕbou? Tá sa asi tak ľahko nespamätá 🫤
Zvážil by som aj neskorší letný rez, kedy je väčšia šanca, že sa podarí odrezať vetvy s novými larvami a takto sa ich zbaviť. Samozrejme dať si pozor aby to nebolo príliš neskoro lebo taký rez je sám o sebe veľmi zlý. Takže najneskôr ho vykonať do začiatku septembra, aby mali stromy dosť času zahojiť rany. Zvýšiš šancu, že pri takomto reze odstrániš larvu, pretože tie sú najprv v tenkých vetvách a až následne sa dostávajú ďalej do hrubších častí.
Vŕby znášajú dobre aj radikálny rez, pokiaľ nie je silne napadnutý kmeň, tak si myslím, že sa z toho dostane bez problémov. Ale hneď by som asi nerezal úplne, len skúsil odsledovať napadnuté vetvy a odrezal tie, budeš aj vidieť, či chodba pokračuje ďalej (možno až do samotného kmeňa). Môžeš potom do nej skúsiť zasunúť drôtik a možno sa podarí zničiť larvu.
a 3/4"
može byť ?
diky, ešteže ťa mám...
Chcem kúpiť poriadne nožnice do záhrady.
Čo poviete na tieto? Ďakujem
https://brusnekameny.cz/sk/zahradnicke-nuzky/5317-s-13w-zahradnicke-nuzky-hidehisa.html?fbclid=IwY2xjawIT-RNleHRuA2FlbQIxMAABHWIDaBL_Ab10rXOFZ4fKZylj7aXrE3l5fBzUyUn4iRfPG6kZain5QaeaCg_aem_cplWkf7blLgfGx4jCWoVtQ
Môžem odporučiť z vlastných skúseností Felco aj ARS. Z japonských som videl len Okatsune, ale tam ten plast na rúčkach nemá veľmi dlhú životnosť.
Za mňa pre bežného záhradníka Felco - dobrá ergonómia, dobre držia ostrie, dobrá dostupnosť náhradných dielov a nižšie ceny ako ARS. Vyhol by som sa Fiskarsu, ale aj Corone (v USA ich majú v obľube, ale ja mám zlú skúsenosti).
vybornu skusenost mam s prevodovymi extol
https://www.uni-max.sk/zahradnicke-noznice-s--prevodom--205--mm/
do daru som dostal aj felco
https://eshop.oslavan.sk/zahradnicke-noznice-felco-14
ale tie nemaju tak precizny rez, je potrebne ich nastavit (nastavovat) a dost casto sa starat o cepel.
Oproti tomu ergonomia extoolu, prevod a totalna bezudrzbovost vyhrala. Tuto zimu som po 5tich rokoch kupil druhe rovnake. Rez je dokonaly, aj ked niekomu by mohlo vadit, ze s cepelou sa neda dostat celkom "na drevo". Vyuzivam celkom aj "krytu" rucku, zakvacim si ich hocikde, proste za mna total ideal. Vdaka prevodu idu az do 2cm, aj ked citit, ze im to nerobi celkom dobre.
Podla poslednych ovocinarskych trendov sa masivne prechadza na baterkove, pokial ides strihat sad, nevahal by som. Video o nich ma napr. aj Botur