Ono by to skor patrilo do IT, ale odznelo tu par bludov, takze mi neda nereagovat na ne.
Som partnerom Esetu, takze primarne ponukam a spravujem ich produkty, ale nie je pravda, ze v minulosti bolo 0 postihnutych klientov Esetu prvymi vlnami kryptovirov.
Eset reagoval extremne rychlo, ale vzdy bol par hodin za utocnikmi, co je bezne. Takze prebiehalo to asi tak, ze rano mi zakaznicka hlasila kryptovane data, jej antiviri nic nevidel a asi o 2h na to uz vedel virus v systeme detegovat. Konkurencia vtedy este spala.
Eset oficialne ponuka ochranu proti kryptovirom, ale treba si priznat, ze ochrana proti kryptovirom neexstuje a ze heuristika (odhalovanie neznamych virusov) je stale velmi slabo ucinna. Pamatam si testy heuristiky, kde Eset suverenne porazal konkurenciu z celeho sveta...ale dosahoval vysledky na urovvni 50% (zvysok sveta tak 10-20%), takze treba stale vychadzat z toho, ze novy kryptovir proste ziaden antivir nezachyti.
Kedysi nebol problem data desifrovat, ci obnovit ich zo shadow kopii suborov, ale utocnici sa pomerne rychlo ucili a dnes maju sofistikovany typ utoku, takze shadow kopie ored utokom vymaze, na ransomware nie je decryptor a utoky sa zasadne odohravaju cez vikendy v nocnych hodinach, kedy maju skoro istotu, ze na systemy nikto nedohliada. Utocnici zvyknut server aj restartovat, aby z RAM nebolo mozne vytiahnut pripadne desifrovaci kluc.
Je pravda, ze po zaplateni vykupneho nie je istota, ze vydierac nieco posle, ak posle je obrovske riziko, ze pri decryptovani sa poskodi subor a opakovane dekryptovanie uz mozne nie je. Vydierac vsak casto ponukne moznot nehcat si desifrovat jeden mensi subor ako ukazku, ze disponuje touto moznostou.
S vydieracom sa da aj vyjednavat, par mesiacov dozadu sme jedneho stiahli z povodne pozadovanych 10k na 1k, pretoze napadnutej firme slo len o jednu jedinu databazu a mala zalohu staru 7 rokov, co vsak vydierac nevedel a tak sme machrovali, ze nam ide iba o tyzden stratenych dat, ze mame zalohu, ale nechce sa nam prist ani o ten tyzden a ze moze mat len 1k alebo nic.
Najprv nechcel ani pocut, ale potom si povedal, ze lepsi vrabec v hrsti a prijal to, Pribeh ma trosku smutny koniec, firma sa nepoucila, stale bezi ich virtualny server na jedinom fyzickom servri, na sieti sice pribudol NAS, ale na zalohy nikto pravidelne nedohliada, kedze im bolo moc platit za nieco taketo par desiatok eur/mes, takze si koleduju pripadne o dalsi pruser v buducnosti. Komu niet rady...
Trosku nerozumiem systemom zaloh v statnych instituciach, pretoze zalohovanie je defacto velmi jednoducha vec, ak si polozi admin par otazok, co sa stane ak zlyha toto a za aky cas to viem obnovit.
Od toho sa odvija aj system, ktory potom navrhnem a zvolim.
Uz pri malych zakaznikoch mam nastaveny jednoduchy a nepriestrelny system. Zdroj dat, zaloha na NAS, zaloha z NAS na ine ulozisko v inej geolokacii.
Vzdy treba mat na pamati, ze zaloha mi je naprd ak mi zlodej ukradne zdroj dat + zalohu, pretoze su v tej istej miestnosti/budove. Treba pocitat aj s poziarom, povodnou, ci uderom blesku. Preto sekundarna zaloha musi byt fyzicky inde ako primarna.
Da sa to riesit cloudom, ci bezne maju moji klienti NAS doma a v noci sa im robi synchronizacia s NASom z firmy.
K zaloham zakaznik nikdy nema pristup, iba spravca zaloh, idealne je drzat zalohy mimo netu a nemat k nim pristup zvonku.
Zdroj dat nema pristup k zaloham, pretoze zalohovacia masina pristupuje na server a takisto sekundarne NAS pristupuje na primarne, cize v pripade, ze utocnik napadne primarny zdroj nevie ziskat ziadne udaje k zalohovaciemu NAS(windows o nom nema ani tucha) a v pripade, ze by napadol aj zalohovaci stroj nevie vobec nic o tom, ze data su este na sekundarnom NASe. NASka sa snazim drzat mimo cloudovych sluzieb, pretoze tam hrozi riziko diskreditacie, napriklad par rokov dozadu mal taky tichy pruser QNAP, kde boli napadnute cez ich cloud vsetky masiny tam pripojene, nastastie dochadzalo len k restartom a znefunkcneniu pristupu cez ich cloud a nie k strate dat.
Ak by mali statni uradnici zaujem spravim im skolenie zdarma. Za 20 rokov praxe sa mi nikdy nestalo, zeby som nevedel u zakaznika obnovit data.